Zijne Excellentie,

De Thaise nieuwsbronnen en de televisie doen op dit moment op grootse en indrukwekkende wijze verslag van de watersnood en –overlast, die grote delen van Thailand teisteren. Zonder enige twijfel bent u daarvan op de hoogte en beschikt u zelfs over meer gedetailleerde informatie dan wat gepubliceerd wordt.

Ik pluk zomaar wat nieuwsfeiten, zonder volledig te willen zijn:

 • In an official update of the flood damage released yesterday, 465,792 residents of 2,820 villages in 69 districts of 16 provinces have been affected, while 3,681,912 rai of farmland and 29 key roads have been flooded or damaged.
 • Er zijn ruim 80 doden te betreuren, in de provincies hebben ruim 160.000 huishoudens te maken met overstromingen. De getroffen provincies zijn o.a.: Sukhothai, Phichit, Phitsanulok, Nakhon Sawan, Ayutthaya, Ang Thong, Chai Nat, Ubon Ratchathani, Sing Buri, Nakhon Pathom, Suphan Buri, en Nonthaburi.
 • De wegen naar de populaire historische locaties in Ayutthaya zijn nog begaanbaar, maar de situatie kan snel verslechteren wanneer de Chao Phraya-rivier uit haar oevers treedt. Er zijn noodmaatregelen getroffen om schade aan historische bezienswaardigheden en tempels te voorkomen.
 • In Phitsanulok heeft een modderstroom vele huizen verwoest en er waren tenminst 2 doden te betreuren. Ministers uit het huidige kabinet zijn op bezoek geweest en financiële hulp aangeboden.
 • Vele kanalen en rivierdelen kunnen door verzanding en aanslib van grond de watermassa niet adequaat afvoeren.

Men mag aannemen, dat vele autoriteiten in het land met man en macht bezig zijn om de schade zo veel mogelijk te beperken en hulp aan de bevolking te bieden. Het lijken echter allemaal actie’s à la Hansje Brinkers, die met een vinger een gat in een dijk probeerde te dichten om een dijkdoorbraak en overstroming te voorkomen.

Alle maatregelen helpen wellicht op korte termijn, maar een duurzame oplossing voor het waterbeheer in Thailand is nog ver te zoeken. Ik roep u daarom in herinnering, dat er eerder dit jaar een missie van Nederlandse experts in Thailand is geweest om meer inzicht te krijgen in het waterbeheer in Thailand en om eventueel met aanbevelingen ter verbetering te komen. De missie was georganiseerd door de Netherlands Water Authority (NWA) in samenspraak met en medewerking van de Nederlandse overheid, meerdere Thaise autoriteiten en is begeleid door de Landbouwraad van uw Ambassade. Het missierapport en andere documenten zijn ongetwijfeld op de Ambassade aanwezig en wellicht heeft u daar al kennis van genomen. Ik heb naar aanleiding van het missierapport een drietal artikeltjes op thailandblog.nl geschreven, waar ook vele reactie’s op zijn gekomen.

Bij al het slechte nieuws in Thailand heb ik recent navraag gedaan bij de NWA of er inmiddels follow-up van de missie heeft plaatsgevonden of dat er ander nieuws te melden valt. Zonder in detail te (kunnen) treden, kreeg ik te horen, dat “enkele ontwikkelingen gaande zijn”. Ik vond dat teleurstellend, omdat juist Nederland zeer goed in staat zou zijn om directe hulp te te verlenen om de ergste nood te lenigen, maar vooral ook de expertise, ervaring heeft voor oplossingen op langere termijn.

De nieuwe Minister-President van Thailand, Mevrouw Yingluck Sinawatra, heeft in enkele nieuwsberichten al aangekondigd, dat zij het probleem goed wil aanpakken. Geld schijnt niet direct een probleem te zijn, veel meer zijn er hindernissen te nemen door de grote versnippering van Thaise autoriteiten, die op enige manier met het waterbeheer te maken hebben. Deze conclusie is ook in het missierapport te lezen.

