Lezersvraag: Hoe kunnen we in Thailand (Bangkok) in het huwelijk treden?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
29 november 2016

Beste lezers,

Na meerdere site’s en instanties geraadpleegd te hebben ben ik het spoor een beetje bijster en hoop dat hier iemand uit ervaring mij van advies kan voorzien.

Op dit moment heb ik een relatie met een Thaise dame zij woon nog in Bangkok en ik woon in Den Haag. We hebben het voornemen om in de toekomst samen in Nederland neer te strijken (als alles goed verloopt binnen 2 jaar) nu willen we ons volgens de wet gaan binden en in het huwelijk treden, dit willen we in eerste instantie alleen op papier regelen waarna later het feest volgt volgens Thaise traditie.

Hoe kunnen we in Thailand (Bangkok) in het huwelijk treden? Ik heb een Nederlands paspoort, zij heeft een Thais paspoort. Ik ben woonachtig in Nederland, zij is woonachtig in Thailand

Welke papieren heb ik nodig om in Bangkok het huwelijk volgens de wet te regelen? Inclusief de legalisaties?
Wat moet ik vooraf regelen in Nederland en wat moeten we regelen op het moment dat we daar samen zijn en eventueel achteraf?

Ik hoop dat hier iemand is die mij wat meer informatie kan geven?

Alvast heel vriendelijke bedankt dat je de moeite hebt genomen deze vraag te lezen en hopelijk te beantwoorden!

Met vriendelijke groet,

Frans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Hoe kunnen we in Thailand (Bangkok) in het huwelijk treden?”

 1. George zegt op

  Bezint eer ge begint. Na 10 jaar huwelijk , waarvan de laatste jaren naast elkaar levend gescheiden en nu alleenstaande vader van kind van 7 dat zij zo graag wilde. Met een nieuwe partner is de volgende op komst.

  Zorg dat ze de taal snel leert en in NL verder gaat met een beroepsopleiding via MOG in Den Haag. Verspil niet veel tijd aan het inburgeren en het behalen van het A2 niveau. Daar zit geen enkel werkgever op te wachten. Laat haar zo snel mogelijk met een MBO 1 opleiding beginnen. Na een jaar naar MBO 2 nog een jaar naar MBO 3. ZO snel kan het gaan. Als haar Engels nog niet zo goed is adviseer ik een paar maanden intensieve cursus bij de British Council. Betaalt zich ook terug in toegenomen zelfvertrouwen om een andere taal te leren. Voor de papierwinkel die nodig is om daar te trouwen staat veel op dit blog. Is niet moeilijk wel veel. Zorg wel dat je de juiste papieren meekrijgt van de ambtenaar in BKK voor registratie in NL.

 2. Sjaak S zegt op

  Beste Frans, een jaar geleden ben ik in Thailand met mijn lieve vrouw in het huwelijksbootje getreden. Als je nou even de moeite neemt om hier op Thailandblog naar mijn bijdrage(s) te zoeken en van enkele anderen, zul je alles te weten komen.
  In Nederland moet je ervoor zorgen dat je bewijzen hebt dat jij single bent (dus bij eventueel vroeger huwelijk laten bevestigen dat je gescheiden bent en dat je weer opnieuw kunt trouwen).
  Deze kun je het beste in het Engels laten uitgeven. Deze moet je meenemen en in het Thais laten vertalen en bij het ministerie van buitenlandse zaken in Thailand laten legaliseren.
  Een goede raad: laat alle vertalingen in het Thais dáár doen. Er zijn mensen, dat zul je gauw ontdekken, die daar tegen een kleine betaling hulp bieden. Uiteindelijk spaar je veel tijd en geld als je het door hun laat doen, want zij weten precies waar het op neer komt.
  Verder kun je ook kijken bij de informatie van de ambassade in Bangkok. Ook in Nederland kun je naar de Thaise ambassade gaan (of is het consulaat?).
  Natuurlijk is het ook gemakkelijk om bij de verschillende ambassades op internet de nodige info te krijgen.
  Veel succes! Het zal wel goed gaan. En als je mijn verhaal leest, kun je ervan op aan dat het goed gaat… Mij is het immers ook gelukt!

