Beste lezers,

Welke (Nederlandse) documenten, naast een paspoort, heeft een Nederlander nodig om in Thailand met een Thailandse voor de wet te kunnen trouwen? Moet daar ook een bewijs bij dat men niet gehuwd is o.i.d.?

Voorts, kent men in Thailand een wettelijke periode van in onder-trouw gaan?

Alvast hartelijk dank voor informatie hierover!

Met vriendelijk groet,

Han


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Welke documenten heb je nodig om in Thailand te kunnen trouwen?”

 1. raijmond zegt op

  In Nederland moet je twee documenten halen het zijn geboorteakte internationaal uittreksel
  Dan moet je een verklaaring op papier zetten of je in Nederland gehuwd ben geweest
  Dan ga je naar de ambassade van nederland in bangkok
  kan je papieren halen die vertaald moeten worden en een stempel van minister van buitenlandsezaken in thailand
  Als het goed gekeurt is kan je op elk amphur trouwen in Thailand
  Dat is een gemeente huis in thailand
  Han
  Ik heb het ook gedaan tweeweken terug
  Groetjes raijmond
  Veel succes han

 2. Peter zegt op

  Wanneer je eerder getrouwd geweest bent kun je een uittreksel opvragen bij de gemeente waarin je eerder getrouwd ben en waar de scheiding genoteerd is . In dit uittreksel staat de vermelding dat het huwelijk ontbonden is.
  Bij de gemeente waar je staat ingeschreven haal je jouw geboortecertificaat.

  Vervolgens in Thailand naar de Nederlandse ambassade om een verklaring aan te vragen om te mogen trouwen, zij controleren op basis van de door jou meegebrachte documenten of je niet getrouwd bent.
  Dit document moet vertaald worden en bekrachtigd (gestempeld en ondertekend) door wat in Thailand genoemd wordt het “Consulate” , het is een afdeling van buitenlandse zaken welke de vertaling controleert. Buiten bij de ingang staan motorbikekoeriers van verschillende vertaalbureaus. Binnen 40 minuten zijn ze met het vertaalde document terug en kun je naar binnen.
  Wij zijn in Bang Rak getrouwd, daar trouwen veel buitenlanders en daar vertellen ze gelijk of je alle benodigde documenten bij je hebt.

 3. Sjaak S zegt op

  Ongeveer twee weken geleden heb ik al eens beschreven wat je nodig hebt. Maar nu de vraag direct gesteld wordt, zal ik hier graag nog eens op ingaan. Ik ben zelf op 9 november in Thailand getrouwd, dus zit dat nog goed in mijn herinnering.
  Hier gaat het:
  Je kunt op de website van onze ambassade in Bangkok kijken, maar dan word je al niet goed ingelicht. Je hebt in ieder geval de verklaring van je burgerlijke staat in Nederland. Deze haal je bij je oude gemeente.
  Daarmee ga je naar de ambassade en daar vul je een document in: intent of marriage. Daarin staat o.a. de naam van je toekomstige en jouw oude adres in Nederland. Of je daar nog woont is niet relevant.
  Dan (en dat is verwarrend bij de ambassade) vul je een formulier in, waarin je twee personen vermeldt, met hun adressen in Nederland. Die personen zelf hoeven er niet bij aanwezig te zijn. En je vult op het zelfde formulier je inkomsten gegevens in. Op de website http://thailand.nlambassade.org/producten-en-diensten/consular-services/consulaire-verklaringen staat alleen vermeld de inkomstenverklaring. DIE HEB JE ZO LOS NIET NODIG. Op de getuigenverklaring staan je inkomsten vermeld. Je spaart hierdoor al 1030 baht.
  Deze papieren kun je op de ambassade ‘s ochtends van maandag tot en met donderdag krijgen en je kunt er ook op wachten.
  Nu, de gelegaliseerde verklaringen: intent to marriage en getuigen/inkomstenverklaring moet je laten vertalen. Daarmee kun je het beste zelf naar het ministerie van buitenlandse zaken gaan. Hier is het adres: The Legalisation and Naturalisation Division,
  Department of Consular Affairs, Ministry of Foreign Affairs. (www.mfa.go.th)
  123 Chaeng Wattana Road, Laksi District, Bangkok 11120
  Tel. 0– 2575 1056–59, 0–2981 7171

  Vanuit de ambassade kost het tussen de 150 en 200 baht met de taxi.