U heeft als nieuwe ambassadeur al blijk gegeven van kordaat optreden en een open mind. Ik zou u de suggestie willen doen om persoonlijk – bijgestaan door uw Landbouwraad – met Mevrouw Yingluck in contact te treden om te zien hoe Nederland op korte en lange termijn Thailand van dienst kan zijn in een duurzaam waterbeheer. Ik ben geen specialist op dit gebied, maar als ik lees over de verzanding van kanalen en rivieren, dan denk zomaar, dat Nederlandse baggeraars “morgen” zouden kunnen beginnen, zodat een snellere afwatering van het regenwater kan plaatsvinden.

Met de meeste hoogachting,

Albert Gringhuis

Pattaya


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Open brief aan Hr.Ms. ambassadeur in Thailand dhr. Joan A. Boer”

 1. HansNL zegt op

  Laat het vooral duidelijk zijn dat adviezen van farang niet helemaal, of helemaal niet, geaccepteerd kunnen worden.
  Immers, dat zou dus een vreselijk gezichtsverlies betekenen.
  En dat kan dus niet…….

  Denk ik!

  • Gringo zegt op

   @HansNL: uitwisseling ( zo je wilt verkoop) van ervaringen, know-how is een internationaal gebeuren. Elk land maakt daar naar behoefte gebruik van. Ook in Thailand wordt op allerlei vakgebieden – terecht – gebruikt gemaakt van buitenlandse kennis en vakmanschap. Van gezichtverlies kan geen sprake zijn!

 2. Gerrit Jonker zegt op

  Zeer goede actie van Gringo
  Mijn complimenten.

  Gerrit

 3. Pujai zegt op

  Waterbeheer in Thailand is een persoonlijke hobby van ZKH. Ik denk dan ook dat er nog heel wat water door de Chao Praya zal stromen voordat Thailand hulp van het buitenland zal aannemen, laat staan vragen. Het is in ieder geval de moeite van het proberen waard. Overigens, goede brief. Ben benieuwd naar de reactie van onze Ambassadeur.

 4. Rob Piers zegt op

  Voor zover ik heb begrepen bestaan er nauwe banden tussen het Thaise en het Nederlandse Koningshuis. De kroonprins heeft zijn hard verpand aan het ‘water’, zowel drinkwater als de groeiende zorg rond water in het algemeen.
  Als zowel de Koning van Thailand als Prins Willem Alexander zich zo stevig bezig houden met water, zou een contact tussen hen wonderen kunnen doen en vooral deuren kunnen openen.
  Helaas heb ik het telefoonnummer van WA niet, maar de ambassadeur kan daar makkelijk achter komen.
  Kortom: betrek beide koningshuizen bij deze problematiek die inderdaad heel hard een ingrijpende en structurele oplossing nodig heeft.

 5. Jan-Willem zegt op

  Keurige brief Gringo.

  Ook ik ben benieuwd naar de reactie van de ambassadeur, maar eigenlijk nog veel meer naar de (re)acties van de thaise overheid. Hoeveel waterdreiging, wateroverlast en slachtoffers moeten er nog vallen voordat er ECHT iets gaat gebeuren.

  In januari van dit jaar zijn we nog in Ayutthaya geweest. Tijdens het ritje naar Ban Pa In zijn we over wegen gekomen waar “dijkjes” van zo’n meter hoog naast waren aangebracht. Dus inderdaad op de wegen naar de toeristische attracties wordt wat ondernomen.

  Maar nu komt het vreemdste. Er stond een graafmachine naast te werken die alle “dijkjes” weer aan het weghalen was. We vonden het ook al vreemd dat de dijkjes niet overal aanwezig waren. Het zal vast niet bedoeld zijn om plaats te maken voor een permanente waterkering. En als je dan de houten huisjes (of erger nog de golfplaten “huisjes”) achter de “dijkjes” aan de rivier ziet staan, dan vraag je je toch werkelijk af hoe de mensen hier op dit moment moeten leven als het water ze weer door het water worden verdreven en wat er nadat het water is weggezakt nog over is van hun eigendommen.

