Tijdens mijn vakantie in Nederland, twee weken geleden, nam ik de gelegenheid te baat om bij de ANWB-winkel een nieuw Internationaal Rijbewijs (IRB) te halen. Dit heb ik nodig om mijn Thaise rijbewijs in juni 2019 te verlengen. Mijn vorige IRB was inmiddels ouder dan een jaar en derhalve waardeloos. Daarom wachtte ik dan ook tot het einde van mijn vakantie, om zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van het IRB. Dat bracht mij wel in de problemen. De oplossing deel ik graag met iedereen.

Terzijde: Ik had tijdens de vakantie ook een nieuw Nederlands rijbewijs geregeld i.v.m. aanstaand verloop van het oude. Op het nieuwe rijbewijs staat bij een code (waarschijnlijk plaats van afgifte) geen gemeentenaam, maar “RDW”.

Tot mijn verbazing werd het IRB mij geweigerd omdat ik geen woonplaats meer heb in Nederland. Volgens de ANWB medewerker zijn de regels onlangs door het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BUZA) aangescherpt. Een telefoontje ter plaatse naar het hoofdkantoor van de ANWB bevestigde de uitspraak van de winkelmedewerker.

Een volgend telefoontje naar de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) bracht niet meer licht in de duisternis dan het oplezen van de vereisten voor het IRB: Je moet Nederlander zijn, een geldig Nederlands rijbewijs hebben en het IRB moet worden afgegeven in de staat die het echte rijbewijs heeft afgegeven. De ANWB bleef onvermurwbaar, met de stelling dat zij mogelijk hun bevoegdheid zouden kunnen verliezen. Het was inmiddels vrijdagmiddag 16.45 uur, dus bellen naar BUZA zou zinloos zijn.

Maandagmorgen gebeld met BUZA. De nieuwe regel is dat je tegenwoordig ook een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) moet overleggen. Na een ochtend discussie, doorverbinden van het kastje naar de muur kwam ik na stevig aandringen terecht bij een medewerker van BUZA. Die was heel stellig: Onzin! Je moet inderdaad een BRP overleggen maar een vaste woonplaats is absoluut niet vereist.

Als je je bij emigratie (verplicht) laat uitschrijven uit de gemeente van woonplaats, dan word je opgenomen in het Register Niet Ingezetenen (RNI). Je kan een BRP aanvragen op basis van die RNI inschrijving. Dat kan overigens niet overal. Er zijn 19 gemeentes waar dat kan. Die zijn te vinden op internet onder de zoekterm “RNI gemeente”. Let wel op dat het verkregen document de titel heeft “Uittreksel Basisregistratie Personen”. Daarmee naar de ANWB en die moeten dan het IRB afgeven. Overigens is tegenwoordig ook persoonlijke verschijning vereist, dus opsturen vanuit Thailand naar familie of vrienden om het in NL te regelen gaat niet meer lukken.

Mocht de ANWB-winkel alsnog weigeren, verwijs dan maar naar dit verhaal. De ANWB-winkel in Tilburg heeft mij toegezegd om e.e.a. bij het eerstvolgende overleg op de agenda te laten zetten. De alleraardigste dame bij het loket van de gemeente Breda wist ook niet zeker of het zou gaan lukken. Daar ben ik na de ANWB-winkel nog even langsgegaan om het te bevestigen. Zij was daar erg blij mee.

Doe er je voordeel mee!

Ingezonden door Paul

27 reacties op “Lezersinzending: Regels voor aanvraag Internationaal rijbewijs bij ANWB gewijzigd”

 1. edward zegt op

  Dat snap ik niet heb het 3 weken geleden verlengd in dordrecht en ze vroegen nergens naar

 2. Bert zegt op

  Is het IRB ook nodig voor verlengen van een TH rijbewijs ?

  • Henk zegt op

   Mijn ervaring is dat je alleen een IRB nodig hebt in Thailand als je geen Thai rijbewijs hebt. Is overigens maar 3 maanden geldig van het vermelde jaar. Daarnaast heb je het IRB nodig als je het Nederlandse rijbewijs wil overschrijven naar een Thai rijbewijs. Bij verlenging van het Thai rijbewijs na 2 of 5 jaar is geen IRB noodzakelijk.

   • Jasper zegt op

    Onjuist. Het IRB is TELKENS maar 3 maanden geldig, bij binnenkomst in Thailand. Voor iemand als ik, die elke 3 maanden even een borderrun doet, begint de periode dus telkens opnieuw, en zo het hele jaar door. Het jaar heeft er verder niets mee te maken.

 3. Ger-Korat zegt op

  Als je in Thailand woont heb je voor een verlenging alleen je oude Thaise rijbewijs nodig. Begrijp dan ook niet waarom je in Nederland dit probeert te regelen, je hoeft voor een verlenging Thailand niet uit.

  • Marcel zegt op

   Voor het verlengen is geen internationaal rijbewijs nodig.
   Indd oude thaise rijbewijs inleveren.

