Een aantal weken geleden plaatste ik een vraag over het Certificate of Entry en de 100.000 US Dollar verzekering, die werd gevraagd (26 januari jl). Ik kreeg veel tips, en een aantal waar ik zeker wat aan had. Ik beloofde mijn ervaringen hier te delen, wanneer ik terug zou zijn in Thailand.

Inmiddels zit ik op de 4e dag in mijn quarantaine hotel, dus tijd om een klein verslagje te schrijven. Wellicht hebben de lezers van Thailandblog er iets aan.

Visumaanvraag

Ik reis op een visum non-immigrant O, multiple entry, dat door de ambassade in Den Haag gewoon wordt afgegeven. De procedure is hetzelfde als in het verleden, met dat verschil dat een verzekering wordt geëist met een specifieke dekking. Namelijk een dekking tegen COVID, en een minimale dekking voor outpatient behandeling (poliklinisch) van THB 40.000, en THB 400.000 voor inpatient (ziekenhuisopname). Verklaringen van Nederlandse zorgverzekeraars waar dit niet expliciet in staat worden niet geaccepteerd. Nadat ik een verzekering had afgesloten bij LMG Insurance (de goedkoopste die ik kon vinden), werd mijn visumaanvraag vlot afgehandeld, en kon ik aan de Certificate of Entry beginnen.

Certificate of Entry (CoE)

De procedure gaat geheel online, en is efficiënt geregeld. Men eist dezelfde documenten als voor de aanvraag van je visum (dus in het geval van mijn non-O ook bewijs van pensionering etc.), plus je vliegticket of vluchtreservering, je boeking voor een quarantaine hotel en een bewijs van verzekering tegen COVID voor minimaal USD 100.000. In dit geval werd mijn verklaring van mijn Nederlandse zorgverzekering (waar alleen in staat dat er geen maximum is) gelukkig wel geaccepteerd. Omdat ik in verschillende tips had gelezen dat een verklaring zonder expliciet bedrag bij aankomst in Bangkok toch nog voor problemen kon zorgen, heb ik mijn verzekeringsverklaring in het Thai laten vertalen (door een officiële tolk/vertaler). Bij de controles in Bangkok bleek dat nuttig: men vroeg daar steeds naar de USD 100.000, maar na het bekijken van de Thaise vertaling was het onmiddellijk opgelost.

Na het inleveren van alle documenten, kun je een dag later je Certificate of Entry downloaden, en dan kun je, na een negatieve coronatest in Nederland kort voor vertrek, op weg. Let wel: je CoE is alleen geldig in combinatie met de specifieke vlucht die je hebt geboekt, en de bijbehorende quarantaine reservering.

De Alternative State Quarantine (ASQ)

Uitzoeken en boeken gaat gemakkelijk via de website https://asq.locanation.com/ . Het wijst zich vanzelf – data, beschikbaarheid, prijzen – ongeveer zoals bij Booking.com. Je kunt een aantal hotels via deze site ook boeken, maar sommige hotels moet je zelf benaderen, per email. In de meeste gevallen moet je het volledige bedrag vooruitbetalen, maar er wordt beloofd dat je het terugkrijgt bijvoorbeeld in geval van een positieve coronatest. Locatie vond ik minder belangrijk (je mag toch je kamer niet uit), grote kamer en balkon wel. De beste opties zijn dus vaak niet de opties die je anders voor een verblijf zou uitkiezen. Verder is er een grote verscheidenheid aan keuzes en aan prijsklassen.

Reis en aankomst in Bangkok

Ik vloog met Qatar Airways. Bij het inchecken op Schiphol worden aan de hand van een lijst alle documenten gecontroleerd, die je bij je moet hebben: Certificate of Entry, Negatieve Coronatest, T.8 Formulier, ASQ-boeking, en verzekeringsbewijs (met de USD 100.000 of geen maximum). Diezelfde controle vond ook plaats bij het overstappen in Doha.

Bij aankomst in Bangkok werden alle documenten op vier verschillende plaatsen nog een keer gecontroleerd, voordat je daadwerkelijk bij de paspoortcontrole bent. Je krijgt ook een nummer mee, voor de mensen die je na de paspoortcontrole naar het juiste ASQ-busje moeten brengen. Het lijkt allemaal nogal omslachtig, maar doordat er niet zoveel reizigers zijn, gaat het toch vrij snel. Ongeveer een uur na landing kon ik instappen in het busje naar mijn quarantaine hotel.