  • Joseph Jongen zegt op

   WA mag dan wel aan water zijn hart verpand hebben maar de industrie zal het moeten oplossen of van advies dienen. En uiteraard als normaal project tegen een normale betaling. Ook de ambassadeur moet in deze geen toverkracht worden toegekend. En WA zal het prive ook wel niet betalen. Het oude gezegde “Geen geld geen Zwitsers” gaat ook hier op. Je mag toch aannemen dat dit reeds jaren slepende probleem ook al menigmaal bij de zittende regeringen aan de orde is geweest. Wie zijn wij eigenlijk om ons daarmee te bemoeien?

   • Gringo zegt op

    @Joseph: het is geen kwestie van “er mee bemoeien”. De missie eerder dit jaar kwam tot stand op initiatief van Thailand en mijn bedoeling is slechts om via de Ambassadeur en/of WA (goed idee trouwens, Rob Piers!) deuren sneller te openen om zodoende daadkrachtig aan het werk te gaan met duurzame oplossingen.

    In mijn eerdere artikeltjes “Waterbeheer in Thailand” stond al te lezen, dat geld in wezen geen probleem is. Ik denk dan ook, dat goede zaken te doen zijn voor bv. Ingenieursburo’s, baggeraars, enz. Het grootste probleem, zoals ik dat zie, is de versnippering van allerlei Thaise autoriteiten, die iets te maken hebben met water. Er zou een “Rijkswaterstaat” moeten komen. Nu komt het voor, dat de ene Dienst een besluit neemt, dat goed is voor een voorkomend probleem, maar tegelijkertijd nadelig uitwerkt voor een andere Dienst.

    Ik verwacht geen wonderen op korte termijn, maar wie weet!

 6. Ruud zegt op

  Alberrt,

  Keurig hoor. Ik heb waardering voor je inzet. Ik denk er ook zo over en met mij vele anderen denk ik, maar jij hebt de stoute schoenen aagetrokken. Ben benieuwd of er al dan niet reactie op komt en dan hoop ik niet alleen een berichtje naar jou, dat ze je brief ontvangen en gelezen hebben.
  Ik denk inderdaad dat de Koningshuizen samen , de Thaise premier een grote zet in de goede richting kunnen geven. Met die steun kan zij aan de slag en een van haar plannen verwezenlijken. Ja er zal trots zijn bij wat oud-regeerders, maar zet die maar opzij als je misschien honderden zo niet duizenden mensenlevens kan redden.
  Ik sta hier helemaal achter. Goed Gringo !!! Hoop dat onze kroonprins ook het Blog leest !
  Ruud

 7. Joseph Jongen zegt op

  Met alle respect voor de betrokkenheid van Bert Gringhuis, maar we moeten de ambassadeur geen toverkracht toekennen, noch zal WA als waterdeskundige zijn eigen beurs opentrekken. Met de momentele bezuinigingsmaatregelen zal ook de Nederlandse regering geen subsidies verlenen. De industrie kan best werk uitvoeren en werk gebruiken maar zal daarvoor toch betaald willen worden. Mag aannemen dat dit jaarlijks terugkerend probleem bij de diverse Thaise zittende regeringen vaker aan de orde is geweest. Men zal simpel het geld er niet voor hebben om dit toch niet geringe probleem op te lossen.

 8. cor verhoef zegt op

  Thailand heeft in de geschiedenis al eerder de hulp aangetrokken van een Nederlands waterbouwkundig expert in de persoon van Homan van der Heide, tijdens het koningschap van Rama V. Dat was geen onverdeeld succes. Ik heb daar vorig jaar een blog over geschreven. Ik zal eens vragen aan Khun Peter of ie er iets ziet om het te plaatsen.

