BTS Skytrain station in Bangkok (Dogora Sun / Shutterstock.com)

Thailand kent een ingewikkelde samenleving. Ingewikkeld vanwege grote zichtbare tegenstellingen. Vergelijk het consumptieve karakter van Bangkok maar eens met de ingetogen armoede van in andere regio’s. Maar ook schijnen in Thailand andere interpretaties van gangbare normen en waarden opgeld te doen. Zo zegt Thailand een eigen vorm van democratie te kennen, een andersoortige invulling van het begrip rechtsstaat te hebben, en er is een groot verschil in hoe in Thailand mensen met elkaar omgaan.

Soms lijkt het alsof de invulling van hoe ‘kwaliteit van leven’ zou kunnen zijn minder aandacht heeft. Het ziet eruit alsof onverschilligheid de manier van beschouwen beheerst, in plaats van dat ambities worden geformuleerd om problemen op te lossen, om het welzijn van de bevolking gewillig te zijn.

Zo maar een aantal berichtgevingen uit Bangkok Post van afgelopen zondag. Je wordt er niet vrolijker van, en je vraagt je af of Thailand wel lerend vermogen kent?

Thailand kent grote problemen op het gebied van verkeersveiligheid. Het staat in de wereld-top drie van verkeersdoden. Elk jaar zijn er 2 perioden die veel slachtoffers eisen, en elk jaar wordt er geroepen dat er verandering in het verkeersgedrag van de Thai noodzakelijk is. Al dat geroep en het tekort aan maatregelen leiden niet tot minder doden. Ergo: afgelopen weekend in Bangkok vindt een ernstig ongeluk plaats als een volgeladen pick-up met hoge snelheid een bocht neemt. Resultaat: 13 jonge mensen die het leven laten.

Thailand kent veel agressie. Er zijn grote ruzies en vechtpartijen tussen groepen studenten van beroepsopleidingen, er is veel huiselijk geweld, in op relationeel vlak worden conflicten ook vaak met beslecht door middel van gebruik van wapens. Al in 2015 berichtte Thailandblog over deze omstandigheid. https://www.thailandblog.nl/achtergrond/geweld-en-vuurwapens-thailand/
Heeft er afgelopen jaren in Thailand een kentering plaatsgevonden op dit gebied? In andere landen zijn wapen-inzamelacties gehouden. Aan Thailand lijkt nadenken over wapengebruik voorbij te gaan. Zo werd afgelopen zondagochtend een man van 21 jaar oud in zijn slaapkamer doodgestoken door een vriend vanwege een nog onbekend conflict. Na de moord legde de vriend het lijk buiten neer.

Thailand kent veel kindermisbruik en stond enkele jaren geleden nog bekend al land waar kinderhandel gewone zaak was. Afgelopen jaren is door de Thaise politie in samenwerking met buitenlandse NGO’s en met de Amerikaanse FBI veel resultaat geboekt in het opruimen van netwerken. Maar toch: afgelopen zondag arresteerde de politie een 29 jarige webmaster van een online swingersclub wegens het verspreiden van kinderporno en misbruik van een minderjarige. Maar tevens werden een 7-tal mannen opgepakt die minderjarige jongens en meisjes onder bedreiging van geweld dwongen tot prostitutie.

2p2play / Shutterstock.com

(2p2play / Shutterstock.com)

Thailand kent een groots drugprobleem en dito drugshandel. Afgelopen week werd na een achtervolging in de provincie Nakhon Ratchasima een auto aan de kant gezet met 320 kg methamfetamine. Straatwaarde: ThB 320 miljoen. Maar een staaltje naïef dealerschap liet de vriendin zien van een boef, opgesloten in een politiecel, die Thai food met daarin zakjes pillen verstopt afgaf aan een dienstdoende agent.

Thailand kent een immens luchtverontreiniging. In de grote steden vanwege fijnstof vanwege industrie en verkeer, in het noorden van het land door het afbranden van landbouwpercelen. De verontreinigingen leiden tot ziektes en veel bezorgdheid. In komende maanden steken al die problemen weer de kop op. Maar wat blijkt: een opiniestuk meldde dat navraag bij de autoriteiten (weer) geen (concrete) plannen opleverde de oorzaken het hoofd te bieden. Wel werd gezegd om het publiek gerust te stellen dat pollution niet elke dag optreedt, en zeker niet elk moment van de dag even erg. In hetzelfde opiniestuk werd geconstateerd dat de “upper class” in Thailand beter in staat is zichzelf te beschermen, en dat de armen “zoals altijd de groep vertegenwoordigt die het hardst wordt getroffen”.