De Quarantaine

Ik logeer in het Silver Palm Hotel, in Hua Mak – dicht bij de luchthaven, met zicht op de Airport Rail Link. Ik was de enige gast voor die dag, dus de aankomst ging vlot. De bellboy draagt een beschermend pak, desinfecteert je koffer, en brengt je naar de receptie, de ASQ-nurse en daarna naar je kamer.

De verpleegster doet een korte intake (temperatuurmeting, check op gezondheidsklachten en uitleg van de spelregels). Ik krijg drie maaltijden per dag, en na de volgende coronatest op dag 5 mag ik een uurtje aan het zwembad. Het valt allemaal wel uit te houden, al is het een beetje saai.

Ik hoop dat al degenen die van plan zijn naar Thailand te gaan, met dit verhaal hun voordeel kunnen doen. Alles overziend en terugkijkend, valt het allemaal best mee, en is het goed te doen. Ik wens iedereen succes!

Ingezonden door Paul

50 reacties op “Lezersinzending: Terug naar Thailand en de inreisvoorwaarden, een verslag”

 1. wibar zegt op

  Hoi Paul,
  Dank voor je verslag. Ik ben blij dat het allemaal goed is afgelopen. Ik wens je veel sterkte in de quarantaine periode en daarna veel plezier.
  Met vriendelijke groet,
  Wim Barten

 2. diana zegt op

  dank je wel voor dit duidelijke verslag. Erg fijn om te lezen aangezien ik zelf ga beginnen aan dit hele proces.
  Succes nog met je quarantaine en hopelijk gezond het hotel uit.

 3. Bert Minburi zegt op

  Beste Paul,

  Dank voor het delen van jouw ervaringen. Ik ben zelf afgelopen december en januari in Thailand geweest en wil begin mei weer terug. Ik heb even twee vragen over The Silver Palm. Allereerst hoe is de maaltijdkeuze en de kwaliteit van de maaltijden? En ten tweede omdat het in mei flink warm kan zijn vroeg ik me af of de balkons daadwerkelijk zijn uitgerust met zonneschermen (panelen) zoals te zien is om de website? Ohja en wellicht nog een aanbeveling voor kamertype 😉

  Bedankt alvast, want qua locatie is dit zeer zeker een goede optie gelet op het feit dat ik in Minburi woon (NO BKK)

  Groeten,
  Bert

  • Paul zegt op

   Beste Bert,
   De kwaliteit van het eten in Silver Palm is OK, maar verwacht geen wonderen. De maaltijdkeuze is beperkt: voor de ontbijt en lunch vaak Thai/Westers, voor diner vaak maar een optie. Ze kunnen mogelijk wel rekening houden met dieetwensen, maar ik zou dat voor de zekerheid vooraf even informeren.
   Op de balkons zijn geen zonneschermen, dus midden op de dag (in mijn geval) niet goed bruikbaar.
   Ik heb gekozen voor de Studio.

 4. Ger Hoppe zegt op

  Hallo Paul.
  Heel ,nuttig en duidelijk verslag. Dank je

 5. haki zegt op

  Nuttig verhaal ofschoon je je wel beetje tegenspreekt met al dan niet het vereiste om cijfers genoemd te hebben in de verzekeringsverklaring. Gewoon de zin dat er geen maxima van toepassing zijn, blijkt dus voldoende. Verwarrend is ook dat je het hebt over 2 verzekeraars; een Nederlandse zorgverzekeraar en LMG. Heb je nu echt je dubbel verzekerd? Heel nuttig vond ik dat je er ook een gedacht had om een vertaling van de verzekeringsverklaring in Thai bij je te hebben. Zal ik zeker ook doen als in de herfst, als ik van plan ben te gaan, nog alle regels van toepassing zijn.

  • Paul H zegt op

   Ik wilde hetzelfde aan Paul. Heb je nu 2 (ziektekosten)verzekeringen afgesloten ? LMG waar specifiek de bedragen vermeld zijn en daarnaast je eigen ziektekostenverzekering laten vertalen ? (Ps waar heb je dat laten doen ?)

  • Paul zegt op

   Er is inderdaad sprake van twee ziektekosten verzekeringen.
   Voor het Non-Immigrant O eist men een verzekering die expliciet vermeldt THB 40.000 outpatient en THB 400.000 inpatient. Een verklaring van een Nederlandse zorgverzekering die dat niet vermeldt (en dus alleen zegt “geen maximum” o.i.d. wordt niet geaccepteerd.
   Voor het CoE geldt een andere eis: een zorgverzekering met een minimale dekking van USD 100.000, en een vermelding dat COVID gedekt is. Daar wordt een Nederlandse zorgverzekering wel geaccepteerd, maar het is handig een Thaise vertaling mee te nemen, zoals omschreven.
   Ik heb dus naast mijn Nederlandse zorgverzekering ook een Thaise verzekering moeten afsluiten.

