Kort geleden hadden we een advertentie geplaatst voor een nieuwe medewerkster. Ook hadden we diverse banners opgehangen op diverse plaatsen. Reacties nul komma nul. Zegge en schrijve 1 reactie via Thailand blog. Echter dat werd niets.

Gelukkig hadden we via een van onze vaste klanten meer succes. Haar dochter wilde graag werken in de vakantie. Dus proef gedraaid op de standaard weekendmarkt. Vervolgens is ze ook meegegaan naar het government complex. Opbouwen maandag vanaf 6 uur in de morgen.

We hadden 2 auto’s volgeladen en dus vroegtijdig gearriveerd. Onze stand omvatte 4 logs. Oftewel we hadden 16 m2. De 4 tafels die erbij hoorden waren niet genoeg dus nog een paar bijgestuurd. Aangezien we van een open shop houden hadden we de tafels zo gepositioneerd dat men rond kon lopen om de handel te bekijken. We waren met zijn vieren dus in no time was de boel geïnstalleerd. En jawel de eerste klant kondigden zich al aan. De gehele dag hadden we klanten. Echter tussen 11 en 14.00 uur was de grootste drukte.

De medewerkers van zowel het government complex hadden lunch tijd en shopten ook. De handel liep goed en dit gedurende de gehele week. Medewerkers kwamen later op de dag met collega’s en kochten op advies van hun collega eveneens. De oplaadkabeltjes en de accessoires liepen goed.

Gelukkig hadden we genoeg medewerksters en de klanten konden goed geholpen worden. Tussen de middag kwam een vriend helpen die eveneens werkzaam is in het gebouw. Internationaal deden we zaken. Klanten uit Nieuw Zeeland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje Amerika, Engeland enz. Ook uit Nederland kwamen klanten. Aangezien de wachttijden voor visa erg lang waren profiteerden we van dit. Bezoekers die ‘s morgens al op tijd waren voor de Visa konden pas in de namiddag weer de boel ophalen.

Gezien de huurprijs moest er ook wel verkocht worden. De huur van 1 log was 7500 baht dus voor 4 logs was dit 30.000 baht. De extra tafels en elektra werd nog apart gefactureerd.

Een van de voorgaande dagen was er een item op Thailandblog dat de Thaise dames inventief waren voor de verkoop van goederen. Ik had hier op gereageerd en zowel positieve als negatieve reacties. Echter ook in de 5 dagen dat we het government gebouw bezochten waren er stands/shops waar we verbaasd naar hebben gekeken.

Tegenover ons stond een dame met een shop waarin ze B keus aardewerk verkocht. Borden en kopjes. Huur voor haar was 7500 baht. Ik heb het een 2 tal dagen aangekeken. Ze had het druk met slapen en movies kijken. Haar inboedel was ruim geschat voor verkoop 2000 baht.

Dag 1: drie klanten. Dag 2: vijf klanten. Ik vroeg haar of ze het naar haar zin had. Nee, haar handel liep niet. Ben er verder niet op ingegaan maar een kleine rekensom hiervoor was van te voren te doen. Ook een inschatting wat voor klanten hier kwamen was blijkbaar haar ontgaan. De b keus kopjes waren tussen de 25 en 40 baht. 7500/5 =1500 baht per dag aan huur. Helaas heeft ze de week niet volgemaakt, vermoedelijk had ze alle YouTube filmpjes gezien. De donderdag en vrijdag is ze niet meer terug gekomen. Er is door haar alleen maar geld verloren. En zij was niet de enigste die hier dus de mist in ging. Een aantal die kleding verkochten hadden hetzelfde probleem.

Een juiste inschatting maken van de juiste producten, omzet, kosten enz. is lastig. Maar sommige zaken zijn vooraf te berekenen. Maar soms heb ik het idee dat men gewoon aan dag invulling denkt en de handel minder belangrijk vindt. Immers de mobiele telefoon helpt je de dag door.

Ook wij geven de medewerkster van te voren instructies. Als er klanten lopen, geen mobiele telefoon gebruiken. Contact maken en houden met de klant. Blijf lachen en vriendelijk. En professioneel zijn als er klanten zijn. Voor de rest liep alles zoals we gehoopt hadden. Geen wanklank wederzijds.

