Lezersinzending: Rijbewijzen verlengen in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
14 juli 2016

Gisteren was het dan zover. Mijn auto- en motorrijbewijs moesten weer met 5 jaar verlengd worden. Woonachtig in Bang Saray had ik de keuze uit kantoor Pattaya of Rayong. Op advies van mijn vrouw gekozen voor Rayong, waar bleek dat niemand meer dan anderhalf woord Engels sprak of begreep. Verstandige keuze?

Reeds om 8.15 uur waren op het kantoor aanwezig. Lekker vroeg, maar ons volgnummer was al wel no. 49. Ik was de enige farang. Omdat ik niet precies op internet gewaar kon worden of een doktersverklaring nodig was (ik loop tegen de 80) dit de dag ervoor geregeld. Deze verklaring werd meteen als niet ter zake doende opzij gelegd. Uiteraard had ik wel alle documenten en kopieën in tweevoud meegebracht.

Toen om 9.15 uur de verplichte oogcontrole en remproef was afgelegd, werd ons verteld dat we ons vóór tien uur moesten melden voor een ‘meeting’. Deze meeting hield in een voorlichtingsfilm hoe je moet rijden; daarna een film waarin de meest afschuwelijke verkeersongelukken werden vertoond en tenslotte een ‘leraar’ die gedurende meer dan een half uur een en ander nog eens uit de doeken deed. Uiteindelijk, na 11 uur, was de ‘meeting’ voorbij.

Zeker vijf kwartier heb ik verplicht moeten luisteren naar iets waar ik geen woord van verstond. Kennelijk was het voor de ruim 100 in de zaal aanwezige personen ook niet zo interessant, want menigeen was met zijn/haar mobieltje bezig of had de oogjes dicht. (Ik had alle tijd om te observeren).

Uiteindelijk kreeg ik, ruim na 12 uur, mijn nieuwe rijbewijzen.

Verbaasd was ik ook over het feit, dat al die jonge mensen – ik heb nauwelijks of niet een ouder iemand gezien – de gelegenheid hebben om een dag lang niet te werken.

Als klapstuk van de dag moet je dan weer naar huis rijden en besef je de totale onzin van die meeting. Iedereen lapt – zoals gebruikelijk – alle verkeersvoorschriften aan zijn/haar sandaal; bovendien vóór alles moet je kennelijk er voor zorgen dat wanneer je als laatste bij een stoplicht arriveert, je als eerste weg bent. De meest elementaire handelingen, zoals richting aangeven en een helm dragen worden veronachtzaamd. Een niet onderbroken gele streep op de weg geeft kennelijk alleen maar aan dat er twee weghelften zijn…

Ik woon al meer dan tien jaar in Thailand, maar ik kan er niet aan wennen.

Per week vallen er in Thailand ongeveer evenveel verkeersdoden als in Nederland in een héél jaar. Hoe zou dat nu toch komen?

Ingezonden door Willem

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Lezersinzending: Rijbewijzen verlengen in Thailand”

 1. stevenl zegt op

  Klopt, voor een verlenging van een 5-jaar rijbewijs is op vrijwel alle kantoren een medische verklaring niet vereist.

  Je kunt in principe op ieder kantoor terecht waar je maar heen wilt.

 2. rob zegt op

  3 maanden geleden heb ik ook mijn rijbewijs laten vernieuwen. Remproef was een apparat met touwtjes. De film was over vrachtwagens, ook hier was ik de enige die oplette: waarom, om de stomme fouten. De rest sliep of waren aan de telefoon en ook ik 70 jaar kreeg mijn rijbewijs. Nog wel even de mededeling als mijn stoplicht op groen springt nog even 1001, 1002 1003 seconden wachten, waarom, juist voor degene die door rood rijden.

 3. eugeen zegt op

  Eergisteren in Pattaya geweest voor nieuwe 5 jaar brommer en auto. Nodig: document immigratie, passpport + visa (origeel en kopie) en oud rijbewijs (origineel en kopie). Een kleurentest + een dieptezichttest en 1 uur naar een film gekeken. Betalen en rijbewijs ontvangen. Iedereen waarmee ik in contact kwam sprak was vriendelijk en sprak Engels.

 4. ton zegt op

  Is bij een van u ook bekend wat de regels zijn t.a.v. een “verlopen” Thai rijbewijs. Ik heb in februari 2016 vergeten mijn motor en auto rijbewijs te laten verlengen en ben pas weer in September terug in Thailand.

  • bob zegt op

   opnieuw examen doen met alle toeters en bellen.
   succes

   • theoS zegt op

    Je kunt het drivers licence nog verlengen binnen een jaar dat het verlopen is. Je kunt, natuurlijk, niet rijden met een verlopen drivers licence.