 9. Miek37 zegt op

  De Nederlandse media houdt zich er in elk geval totaal niet mee bezig maar dat komt natuurlijk omdat ze het met z’n allen in de afgelopen 10 dagen veel te druk hadden met de herdenking van 9/11.

  • Hansg zegt op

   Het enige wat ik op het nieuws zag, was dat er een aantal steden in Pakistan waren ondergelopen.

 10. Vincent zegt op

  Albert,

  mijn complimenten voor de actie. Dit getuigd van een echte integratie in Thailand.
  Immers je bent echt bezig met de vooruitgang van het land en het voorkomen van rampen in de toekomst.

  Inderdaad zijn wij Nederlanders de meesters in waterbeheersing. Laten we met zijn allen hopen dat zowel de Nederlandse ambassadeur als ook de nieuwe premier (waar ik maar weinig negatiefs de laatste tijd over lees) samen tot dezelfde conclusie komen als jij (en ik) en dat er nu een meerjaren plan komt zodat de wateroverlast in Thailand constructief wordt aangepakt.
  De kans dat er een “waterstaat” komt naar Nederlands voorbeeld is denk ik wel een utopie. Maar al zouden alle instanties maar eens bij elkaar gaan zitten centraal aangestuurd door de premier met Nederlands advies zou al een hele verbetering zijn.

  Wordt het niet tijd dat Willem Alexander eens een staatsbezoek gaat doen aan Thailand?

  • hans zegt op

   Is niet eens nodig dat W.A. daar naar toe gaat. Het klinkt arrogant maar de Nederlandse reputatie op gebied van waterbeheersing is dermate hoog aangeschreven dat ze vanzelf bij ons uitkomen.

   De kennis hieromtrent van de Nederlanders zal t.z.t naar verwachting een grote bron van inkomsten worden.

 11. Luc Dauwe zegt op

  Hallo ,ik wil toch even het euforisme temperen,Nederland wil wel maar de regering en de banken willen niet mee. Eerst en vooral bedrijven die op de internationale markten
  opereren dienen een D4 of D5 certificaat te hebben, dat de de werken die ze in het buitenland,ze zelf moeten voorschieten,dus in dit geval 40% of 50%,deze garantie geeft
  Nederland niet meer
  Trouwens de grote baggermaatschappijen zijn soms geruisloos verkocht aan buitenlandse investeerders.Volker-Stevin is in 1984 reeds verkocht aan Engeland en nu is
  Bos- Kalis verkocht aan Saoedi Arabie zes maand geleden.Ook met de scheepsbouw
  en ik bedoel baggerschepen worden al 4 jaar in china gebouwd als casco en in
  Nederland verder afgebouwd,hetzelfde met het eens zo grote IHC die de pompen
  bouwde, nu ook in China en Lips scheepsschroeven en ga zo maar door
  Wat Thailand nodig heeft is goede landmeters die net als in Nederland uitwaarden
  creerenof volgens zeer oud gebruik spuikommen
  Bij hoog water water opnemen en bij laag water spuien,dan heb je geen baggerschepen nodig. Wat er nu dringend is dat zijn remstoelen die voor de fundaties van brugpijlers
  worden geplaatst,nu worden die brugpijlers instabiel en kunnen grote rampen gebeuren
  met instortingen
  Trouwens nog wat en dat zal velen verbazen Belgie is de grootste baggeraar, daarna
  Korea Nederland staat op de zesde plaats

  • Gringo zegt op

   @Luc Dauwe: ik ben mij er best van bewust, dat het (zakelijk) oplossen van de problemen in het waterbeheer niet hetzelfde is als bijv. het met contant geld kopen van een auto. Maar als je bij voorbaat al opziet tegen allerlei regels van de overheid, de banken enz. dan wordt wel erg moeilijk om succesvol zaken te doen.

   Belgie is inderdaad de grootste baggeraar ter wereld, maar mijn Open Brief was gericht aan de Nederlandse ambassadeur en uiteraard noem ik de Nederlandse baggeraars.

