Wil wat informatie geven van mijn omstandigheden over de vraag: “Wordt je pensioen gekort bij samenwonen?“. Want ik vond sommige reacties nogal zuur, dan had je zus moeten doen, beter moeten informeren, de Nederlandse samenleving hoeft hier niet voor op te draaien, etc. Maar er waren ook fijne reacties.

Ik dacht een normale korte vraag te stellen, ik vroeg ook geen financiële bijdrage, maar of ik gekort zou worden. Van de AOW wist ik, gaf dit al aan, al was dit even onduidelijk Eric tipte al.

Ik ben 70 jaar en ben hier komen wonen in december 2005, werd meteen uit het ziekenfonds geschopt. Wel 41 jaar gewerkt, waarvan 16 jaar in ploegendienst, vele jaren in smerige, zware en ongezonde omstandigheden, verdunnings-oplosmiddelen en zware cementzakken toen nog 50 kg.

Had ook tot gevolg dat mijn AOW opbouw stopte, nu 82 procent, een bewuste keuze. Vele jaren mijn pensioen opgebouwd, bijdrage geleverd aan AOW voor andere. Toen is niet nu, je weet niet wat er gaat komen of gebeuren, kon ook niet in een glazen bol kijken. Was toen gezond en kwiek nu 14 jaar Thailand, is mijn lichamelijke conditie aanmerkelijk achteruit gehold, weet ook ben niet piep meer.

Pluk nu de zure vruchten uit mijn arbeidsverleden hierom niet gevraagd, krijg je gratis. Aan 1 oog blind, slijtage van de schouder, slijtage rug, slijtage knieën, atrose, wordt niet beter alleen slechter en COPD. Een voorbeeld; moest naar de wc, de Thaise wc waarbij je moet hurken. Had geen keus, grote boodschap, kon moeilijk hurken en schoonmaken even slecht, maar dan moet je omhoog, geen pretje. Dus heb je hulp nodig in mijn dagelijkse beslommeringen, dus kijk je uit naar een dame die jou, zoveel als mogelijk is, kan bijstaan hier geen opvangnet ook dat wist/weet ik, hou graag mijn eigen broek op. Die dame heeft een pensioen van wel 600 baht p/m en is 62 jaar, dus ik dacht een win/win situatie. Maar helaas de SVB zegt, blijkens de 33 procent korting, u heeft een relatie, al heeft ze een eigen woonadres.

Nu waarschijnlijk ook een pensioenkorting, het kan best zo uitpakken dat ik onder de vereiste norm van 65.000 baht komt te zitten. Lekker dan na 14 jaar hier, volgens reageerders had ik maar beter moeten informeren toen naar de gevolgen van nu.

Misschien rest mij dan nog om naar Nederland terug te moeten keren waar ik met een warm bad onthaald zal worden, want ze zitten te wachten op een ouwe grijze man met kwalen om die achter de geraniums te plaatsen.

Moraal van het verhaal is, vraag geen bijstand of extra geld maar gewoon mijn pensioen en AOW, help een dame, dit is goedkoper dan terugkeer want dan leun ik wel op de gemeenschapsgelden van de verzorgingsstaat.

Ingezonden door Hennie

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersinzending: Wordt je pensioen gekort bij samenwonen? Een toelichting”

 1. erik kuijpers zegt op

  Woon je samen ? Dan krijg je een andere AOW-uitkering dan de alleenstaande uitkering. Men noemt het korting maar dat is het niet al voelt dat wel zo in je portemonnee.

  Maar je kunt ook wonen zoals een lezer schreef: maak gebruik van de mogelijkheden die de SVB biedt als je beiden een eigen woonst hebt, etc. Volkomen legaal zolang die regeling blijft bestaan. Want dat weet je nooit…..

  Dan kun je ook nog dichtbij een hut voor haar huren zodat het lijkt alsof ze zelfstandig woont. Legaal of over het randje, daar ga ik niet over, maar het is hier aangekaart.

