Lezersinzending: Worden Chinezen in Thailand voorgetrokken?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
5 december 2018

Ik krijg langzamerhand de indruk, misschien heb ik het mis, dat Chinese toeristen worden voorgetrokken in Thailand. Ik las gisteren op Thaivisa dat Chinese toeristen bij de Thaise immigration een visa online kunnen aanvragen plus betalen. Dit kan vanaf volgend jaar.

Andere landen waar Thaise ambassades en consulaten zijn, zullen later pas volgen. De laatsten pas na 3 jaar. Verleden week las ik dat Chinese toeristen een maaltijd aangeboden krijgen door de TAT. Ze willen zelfs een maaltijd organiseren voor 10.000 Chinese toeristen om in het Guinness Book of Records te kunnen komen.

Zo schijnt er inmiddels al een tijdje een rij te bestaan bij de Thaise immigration paspoortcontrole op Suvarnabhumi Airport in Bangkok voor alleen Chinese toeristen. Voor Europese landen zal zoiets wel nooit komen, mogen lang in de rij staan wachten na een lange en vermoeiende reis.

Toen bij de scheepsramp in Phuket 65 Chinese toeristen omkwamen kregen de familieleden per slachtoffer meer dan een miljoen baht uitgekeerd uit een Thais fonds, waarbij na uitbetaling de bodem van dit fonds in zicht kwam. Toen een paar jaar geleden rond de jaarwisseling in Hua Hin een ouder Engels echtpaar in elkaar geslagen werd door een paar Thaise jongeren, stonden de plaatselijke government bobo’s aan het ziekenhuisbed. Maar toen de rekening kwam van het Bangkok hospital in Hua Hin was er niemand meer te bereiken. Hetzelfde overkwam een inwoner van Finland die, zoals men eerst dacht door een haai gebeten te zijn, ook zij konden, omdat hun reisverzekering niet alles vergoedde, op zoek naar een ander goedkoper hospitaal.

Investeren die Chinese toeristen dan zo veel meer als wij westerlingen? Zijn zij zo veel belangrijker voor de Thai dan wij?

Ik lees regelmatig op Thaivisa en ook op dit blog dat er bij enkelen problemen ontstaan bij de aanvraag van een visa voor langere tijd bij de consulaten of ambassades. Mensen die hier al voor jaren en jaren komen om te overwinteren, en dus de visa eisen zo langzamerhand wel kunnen dromen, wordt gevraagd heb je en heb je dat als bewijs. Sommigen gaan daarom dan zelf naar het Thais consulaat in Essen Duitsland. Ook velen onder ons net als ik, die hier al jaren wonen op retirement of huwelijk en naar mijn idee behoorlijk bijdragen aan de lokale economieën in zelfs kleine onbekende plaatsjes en gehuchten ergens in de Isaan of het noorden van Thailand. En dan die groep waaronder ik ook val, die elk jaar belasting afdragen aan de Thaise overheid. Voor ons verandert er totaal niks, elk jaar weer dezelfde visa perikelen. Waarom niet bijvoorbeeld om de 5 jaar, voor degene die hier al voor een langere tijd permanent wonen.

Maar Chinezen schijnen gepamperd te worden door de TAT en de immigration lijkt mij.

Gisteren bij het wachten voor een rood licht zag ik een toeringbus passeren met Chinese lettertekens op de zijkant en de bus was nog niet eens halfvol.

Ingezonden door Jan Beute


» Laat een reactie achter


16 reacties op “Lezersinzending: Worden Chinezen in Thailand voorgetrokken?”

 1. rene zegt op

  Ik zag het in Samui ook, twee loketten voor ‘chinese passports’

  Lijkt me een prima initiatief. Het is doorgaans geen plezier in een rij met chinezen te staan die vaak nogal te hannessen staan bij immigration. Scheelt ons vast veel tijd.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +16 (obv 16 stemmen)
 2. stevenl zegt op

  Ach Jan,

  Chinezen moeten in de rij staan voor een visum, jij mag zonder visum naar binnen. En mochten ze een langer verblijf visum of extension willen, dan hebben ze precies dezelfde problemen als alle westerlingen.

  De uitkering voor de overledenen bij de bootramp (te veel mensen gestorven, maar gelukkig geen 65) is betaald door de verzekering.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
 3. l.lagemaat zegt op

  Thailand is een soort “charming offensief” begonnen richting Chinese toeristen. ( lees Chinese overheid)

  Door de opdroging van de toeristen industrie in Thailand begint de overheid voor 2 maanden Chinese mensen te lokken door extra faciliteiten en kortingen aan te bieden.