  Daar aangekomen ga je het beste meteen naar de derde verdieping, maar meld je nog niet meteen aan. Daar lopen een stuk of tien mensen rond die je kunnen helpen tegen betaling, o.a. twee jonge vrouwen met vrij lang haar en een jongeman met een gekleurde hoornbril.. (daar hadden wij mee te maken). Deze kunnen je papieren vertalen, afgeven, laten legaliseren en naar jou thuis sturen. De prijzen vallen reuze mee. Het is zelfs goedkoper dan wanneer je de papieren ergens anders laat vertalen. Zij weten precies wat en hoe de documenten vertaald moeten worden. Wij hadden het pech dat wij de papieren in Hua Hin lieten vertalen en waarbij deze niet goed genoeg volgens het ministerie vertaald werden (het bureau in Hua Hin had ons daarvoor al gewaarschuwd, dus hun is niets te verwijten).
  Je geeft die man of vrouw jouw adres en telefoonnummer en betaalt hem en dan je kunt gerust naar huis gaan. Hij / zij regelt alles voor je en stuurt het per EMS op. Hier is het telefoonnummer van de man met de bril die ons geholpen heeft: Nong Phet (diamant in Thais) 0830911810

  Je toekomstige heeft ook papieren nodig: zij moet ook haar eventuele scheidingspapieren hebben of haar burgerlijke staat, maar dat zal ze, denk ik wel gemakkelijk kunnen krijgen.
  Nadat je alle papieren hebt, kun je een afspraak op de amphur maken. Maar in tegenstelling tot wat Raijmond zegt, kun je niet zomaar overal trouwen. Ja, je kunt het wel, maar er zijn ook voorwaarden aan verbonden.
  Zo waren wij eerst in Bangkok (daar zou het het gemakkelijkst zijn) in Banglack (in de buurt van Silom). Daar werd mij verteld dat ik de getuigenverklaring nodig had, en mijn vriendin moest twee getuigen meebrengen, waarvan één dezelfde achternaam als haar moest hebben (dus familie) en een vertaler, die voor mij moest vertalen. Na deze mislukking, belde zij de amphur in Pranburi (daar staan wij ook ingeschreven) en men deed niet moeilijk. Ze mocht gewoon zelf twee getuigen kiezen.

  Als je daarmee klaar bent, heb je de Thaise huwelijkspapieren: één voor jou en één voor je vrouw. Deze beide papieren kun je dan weer (met kopieën van beider paspoorten) naar de man in Bangkok sturen. Deze zal ze vertalen laten en legaliseren. Als de papieren klaar zijn kun je ze gaan afhalen, betalen en daarmee naar de ambassade gaan om je huwelijk te laten inschrijven, zodat het in Nederland ook erkend is.

  Ik heb, omdat ik dat zelf alles niet van te voren wist, tijd en geld verspild. Maar nog niet zoveel als iemand anders, die vond dat hij met 30.000 Baht nog goed ervan afgekomen was. Je kunt namelijk ook, zodra je uit de ambassade komt en naar de trailer gaat die tegenover de ambassade staat, daar ook alles laten doen. Je hoeft dan zelf niet naar het ministerie te gaan. Maar je betaalt alleen voor de koerier al 1500 baht.

  Mijn theorie is dat de mensen die het voor je op het ministerie doen er zelf baat bij hebben om alles zo goed mogelijk te doen, want als er te veel klachten komen, kan het misschien gebeuren dat ze daar niet meer mogen komen. Maar goed, dat is mijn theorie… we zijn per slot van rekening in een land waar van alles kan gebeuren. Wij vertrouwden het in het begin ook niet, maar hadden uiteindelijk een zeer goede ervaring.

 4. Chaing Moi zegt op

  Wij zijn getrouwd in Nederland en wonen daar beiden ook. Natuurlijk willen we in Thailand ook voor de wet trouwen en gaan wij in Mei 2016 daar naar toe. Ik heb ook zitten spitten wat je allemaal nodig hebt. Het probleem is dat je allemaal verschillende adviezen/versies krijgt zodat het allemaal niet erg duidelijk is wat je nou nodig hebt. Natuurlijk een uittreksel van het geboorteregister uit Nederland en een bewijs dat je niet getrouwd bent en ook voor mijn Thaise echtgenote (die hebben we al in het bezit omdat we die nodig hadden voor het huwelijk in Nederland dit jaar) dat is mij duidelijk maar daarna in Thailand wordt het mij allemaal een beetje warrig. zoals ik nu begrijp 1/ Uittreksel geboorteregister 2/bewijs van ongehuwdschap
  (ook de Thaise versie voor mijn echtgenote) 3/dan naar de Nederlandse-ambassade in BKK 4/papieren laten vertalen 5/Naar het Ministerie van Buitenlandsezaken voor een dokument met stempels om te kunnen trouwen op een Gemeentehuis. Als ik het niet goed heb ontvang ik graag goede voorlichting. Bij voorbaat dank.