  • Paul zegt op

   Mij is bij afgifte van het eerste Thaise rijbewijs stellig gezegd dat voor verlenging (zonder tests) een geldig NL rijbewijs en een op dat moment geldig IRB vereist is. Anders had ik mij die fratsen kunnen besparen, want mijn hobby wordt dat nooit. Maar, zoals in Thailand niet ongebruikelijk, kan het per kantoor verschillen.

 4. Peter Kempen zegt op

  Klopt .je kan je Thai rijbewijs gewoon verlengen in Thailand …ik was zelfs paar weken te laat..en er staat een bepaalde tijd voor ..ik weet niet hoelang..dat is voor mij al meer dan 4 jr geleden..maar dit jaar was ik veel te laat…en ging het niet meer..dus moet ik opnieuw op…maar ik woon nu in Spanje en mijn Nederlandse rijbewijs is omgezet naar Spaans ,dus ik zal hier een intn.rijbewijs moeten aanvragen…

 5. hanshu zegt op

  IRB is onnodig bij verlengen van een thais rijbewijs. Alleen bij de eerste aanvraag vereist.

 6. Wessel zegt op

  Ja klopt, bij verlenging van Thais rijbewijs moet je copy visa, paspoort, workpermit en medische verklaring (50 B bij elke kliniek op de hoek) meenemen. Mijn eerste was voor 2 jaar, werd nu verlengd met 6 jaar. Als je voor het eerst een Thais rijbewijs aanvraagt moet je een offcielle vertaling van je NLse rijbewijs bij je hebben (dus internationaal rijbewijs niet nodig). Dat koste mij toendertijd 800 B. Bij elk zichzelf respecterend kantoor te regelen die ook marriage visa en dat soort dingen doen.

  • Kevin zegt op

   Workpermit is zeker niet nodig zou een beetje te gek zijn want een gewone gepensioneerde heeft zeker geen werk en dus ook geen Workpermit dus niet nodig voor het verlengen van uw Thaise rijbewijs.

   • Bert zegt op

    Workpermit kan, maar anders heb je een “Certificate of Residence” nodig.
    Te verkrijgen bij immigratie of bij je eigen ambassade.

  • Cornelis zegt op

   Zo stellig kun je daar niet in zijn omdat het door het land heen verschilt: in Chiang Rai is voor een niet in het Engels opgesteld rijbewijs een Internationaal rijbewijs vereist, dat als officiële vertaling dient. Niet van ‘horen zeggen’, maar eigen ervaring.

  • Chris van het dorpje zegt op

   Ook naar een vertaling hebben ze niet gevraagd in Khorat .
   Het is echt op ieder kantoor anders in Thailand .

 7. tom bang zegt op

  Beetje vreemd verhaal, als je een Thais rijbewijs haalt is dat bij mijn weten de eerste keer 2 jaar geldig en daarna ieder keer 5 jaar, waarom zou je dan nog een internationaal rijbewijs moeten hebben ?

  Ik ben momenteel zelf bezig om de papieren bij elkaar te krijgen om het Thaise rijbewijs te kunnen verkrijgen omdat ik het gezien de besparing op de kosten verbonden aan ieder jaar een nieuw internationaal rijbewijs wel genoeg vind om voor een Thais rijbewijs te gaan.

  Nederlands rijbewijs 10 jaar geldig, ongeveer €35, internationaal rijbewijs 1 jaar geldig € 18 , dus gedurende geldigheid van je normale rijbewijs ben je €180 kwijt aan het internationale rijbewijs wat je als ik het goed gelezen heb eigenlijk maar 3 maanden zou mogen gebruiken in Thailand.

  En als je dan nu ook nog een of ander papier van je gemeente nodig hebt komen er dus nog meer kosten bij.
  Overigens keken de politie agenten die me tot nu toe hebben aangehouden alleen naar het gewone Nederlandse rijbewijs en dat “vodje ” gaven ze ongeopend meteen terug.

  • Jasper zegt op

   Bij mij in Trat is het omgekeerd. Nederlands rijbewijs wordt genegeerd, alleen “International !!” wordt gevraagd. In de hoop een bekeuring te kunnen geven bij het ontbreken ervan. Overigens is de mijne inmiddels uit 2015, maar begrijpend lezen kunnen de boys in blue niet…

 8. timker zegt op

  Voor het verlenging van je Thaise rijbewijs heb je het volgende nodig:

  – je oude Thaise rijbewijs
  – een doctorsverklaring
  – pasfoto’s
  – gele tabien baan of een “proof of address” van Immigration
  – de nodige kopieen van o.a. je paspoort

  Alleen bij de eerste keer aanvragen heb je echtheids verklaring van je NL rijbewijs nodig die je bij het RDW kan opvragen (een geldig “Internationaal Rijbewijs” is soms ook voldoende).

  • Kevin zegt op

   Foutje pasfoto’s zijn niet nodig díe wordt terplekke gemaakt digitaal dus en kost niks extra.

