Al een jaar of 3 betaal ik tussen 2-3 euro per maand voor onbeperkt internet thuis. Zonder een vast contract. Lees verder als je benieuwd bent hoe ik dat doe.

Mijn internetbehoefte thuis is bescheiden. Een huishouden van 2 personen. We hebben 15 apparaten in huis: telefoons, laptops, bewakingscamera’s en 2 smart televisies [Android TV].

We kunnen 2 full HD tv’s tegelijkertijd streamen, o.a. TrueID TV [gratis Thaise tv], YouTube, HBO go, Viaplay, NPO en Ziggo. Een downloadsnelheid van 15 megabit per seconde [mbps] is ruim voldoende hiervoor. Op maandbasis is ons dataverbruik 300 GB.

Wat ik niet doe

Films of hele grote bestanden downloaden. 4K streamen. Online gamen met hele korte reactietijden. Als je dat wilt, dan is mijn manier van internetten niet geschikt.

Waarom heb ik geen glasvezel? 

Het belangrijkste – de kosten zijn 4.000 – 5.000 baht per jaar hoger. Zonde van het geld als je de hoge snelheid toch niet nodig hebt. Daarnaast zit je vast aan een abonnement van minimaal 2 jaar. Mocht je in de tussentijd willen verhuizen, dan mag je een deel van de installatiekosten terugbetalen. Je krijgt ongewenste reclame op je verbinding [o.a. True doet dit]. Maandelijks geld moeten overmaken of via een incasso regelen. Bij einde contract de leenapparatuur terugbrengen. Dus extra administratieve rompslomp. Soms last van storingen zoals een kabelbreuk na een storm, omdat glasvezel bovengronds houtje-touwtje aan elektriciteitsdraden hangt.

Mijn manier van internetten 

Ik heb een eigen 4G-router. Deze kan mobiel internet aan. Je stopt er een sim in. De sim die ik neem is prepaid zonder contract. Is een jaar geldig. En biedt onbeperkt internet met een maximumsnelheid. De sim kun je op Lazada of Shopee op kortingsdagen kopen tussen 900 en 1.650 baht.

Welke sim kopen?

De eerste paar jaren had ik een DTAC-simkaart, onbeperkt 15 mbps voor een jaar. Deze was toen de goedkoopste. Echter, sinds de overname door True is de prijs fors verhoogd. Dat komt doordat AIS en True/DTAC nu een duopolie hebben in Thailand.

Mijn favoriet nu is NT Mobile, een fusiebedrijf van TOT, met hun Thunder Net sim. Zonder korting kost het 999 baht. Ik heb hem op zo’n kortingsdag voor 867 baht op de kop kunnen tikken. Dat is dus 72 baht of minder dan 2 euro per maand. 

Ik kan bij mij thuis maximaal 100 mbps halen. Ik heb nu hetzelfde bereik als voorheen, met minstens een vervijfvoudiging van de snelheid voor de helft van de prijs die ik bij DTAC zou betalen. Dus deze klant loopt lekker weg na monopolistisch gedrag van True.

Echter, het landelijk bereik van NT Mobile is beperkt. Kijk eerst op hun website of je op je locatie goed bereik kan krijgen. Daarna koop je een simkaart van een maand en beoordeel je of je verder met hen in zee wilt gaan.

Welke router kopen?

Neem een betrouwbare router van een goed merk. Bijvoorbeeld TP Link, Huawei, ZTE, Zyxel, Netgear. Neem eentje die alle 4G-kanalen [B1/B3/B8/B28/B40/B41] voor Thailand kan ontvangen. Hierdoor zit je niet vast aan een bepaalde provider. Wil je hogere snelheden dan 15-25 mbps, neem een router vanaf Cat 6. Hoe hoger de Cat n nummer, hoe hoger de snelheid.

Let wel dat de snelheid door 3 factoren wordt bepaald: 1) de maximumsnelheid die je simkaart aankan. Deze wordt door de provider bepaald of beperkt, 2) hoe goed je het signaal van de zendmast kan ontvangen. 3) en tenslotte wat is de maximumsnelheid die je router aankan. Laat je niet leiden door wat de leverancier op de doos schrijft. De ‘Cat x’ label is de meest bepalende factor.

Bijvoorbeeld 1) mijn NT Mobile Thunder Net sim heeft een ingebouwde beperking van 100 mbps. 2) mijn beste ontvangststerkte is 75%. Deze is goed te noemen.Ik heb de router echter buiten het huis moeten plaatsen, omdat tussen de zendmast en mijn huis het signaal wordt afgezwakt door rijen van bomen. 3) met mijn cat 9 router/modem haal ik soms de 100 Mbps snelheid als het niet druk is. Dan gaat de verbinding over 3 sporen van kanaal B40, omdat de cat 9 modem dit ondersteunt. Bijv. een cat 4 modem kan niet over meerdere sporen ontvangen.

Een voorbeeld van een Cat 4 router is TP Link MR6400. Kosten rond 2.000 baht. Een Cat 6 router is bijvoorbeeld TP Link MR600. Kosten rond 3.500 baht. Ben je avontuurlijker van aard, dan zou je zo’n tweedehandse uit Australië geïmporteerde Cat 12 router kunnen nemen. Is goedkoper dan MR600. Kan een hogere snelheid aan dan de MR600. Maar heeft niet alle Thaise kanalen.