  • Beer Chang zegt op

   Heb mijn rijbewijs laten verlengen na 3 maanden verlopen te zijn geweest,was toen ook het antwoord op mijn vraag bij de RDW aldaar Pattaya (Banglamung) omdat mijn eerst volgende reis ook later was gepland dan 1 jaar.
   Was geen probleem 3-4 maanden later verlengen werd mij verteld daar vooraan waar je al je papieren in moet leveren,ik heb de gok toen maar genomen en inderdaad het was geen probleem.
   Maar het is natuurlijk niet aan te raden het is maar net waar je komt en wie er zit.

  • Christina zegt op

   Hallo, Hier een tip koop een kalender plaats hierop alle data die van belang zijn zoals opwaarderen telefoons als je prepaid hebt paspoorten rijbewijsverlenging enz. Paspoort doen we maar 4 1/2 jaar mee want het moet nog 6 maanden geldig zijn bij thuiskomst. Visa TSA verklaring USA zijn 2 jaar geldig maar bij nieuw paspoort ook weer nieuwe TSA verklaring big business ga straks naar familie dan is hij nog geldig.
   Volgend jaar een bruiloft weer nieuwe ook voor Canada (dat is nieuw) ivm nieuw paspoort gelukkig is die dan 10 jaar geldig.

  • Peeyay zegt op

   Ton,
   Dit kan normaliter nog in september.
   (kan van max 6 maand voor vervaldatum tot max 01 jaar na vervaldatum)

   Grtz,

 5. Peter zegt op

  Begrijp ik het goed, voor het verlengen van een 5-jaar rijbewijs is een theorie-examen niet vereist. Dus een theorie-examen enkel bij de 1e aanvraag?

  Moet het rijbewijs verlengt worden vóór de vervaldatum want klopt het verhaal dat je rijbewijs niet meer verlengt wordt ná de vervaldatum, met ander woorden, een nieuw examen ná de vervaldatum met als gevolg je begint weer opnieuw. Rijbewijs voor één jaar enz.

  • Peter zegt op

   Twee maanden geleden rijbewijs in Lampang gehaald voor brommer en auto. Deze (voorlopige) rijbewijzen zijn 2 jaren geldig nu.
   Al na 1 jaar kan ik terug voor een 5-jarig rijbewijs. Dit is de info die ik aldaar gekregen heb.

  • Peter zegt op

   Dit was mijn eerste aanvraag, geen examen gedaan alleen enkele kleine testjes ivm kleuren en reactie snelheid.
   Doktersattest (100 baht), residence certificate (500 baht), paspoort met non immigrant O visa en kopie paspoort, mijn Belgisch internationaal rijbewijs.
   Na 35 minuten stond ik terug buiten met 2 rijbewijzen (brommer en auto).

  • NicoB zegt op

   In Rayong was het in 2012 zo, dat je bij een verlenging geen theorie examen hoefde te doen, een doktersverklaring niet nodig was en ook geen verklaring van Immigration tav. een adres in Thailand hebben als je beschikt over een Geel Tabien Baan.
   Indien je komt met een geldig internationaal rijbewijs dan hoefde bij de 1e aanvraag geen theorie examen te doen.
   Een rijbewijs kan vanaf 3 maanden voor de vervaldatum verlengd worden, maar als het druk is wordt je verzocht wat later te komen.
   Je kon tot 1 jaar na de vervaldatum een nieuw rijbewijs aanvragen zonder theorie examen.
   Kom je daarna dan moet je ook het theorie examen doen.
   Is je rijbewijs langer dan 3 jaar verlopen moet je ook nog de praktijktest doen, dus van vooraf beginnen.
   Let wel, dit was in 2012 zo, neem geen risiko en vraag het op tijd aan.
   Deze regels worden soms flexibel toegepast, maar daar zou ik het niet op aan laten komen.
   Succes.
   NicoB

  • theoS zegt op

   Mag een jaar verlopen zijn en kan binnen dat jaar nog vernieuwd worden.

 6. Hans zegt op

  Kan helemaal instemmen met de vorige reactie.
  Mijn tijdens het wachten de te volgen procedures nauwlettend gade geslagen. In Chaam laten ze je de “rijvaardigheidsproef” net zolang doen tot hij goed bevonden wordt, een dame moest maar liefst onder luid gelach van het wachtende publiek 5 maal op voor haar motorrijbewijs, een dikke lacher!
  Ik heb mijn vrouw natuurlijk gefeliciteerd met haar rijbewijzen voor 2 jaar, maar heb haar gelijk verteld dat het autorijden nu door mij als naast haar zittend gecorrigeerd zal worden, want iemand zonder enige ervaring de weg op sturen is gewoon misdadig.
  De eerste keer is natuurlijk rete spannend, maar nu al Chaam Hua naar Hin gedaan, in Hua Hin gereden en duidelijk gemaakt waarom ik opmerkingen maak. Dat is de manier om auto te leren rijden en niet zonder enige begeleiding of coachsing achter het stuur kruipen, LEVENS GEVAARLIJK OOK VOOR MEDE WEGGEBRUIKERS.