   • Ger-Korat zegt op

    Men eist voor het Non Immigrant O visum slecht bij 1 van de 8 doeleinden een verzekering voor in/outpatient namelijk op basis van retirement (50 jaar en ouder). Voor bijvoorbeeld de grote groep welke op basis van een huwelijk dit visum aanvragen is de in/outpatient niet nodig alsmede 6 andere genoemde groepen.

 6. Facttester zegt op

  Beste Paul, Heel veel dank voor je inzending. Dat is voor mij nuttige informatie, daar heb ik iets aan.
  Toch heb ik nog één vraag: wat is een T.8 formulier?
  Veel sterkte verder met de rest van je quarantaine.
  Groetjes.

  • Paul zegt op

   Het T.8 formulier is een soort Thaise gezondheidsverklaring.
   Het is te downloaden op de website van de ambassade.

 7. Frank zegt op

  Dit zeker heel goede info.

 8. Jacobus zegt op

  Let op dat de juiste vluchtnummers op de COE staan. QA had mij een verkeerd vluchtnummer gegeven. Ondanks dat het de fout van QA was (daar heb ik bewijs van) weigerde het baliepersoneel op Schiphol mij in te laten checken. Twee weken later ging het goed. Wel weer opnieuw de gehele procedure incl nieuwe Coved test.

  • Ger-Korat zegt op

   Worden bij een tussenstop beide vluchtnummers genoemd, zowel die van Amsterdam naar Quatar en die van Quatar naar Bangkok ? Of is er sprake van dat er slechts 1 vluchtnummer op de COE wordt genoemd namelijk van de vlucht met aankomst in Bangkok. Zelf heb ik een ticket van Amsterdam naar Frankfurt, lijkt me dan, omdat je zonder problemen binnen Europa kunt vliegen, alleen de vlucht van Frankfurt naar Bangkok op de COE staat. Beetje verwarrend wat je noemt want een COE geldt alleen voor Thailand en hoe kan je dan meerdere vluchtnummers op COE hebben staan.

   • Paul zegt op

    Beide (alle) vluchtnummers worden op het CoE genoemd.

   • José zegt op

    Beide vluchtnummers van Qatar zijn ingevuld op de COE.

   • Cornelis zegt op

    Ik had ook een vlucht via Frankfurt, en beide vluchtnummers maakten deel uit van het CoE.

    • Ger-Korat zegt op

     Heb het instructiefilmpje zoals geplaatst op de website van de Thaise ambassade bekeken. Hieruit kon ik opmaken dat je bij de vluchtgegevens invoert:

     Final flight number to enter Thailand: het nummer van de vlucht van Frankfurt met aankomst in Bangkok
     Date of Departure: is dan de aanvangsdag, de dag waarop je reis uit Nederland begint
     Date of Arrival: de aankomstdag in Bangkok

     en dan: 1st Transit flight number: het nummer van de eerste vlucht bijvoorbeeld het vluchtnummer van Amsterdam naar Frankfurt
     en: 1st Transit flight date: de eerste dag vanaf vertrek vanuit Amsterdam

     Kan je dit bevestigen zodat alle vluchtgegevens goed op het COE terechtkomen ?

     • Cornelis zegt op

      Ik heb er even mijn kopietje van het CoE bij gepakt, Ger.
      ‘Date of departure’ is inderdaad de dag van je vertrek uit Nederland. ‘Date if transit (if any)’ is het volgende vakje en daar hoort de datum van overstap in Frankfurt in.
      Het op één na laatste vak op het CoE is ‘Flight(s) Number(s) if travelling on multiple flights, please specify all flights’. Hier komen de beide vluchtnummers in terecht.

 9. Rys zegt op

  Beste Paul.
  Leuk en interessant dat je dit uitgebreide verslag heb gemaakt. Ik ga binnenkort ook aan dit alles beginnen en ik ga hierbij jouw tips gebruiken. Super bedankt hiervoor. Ik heb nog wel een vraag over jouw non-immigrant O, multiple entry-visum. Wanneer en waar ga jij de verlenging van jouw verblijf aanvragen?
  Of ga je na 90 dagen telkens terug naar Nederland? Ik wilde namelijk 5 maanden in Thailand verblijven. Daarna 3 maanden Nederland, en weer 5 maanden Thailand. Nogmaals bedankt voor jouw duidelijke reisvoorbereidingen verslag. Ik wens je verder veel Thailand plezier!
  Groet van Rys.