  Wat pensioen betreft, zoals gisteren iemand schreef: benader de pensioenbetaler. Je hebt een pensioencontract en daar staat het vast wel in.

  Tja, en tenslotte, vervelend voor je, maar bij iedere regeling kan een bijzondere hardheid optreden voor een individueel persoon of voor een specifieke groep. Dat is inherent aan wetgeving, je kunt nooit alles afvangen. Dan heb je gewoon pech. En je zult altijd zien dat pech nooit alleen komt.

  Heb je de pech dat jouw inkomen/vermogen zwaar daalt zodat je niet meer in Thailand kunt blijven neem dan de weg terug.

  Ik was 71 toen ik terug ging naar Nederland na 16 jaar Thailand en wel vanwege voortschrijdende invaliditeit. Heb hier wel een zorgpolis, ik had snel een huis, heb mijn vrienden, TV, boeken, internet en veel meer. Wat ik NIET heb zijn geraniums en tijd.

  Tijdsbesteding vinden kan jij ook. Gewoon aan beginnen en zinvol bezig blijven.

  • Johnny BG zegt op

   Voor velen toch wel een schrikbeeld als je met 70+ verplicht naar NL moet. Dat ze daar weer klauwen aan geld kwijt aan zijn ontgaat de gemiddelde politicus.

   Mocht het mijn beurt zijn over 25 jaar dan mis ik een hoop AOW, heb uiteraard geen vermogen op papier en ook geen huis en dan mag de gemeente het probleem oplossen vanwege wettelijke verplichtingen.
   Of ze geven 300 euro zonder verdere belasting van de Nederlandse gezondheidszorg en woningtekorten.

   Het duurt nog een paar jaartjes dus eerst zien om het te overleven

  • Hennie Em zegt op

   Beste Erik,

   Dank voor je fijne reactie, dit is hoe het hoort te zijn.
   Fijne tijd daar genietse.

 2. Ger-Korat zegt op

  Wat Erik ook schrijft en zie mijn reactie van gisteren: probeer aan de voorwaarden voor de tweewoningenregeling te voldoen en toon met bewijsstukken dit aan bij SVB zodat je je alleenstaanden-AOW kunt behouden. Voor hulp kan een ieder overwegen om een arbeidsrelatie op te stellen met een verzorgster en betaal haar maandelijks zeg 6000 – 10.000 baht naar gelang de tijd welke de verzorgster aan hulp biedt per dag. Op een pensioen en AOW zal dat toch moeten kunnen. Hoor vaker over hoe het later moet als men hulp nodig heeft en dan denk ik maak gewoon een mondelinge overeenkomst, genoeg verzorgsters of oud-ziekenhuispersoneel of anderen welke tegen betaling bereid zijn je met je fysieke klachten te helpen. Hoeft niet officieel maar gewoon afspreken.

 3. Bert zegt op

  Voor mij nog verre toekomstmuziek, maar zou er niet de mogelijkheid zijn om een arbeidsverhouding te hebben. Een inwonende dienstmeid, met arbeidscontract, sociale premies (voor zover aanwezig in Thailand) etc. Een goed contract en een aparte kamer.

  • john zegt op

   samenwonen of gescheiden huishouden.
   Ook in nederland speelt dit dikwijls. Gewoon wat over gaan lezen en de spelregels gaan begrijpen. Ook bedenken dat een bedachte constructie dikwijks gewoo wordt doorgepriktt door de geldbetalende instanties.
   Een inwonende huishoudster is gewoon een te wankele constructie. Zorg voor niet inwonend, breng niet de hele dag met elkaar door, slaap niet samen .Dar zijn de meetpunten immers om te beslissen of je samenwoont, een gezamelijke huishouding hebt. En dat geldt zowel als je in nederlamnd woont als wanneer je in thailand woont.
   Daarnaast: als je in nederland woont heb je recht op nederlandse ziekenzorg, woon je er niet dan dus niet. Het is niet zo zinvol om te zeggen: maar als ik in nederland ga wonen wordt het toch veel duurder voor de nederlandse zorgverZekeraar. Klopt maar is geen juiste redenering .