Vrijdag de boel afgebroken en ingeladen. Vervolgens naar onze wekelijkse vrijdag markt. Hier stonden klanten al te wachten, we waren inderdaad voor ons doen laat. Maar aangezien het verkeer op de Chaeng Wattanaroad erg druk is tijdens de spits was het een uur rijden.

De medewerksters die we nu hebben zijn we blij mee en trots op. Vanaf 2 april is er een festival op het Goverment complex en hier zijn we weer aanwezig. Dit keer in de openlucht. Op 2 april opgebouwd en dan 10 dagen lang.

Openlucht onder tenten… We hopen dat het weer een beetje mee werkt. De regenbuien van afgelopen weken waren hevig.

Ingezonden door Johan

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Lezersinzending: Ondernemen in Thailand – verkopen op de markt”

 1. Sjaak S zegt op

  Leuk, positief verhaal. Veel succes verder. Op die manier verdienen jullie het! Niets is beter dan een goed aanbod, attente, maar niet opdringerige bediening en een interesse om de klant van dienst te zijn. Dat is service.

 2. Harrie zegt op

  Leuk verhaal, heel herkenbaar, uitstraling is belangrijk, niet opdringen gewoon kijken, je onderscheiden van andere verkopers met je spullen vooral in Nederland, de meeste handelaren gaan na de groothandel, verkopen dezelfde spullen gaan bij elkaar kijken wat de prijs is en proberen daar een euro onder te blijven, dat is geen handel, verkoop dingen die andere niet hebben, hebben jullie een webshop ??
  gr Harrie

 3. Henk zegt op

  We hebben geen website. De reden is dat onze klanten de producten willen zien, testen en de speakers beluisteren.
  We hebben gemerkt dat internet verkoop niet ideaal is. Persoonlijk contact vinden ze ideaal. En wij zijn qua lazada, shopdee enz gunstig geprijst .

  We hebben een winkel in pak kret. De openingstijden zijn 17.00 tot 12 uur en op verzoek.
  Klanten bellen rustig dat ze om 2 uur snachts van een fair komen en nieuwe voorraad nodig hebben.
  We doen zowel particuliere handel als wholesale.
  Veel handel gaat via line. En aangezien we vaak nieuwe producten hebben verzenden we de foto’s.

 4. Jimmy zegt op

  Beste,
  Zeer inspirerend ,heb zelf veel op allerlei markten gestaan met zg. vintage kleding,toendertijd en nu weer een hit.Op markten en festivals.Ben nu na een aantal winkels en export -firma gerund te hebben al sinds 12 jaar de pijp aan Maarten gegeven en van het goede leven gaan genieten in ..jawel..the Land of the Smiles!!! Ben nu sins 4 jaar weer in Ned.(voor mij nog altijd Zombie-land) en heb wel weer zin in wat actie en dus event. in Thailand.Heb sinds 4 jaar een vaste Thaise vriendin die zelf nu op de groentemarkt staat .\,dus die is welzeker in te zetten zeker ook ivm de nederige inkomsten
  Nou is mijn vraag: kan ik dit doen (maktkraam) Zonder wervergunning?????
  Ben benieuwd naar u raad(goede raad is duur,ik weet het)
  Alvast bedankt en veel succes met u bedrijf
  Met vriendelijke groet uit Maastricht
  Jimmy

 5. lung addie zegt op

  Nou is mijn vraag: kan ik dit doen (maktkraam) Zonder wervergunning?????
  Ik veronderstel dat je het antwoord op deze vraag wel kent: NEEN.
  Je zal er ook niet gemakkelijk een krijgen daar dit nu net een beroep is wat voorbehouden is aan Thaise mensen.

  • Henk zegt op

   Het antwoord is nee. Maar hier hebben we de medewerksters voor.
   Deze zijn goed getraind en kunnen zelfstandig werken. Wij zorgen dat ze gewoon alles weten

   Tevens is mijn vriendin aanwezig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website