 5. Sjaak S zegt op

  Ik vind dit nou een heel vreemde reactie. Jullie zijn getrouwd in Nederland en willen nogmaals in Thailand trouwen? Waarvoor? Je kunt niet twee keer voor de wet trouwen. Dat mag niet en is illegaal. Daarom moet je (LEES ALSJEBLIEFT DOOR WAT IK AL BESCHREVEN HEB) bij de ambassade in Bangkok kunnen bewijzen dat je NIET getrouwd bent.
  Ja, je kunt voor Boeddha trouwen, maar daarvoor heb je niks nodig.
  En dan zie ik ook dat je mijn verhaal niet gelezen hebt, anders zou je begrijpen, dat ik geschreven heb, dat het beste wat je kunt doen, is je documenten op het Ministerie van Buitenlandse zaken te laten vertalen door mensen die daar op de derde verdieping klanten zoeken, of op de tweede verdieping aan het loket.
  NIET VAN TE VOREN in een of ander vertaalbureau. Deze kunnen fouten maken, (zoals in mijn geval) die niet door het Ministerie van buitenlandse zaken geaccepteerd worden!!

  Ik dacht dat ik het heel duidelijk geschreven had, maar blijkbaar niet duidelijk genoeg.

  • Ciang Moi zegt op

   Beste Sjaak het feit dat je in Thailand getrouwd bent wil niet zeggen dat je deskundig bent maar je haalt 2 dingen door elkaar. Natuurlijk kan je niet 2x trouwen alleen wordt het Nederlands huwelijk niet in Thailand erkend (andersom ook niet) Als je in Thailand trouwt kan je in Nederland (den Haag) je Thais huwelijk laten inschrijven, je bent dan voor de Nederlandse wet ook getrouwd. In Thailand is deze procedure niet mogelijk je moet dan gewoon voor de wet trouwen. Waarom willen mensen voor de Thaise wet getrouwd zijn? om jou vraag te beantwoorden, wanneer je besluit om in Thailand te gaan wonen gelden er andere vereisten (lees minder zwaar) ten aanzien van inkomenseis te weten 50% van degene die niet met een Thaise in THAILAND getrouwd zijn. Dat lijkt me reden genoeg denk ik zo. Zo als ik al eerder schreef veel mensen denken dat ze deskundig zijn en denken alles te weten omdat ze in dit geval getrouwd zijn in Thailand helaas is minder waar gezien de vele verschillende “adviezen” daar schaar ik jou ook bij.

   • Sjaak S zegt op

    Dus ik heb maar alles uit mijn duim gezogen? Ik heb wel zorgvuldig nagekeken wat er allemaal nodig is om te kunnen trouwen in Thailand. En van mijn fouten geleerd.
    Jouw Nederlandse huwelijk wordt zeer zeker in Thailand erkend. Je moet alleen de nodige papieren daarvoor bij de ambassade laten legaliseren.

    http://thailand.nlambassade.org/producten-en-diensten/consular-services/consulaire-verklaringen

    Ik heb de vraag niet gesteld waarom je in Thailand wilt trouwen, want deze vraag stelde ik mijzelf al voordat ik ging trouwen. En onze “voordelen” zijn iets meer dan hetgeen jij noemt.

    Je moet het zelf weten. Ik vraag me af waarom je advies wilt hebben, maar niks aanneemt van iemand die zelf al veel mogelijkheden heeft uitgeprobeerd. En de nodige informatie kun je niet alleen bij de site van onze ambassade in Bangkok aanklikken, als je twijfels hebt, kun je ook een email naar de ambassade sturen. Binnen een paar dagen heb je een antwoord. Of schaar je de adviezen van de ambassade ook in bij de minder geloofwaardige?

    “Welkom” in Thailand!

 6. Han zegt op

  Beste allemaal, hartelijk dank voor jullie uitgebreide adviezen. En Raijmond , jij kon volstaan met een eigen verklaring dat je niet gehuwd bent? Of was je daarvoor nimmer gehuwd en kon je daarom volstaan met een eigen verklaring? Aan allen, mijn hartelijke groeten!

  • raijmond zegt op

   Nee ik heb 10 jaar geleden een samenleving contract verbroken
   Ik ben nog nooit gehuwd geweest
   En de ambassade te bangkok
   Zij gewoon een verklaring dat je in eigen woorden aan kan tonen dat nooit gehuwd bent geweest
   Samenlevingscontrac geld alleen in Nederland
   Ik ben zelf ook juridische en meester in de recht
   Ik heb rechte gestudeerd
   Grtjes raijmond

   • Sjaak S zegt op

    Precies, en daarom kon jij zonder grote poespas in Thailand trouwen. Je was voor de Thaise wetgeving immers niet getrouwd en kon dat aantonen.
    Meneer Ciang Moi hierboven, denkt het beter te weten dan iedereen en meent dat zijn Nederlandse huwelijk in Thailand niet erkend wordt.
    Maar goed, hij zal het zelf wel merken als hij dan ook de normale gang van zaken nagaat. Ik heb uitvoerig beschreven wat je kunt doen en je kunt op die manier binnen een paar dagen getrouwd zijn. Gaat ie alles “zelf” uitpluizen en ervaren… dan duurt het iets langer en wordt het duurder.

    Maar Rijmond, als jij rechten gestudeerd hebt, waarom is jouw Nederlands dan zo slecht? Ben je dan geen Nederlander?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website