Welke soort router NIET kopen?

 • Een pocket mifi router op accu’s. Deze is voornamelijk bedoeld voor mobiel gebruik, en niet voor 24×7 thuis. Meestal kan het alleen via wifi aansluiten. Als je tv’s wilt streamen dan is een ethernet aansluiting wel betrouwbaarder dan wifi.
 • Een router van een onbekend merk zonder ‘Cat n’ label voor rond 1.000 baht. Meestal is de software op deze router ook vrij beperkt.

Mijn eigen zelfbouw router

Als je handig bent met IT of elektronica, dan kun je zelf een router samenstellen. Zo ziet mijn router (foto boven) eruit:

 1. een cat 9 modem is met een USB-kabel aangesloten op
 2. een Raspberry Pi. Dit is een computer niet groter dan een creditcard. Op deze computer draait de router software OpenWrt, die de modem aanstuurt
 3. een kleine batterij-UPS. Deze ups blijft de Pi voeden, ook als de stroom uitvalt. Hier in Prachuap hebben we helaas regelmatig last van kortstondige storingen op het net.

Totaal kost dit systeem 3.200 baht. Voordeel van zo’n oplossing is dat ik heel veel zelf in de hand heb. Ik kan een snelle cat 9 router [max snelheid 450 mbps] voor een betaalbare prijs samenstellen. Met de gratis software [OpenWrt] kan ik zaken makkelijk uitbreiden. Denk aan vpn of reclame van internet blokkeren.

Ingezonden door Eddy

14 reacties op “Thuis internetten voor minder dan 2 euro (72 baht) per maand – kan dit wel?”

 1. PeterV zegt op

  Interessante opstelling, leuk gevonden.

  Wij hebben wel glasvezel van True, dat kost 748 THB/maand (incl.)
  Daarvoor krijgen we:
  – 600Mb/s down 200Mb/s up;
  – 2ms ‘ping’;
  – TV met veel Thaise kanalen;
  – een SIM met telefoonnummer en 8 GB per maand data;
  – het belangrijkste: nog *nooit* uitval gehad.;
  – geen reclame (dat zal wel komen door de DNS servers die we gebruiken).

  Dus voor die 748 THB hebben we TV, internet en 1x SIM voor mobiel.
  Of je in totaal veel bespaard weet ik niet, als je ernaast nog een mobiel abonnement nodig hebt voor je gsm.
  (Maar dan moet je -zoals ik- heel weinig bellen en onderweg niet veel data verbruiken.)

  TV & True modem staan op 1 UPC, Macbook & monitor op een andere UPC.

  Heb je een linkje voor die battery-backup voor de RPi?
  Dat is nu de enige die geen backup heeft en degene die ik tot nu toe heb gevonden hebben ‘dead time’ bij het overschakelen en zijn daarom niet echt geschikt als backup.

  • Eddy zegt op

   | Of je in totaal veel bespaard weet ik niet, als je ernaast nog een mobiel abonnement nodig hebt voor je gsm.

   Je betaalt per jaar: 748 x12 = 6.831 baht.
   Ik heb voor komend jaar betaald: 867 [thuis internet] + 1.239 [True 70 GB / maand voor 1 telefoon] = 2.106 baht. Besparing tov jouw keuze: 4.725 baht. Komt overeen met wat ik in mijn stuk schreef.

   | Heb je een linkje voor die battery-backup voor de RPi?

   https://th.aliexpress.com/item/1005005715794164.html

   Deze werkt instantaan. Max is 15W, dus niet geschikt voor bijv. Pi 5. Er is ook een 12V versie voor je wifi router.

  • PEER zegt op

   Omdat ik veel “onderweg” ben heb ik aan zo’n internet-aansluiting thuis niet veel.
   Ik koop telkens voor 3 maanden bij AIS ‘n “unlimited 5G” internetaanbieding op m’n Th Sim; tussen de 1400=/1800= Bth.
   Dan hoef ik niet de “onveilige” WiFi van ‘n hotel oid te gebruiken, omdat ik vaak financiële zaken te doen heb en m’n eigen internetverbinding via m’n I-phone vertrouw ik wél.
   Bovendien kan ik overal in Thailand m’n eigen krantje lezen of ontspanning op www zoeken, gekoppeld aan m’n I-pad.
   Bovendien kan ik al m’n kennissen/familie Whatsapp’en.
   Thuis, in Ubon, hebben we ooit ‘n schotel geplaatst en daar hebben we wel 30 gratis zenders op, de reclame nemen we voor lief.
   Voor de thuisblijvers is deze router-aansluiting dus wél geschikt.

 2. John2 zegt op

  Wow, bedankt Eddy. Interessante uitleg recht uit de praktijk!