  De Thaise overheid heeft een soort verzekeringsfonds per jaar in het leven geroepen om toeristen enigszins te compenseren bij ongevallen. 47 verdronken Chinezen was helaas teveel ineens en was de “pot” nagenoeg leeg. Dus volgend jaar: “Wie het eerst komt, het eerst maalt!” Liever niet natuurlijk!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • fred zegt op

   Ik merk van de opdroging van die toeristen industrie eigenlijk helemaal niks. Iedereen die op een vliegtuig zit richting Bangkok zal je hetzelfde vertellen. Vliegtuig zat vol.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • Van aken rene zegt op

    Raar je uitleg. We zijn 29 november vertrokken vanuit Brussel met Qatar airways. Vliegtuig zat nog niet half vol. Van Doha naar Bangkok idem dito. Voor ons natuurlijk een luxe telkenmale 3 stoelen en rustig slapen. We komen al twaalf jaar voor 2 maanden. Gisteren in Pattaya kon je bijna in je blootje lopen zonder dat iemand het gezien had. Honderden bootjes lagen gewoonweg te dobberen op het water dus geen toeristen. Dit is reeds een tweetal jaren zo. Vroeger als je met kerst of nieuw naar het centrum wou wilden de taxi’s je zelfs niet brengen wegens file en stilstaand verkeer. De laatste twee jaar smeken ze je om je te brengen. Alle handelaars en taxi ‘s klagen dat er geen toeristen zijn ben ik dan dat allen die dit merkt.En inderdaad weinig Chinese bussen en als je er een ziet zit ze nog niet half vol. Als de overheid nog meer pestmaatregelen blijft opleggen zal het nog erger worden ze zijn de kip met de gouden eieren gewoon aan het slachten. Niettegenstaande een prachtig land mooie natuur en cultuur. Ik zal blijven komen. Ondanks de lage bath in stand gehouden door de overheid.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
   • jasper zegt op

    Daar is een heel logische verklaring voor. Als er minder vliegtuigen vanuit Nederland wekelijks naar Thailand vertrekken, is een grotere bezettingsgraad per vliegtuig logisch. Enkele maatschappijen vliegen minder, of helemaal niet meer van Schiphol.

    Iedereen die door Pattaya of Phuket wandelt zal opmerken dat de torusitenstroom een traag beekje is geworden ipv een bruisende rivier. Hotels, restaurants, bars klagen stten en been. Is ook eenvoudig vast te stellen aan de hotelprijzen: kortingen van 30 %, ook in het hoogseizoen nu, zijn geen uitzondering!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Stefaan zegt op

  Voor Thailand is China wellicht de belangrijkste handelspartner en “toeristen-leverancier”. De Chinezen hebben ook een diplomatie die sterker is en kan rekenen op een lange geschiedenis. En de Chinezen investeren in Thailand. Voor wat, hoort wat.

  Dus ja, de Chinezen krijgen meer gerealiseerd. Dat is ten nadele van andere nationaliteiten. We zullen het maar “het recht van de sterkste” noemen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Stefaan,

   Hier ben ik het mee eens.
   Het is nu de onderste laag van de Chineese bevolking waar we over praten.
   In het noorden van Thailand hebben wel gestelde Chineesen het voor het zeggen.

   Ik spreek soms deze mensen en zij hebben de zelfde menining net zoals wij.
   Het is wel het grote geld wat deze mensen bezitten, dat is wat deze overheid
   na jaagt.

   Of dit ten kosten gaat van de Thaise belasting betaler of de Farang zal ze een rotzorg wezen.
   De buitenlanders bebben toch genoeg geld. Maakt niet uit.

   Laat er maar snel een wisseling van de wacht zijn.
   Met vriendelijke groet,

   Erwin

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • janbeute zegt op

   Beste Stefaan, hoe lang is niet de relatie tussen Nederland en Thailand ik denk al eeuwen .
   Wij waren er zelfs al in 1604, wij hadden toen al een handelspost in Ayutthaya van 1608 tm 1767
   En investeren wij niet in Thailand, denk alleen maar eens aan Unilever of Foremost .
   Kijk maar eens in je badkamer wat er zo al op de zeepjes en shampoos tandpasta waspoeder enz staat geschreven met hele kleine letters .
   Kijk maar eens wat er in je koelkast staat .
   Of koop eens een jjsje een magnum bijvoorbeeld .

   Jan Beute .