Ingezonden door RuudB

16 reacties op “Lezersinzending: Onverschilligheid versus bevlogenheid: leren ze het dan nooit, daar in Thailand?”

 1. Henk Hauer zegt op

  Ik vind niet dar wij ons met deze zaken moeten bemoeien. Onze democratie heeft ook zijn nadelen. Ik vind dat Prayuth een van de beste prmiers is sind Leekpay ( Nu speaker)

 2. leppak zegt op

  Een tweetal essentiële punten als je zaken wilt verbeteren: de wil en kennis om verbetertrajecten in gang te zetten en mogelijkheid om die trajecten uit te voeren. Hi-so heeft geen interesse voor Lo-so, zij hebben het goed en de rest interesseert ze geen bal en voorts hebben ze belang gelet op eigen welbevinden bij handhaving van de staus quo. Kennis is algemeen gesteld onvoldoende aanwezig, verkondigde maatregelen en ingezette acties zijn vaak onnozel en op het lachwekkende af, een strategisch doel en plan gepaard met een tactische uitwerking ontbreekt volledig. De uitvoering….wie?? Overheidsapparaten zijn zeer inefficiënt, disfunctioneren blijft onbestraft en vaak worden doelen ondergeschikt gemaakt aan het eigen belang van de uitvoerenden, het ontbreekt ten enen male aan “control” en verantwoording van uitvoerende organisaties.
  Oke, scherp gesteld allemaal maar ik denk wel dat bovenstaande het kader weergeeft waarbinnen verbetertrajecten plaatsvinden in Thailand en met dat kader ook waarom die trajecten tot mislukken zijn gedoemd.

  • Hans zegt op

   Iedereen wordt getroffen door mistoestanden in Thailand (zowel arm als rijk) door laksheid en inefficiëntie van de overheid, Het enige voordeel van rijk zijn is dat je ambtenaren en politie kan omkopen als je voldoende geld hebt om dat te doen als je iets hebt gedaan wat niet kan. Daarnaast hebben we ook nog de corruptie van de overheid en politie, die alleen maar hun hoofddoel hebben gesteld om zoveel mogelijk hun eigen zakken te vullen. Die profiteren vaak van al die ongeregeldheden die in Thailand schering en inslag zijn. Echter zie ik ook positieve veranderingen. De kinderhandel en kinderprostitutie wordt momenteel keihard aangepakt, mede dankzij de buitenlandse inmenging. En dat is natuurlijk een heel goede zaak. Thailand is bezig om een soort pensioen op te bouwen voor de werkenden. Moet nog wel vorm krijgen.
   Maar er zijn genoeg zaken die voor verbetering vatbaar zijn hoor.
   1 Heel veel verkeersdoden in Thailand zijn het gevolg van drankmisbruik. Dronken automobilisten en brommerrijders die amper nog op de weg van links naar rechts kunnen blijven. Geldt ook voor veel toeristen overigens. Ik kom al 50 x in Thailand en ik heb nog nooit een alcoholcontrole gezien of zelf meegemaakt. Als dat vaker wordt ingevoerd met flinke boetes en rijontzegging dan komen we al een heel eind denk ik om het aantal verkeersdoden te verminderen per jaar. Niet meer dan 2 personen op 1 brommer vervoeren, strafbaar maken. Hogere boetes voor het rijden zonder autogordel of helm zal ook bijdragen denk ik. Links inhalen strafbaar maken. Corruptie van de verkeerspolitie aanpakken kan ook geen kwaad. Ik ben 1x gepakt voor het niet rijden zonder helm. Boete betaald 400 bath en kon voor de rest van de dag zonder helm rijden als ik weer aangehouden zou worden?? Hoefde alleen maar mijn betaalbewijs te laten zien!! Kon ook kiezen voor 200 bath zonder bonnetje, gaat dan in de zak van de agent.
   2 Wat mij werkelijk zorgen baart is de uitzending van opgelicht in het buitenland. Een gerenommeerde tempel verkocht gouden amuletten in Thailand aan toeristen. Blijkt achteraf plastic te zijn. Kees (krullenbol) achternaam weet ik niet meer heeft verhaal gehaald bij de tempel en de politie. Niemand gaf gehoor aan zijn oproep om een halt toe te roepen aan de oplichting. Geen overheidsdienaar of politieagent wilde daar zijn vingers aan branden. Nee, natuurlijk niet! Ze zijn allemaal betrokken in het complot van hoog tot laag. Daarom doet niemand wat. Dit soort toestanden moet echt aangepakt worden. Er moet een onafhankelijke commissie komen in Thailand die mistoestanden gaat onderzoeken en ook daadwerkelijk gaat aanpakken en geef ze een volmacht aub om dat te doen. Helaas is die er nog niet en daarom blijft Thailand zoals het is voorlopig.

