Beste lezers,

Ik denk dat dit van belang is voor vele expats met een Thaise zoon. Ik las ik enkele dagen geleden dat het Thaise leger daadwerkelijk gaat lopen zoeken naar jongens die zich niet hebben laten registreren voor de militaire dienstplicht, wat zij moeten doen op 17 jarige leeftijd bij hun Amphur.

Volgens dit bericht was de laatste vangst 900 stuks. Ik dacht in de Isaan. Aan het ontrekken van de diensplicht staat een maximum straf van 3 jaar gevangenis en verjaard pas na 10 jaar. Ook kunnen zij nooit meer voor de civiele service werken of een baan krijgen als ambtenaar. En ook geen baan bij een staatsbedrijf.

Ingezonden door TheoS

8 reacties op “Lezersinzending: Onttrekken aan militaire dienstplicht in Thailand niet zonder risico’s”

 1. jacvob zegt op

  Denk dat het met die leeftijd van 17 jaar wel losloopt,mijn 2 Thaise kinderen,tweeling geboren in 1993 hebben zich op hun 20 ste gemeld,verbleven voor die tijd in Nederland,de eerste die zich melde trok het verkeerde lot en zit inmiddels 1 jaar bij de luchtmacht in Udon thani,de 2de was een paar dagen te laat om zich te melden,en kreeg te verstaan:kom volgend jaar maar terug,zodat hij weer naar Nederland ging om te werken,kwam dit jaar terug en trok het goede lot,vrijgesteld van dienstplicht,is inmiddels weer in Nederland aan de gang,merktev wel op dat bij het verzamelen vorig jaar op 1 november dat er veel oudere jongens bij waren,sommigen werden gebracht door hun vrouw en kinderen,hecht dus niet zoveel gellof aan het verhaal over die 17 jarigen,maar wie ben ik??

  • theoS zegt op

   @jacvob,Mijn eigen zoon kreeg een boete omdat hij een half jaar, hij was 17 jaar en 6 mnd oud, te laat was bij de Amphur. Daar werdt hij ingeschreven en kreeg een document mee om zich te melden voor de loting in het Thaise jaar 2560. Waarom geloof je dit niet?

 2. Nelis zegt op

  Als je zoon een school volgt met militaire programma waar al een soort training bij in zit.
  Dan ben je vrijgesteld voor de dienst plicht, in ieders geval is dit zo volgens mijn vrouw.

  Vr gr

  • ruud zegt op

   Je krijgt geen vrijstelling, wel korting op je diensttijd.
   Ik dacht 6 maanden, maar er is even niemand om dat te bevestigen.
   Die korting krijg je, omdat je de training voor de recruten niet meer hoeft te doen.
   Als je je vrijwillig meldt, in plaats van te gokken op wel of niet, krijg je 1 jaar straf in plaats van twee jaar.
   Je kunt tegen betaling ook nog ruilen met een ander die is opgeroepen, om je dienstplicht voor je te doen.
   Voor zover mij bekend, wordt dit officieel toegestaan door het leger.

   • theoS zegt op

    @ruud, klopt ook. Voor zo ver ik weet is dat programma bij zo’n school 5 jr waarvan de laatste 2 jaar een opleiding is voor junior officier als men slaagt voor het, strenge, examen na 3 jaar. Voor de rest klopt het wat je zegt/schrijft. De Thai/Chinese echtgenoot van mijn dochter heeft zich vrijgekocht, door middel van Papa, voor Baht 50,000-.

 3. De Kind Marcel zegt op

  Ik heb een zoon half Thai- half Belg , die is nu zeventien en woont al van zijn 1 jaar in Belgie. wat als hij eens op vakantie gaat naar Thailand ? Is er gevaar dat hij legerdienst moet doen ? Hij spreekt geen woord thai !

  • theoS zegt op

   @De Kind Marcel, weet ik ook niet hoe dat zit. Ben er ook nieuwsgierig naar. Als hij een Belgisch paspoort heeft en dit gebruikt dan is er volgens mij geen haan die daar naar kraait. Ik denk ook dat het Thaise Leger nou niet zo geinteresseerd is in een dienstplichtige die geen woord Thai spreekt, leest of schrijft. Let wel, dit zijn door mij gedane veronderstellingen, hecht daar dus geen waarde aan. Ga eens vragen op de Thaise Ambassade in Belgie, lijkt me beter.

 4. theoS zegt op

  @corretje, goed opgemerkt, niets meer aan toe te voegen. Zoals gezegd, het Militaire gezag is nu daadwerkelijk op zoek naar Militaire dienst ontrekkers. Er zijn er te veel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website