  • Paul zegt op

   Je kunt de verblijfsperiode van je non-O bij de immigration office in Thailand laten verlengen.
   Het beste kun je daarvoor even de uitgebreide uitleg op dit blog raadplegen.

 10. Peter zegt op

  Beste Paul,

  Goed geschreven informatie waar je wat aan hebt.

  Ik zou ook graag willen weten of je in dit hotel ook een dagelijkse massage kan krijgen.
  Alvast mijn dank voor een reaktie.

  • Paul zegt op

   Nee, dat kan uiteraard niet.
   Ieder contact met personeel is strict verboden!

  • ADRIE zegt op

   Meen je dit nou echt? Je zit in quarantaine op je kamer en je denkt dat dan een Thaise massage mogelijk is.

 11. John zegt op

  Prima verwoord en ik heb precies dezelfde ervaring. Ik vloog met KLM en schat zo dat er hooguit 50 reisigers aan boor waren dus iedereen 3 of 4 stoelen. Cabin crew was uiterst vriendelijk en behulpzaam.

  Inmiddels al weer 3 dagen in ASQ, ik heb gekozen voor een ruim in Lohas Resudence. Heerlijk ruim, een keuken met magnetron en wasmachine, grote TV met 80 kanalen, wifi en, erg belangrijk, het eten is geweldig. Je hebt keuze uit 3 verschillende gerechten voor je ontbjjt, lunch en diner.

  Wel even 2 x per dag je temperatuur opmeten met een digitale termometer en doorgeven via de LINE app.

  Alleen heeft mijn COE erg lang geduurd wegens onduidelijkheden bij RTE maar is uiteindelijk via een agent en MFA in Bangkok opgelost.

  Veel succes voor degenen die de prcedure nog moeten beginnen. Het kan erg stressvol zijn maar uiteindelijk is het meer dan de moeite waard!

 12. Ton zegt op

  Hoi Paul,

  Dank je wel voor het delen van je ervaringen. Ik kan op een aantal punten mijn voordeel doen ivm je info. ook zeker ivm je keuze van hotel.ik moet nl na de quarantaine naar Khon Kaen vliegen. Mijn vraag is of je in quarantaine ook gebruik mag maken van je balkon. Ik lees nl. van andere hotels dat het niet toegestaan is.

  Mvg Ton

  • Paul zegt op

   Ja, ik kan gebruikmaken van het balkon, Daarom is het verstandig een kamer met balkon uit te zoeken, anders zit je de hele dag binnen.

 13. Yan zegt op

  Ik was de mening toegedaan dat de “in- en outpatient” verzekering niet van toepassing zou zijn op een “Non-immigrant O”, maar wel op een “Non-immigrant O-A”; dit bijkt dan inmiddels veranderd?….

  • Paul zegt op

   Ik heb begrepen dat dat per 1 januari is veranderd. Ik deed mijn aanvraag na 1 januari.

   • BS Knoezel zegt op

    Dit is inderdaad per 1 jan jl veranderd. Ik heb er ook mee te maken gehad. Gezien de kosten voor de dubbele ziektekostenverzekering (Nederlands en Thais) heb ik er vanaf gezien om naar Thailand te reizen.

    • theiweert zegt op

     Deze kosten zijn voor een 72 jarige voor 90 dagen € 225,- Dus denk ik op het hele bedrag te verwaarlozen.

 14. Marcel Raasveldt zegt op

  Hi Paul,

  Heel erg bedankt voor je ervaringen te publiceren.
  Ik ben van plan om half mei af te reizen om mijn vrouw en familie weer te zien.
  Ik neem deze ervaringen zeer ter harte, met name die verzekering is een hekel punt.

  Succes met de quarantaine en veel plezier

  Groetjes
  Marcel

 15. Tom zegt op

  Zou U zo’n thaise verklaring hier kunnen plaatsen .
  Handig voor degene die ook in die situatie komen.
  Ik zou het waarderen.

  • Paul zegt op

   Bevat helaas persoonlijke informatie, dus dat doe ik liever niet.

 16. Eric zegt op

  Hallo Paul,

  Bedankt voor je verslag 🙂 Wordt gewaardeerd!

  Groet,

  Eric

 17. wim zegt op

  Prima verslag en erg nuttig.

 18. Geert zegt op

  Hallo, bedankt om je ervaringen te delen.

