Beste lezers,

Zijn er voordelen aan verbonden bij het veranderen van de achternaam van de vrouw bij het huwelijk in Thailand? Of is dit enkel een Thaise traditie? Voor Nederland en België maakt dit verder helemaal niets uit, denk ik?

Johan


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Lezersvraag: Zijn er voordelen bij het veranderen achternaam van vrouw bij huwelijk in Thailand?”

 1. David Mertens zegt op

  In Belgie en Nederland maakt het inderdaad niets uit, in Duitsland of America is het echter gangbaar dat de vrouw de naam van de man krijgt bij het huwelijk. In Thailand is het op zich heel eenvoudig en goedkoop om van naam te veranderen. Er is wel één belangrijk problem. Bij elke transaktie (aankoop verkooop grond of eigendommen) of officiele documenten (overlijden, geboorteaktes,…) moet je een document bij de Amphur halen waarin de naamsverandering staat en dit document moet dan ook telkens weer mee vertaald en desgevallend gewettigd worden indien het voor een buitenlandse administratie bested is. Dus best niet doen, maakt het leven enkel maar moeilijker.

 2. David Mertens zegt op

  In Belgie en Nederland maakt het inderdaad niets uit, in Duitsland of America is het echter gangbaar dat de vrouw de naam van de man krijgt bij het huwelijk. In Thailand is het op zich heel eenvoudig en goedkoop om van naam te veranderen. Er is wel één belangrijk problem. Bij elke transaktie (aankoop verkooop grond of eigendommen) of officiele documenten (overlijden, geboorteaktes,…) moet je een document bij de Amphur halen waarin de naamsverandering staat en dit document moet dan ook telkens weer mee vertaald en desgevallend gewettigd worden indien het voor een buitenlandse administratie bestemd is. Dus best niet doen, maakt het leven enkel maar moeilijker.

 3. Cees zegt op

  1 nadeel hebben wij al ondervonden, voor een visumaanvraag naar NL moet mijn vrouw nu een nieuw paspoort op haar nieuwe naam vlgs de NL ambassade in Bangkok: “Indien uw vrouw een naamswijziging heeft gehad, dan dient zij voor de aanvraag van een Schengenvisa te beschikken over een reisdocument met haar juiste naamsvermelding”. Voor Thailand maak het niet uit zolang het oude paspoort geldig is vlgs de Thai ambassade: “In general, she can still travel with that passport if the validity of the passport is still valid.” We nemen maar geen risico en gaan voor een nieuw paspoort, maar NL is weer roomser dan de paus vlgs mij.

  • Richard zegt op

   Heeft niet met roomser dan de paus te maken, zij wil een andere naam dan horen daar de juiste documenten bij, dit geldt ook voor ID card, rijbewijs, de tenaamstelling van bankrekeningen /verzekeringen en al wat dies meer.

   • Cees zegt op

    Je hebt helemaal gelijk, en dat is ook allemaal gebeurd, ook het Tabien Ban is vernieuwd, echter is het niet ongebruikelijk dat een paspoort op de meisjesnaam staat vlgs mij, in NL ook zo, en voor de Thaise authoriteiten mag het dus wel, en zij is tenslotte Thai. Ik heb gister weer een garantstelling laten legaliseren, op dat formulier vragen ze ook de naam bij geboorte, dat heeft dan ook geen zin. Toch al een vreemd gebeuren, omdat we gehuwd zijn zou mijn vrouw het formulier ook moeten ondertekenen vlgs de ambtenaar op het stadhuis, na uitleg en overleg intern was dat toch wel raar dat mijn vrouw mede garant zou moeten staan voor zichzelf, dus hoefde het toch niet. En men vond het daar ook vreemd dat ze nu een paspoort zou moeten hebben met mijn/onze achternaam. En nu maar hopen dat dat weer goed gaat bij grenscontroles. Er wordt wel nagedacht over zulk soort regeltjes en formulieren, maar niet zo lang heb ik het idee, en je vind het ook nergens wat moet en niet moet.

 4. Peter Wuijster zegt op

  Naamswijziging is geen verplichting, het is zelfs mogelijk dat de man de naam van de vrouw aanneemt (net als bij ons). Voordelen geeft het niet maar wanneer jullie in Europa gaan wonen is het wel prettiger wanneer jouw vrouw een gemakkelijker uit te spreken familienaam heeft (sommige Thaise namen zijn erg moeilijk goed uit te spreken in een Europese taal.

 5. theoS zegt op

  Toen ik trouwde met mijn Thaise vrouw was het nog verplicht, hier in Thailand, dat de vrouw haar echtgenoot zijn achternaam aan nam. Dit werdt een aantal jaren geleden veranderd en hoeft niet meer.
  Zij krijgt het toevoegsel Mrs. bij haar naam zodat men kan zien dat zij is getrouwd. Ik heb haar weer haar Thaise naam aan laten nemen omdat de Nederlandse instanties haar hardnekkig bij haar Thaise achternaam bleven noemen, zoals SVB, Belasting, Bank enz. wat mij problemen opleverde, denk aan Levensbewijs en Inkomsten verklaring bijv.
  Ook is de Marriage License opgesteld met haar achternaam er op en verander je haar naam naar een andere naam blijft de originele achter naam op dit document staan. Ik krijg al pijn in mijn hoofd met alleen al er aan te denken hoe dat zal gaan in het Nederlandse bureaucratische systeem.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website