 3. Jaqcuess zegt op

  Er is al vaker over geschreven op dit blog. Ook op de website van de ambassade is informatie te vinden, zelfs in twee varianten. Zelf ben ik vorige week getrouwd met een Thaise in Thailand.

  Je kunt op de website van de ambassade een afspraak maken met het nieuwe afspraken systeem. Vanuit Nederland neem je een internationaal geboortebewijs mee en een uittreksel uit het bevolkingsregister waaruit blijkt dat je ongehuwd bent. Voor de volledigheid kun je een bewijs van inkomen meenemen.

  Op de ambassade de formulieren invullen. Gegevens van de partners, gegevens van twee willekeurige getuigen in Nederland en inkomstengegevens. Vervolgens THB 2180,– betalen. Iets wat eigenlijk nergens duidelijk vermeld wordt. De uitgewerkte en gestempelde formulieren moeten vervolgens vertaald en gelegaliseerd worden.

  Voor de vertaling en legalisatie zijn we naar Miss Naruemol Ketsamran (Mon) gegaan, ze heeft een kantoortje om de hoek. Haar nummer is 085-06088558. Voor het vertalen van de formulieren en legalisatie bij buitenlandse zaken betaalden wij ongeveer THB 3600,– De papieren werden vervolgens opgestuurd naar Chiang Mai.

  De volgende stap is dan het districtskantoor waar getrouwd kan worden. Met de vertaalde en gelegaliseerde papieren, een geboortebewijs van de vrouw en twee getuigen melden op kantoor. De twee getuigen moeten hun id-kaart meebrengen en een formulier in vullen. Terug komen om de verwerkte formulieren te tekenen. En daarna nog eens terug komen om de huwelijksakte op te halen. De kosten voor het trouwen waren TBH 100,– en voor de rode map voor de huwelijksakten THB 200,–.

  Mijn vrouw wilde mijn naam gebruiken dus de volgende dag nog een gang naar het districtskantoor waar een akte werd opgemaakt, het blauwe boekje werd bijgewerkt, en een nieuwe id-kaart uitgegeven.

  Onze huwelijksakte en de geboorteakte van mijn vrouw moeten nu nog vertaald worden door Mon. En gelegaliseerd door buitenlandse zaken en ambassade. Dit zal zo’n THB 10.000,– kosten. Zodra ik deze papieren in huis heb kan ik ze via de Gemeente in Den Haag laten registreren zodat we ook voor de Nederlandse wet getrouwd zijn.

  De prijzen voor vertalen en legaliseren vielen mij wat tegen maar verder lijkt het allemaal meer gedoe dan het in werkelijkheid is.

  Succes, Jacquess

 4. Jan Hoekstra zegt op

  Ik heb hier een link voor je gevonden http://www.nederlandslerenbangkok.com/nl/info-nl/trouwen-in-thailand/
  ik weet niet of deze informatie up-to-date is natuurlijk maar kijk er even naar zou ik zeggen. Veel geluk toegewenst.

 5. jan zegt op

  Ik mis in het hele verhaal en in elk goedbedoeld advies het opmaken van een “prenuptial agreement” ofte “huwelijkscontract”…Dit is echter van primordiaal belang. U kan de tekst hiervoor bekomen bij een notaris, ook in Nederland, deze kan U laten vertalen via een erkend vertaalbureau in Thailand ( raadpleeg Uw ambassade hiervoor). VOOR het huwelijk plaatsvindt dient deze akte verleden te worden, dit kan op de ambassade. Er dient een clausule in het contract opgenomen te worden waaruit blijkt dat Uw aanstaande kennis neemt van de inhoud en dit ook begrepen heeft en dit in het bijzijn van 2 getuigen die mede ondertekenen. Indien Uw aanstaande nog steeds even enthousiast is bij deze, dan wens ik U veel geluk…Mocht U evenwel besluiten om in het huwelijk te treden zonder contract, besef dan dat bij een eventuele scheiding U minstens de helft van Uw vermogen aan haar kwijt bent…en dan bent U alvast niet de enige…