   Die “uiterwaarden” of beter gezegd spuigebieden zijn er zeker wel in Thailand. Helaas wordt van veel van die spuigebieden misbruik gemaakt door er bv landbouw toe te staan in droge tijden of er zelfs huizen te laten bouwen. Het geval, dat Jan Willem hierboven beschrijft over Ban Na is daar een voorbeeld van. Het is wederom terug te voeren op die versnippering van bevoegdheden van Thaise autoriteiten op het gebied van waterbeheer.

   • Pujai zegt op

    @Gringo

    Volg deze link: http://www.nationmultimedia.com/2011/04/15/national/More-water-projects-to-be-launched-for-Kings-birth-30153189.html

    Ik mis informatie over de toch niet onbelangrijke rol van ZKH op het gebied van waterbeheer in Thailand. Vorig jaar heeft hij gigantische gebieden (eigen grond) bij Suphan Buri ter beschikking gesteld als tijdelijke uiterwaarden, om zo hopenlijk BKK voor overstroming te vrijwaren.

    Betekent bovenstaand artikel in de Nation dat er licht begint te gloren??

 12. ruud zegt op

  Thailand is niet hetzelfde als Nederland, Volgens mij zijn met deze woorden de laatste besprekingen afgebroken. En inderdaad Thailand is niet als Nederland. Belangrijk is hier dat het grote projecten zijn zodat er veel geld door diversen mensen verdiend kan worden. Ook is het belangrijk dat de mensen zien dat men betrokken is bij het uitdelen van hulp door de invloedrijke personen. Hierdoor zullen ze de volgende keer weer de vereiste stemmen krijgen voor hun volgende termijn.
  En na de regenval komt er de droge periode. Dan maakt niemand zich meer druk over de laatste overstromingen.
  Neem Nongkhai, 3 jaar geleden werd die overstroomt door de Mekong. Een van de gevolgen was dat de riolering vol zand zat. Sinds juli dit jaat zijn ze bezig om dit zand te verwijderen. Omdat het riool dicht zit had Nongkhai vorige maand ook een meter water staan na hevige regenval van 21,5 cm in 8 uur tijd. Dit water had met open riool probleemloos weg kunnen vloeien naar de Mekong, die toen niet hoog stond. Gelukkig kon dit hier met gpote pompen binnen 2 dagen weggepompt worden. Echter de schade voor de bewoners en winkeliers is ernorm.

  Net als de meester van jullie maak ik mij erg druk over de jaarlijkse overstromingen en de onnodige doden die dit kost. Volgens mij is dit geheel overbodig, als er maar maatregelen worden getroffen.
  Ergens in mijn achterhoofd zit Bangladesh. Vroeger hoorde je niets anders dan over overstromingen daar. Volgens mij zijn daar toen Nederlanders met een oplossing gekomen. Ik hoor nooit meer over overstromingen daar. Kan iemand mij daar over informeren????

 13. Mark zegt op

  Mijn vriendin is sinds zaterdag in Thailand en reist net met de trein van Bankgkok naar Chiang Mai, ik maak me behoorlijk zorgen over de toestand daar.
  Hoe/wat/waar kan ik dit bekijken/in de gaten houden?

  Mvg Mark

  • chris&thanaporn zegt op

   Beste Marc,
   de trein stopt voor het moment in Lampang,daar er een deel van de rails in Lamphun zijn weggespoeld door de regen en de grondverschuivingen!
   Vanuit busstation Lampang naar CNX is er geen probleem via de Highway.

   • Mark zegt op

    Gelukkig is mijn vriendin veilig aangekomen.
    Ik moet er niet aan denken dat er iets gebeurt.

    Bedankt voor snelle reactie.

 14. Lieven zegt op

  Inderdaad Nederland is op gebied van water expert nr.1, kijk maar naar de Zeelandbrug (als ik het goed voor heb).