 7. Ronny Cha Am zegt op

  Ging laatstleden motor en autorijbewijs halen in Cha Am. Doktersattest was nodig, maar heb de dokter hiervoor niet gezien…80 bath. Bij immigration was het 1000 bath voor het attest verblijf. Bij het vragen naar een betaalbewijsje was dit niet mogelijk en werd meteen bijverteld dat het hier in Hua Hin goedkoper was dan aan te vragen aan mijn ambassade. Rare vogels aldaar.
  Bij het rijbewijs centrum in Cha Am was de eerste test…kleurentest met rood, groen, oranje, blauw en gele stippen. Bij oranje moest er ook ROOD gezegd worden. Aangezien ik kleurenblind ben voor sommige rood bruin tinten kon ik dat flets oranje moeielijk onderscheiden van dat groen. Heb de test vijf maal mogen herdoen, Ik heb 32 jaar een rijbewijs B en 10 jaar CE waardoor ik Belgie ook meermaals medisch werd gecontroleerd.
  Hier zou ik bijna geen thais rijbewijs gekregen hebben…stel,u voor.
  Met alle vriendelijkheid en big smile tegen de dame heb ik het toch verkregen.

  • eduard zegt op

   Die kleurentest is voor mij ook negatief uitgevallen…….kan die gluiperige kleurtjes niet onderscheiden. Thailand is volgens mij ook het enige land die deze test heeft en was er in Pattaya ook gelijk gezakt.Kreeg geen herkansing, gewoon weggestuurd. Miljoenen kilometers schadevrij gereden en dan zakken voor een kleur? Ging andere wegen bewandelen en heb nu alles en origineel. Ben blij dat deze mogelijkheden er zijn en rij gelukkig al 15 jaar schadevrij in Thailand.

 8. janbeute zegt op

  Ik herken je verhaal Willem maar al te goed , en heb mijn Thaise rijbewijzen al drie keren verlengt .
  Voor de eerstekeer na een jaar , daarna volgt om de vijf jaren .
  In Augustus dit jaar op de dag van mijn verjaardag moet ik weer zijn voor verlenging .
  Ik wil ze een CD overhandigen met zelf gemaakte helm camera movies , niet te geloven .
  En mijn antwoord is daarom ook op je lezers vraag , het hele Thaise Rijbewijs is geen enkele donderwaard en steld niks voor .
  Misschien alleen nog goed om je te indentificeren als je een nieuwe bankrekening oid wilt openen .
  Ik ben nog steeds trots op mijn Nederlandse rijbewijs en de moeite die ik er voor heb moeten doen jaren geleden toen ik 18 was om het te verkrijgen en bij de koninklijke landmacht .
  Het Thaise rijbewijs kunnen ze net zo goed om de vijf jaar met de post naar je toesturen , na betaling van de Fees uiteraard , met een CDtje van de film en met de tekst drive safe and hope to see you again dead or alife over five years .
  Ik denk dat er niemand na de CD kijkt .

  Jan Beute .

  Jan Beute

 9. khu zegt op

  De vraag was; Wat te doen na de vervaldatum?
  Antwoord: Na de vervaldatum blijft het rijbewijs geldig binnen een jaar. Dus binnen een jaar kan je het gewoon met de nodige documenten vernieuwen.
  Alleen mag je NIET een voertuig besturen.

  • stevenl zegt op

   Klopt, binnen een jaar kun je vernieuwen, maar het rijbewijs is in die periode NIET geldig.

 10. Marcel Schrijvers zegt op

  Wel eens gehoord dat als je je rijbewijs gaat vernieuwen en je komt een dag NA je verjaardag – is je rijbewijs 6 jaar gelding ipv 5 jaar. Kan iemand dat bevestigen?

  • stevenl zegt op

   Je krijgt standaard: tot je verjaardag plus (voor een definitief rijbewijs) 5 jaar, voor een provisioneel rijbewijs 2 jaar.

 11. Eduardus zegt op

  Vandaag mijn rijbewijzen voor motor en auto voor 5 jaar laten verlengen in Udon Thani, mijn oude rijbewijzen waren al bijna twee jaar verlopen !, na overleggen van paspoort, thaibaan en 2x doktersverklaring voor auto en motor, beide verlengd tot mijn verjaardag 31.3.2022, kosten, 2x doktersverklaringen, leges rijbewijzen, totaal 1.085 Baht.

 12. theoS zegt op

  In Rayong is het praktische gedeelte makkelijk. Mijn zoon moest alleen maar een stukkie rechtrijden en laten zien of zijn knipperlichten werkten, dat was alles. Het theoretische examen is hetzelfde daar als overal anders. Na 3x proberen geslaagd, 46 goed.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website