  • Jasper zegt op

   Beste Jan, er wordt getrouwd volgens Thais recht, in Thailand. Je bent dus NIET de heldt van al je vermogen kwijt bij scheiding, slechts de helft van wat er gedurende het huwelijk verder is opgebouwd. M.a.w.: Als je dus al een huis in Nederland bezit, blijft dit ook van jou.

   • RuudRdm zegt op

    Beste Jasper, jouw opmerking snijdt hout als Frans zou hebben gemeld in Thailand te willen blijven wonen/leven. Frans geeft echter aan mettertijd met zijn Thaise partner in Nederland te willen gaan wonen. Dat maakt dat zijn in Thailand wettelijk aangegane huwelijk in Nederland (verplicht) wordt ingeschreven. Waarna Nederlands Recht geldt en geen Thais.

 6. Rob V. zegt op

  Voor het trouwen zie als primaire bron de website van de Nederlandse ambassade te BKK.
  Op dit blog zijn ook enige praktijk ervaringen of eerdere lezersvragen te vinden:

  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/welke-documenten-nodig-trouwen-thailand/
  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/nederlandse-documenten-nodig-thailand-trouwen/
  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/lezersvraag-voorbereiding-van-emigratie-naar-thailand-en-huwelijk-aldaar/
  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/voordelen-veranderen-achternaam-vrouw-huwelijk-thailand/
  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/nederlands-huwelijk-registreren-thailand/
  – ….

  Ik ga er vanuit dat je het volgende weet maar ik noem het toch:
  – Voor immigratie (TEV procedure) naar Nederland is trouwen gelukkig en logischer wijs geen eis. Het heeft voor de procedure geen enkele meerwaarde of nadeel. Gehuwden tonen een huwelijk aan, ongehuwden tonen met een ingevulde vragenlijst en wat ondersteunende documenten aan dat er een ‘ duurzame en exclusieve relatie’ is.
  – Je kunt eerst in Thailand trouwen en dit daarna in NL laten registreren.
  – Je kunt eerst in Nederland trouwen (ook op een visum kort verblijf van maximaal 90 dagen) en dit later in Thailand registreren.

  Over wel of niet trouwen laat ik me niet uit. Ieder zijn of haar ding. Ik weet wel dat ik mijn wijlen vrouw de mooiste dag van haar leven heb gegeven. het huwelijk was wel onder huwelijkse voorwaarden maar dan vooral voor de buitenwereld (eventuele schuldeisers mocht ze bijvoorbeeld zelf een onderneming starten). Een huwelijk kan stuklopen maar gevoelsmatig was er niet de vrees dat de een de ander zou plukken…

 7. RuudRdm zegt op

  Beste Frans, als je jouw vriendin naar Nederland wil halen, hoef je niet per sé eerst te trouwen. Zie eerdere reactie van Rob V. Voor de IND cq Nederlandse overheid is van belang of er sprake is van een duurzame relatie. Je zult dit tzt aan de IND bij de aanvraag TEV aan moeten tonen.
  Veel gemakkelijker is het alle tijd, aandacht en energie te steken in het opstarten van de TEV-procedure. Zoe daarvoor het dossier Immigratie Thaise partner.
  Vervolgens huw je in Nederland tzt. Als je dat nog nodig vindt. Een partnerregistratie kan ook. Bedenk wel dat een wettelijk huwelijk, zowel in Thailand als in Nederland, jouw partner het recht geeft op 50% van al je goederen, middelen en pensioenen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website