   Uiteraard blijft Thailand een fantastisch land, ondanks alle negatieve zaken die zich daar ook afspelen. Als buitenlander kan ik je maar een advies geven. Je ziet zaken die niet kloppen in Thailand en dat geldt voor veel landen incl. Nederland. Hou je afzijdig van alle mistoestanden die zich daar afspelen. Geniet van het goedkope leven daar met of zonder Thaise vrouw en denk niet als buitenlander dat je wel even de dingen kan gaan veranderen of dat je de Thaise mentaliteit kan bijschaven tot westerse normen. Dat gaat je dus echt niet lukken hoor!!

   • Hugo zegt op

    Tegenwoordig zijn er weldegelijk alcohol controles hoor, geld ook voor het rijbewijs en de gordels.

 3. BramSiam zegt op

  En het grootste probleem, dat ook met onverschilligheid wordt benaderd, dat niet wordt benoemd, is de inkomensongelijkheid. Die past niet bij een land van het economisch ontwikkelingsniveau van Thailand. Niettemin wordt deze echter eerder erger dan minder, want de prijzen stijgen harder dan de lonen. Het leven van veel Thais is hierdoor minder aangenaam dan wij denken als we de Thaise glimlach zien.

 4. Christiaan zegt op

  Blijkbaar voelt het gros van de Thais zich bij dat alles gelukkig en tevreden..Er is al genoeg onvrede resp. ontevredenheid in de wereld.

 5. leon1 zegt op

  Beste Henk,
  Hierin heb je volkomen gelijk en als men zich eens zou spiegelen aan Nederland, vliegen de kogels ook langs je oren.
  Hedenmorgen moest een agent nog een waarschuwings schot lossen in de straat waar ik woon, zie Terneuzen op internet.
  Laat staan als men moet spreken van Rotterdam en Amsterdam, grootste maffia kartels zitten daar ,grootste door voor van zwart geld en grootste door voor van narcotica.
  In Nederland hebben we een schijn democratie, burger heeft totaal geen enkele inbreng en men moet luisteren naar de EU.
  En iedereen denkt dat Nederland het braafste jongetje van de klas is, door de calvinistische bril, ja, maar de werkelijkheid ziet er anders uit.
  Laat Thailand aub Thailand blijven, toch.

 6. Ruud zegt op

  Ik woon al enige tijd in Thailand en één van mjn regels waar ik me aan houd is dat ik me niet met de politiek, godsdienst of wat dan ook bemoei en daar ook geen oordeel over heb simpelweg omdat ik er geen invloed op heb want ik ben tenslotte geen Thai. Tevens houd ik me verre van zaken met adviezen die in onze westerse ogen verbeterd zouden kunnen worden. Maar al te vaak krijg ik de indruk als ik reacties lees dat mensen een van Thailand een soort van kopie van hun thuisland willen maken. Gelukkig is Thailand compleet anders en dat is de reden waarom ik hier woon en leef met de Thai. Ik heb bewust geen expat kennissen en bezoek ook geen Nederlandstalige bijeenkomsten omdat ik de klaagzang die vroeg of laat onstaat niet kan aanhoren.

  • fred zegt op

   Zo zijn er wel meer die denken dat op een eiland leven ze eeuwig gelukkig zal maken. Vervang die enige tijd door lange tijd en dan begint er toch één en ander te knagen.
   Velen zijn u voorgegaan.

  • Ronald van Gelderen zegt op

   En zo is het maar net !!, die Nederlanders die altijd maar met hun vingertje omhoog wijzen en het beter weten.
   je kan van alles vinden van Thailand en de Thai en vergelijken met hoe wij het doen in het westen maar daar gaan we dus mank .
   Gewoon accepteren hoe dat land is of er weg blijven dat is mijn mening.