 4. RuudB zegt op

  Beste Hennie, met alle respect voor jouw persoonlijke omstandigheden en absoluut begrip voor jouw gezondheidssituatie: toch moeten me in deze door jou opgeworpen AOW-discussie alsnog een paar zaken van mijn hart.
  Op de eerste plaats: feit is en blijft dat jij zelf hebt besloten al op 56 (!) jarige leeftijd in TH te gaan wonen en dus bewust afzag van een volledige opbouw van de AOW-uitkering. Dat je vanaf jouw 15e levensjaar hard en onder zware condities hebt gewerkt, voegt aan jouw besluit niets toe of af. Je bleek desondanks in staat in 2005 ervoor te kiezen in TH jouw leven voort te zetten: want, je zegt dat je toen “gezond en kwiek” was.
  Op de 2e plaats: je meldt dat er anno 2019 veel slijtage optreedt, kennelijk vanwege jouw arbeidsverleden. Dat kan. Veel mensen kennen dit euvel. Toch geloof ik niet dat jammeren de situatie verbetert. Wel het zoeken naar oplossingen. Dat er een 62-jarige Thaise vrouw is die jou bij jouw toiletbezoek terwille wilt zijn, is sowieso een geschenk uit de hemel. Strikt genomen heb je hiermee al een deel van de oplossing, alhoewel je ook een zittoilet had kunnen aanschaffen, bv bij HomePro. Ik snap dus niet goed wat meer geld meer doet dan deze Thaise vrouw, die er ook voor zorgt dat je bv niet vereenzaamt, en jou genegen is. Mij lijkt een enorme zegening die jou toebedeeld is. Ook dit is Thailand.
  Op de 3e plaats: is het nog helemaal niet zeker dat je te kampen krijgt met een pensioenkorting. De SVB gaat daar niet over. Wel dat je AOW-toeslag voor alleenstaanden vervalt. Maar hoe dan ook: er zijn jou 2 oplossingen aangereikt: zoek contact met jouw “pensioenkantoor” en informeer je over de hoogte van jouw pensioenuitkering nu je kennelijk samenwoont. In principe blijft jouw pensioen gelijk. Het simpele feit dat je bent gaan samenwonen heeft hier normalerwijze geen invloed op. Lees de reactie van @erik kuipers en anderen nog eens na, en overleg met de SVB wat je jou te doen staat met hun “tweewoningregel”!
  Op de 4e plaats: kun je klagen en jammeren wat je wilt, mopperen over de NL overheid, en fantaseren dat je er maandelijks euro 500 bij zou moeten omdat jouw TH lady slechts ThB 600 p.mnd heeft: het schiet niets op en het gaat ook niet gebeuren. Wat wel kan gebeuren is dat je jouw knopen telt en je zegeningen, en als het dan niet anders kan: ga dan terug naar Nederland, want hoe slecht NL wel niet is en door zo vele reageerders wordt uitvergroot: zelfs na 14 jaar buitenland, en dag met je handje: je kunt altijd weer hier in NL gewoon in het “ziekenfonds”, alle medische behandelingen krijgen die je nodig hebt, en jouw leven in verdere vrijheid leiden, daar waar TH slechts voor belemmeringen en obstakels zorgt: (zoals recent verzwaring visumverplichtingen, ophoging inkomenseisen, geen bemoeienissen in en met het openbare leven, geen fatsoenlijke toegang tot gezondheidszorg tenzij tegen dubbel tarief, geen mogelijkheid tot verzekeren van ziektekosten tegen acceptabele premies, en ga zo maar door.)

  Ik hoop dat je wat hebt aan mijn epistel en dat je in staat zult staan constructiever te denken over je eigen verkozen TH situatie met alle ellende en gelukzaligheid zoals iemand die in zijn leven nou eenmaal tegenkomt. Niemand blijft tegenslag bespaard. NL echter biedt daarentegen altijd een uitweg, daar waar TH slechts hindernissen oproept. Sukses!