 15. John zegt op

  Ze hebben het geld veel te hard nodig voor het subsidieren van auto’s voor mensen die de eerste keer een auto willen kopen. Tot 100.000 Baht subsidie voor een auto tot 1 Miljoen Baht. Dat is veel belangrijker dan structurele oplossingen voor de wateroverlast.

  • cor verhoef zegt op

   En niet te vergeten te 800.000 computer tablets die ze van plan zijn rond te strooien op lagere scholen, zonder eerst onderzoek te doen op een aantal test-scholen of het werkelijk wel zo’n goed idee is. Nee, deze overheid is goed bezig. Het enige waar vaart achter zit is Thaksin zien thuis te krijgen.

 16. Gringo zegt op

  In een E-mail van de Nederlandse Ambassade aan de geregistreerde Nederlanders over de wateroverlast staat naast waarschuwingen de volgende paragraaf:

  Nederlandse assistentie

  De ambassade heeft vanwege de overstromingen Nederlandse kennis en expertise aangeboden. Samen met het Nederlandse kennisinstituut Deltaris zijn twee projecten aangeboden:
  (1) beschikbaarstelling van een Nederlandse ingenieur voor 3 weken aan het emergengy center van de Thaise regering
  (2) een studie voor een middel- en lange termijn aanpak van de overstromingsproblematiek.
  De Nederlandse deskundige heeft jarenlange ervaring in o.a. Bangladesh, Brazilië, Colombia, Hong Kong, Singapore en Thailand. Hij is inmiddels begonnen en zal de Thaise regering adviseren betreffende directe maatregelen om de waterstromen te beheersen en de schade waar mogelijk te beperken.
  Het tweede project is een studie voor een Masterplan gericht op een integrale aanpak van de waterproblematiek (zowel beheersen waterstormen, reservoirs als irrigatie. Door de betrokken instituten wordt een Memorandum of Understanding met de Thaise regering onderhandeld.

  Ik vind dat goed nieuws!!!

  • Gringo zegt op

   Deltares, dat in de tekst van de Ambassade wordt genoemd, is een Nederlands onafhankelijk kennisinstituut voor water en bodem. Kijk op hun website, dat op indrukwekkende wijze schetst wat het instituut aan kennis in huis heeft.

   Ik heb niet zo lang geleden de Open Brief aan de Ambassadeur geschreven en niet dat ik mij verbeeld, dat de Ambassadeur op grond daarvan actief is geworden – daarvoor heeft hij mij niet nodig – maar hij heeft inderdaad niet stilgezeten. Er gebeurt wat vanuit Nederland.

   Ik heb Deltares inmiddels benaderd om wat meer informatie te krijgen over de expert, zijn taken in Thailand en eventuele verdere plannen en ik kreeg vrijwel direct een reactie van Tjitte Nauta, een projectmanager bij Deltares, die mij ongeveer het volgende meedeelde:
   “ Ik ben net terug in Nederland vanuit Bangkok en ik kan u meedelen, dat Deltares momenteel inderdaad bezig is met technische adviezen te geven aan de regering van Thailand. Het verzoek daartoe kwam onlangs bij ons binnen en vrijwel onmiddellijk hebben wij onze rivier- en overstromingsexpert vanuit Vietnam naar Bangkok gedirigeerd. Hij zal de komende tijd in het Emergency Centre werken. Er is afgesproken, dat de verantwoordelijkheid en communicatie bij het Ministerie van Science en Technology ligt.

   Hiernaast zij wij ook bezig met het opzetten van een Nationaal Plan voor Integraal Waterbeheer om naast flooding ook met een aanpak voor droogte, waterkwaliteit, kusterosie e.d. te komen. Op watergebied kan Nederland heel veel voor Thailand betekenen en wij hopen dan ook, dat wij binnenkort onze unieke Nederlandse expertise in kunnen zetten”

   Ik heb met de heer Tjitte Nauta min of meer afgesproken, dat hij mij bij zijn volgend bezoek aan Thailand nog wat meer informatie zal geven.

   Ik kom daar later zeker op terug.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website