Lezersvraag: Hoe kan ik een Nederlands huwelijk ook registreren in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
13 december 2014

Beste lezers,

Ik zag pas geleden een vraag over het registreren in Nederland van een in Thailand gesloten huwelijk. Ik zou graag weten hoe het zit als het andersom is?

Ik ga binnenkort in Nederland trouwen met mijn Thaise partner. Wij wonen in Nederland. Hoe kunnen we ons huwelijk registreren in Thailand? Gaat dat via de Thaise ambassade in Nederland?

Moeten we dit in Thailand doen in haar woonplaats? Wie weet het juiste antwoord?

Alvast bedankt.

Adje


» Laat een reactie achter


14 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan ik een Nederlands huwelijk ook registreren in Thailand?”

 1. CJB zegt op

  Beste Adje,

  Ik heb dit zelf ook gedaan.
  – Je gaat naar je gemeente toe en vraagt daar om een engelstalig uittreksel van je huwelijksakte met stempel en handtekening van je gemeente.
  – Vervolgens ga je naar de nederlandse ministerie van buitenlandse zaken in den haag voor legalisatie. Ook hier wordt een handtekening en stempel gezet.
  – Dan ga je maar de thaise ambassade voor legalisatie. Ook hier weer een stempel en handtekening.
  – Vervolgens neem je dit mee naar thailand
  – In thailand laat je de engelse akte vertalen in het thais door een beedigd vertaler. Deze zijn vaak bij het thaise ministerie van buitenlandse zaken te vinden. De vertaler zal een stempel op de vertaling zetten zodat je kan aantonen dat het een vertaling is van een beedigd vertaler.
  – Dan ga je naar het thaise ministerie van buitenlandse zaken voor legalisatie. Wees op tijd want je bent daar wel een dag kwijt met het wachten tot je aan de beurt bent. Ook hier zetten ze een stempel.
  – Daarna ga je naar de ampur (ofwel gemeentehuis) waar je vrouw staat ingeschreven. Hier kun je je huwelijk laten registreren. Je hebt hiervoor 2 getuigen nodig die meetekenen.

  Al met al een hele onderneming maar als je deze stappen volgt zou het moeten lukken.

  Veel succes

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Somchai zegt op

  Hallo Adje,

  Allereerst moet je een internationaal uittreksel van je huwelijksakte bij je gemeente gaan ophalen. Deze dien je vervolgens te laten legaliseren bij het ministerie van buitenlandsezaken in Den Haag, dit kan van maandag t/m vrijdag zonder afspraak. Vervolgens ga je met dit uittreksel en kopie van beide paspoorten en kopie huwelijksboekje naar de Thaise ambassade in Den Haag om het te laten legaliseren, dit kan ook zonder afspraak en het document wordt vervolgens netjes naar het opgegeven adres verstuurd. Vervolgens ga je hiermee naar Thailand. Als je aankomt in Thailand moet je eerst met deze papieren naar het immigratiekantoor op het vliegveld voor controle en een stempel. Als laatste ga je met alles nog eens naar het immigratiekantoor in de plaats of provincie waar jullie wonen voor bijschrijving in de Thaiseboeken. Kost een beetje tijd maar dan heb je het wel goed voor elkaar.

  Veel succes Somchai

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. Willem zegt op

  Beste Adje,

  Om je huwelijk in Thailand t laten registreren moet je het volgende doen:
  1) vraag een internationaal huwelijksacte aan bij je gemeente
  2) laat deze bij het ministerie van Buitlandse Zaken legaliseren
  3) Laat daarna de huwelijksakte legaliseren bij de Thaise Ambassade in Den Haag.
  Deze stap (3) kun je overslaan, maar dan moet je in Bkk bij de ambassade langsgaan voor een legalisatie.

  4) in Bkk moet je naar het ministerie van Buitenlandse zaken en daar heb je wel vertaalbureaus om je huwelijksakte te vertalen naar het Thais
  5) vevolgens moet je beide aktes laten legaliseren op de 2-3 verdieping van het ministerie van Buitenlandse zaken daar. Degene welke je help met de vertaling zal je ook helpen en aangeven waar je moet zijn voor legalisatie op Buza.
  Je komt eerst bij een supervisor welke alles gaat controlleren of je alle papieren bij je hebt. Daarna krijg je een volgnummer voor het inleveren van de papieren bij de balie.
  De gelegaliseerde papieren kun je meestal direct weer meekrijgen maar het kan ook dat je de papieren de volgende dag weer kunt ophalen.
  6) Met het nieuwe pakket aan papieren kun je naar de “ampur” gaan van je partner en daar inleveren.
  Ik zou een uitdraai vragen van het register. Wellicht kan dit van pas komen als je in nederland een visum oid nodig hebt voor langer verblijf bij de ambassade.