 5. Rene Chiangmai zegt op

  Ik weet natuurlijk niet wat je woonsituatie is.
  De SVB kent nog een andere mogelijkheid om de alleenstaande uitkering te behouden.
  Namelijk als je met 3 of meer mensen in één huis woont.
  Hier zijn ook voorwaarden aan verbonden, maar misschien voldoe je daar wel aan.
  https://www.svb.nl/int/nl/aow/wonen_met_iemand_anders/meer_personen/

  Op die site staat o.a.:
  Welk AOW pensioen krijgt u?
  Bent u ongehuwd en woont u met twee of meer ongehuwde personen? Welk pensioen u krijgt hangt af van de situatie:

  Draagt ieder bij aan het huishouden? Dan krijgt u het ongehuwdenpensioen (70% van het netto minimumloon).

  Draagt alleen u bij aan het huishouden? Dan krijgt u het ongehuwdenpensioen.

  Dragen u en maar één andere persoon bij aan het huishouden? Dan heeft u met die persoon een gezamenlijke huishouding en krijgt u het gehuwdenpensioen (50% van het netto minimumloon). Ook al woont u met meer personen.

  Bijdragen aan het huishouden betekent:
  financieel bijdragen aan de kosten van het huishouden óf
  op een andere manier voor elkaar zorgen in het huishouden.

  Op de site staat een aantal voorbeelden.

  Sterkte.

 6. ruud zegt op

  Je kunt in het leven niet alles voorzien, maar als u 18% op uw AOW bent gekort, bent u blijkbbar met 56 jaar vertrokken naar Thailand.
  Waarschijnlijk bent u dus wat te vroeg naar Thailand vertrokken.

  Ook ik heb niet gewacht tot 65, maar ik heb wel een planning gemaakt, met een bedrag dat ik minimaal op mijn spaarrekening zou moeten hebben en een ruim gerekend uitgavenpatroon.

  Dat geeft geen garanties voor de toekomst, maar daar kun je uiteraard niet eeuwig voor blijven wachten, want niemand weet wat die in petto heeft.
  En voor je het weet is er opeens geen toekomst meer.

 7. peter zegt op

  Waarom geef je dan op dat je een relatie hebt en samen woont?
  Vertel dan dat je alleen woont en voor jezelf moet zorgen.
  Ben je getrouwd?
  Zij heeft haar eigen geregistreerd adres, dus niet bij jou of jij bij haar.

  Snap ook niet waarom je een hurk wc ambieert boven een zit pot, zeker niet met jouw beperkingen.
  Laat of vervang dat ding en plaats een beugel aan de muur !

  • Leo Th. zegt op

   Inderdaad, allereerst zorgen voor een westers toilet. En wanneer jouw/jullie keuze voor samenleving als consequentie heeft dat jij om financiële redenen niet meer in Thailand kan blijven, kun je die beslissing altijd nog terugdraaien. Dat jij van een aantal reacties geschrokken ben kan ik mij overigens wel voorstellen. Er was soms weinig sprake van empathie en sommigen bestempelden je zowat als een paria. Vergeet die maar snel, hopelijk heb je nog een fijne toekomst in Thailand en eventueel niet (officieel) samenleven hoeft niet te impliceren dat jullie niet zo veel als mogelijk samen zijn. Sterkte!

   • Hennie Em zegt op

    Dank je Leo Th.

    Een hart onder de riem.Wat de wc betreft dat was ergens onderweg en als hevig moet heb je geen keuze. Nogmaals dank