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. PaulW zegt op

  Sluit me aan bij Stefan. China en Thailand hebben een lange historie. China investeert veel in Thailand. Ikzelf ben gehuwd met Chineze en heb de afgelopen 15 jaar in China gewoond. Sinds kort woon ik in Thailand en pendel regelmatig tussen China en Thailand. (Woon hier nou om persoonlijke en zakelijke redenen die niets van doen hebben met mijn huwelijk!) Mijn echtgenote woont nog in China.
  Wij kunnen met een 30 dagen visa exemption makkelijk binnenkomen in Thailand. Chinezen moeten een visum aanvragen met behoorlijk wat papierwerk voor 10 dagen visum. Dat kan binnen China ook online, maar mijn echtgenote en haar familie prefereren on arrival. Scheelt uren reistijd naar een Thai ambassade in China voor het paspoort stempeltje. China is een groot land. Heb ook vaak China vrienden via visa on arrival binnengeloodsd en is geen pretje voor ze.

  En halfvolle bussen, ja dat kan. Dat zijn waarschijnlijk de groepsreizen. Geen verschil met met een groeps busreis met Nederlanders die in Benidorm neerstrijken. Meer en meer reizen Chinezen nu individueel, met name de jongere generatie. Niet makkelijk door de visa issues. (Mijn ervaringen met het verkrijgen voor een Schengen visum voor mijn echtgenote kan ik nu zo langzamerhand wel een boek overschrijven). Wat zijn wij gezegend met onze visa exemptions voor holiday trips.

  En ja, de Thaise regering is een soort charming offensief begonnen om de Chinezen weer binnen te krijgen. Maar nog steeds papierwerk en wachtijden voor het visa on arrival. Er zijn nu meer landen waar Chinezen voor vakantie heenkunnen zelfs visa-free. Dus Thailand moet iets doen.

  Enfin, Aziatische toeristen binnen Azië hebben waarschijnlijk een streepje voor. Sowhat? Deal with it! Wordt het een beetje beu om alsmaar het afgeven op Chinezen te moeten aanhoren. Ik ken ze als heel hartelijke mensen met grote welgemeende hospitality. Wij westerlingen klagen teveel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • Ger-Korat zegt op

   Noem eens een grote investering van China in Thailand. Naar mijn weten en feiten investeert zelfss het kleine Nederland meer in Thailand.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • l.lagemaat zegt op

    Denk aan de grote financieringen/investeringen in de HSL verbindingen, de ontwikkeling van het EEC gebeuren in Oost Thailand. Een aantal hotels en entertainment buildings in Chinese handen.
    Eigen belang van China om doorvoer mogelijkheden te hebben naar de Andaman Zee

    In Nederland een stuk van de Rotterdamse haven,in Griekenland dito.

    Zelfs Trump schoot in zijn eigen voet door het handelsembargo met China. De auto industrie moest heel veel personeel ontslaan wegens te dure onverkoopbare auto’s door “eigen” staal industrie!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Jacqueline zegt op

  Het maakt mij niet uit , wie er word bevoordeeld , zolang ze ons er maar niet voor gaan benadelen .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 7. PEER zegt op

  “Beter ‘n goeie buur dan ‘n verre vriend!”
  Thailand heeft ‘t gelijk aan z’n broek.
  Bovendien stijgen ze weer op de produktie- én rijstexport en wanneer China weer in zee gaat met afname van rijst, worden ze weer nr 1op de wereldranglijst van rijstexporterende landen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. Pete zegt op

  Thailand is gewoon te duur geworden, zelfs hier in de esaan komen zij met onrealistische prijzen, leef in de middle of no where, hier kost een broodje hamburger met patat 120 bht, kunnen jullie je nog herinneren de slogan pers geen negers uit, foto van een sinaasappelpers met een hoofd in plaats van een sinaasappel, nou en dat is nu daadwerkelijk wat hier aan de hand is, maar in plaats van mensen met een donkere huidskleur, is het nu de witte huidskleur, geef niets hoor maar de rekening is al vereffend, maar het was al begonnen, zonder dat de meeste van ons het in de gaten hadden, woonde in Nederland met mijn thaise vriendin, zij denkt er niet over om terug naar thailand te gaan, zij vindt Nederland een fantastisch land, geen sencuur, je mag er gewoon je mening hebben, denk dat het voor thailand heel moeilijk gaat worden, nu en in de toekomst, chokdee cheers

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 9. Piet1932 zegt op

  Zolang de Chinezen geen cent uitgeven in Thailand zullen ze niet gemist worden. Mijn droom is een toekomstig Thailand zonder Chinezen. Dat zal dit prachtige land pas echt ten goede komen!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website