  Succes

  Willem

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. Walter Duyvis zegt op

  Beste advies lijkt mij, bel Thaise ambassade? Beter dan hier inlichtingen vragen/krijgen?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. RichardJ zegt op

  Mag ik van de gelegenheid gebruik maken om een gerelateerde vraag hier op het forum neer te leggen.

  Ik ben in NL met mijn Thaise partner getrouwd maar heb de legalisatie in TH destijds laten versukkelen. Ik heb er in TH ook nog nooit hinder van gehad want anders had ik het alsnog gedaan.

  Alleen, soms word ik gevraagd (bijv. bij de bank) of ik al dan niet getrouwd ben. Op zo’n moment weet ik niet zeker wat te antwoorden: het is “ja” volgens de NL wet en het is “nee” volgens de TH wet.
  Meestal zeg ik “nee” want ik ga er van uit dat we zonder legalisatie hier in TH als “niet getrouwd” gelden.

  Is dit het juiste antwoord?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • NicoB zegt op

   RichardJ, ben je getrouwd of niet als iemand je dat vraagt?
   Simpel, je zegt het zelf al, je bent in Nederland getrouwd, op de vraag of je getrouwd bent is het antwoord dus altijd ja.
   Dat je het Nederlandse huwelijk nog niet hebt laten registreren in Thailand doet niet ter zake.
   Je kunt bij een bank een rekening op 1 naam openen; op 2 namen openen kan ook en dan de keuze maken voor een en/of rekening ( een van beiden mag alle handelingen verrichten, behalve de rekening opzeggen ) of een gezamenlijke rekening ( beiden moeten voor elke handeling tekenen).
   Of je wel of niet getrouwd bent doet niet ter zake. maar krijg je die vraag, dan is het antwoord dus ja.
   NicoB

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • RichardJ zegt op

    NicoB, bedankt voor je antwoord.

    Het gaat me m.n. om de wettelijke status. Met registratie in TH zal de wettelijke status van een NL huwelijk toch anders zijn dan zonder registratie?

    Lees bijv. de reacties van Somchai (op 13 dec om 15.09) en Adje (op 13 dec om 21.21). Wat ik uit hun reacties concludeer is dat je huwelijk in TH geregistreerd moet zijn om een visumextensie op huwelijske basis van 400.000 baht i.p.v. 800.000 baht te kunnen krijgen.

    En hoe zou het bij de Thaise fiscus zijn? Zou je zonder registratie in aanmerking komen voor de belastingaftrek voor de partner?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. bruinekreeft zegt op

  wat adje zegt klopt inderdaad ik heb het 4 maanden geleden gedaan,alleen wij hebben de papieren die wij klaar hadden uit nederland hier naar een kantoor gebracht hier in phuket die hebben het gestuurd naar bangkok naar 6 dagen alles klaar voor 3500 baht.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Cor Verkerk zegt op

   Wat je in Nederland moet/kunt doen staat al duidelijk beschreven.
   Ik heb de Thaise winkel laten doen door het vertaalbureau tegenover de Nederlandse Ambassade die ook de juiste stempels regelen.
   Daarna naar de Ampur met 2 getuigen en klaar.

   Sterkte

   Cor Verkerk

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Adje zegt op

    Dit lijkt me een goed idee i.p.v. zelf overal naar toe te gaan. Bedankt voor de tip.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. somchai zegt op

  Wat zij de voor en nadelen van zo’n registratie?
  1 voordeel dat ik kan bedenken is de mogelijkheid om ‘n verblijfsextensie te krijgen op basis van ‘n huwelijk.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Adje zegt op

   Voordeel is wellicht ook dat je slechts 400.000 bath op de bank hoeft te hebben i.p.v. 800.000 als je je in Thailand wilt vestigen?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. Ronald V. zegt op

  Ik weet niet of het nu nog hetzelfde is, maar ik heb er een artikel over geschreven Het omschrijft hoe het er indertijd bij ons aan toe ging.
  https://www.thailandblog.nl/ingezonden/huwelijk-nederland-thailand-ingeschreven/

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 9. patrick zegt op

  Ik heb eigenlijk een vraag in omgekeerde richting. Ik wil graag eind 2015 met mijn Thaise vriendin huwen voor de Thaise wet en daarna het huwelijk laten legaliseren in België. Ik werk echter nog steeds en kan dus niet te lang in Thailand verblijven. Daarom dacht ik om alle documenten hier in België aan te vragen en dan mee te geven met mijn vriendin eind september (gesteld dat haar visum goedgekeurd is voor verblijf juli – september). Dan kan zij de papiermolen ginder regelen, inclusief het document “geen huwelijksbeletsel” dat door de ambassade moet afgeleverd worden en alle nodige documenten voor de amphur laten vertalen. Kan dat of moeten alle documenten door mezelf ter plaatse geregeld worden? Dat zou namelijk vervelend zijn vanwege de geldige termijn van maximum 6 maanden. Het is daarenboven nooit zeker of de ambassade ook effectief het document binnen de paar dagen wil regelen of dat ze oordelen dat er eerst een onderzoek in België moet zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website