 8. Harry Romijn zegt op

  “meteen uit het ziekenfonds geschopt. Wel 41 jaar gewerkt, waarvan 16 jaar in ploegendienst”. Sorry, maar ik snap niet, wat uw arbeidsverleden te maken heeft met een Zorg- of welke andere verzekering (of lidmaatschap) dan ook. Nederlandse Zorgverzekering is gekoppeld aan het woonachtig zijn in NL ( want er komt heel veel geld bij uit de ZVV-heffing ( 6.9 % uitkering/salaris) en de rest uit de Grote Gemeenschappelijke Pot, ook wel ‘s Rijks Schatkist genaamd. .
  Bovendien: bij ouder worden stijgt de kans op steeds grotere beroep op die Zorgverzekering, dus.. ook dat was bekend.( 1% van de “deelnemers” trekt 25% van de zorgkosten)
  “mijn AOW opbouw stopte “. ook hier: AOW rechten woerden opgebouwd met 2% per jaar woonachtig zijn in NL.
  Idem de regels van een gemeenschappelijk huishouden voeren: zou toch te zot zijn als de NLe wetgever met welke toestand dan ook, die ergens voor een NLe pensionario zou kunnen gaan gelden, rekening te houden. Morgen komt er iemand, die naar Malawi, Belize, Kirgizië of de Soeza-eilanden verhuisd is. Bij iedere wet zullen altijd wat personen in problematische situaties terecht komen, daar kan de gemiddelde politicus nooit rekening mee houden, noch het voor bepaalde gevallen – omdat juist die paar uitzonderingen mogelijk goedkoper zouden kunnen zijn voor de NLe schatkist.
  En dat u achter aan de wachtlijst komt, zoals iedere NL-er, die zich aanmeldt: waarom niet ? Wees blij, dat uw lief WEL in NL mag blijven, zonder de eis van een inkomen van.. ach.. € 1250 / mnd. Zelfs mag werken en – mede- een huis incl de grond mag bezitten. Hoeft zich ook niet iedere 90 dg te melden bij de IND.

 9. Henk zegt op

  Hennie :””:Ik ben 70 jaar en ben hier komen wonen in december 2005, werd meteen uit het ziekenfonds geschopt. Wel 41 jaar gewerkt, waarvan 16 jaar in ploegendienst, vele jaren in smerige, zware en ongezonde omstandigheden, verdunnings-oplosmiddelen en zware cementzakken toen nog 50 kg””……. Denk dat 90% van de Nederlanders die in Thailand wonen een vrij zwaar arbeidsverleden achter de rug hebben ,mensen van deze leeftijd zijn niet opgegroeid met de Arbowet achter hun rug ……
  “”””Had ook tot gevolg dat mijn AOW opbouw stopte, nu 82 procent, een bewuste keuze.””.Waarom hebt U zich niet verzekerd bij de SVB voor de resterende 9 jaren ????
  “”” bijdrage geleverd aan AOW voor andere”” Alleen voor andere en niet voor jezelf ?? Zo werkt dat gewoon in Nederland ,gezamelijk de pot volmaken ongeacht of je er ooit gebruik van kan maken .Jou kinderloze buurman zorgt ook voor de kinderbijslag van jou kinderen toch ?? .
  “”Maar helaas de SVB zegt, blijkens de 33 procent korting, u heeft een relatie, al heeft ze een eigen woonadres.”” Overtuig de SVB dat het gewoon jou personeel is door middel van jou bankafschriften dat je haar maandelijks betaald …. Toch : al met al een vervelende situatie waar niemand op zit te wachten en zoals je zelf al zegt dat je dit allemaal niet had kunnen voorzien door je glazen bol .Neem daarbij nog eens de wisselkoers die in 2005 wellicht boven de 50 stond en nu mag je blij zijn dat je er 35 krijgt .Sterkte ermee en houd je taai .

 10. piet d v zegt op

  Ik bedankt Hennie.
  Hij geeft een inkijk hoe je niet moet handelen ,als je een uitkering a.o.w. krijgt , of die nog moet krijgen.
  Bij de reacties staan vele bruikbare tips.

  1e Belangrijkste zorg dat je kan aan tonen , dat je alleen woont

  2e ga een soort lat relatie aan , en huurt in een andere stad of dorp
  en kamer dan waar je vriendin woont. Dat excuus dit moet van de SVB
  Heb je ook meer tijd om in je eentje de (geraniums) buiten te zetten.
  up to you

  Zo voorkom je financieel verlies van inkomen.
  Moraal van verhaal , ga niet trouwen voor je AOW leeftijd.
  als je het financieel niet kan veroorloven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website