 3. KhunTak zegt op

  Ik heb een Huawei router van 3BB. 1000/500 mbp. Moet je volgens mij dan ook nog eens delen door 8 om zou het juiste aantal mb’s te verkrijgen?? Ik zit voor mijn telefoon abbo bij DTAC/ True.
  Niet echt een stabiele verbinding. Dat komt ook omdat ik zo ongeveer in the middle of nowhere woon.
  Dus Sim is geen optie, want ook AIS en jouw NT zijn niet beschikbaar
  Als ik jou uitleg een beetje begrijp zou ik bv ook een CAT 6/9 router kunnen kopen i.p.v. mijn Huawei en dat zou dan mijn internetverbinding ook verbeteren? of is dit wishfull thinking.
  Hoe komt iemand die niet zou technisch is aangelegd aan bv een Raspberry Pi? En een handleiding om dat zo goed mogelijk uit te voeren.
  Heel handig gedaan.

  • Eddy zegt op

   Als je met geen enkele mobiele provider goed ontvangst kan krijgen, dan is mobiel internet bij jou thuis geen optie. Dus blijf lekker bij 3BB.

   Ik was 3 jaar terug ook tevreden met 3BB, behalve na een storm.
   Maar ik zat ook op een eiland. Misschien dat kans op kabelbreuken daar groter is.

 4. Willem zegt op

  Maar dan moet NT net wel werken op je lokatie. NT heeft veel dekkingsbeperkingen. Ik had op proef een 1 maand NT sim gekocht en kon er op mijn lokatie niets mee.

  Dus eerst goed uitzoeken of het op de gewenste lokatie werkt voordat je een goedkope 1 jaar sim koopt. Anders is goedkoop weer eens duurkoop.

 5. Humphrey zegt op

  Hallo Eddy. Met veel belangstelling je bericht gelezen omdat ik momenteel via een gebruikte B618 router in Uttaradit het internet binnenhaal. Ik zat te kijken op de website van NT mobile of ze een goede dekking hebben in onze woonplaats, maar als ik die info wil raadplegen vraagt ie om inloggen en wachtwoord of doe ik iets verkeerd ?

  • Eddy zegt op

   Humphrey,

   je doet niets verkeerd. De dekking website is verscholen onder NT Wireless.

   Ga hier naar toe https://wcsoss.totwbs.com/registernew.

   Je kunt ook op deze manier kijken.
   Ga naar https://www.nperf.com/en/map/TH/-/3379.TOT-Mobile/signal.
   Ga vervolgens naar maps.google.com en vraag op de coordinaten van je huidige locatie.

   Deze voer je dan in op de website van nperf.com.
   Vervolgens zie je dan of er daadwerkelijk gebruikers van NT mobile in de buurt van je locatie zijn en hoe het bereik is.

   Succes, Eddy

  • Eddy zegt op

   Hallo Humphrey,

   Als je NT Mobile wilt gebruiken, moet je goed kijken welk model je Huawei B618 is.

   Huawei B618s-22d: Band 1/3/7/8/20/38
   Huawei B618s-65d: 1/3/5/7/8/28/40

   NT Mobile zendt uit in alleen band 40. Bijv. model 22d hierboven heeft dat kanaal niet. 65d wel.
   Anders neem je toch DTAC.

   Succes, Eddy

  • Eddy zegt op

   Deze site moet je hebben https://wcsoss.totwbs.com/registernew

   Check voor de zekerheid of jouw router band 40 kan ontvangen. Want NT Mobile heeft dit nodig.

 6. Luit van der Linde zegt op

  Ik heb gewoon glasvezel internet van 3BB
  Als je 2 jaar vooruit betaalt, zijn de kosten per maand minder dan 500 baht per maand, en heb je ook geen gezeur met betalen meer.
  De mobiele ontvangst bij mij is zeer matig, dus alleen daarom al geen goed alternatief.
  Daarnaast is de te behalen besparing ook nog eens minimaal, maar we blijven zuinige Nederlanders, dus toch wel leuk gevonden.

 7. Sjaak S zegt op

  Geweldig! Als je daarmee je kosten kunt laten zakken en je er een beetje moeite voor doet om dat zo samen te stellen.
  Ik ben al blij met mijn aansluiting bij TOT. Glasvezel voor 650 Baht per maand met een snelheid tot 1200 Mbps. Tien jaar geleden kon je blij zijn dat daarvoor 12 Mbps kreeg.
  Ik maak echt veel gebruik van mijn internet aansluiting en download veel series en spellen en ben zeer tevreden over de snelheid en over de prijs van ons internet.
  Het kan waarschijnlijk ook goedkoper, want naast ons vaste internet via TOT hebben we ook via AIS mobiel internet dat ons zelfs meer kost, maar daar zit ook onbeperkt bellen bij. Dat betaal ik voor mij en voor mijn vrouw.
  Zou er een betere en goedkopere oplossing zijn, dus snelle glasvezel connectie en mobiel internet in één prijs, sta ik open voor tips.
  Ik ben te lui om het zo te maken zoals Eddy het deed, maar ik vind het wel geweldig dat hij het daarmee kan doen.

 8. KhunTak zegt op

  Beste Eddy,
  als jij nog meer van dergelijke initiatieven hebt op dit gebied, ik hoop dat je dat dan met ons wilt delen.
  Nooit te oud om iets te leren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website