  Ik ben in Thailand van voor de Corona pandemie. Begin mei ga ik voor een korte tijd terug naar België, rond eind juli terug naar Thailand. Ik zal dit hele proces ook nog moeten doorlopen dan.

  Succes en veel moed om de quarantaine goed door te komen.

  Geert.

 19. Cornelis zegt op

  Zie ook onderstaande artikelen overmijn recente ervaringen:
  https://www.thailandblog.nl/reizen/inreisvoorwaarden-covid-19/alternative-state-quarantine-asq-waar/
  https://www.thailandblog.nl/coronacrisis/we-zijn-er-bijna-maar-nog-niet-helemaal/
  https://www.thailandblog.nl/coronacrisis/de-laatste-loodjes/
  https://www.thailandblog.nl/reizen/ik-ben-er/
  https://www.thailandblog.nl/reizen/in-quarantaine-2/

 20. Peter zegt op

  Paul, bedankt voor je duidelijke verhaal.

  Ik heb er 1 vraag over : Wat heb je betaald voor de Covid dekking 40.000/400.00 baht ?
  en is daar een termijn aan verbonden ?

  Peter

  • Paul zegt op

   Ik heb THB 7700 betaald, met het maximale eigen risico (THB 200.000), en een looptijd van een jaar.
   Het hangt af van je leeftijd, boven de 70 wordt het duurder, en boven de 75 bieden ze deze verzekring niet aan.

 21. Peter V. zegt op

  Nuttige info, bedankt.
  Waar heb je de Covid test – voor vertrek- uit laten voeren en kreeg je de resultaten via post en/of email?

  • Paul zegt op

   Ik heb de test gedaan bij Medimare in Amsterdam (ze hebben meer vestigingen). Ze hebben een inloopspreekuur iedere werkdag van 9 tot 11. Je hoeft dus geen afspraak te maken. Je krijgt het resultaat dezelfde dag nog per email.

   • Cornelis zegt op

    Naast Medimare heeft ook https://coronalab.eu/ een aantal testlocaties in NL. In de ochtend testen, in de vroege avond het resultaat in je digitale brievenbus.

 22. adje zegt op

  Hoi Paul. iK ben van plan in september te gaan dus dit verslag is zeer nuttig. Je had een visum O multiple heb ik begrepen. In de reacties aan de leden heb je het over visum O. Ik ga er dan wel van uit dat je dan Multiple bedoelt. Uit eerdere berichten hier op de blog heb ik gelezen dat Multiple niet mogelijk was. Dus wel?
  Waarom heb je dan gekozen voor O Multiple gekozen en niet voor de gewone O visum? Want volgens mij heb je voor visum O geen in en outpatient verzekering nodig. En je kan verblijf in Thailand ook verlengen met 1 jaar.

  • Paul zegt op

   Visum Non immigrant O multiple wordt gewoon afgegeven door de Ambassade.
   Ik gebruik al jaren dat visum, omdat ik meerdere keren per jaar tussen NL en Thailand op en neer reis, en dat ook dit jaar van plan ben te doen. Of je voor een single entry geen in en outpatient verzekering nodig hebt moet je even checken bij de Ambassade.

 23. Alfred zegt op

  Paul, duidelijk verslag, maar ik mis alleen nog de Fit-to-Fly verklaring onder het kopje ‘Reis en aankomst in Bangkok’.

  • Paul zegt op

   Je hebt gelijjk, Alfred. De verklaring is, dat bij Medimare de Fit-to-fly en COVID test was geintegreerd, met de lab uitslag als bijlage.

 24. kop zegt op

  Geweldig dat Fit-To-Fly en COVID test gecombineerd kunnen worden..

  Ik zie nog iets wat nu vereist is, nl. een bewijs dat je gepensioneerd bent.
  Of geldt dat alleen als je de AOW leeftijd nog niet bereikt hebt ?

  Een bankafschrift met het maandelijks AOW bedrag is niet langer voldoende om aan te tonen dat je AOWer bent?

  • Paul zegt op

   De website van de ambassade vermeldt onder required documents (bij purpose 4, retirement for the elderly) duidelijk proof of retirement/early retirement.
   Maar ik ben geen deskundige, dus wellicht brengt een telefoontje naar de ambassade uitkomst. Mijn ervaring is dat ze je bijzonder vriendelijk te woord staan, vaak zelfs in het Nederlands.

 25. eddy rogiers zegt op

  Hallo iedereen, ik ben hier ook voor de 4de dag in mijn ASQ Hotel, propere kamer met open balkon, ben hier met Tourist Visum.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website