 7. chris zegt op

  Sinds 1848, zo’n 170 jaar geleden, zijn er in Nederland directe verkiezingen voor de Tweede Kamer. Voor dit alles en ook voor vele elementen in de verzorgingsstaat die Nederland is, is gevochten, met name tegen het establishment bestaande uit edelen en rijken (zakenmensen). Daarna zijn vele wetten tot stand gekomen, onderzoeken gedaan en is het lerend vermogen van het volk en het parlement vergroot.
  Nu willen vele expats dat Thailand dezelfde graad van ontwikkeling heeft, en wel direct (men kan niet wachten) en zonder strijd graag (daarom houden zij zoveel van Prayut).
  Maar zo zit de geschiedenis niet in elkaar. Strijd is nodig als het establishment willens en wetens de ontwikkeling van het hele volk saboteert. De Thais hebben geen 170 jaar om zich te ontwikkelen tot een meer democratische rechtstaat waarin het lerend vermogen groeit. Elke stap, elke misstap wordt nu breed in de pers uitgemeten en is in enkele minuten over de hele wereld bekend. Daar moet iedereen aan wennen. 170 jaar geleden had de Nederlandse regering het veel gemakkelijker. De communicatie van besluiten naar het hele volk duurde weken en van het buitenland wist de massa eigenlijk niks.

 8. Henkwag zegt op

  Hij die zonder zonde is………….enz. Wie zijn wij om te willen bepalen hoe de
  thaise maatschappij eruitziet ? Ronald van Gelderen heeft gelijk met z’n vingertje,
  wij zijn de kampioen wereldverbeteraars, en staan meteen klaar om anderen te vertellen
  hoe ze hun leven in moeten inrichten. Is Nederland dan echt zoveel beter ? Slechts 1
  simpel voorbeeldje van iets dat we beschaving noemen (ik kan er uiteraard veel meer
  noemen): hier in Thailand kan ik, bij een dwingende blaas, overal makkelijk en vaak zelfs
  gratis naar een wc, bijvoorbeeld bij alle pompstations. In Nederland ben ik, in zo’n zelfde
  geval, gedwongen tot wildplassen ! Tenslotte, denk ook maar eens aan de beschikbaarheid
  en bereikbaarheid van ATM’s.

 9. chris zegt op

  “Thailand kent een ingewikkelde samenleving.”

  Thailand is helemaal niet ingewikkeld maar ontzettend eenvoudig. De verschillen zijn groot tussen arm en rijk, hetgeen hetzelfde is als macht en machteloos. Het leger is de baas in plaats van het parlement. Je moet je mond houden als je kritiek hebt. Er is geen maatschappelijk middenveld (vakbonden, kerken, verenigingen) die invloed uitoefenen op de politiek.
  Trouwen doe je niet uit liefde maar uit een (verwachte) financieel zekere toekomst. Als je het met iemand niet eens bent, gebruik je gewoon je vuisten, een mes of een geweer en de zaak is opgelost. Als je oud en gebrekkig wordt, ga je gewoon dood in plaats van allerlei dure medische behandelingen.
  Je eet drie keer per dag rijst met een prutje.
  En elke avond is er in de buurt bier of wiskey voor de mannen. De vrouwen kijken Thai soaps.
  Zo eenvoudig kan het leven zijn. Kom daar in Nederland eens om.

  • RuudB zegt op

   Zo is het maar net, beste chris. Eenvoud siert de mens, luidt een Neerlands gezegde, waarmee je direct een excuus hebt om weg te kijken van alle problemen. Je er niet mee bemoeien want in 1848 zaten we in hetzelfde schuitje, dan wel misstanden reduceren tot een blaasprobleem. (@Henkwag).
   Dat Thailand vooral niet mee doet in de “vaart der volkeren” houdt Thailand goedkoop en te overzien. Zegt toch iets over de intellectuele kwaliteit van hen die het allemaal prima vinden. We zijn er te gast, laten we er van profiteren, is hun gezegde. Kun je nagaan hoe verheven zij zich voelen, en zelfs dat ontkennen ze.

 10. Leo Bossink zegt op

  @RuudB
  Jezus, wat een hoop open deuren probeer je in te trappen. Thailand is Thailand. Wat wil je met al dat vingertje wijzen? Dat Prajut je morgen uitnodigt om eens te komen vertellen hoe het allemaal wel zou moeten? Laat de Thai met rust en kijk liever naar wat er in Nederland allemaal anders zou moeten,
  Groeten,
  Leo Bossink

 11. Chander zegt op

  Kan iemand hier een zinnig woord zeggen, waarom de Verenigde Naties (VN) in het leven is geroepen?

  Waarvoor is Amnestie International?

  Wat Human Rights Watch met Thailand te maken heeft?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website