  • janbeute zegt op

   Een dokters verklaring is ook niet nodig bij verlenging van een Thais rijbewijs , alleen bij aanvraag voor de eerste keer .
   ik vraag mij trouwens wel eens af wat is de waarde van het ANWB internatioaal rijbewijs .
   Een simple boekje dat eenvoudig is na te maken door vervalsers , kohsanroad Bangkok maybe .

   Jan Beute

 9. paul kuijpers zegt op

  ik heb vorige week mijn Thaise rijbewijs in Hua Hin verlengd.
  Absoluut geen IRB nodig alleen mijn oude Thaise rijbewijzen..
  Dit gold voor zowel mijn motor als autorijbewijs.
  Van te voren heb ik in het ziekenhuis 2 gezondheids verklaringen laten maken (volgens hen had ik er voor 2 rijbewijzen ook 2 nodig) maar zelfs die wilde men bij het verlengen helemaal niet zien of hebben.
  Wel een adresverklaring van het immigratie kantoor en die mocht gekopieerd worden.

 10. Dion zegt op

  Hoe zit het als je een scooter huurt in thailand.
  Heb je dan ook internationaal rijbewijs nodig

  • Cornelis zegt op

   Ja, dan heb je formeel ook een internationaal rijbewijs nodig – waaruit dan natuurlijk moet blijken dat het ook voor een motorfiets geldig is. De verhuurders vragen daar vaak niet naar, de politie daarentegen wèl.

 11. Paul zegt op

  Wel, dit alles gelezen hebbende kan ik alleen maar zeggen: “Heel veel dank”, meneer van het kantoor in Khon Kaen!
  Maar ach, mocht je toch in de situatie terecht komen voor een IRB, dan weet je wat te doen.
  Oprecht veel dank voor de reacties.

 12. rori zegt op

  Ik ben vorige week vrijdag 21 september in Eindhoven geweest. geen enkel probleem?? 2 gehaald voor 1.
  Maar mijn rijbewijs is afgegeven in Veendam 🙂 Ikzelf woon in Veldhoven. Aangezien ik in Groningen was en ik ontdekte da hij bijna verlppen was hen in in gemeentehuis veendam laten verlengen

 13. wim zegt op

  Wellicht is het niet duidelijk voor iedereen dat voor het afhalen van een IRB – het eenjarige vodje dat al sinds 1968 in principe 3 jaar zou kunnen zijn – er verschil is ingeval iemand ingeschreven is in RNI, of nog gewoon in Nederland ingeschreven is.
  In mijn geval, RNI, deed ANWB ook moeilijk, maar lukte het na enig aandringen toch nog.

  In ieder geval is dit wederom een voorbeeld dat NL voor Nederlanders in het buitenland zo min mogelijk wil. betekenen. Probeer maar eens een gewoon rijbewijs te verlengen. De procedure is totaal onpraktisch en volledig ondoordacht.

 14. Puuchaai Korat zegt op

  Ha Paul,

  Bedankt voor je inzending. Ik verkeer in precies dezelfde situatie. Regelmatig naar Nederland en rijdt al 2 jaar op een internationaal rijbewijs. Overigens nog nooit om gevraagd, maar je wil je zaakjes in orde hebben. Het IRB is geldig tot december 2018, maar ik ga in december weer naar Nederland. Ik twijfelde nog of ik nog een keer dat IRB zou verlengen, maar ga nu het Thais rijbewijs eens halen. Dan heb ik hier in ieder geval een geldig document.

  En wat die richtlijnen van het ministerie van buitenlandse zaken betreft: Voor mij glashelder het zoveelste voorbeeld van drempels opwerpen op alle gebieden voor Nederlanders die geemigreerd zijn. Ongeacht hoeveel ze hebben bijgedragen aan hun geboorteland, financieel, het vervullen van jaren dienstplicht of wat dan ook. Walgelijk.

  Nogmaals bedankt.

  Groeten uit Korat.

 15. PEER zegt op

  Beste Paul,
  Toevallig ben ik ook ‘n Kruik, dat praat net zo makkelijk.
  Mijn verhaal: ik ben slechts tourist met 30 dgn permissie, maar verleng die met 30 extra dgn a Th Bth 1900, jou ook bekend.Ik blijf langer dus ga ik van Ubon paar dgn naar Siem Reap, weer terug voor dezelfde condities.
  Welnu: ik heb 2 jr geleden m’n ‘temporary motordriver’s licence’ gehaald. Ben vrijdag jl hier aangekomen en op de brommer naar het rijbewijzenuitgiftekantoor gegaan. M’n rijbewijs liep 29 sept af.
  Aan de weg ‘n gezondheidsverklaring, 80 bth, gehaald. M’n gele boekje bij me en binnen 10 min stonden ik met m’n vriendin weer buiten mét rijbewijs voor 5 jaar! Kosten Th Bth 255,-
  Dus geen int rijbewijs nodig; da’s trouwens ‘n aftands vodje uit de middeleeuwen, dat ook maar ‘n jaar geldig is en pln € 20,= kost excl pasfoto!!
  Met de groeten uit Ubon Tachathani, Kham Yai


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website