Lezersinzending: Kosten van dierenartsen in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
24 september 2015

Onderstaande artikel schrijf ik naar aanleiding van een artikel op Thailandblog, waarin kosten voor een operatie van een hond werden genoemd. Deze kosten zouden 50.000 Baht zijn geweest. Dit vind ik onwaarschijnlijk hoog. Maar belangrijker, ik ben bang dat deze prijs misschien mensen afschrikt om aar de dierenarts te gaan.

Zelf heb ik een dubbele enkelbreuk gehad 7 jaar geleden. Mijn enkel werd gerepareerd met een plaatje aan een kant en wat schroeven aan de andere kant. Ik mocht kiezen voor welke prijs ik werd geopereerd. Er waren drie mogelijkheden en ik koos de duurste. Inclusief 5 dagen opname kostte deze operatie 65.000 Bath. Goede operatie, littekens nagenoeg onzichtbaar en ik heb bovenverwachting na deze ingreep 11 hele marathons (42 km) hardgelopen. Ik ben 68 en voor dit jaar staan er nog twee gepland.

Terug naar de dierenartsen

Naast de normale gang voor een prik, nooit meer dan 80 Bath, heb ik twee ervaringen met dierenartsen waarbij de kosten wat hoger waren:

 1. Mijn hond was opeens erg ziek. Wij zijn toen naar een dierenarts gegaan die hem heeft onderzocht. Hij had flinke koorts en was uitgedroogd. De oorzaak was een flinke ontsteking aan de bovenkant van zijn poot. De hond moest een infuus hebben en dat werd er plaatse voor 3 uur gedaan. Daarna naar huis met medicijnen. Kostten totaal 500 Bath.
 2. Een andere hond, in dit geval een teefje. Zij ging altijd mee uit wandelen. Ik had toentertijd 4 honden dus dat was altijd veel plezier. Opeens stopte mijn hond, ze kon niet meer mee. Ik heb haar naar huis gedragen. Daarna ben ik direct naar de dierenarts gegaan. Ze had waarschijnlijk iets met haar baarmoeder volgens de arts. Er moesten foto s worden gemaakt. Dit moest in een normaal ziekenhuis gebeuren. Kunnen jullie je dit voorstellen in Nederland? Kosten foto’s 200 Bath. Vervolgens naar de dierenarts, die vaststelde dat de baarmoeder verwijderd moest worden. Kosten operatie het gigantische bedrag van schrik niet, 1.000 Bath.

Ik weet niet wat de operatie van de schrijver van het stuk van afgelopen week ingehouden heeft. Maar alsjeblieft, als er wat met een van je dieren aan de hand is laat je niet afschrikken van de kosten.

Ingezonden door Ruud Siem

11 reacties op “Lezersinzending: Kosten van dierenartsen in Thailand”

 1. Jacques zegt op

  Mijn ervaring is ook dat voor de meeste behandelingen er geen grote bedragen worden gerekend. Voor een bezoek van alledaagse kwalen met medicijnen verstrek nadien ongeveer 1000 bath . Onze drie teefjes hebben wij laten behandelen zodat zwangerschap niet mogelijk is. Per hond koste dit 1300 bath. Behandeling door arts aan huis.

 2. w. eleid zegt op

  Wij hebben sinds een week een jong poesje. Ik ben ermee naar de dierenarts gegaan, want met de ontlasting kwam er ook een 8 cm lange worm mee naar buiten.
  De dierenarts heeft ter plekke via een pipet oraal medicijn toegediend. Kosten: 20 baht….
  (Dit is géén tikfout!!).
  Hoezo duur….?

 3. Soi zegt op

  Overal in de straat, en anders een eindje verder weg, is wel een dierenartspraktijk of dierenkliniek te vinden, en meestal hoe groter hoe meer behandelmogelijkheden en hoe meer faciliteiten en hoe hoger tarief.
  Grotere klinieken hebben ook asielmogelijjkheid voor het geval je bv een weekje naar elders op vakantie bent. Van een dergelijke kliniek maken wij gebruik. Prijs per overnachting: 120 baht p. 24 uur, zelf brokken meenemen. Zonder brokken: tot 150 baht p. nacht. Douchen, föhnen en poederen: 150 baht.
  Zoals eerder gemeld hebben wij 2 honden. Bij Jaarlijkse controle en injecties: 1000 tot 1500 baht p.hond. Af en toe vanwege een insectenbeet of verwonding controle en smeerseltjes: 150 tot 300 baht.
  Kliniek heeft een dierenambulance. Heb je geen tijd de honden te brengen, dan even bellen en men komt voorrijden: 350 bht per heen- en terugrit.
  Voor de kliniek is parkinggelegenheid, en op de parking staat een noedelstalletje met barbecue-inrichting. Tevens een koffieuitstalling op wielen. Eten en drinken tijdens wachten: nog geen 100 baht.

 4. YUUNDAI zegt op

  Toch maar even reageren op de schrijver en de reacties hierop. Mijn Thaise Ridgeback werd op 4 plaatsen in zijn linker voorpoot gebeten door een COBRA. De hoogste beet lag rond het schoudergewricht. De eerste dierenarts gad mijn hond injecties, ontsmette de plek, maar ik had gelet op het sterke gif dat de COBRA inspuit geen fidusie in de behandeling. Ben daarna naar het grote dieren hospitaal bij Ko Takiab gegaan. Daar kwamen diverse in wit getooide mannen en vrouwen die aangaven dat de lymfklieren behoorlijk aan het opspelen waren, in gevecht met het slangengif. Uiteindelijk werd besloten dat een forse operatie, de wond van schouder tot onder de voorpoten zij de oorzaak van de grote littekens.
  Mijn hond moest twee dagen in het hospitaal blijven en mocht daarna mee naar huis. Wêl moest ik elke dag terugkomen, worden schoonmaken, nieuwe grote verbondenen, speciale crèmes of zalven waarvan ik de werking niet ken, werden in forse hoeveelheden gesmeerd? Dit hebben we ruim twee maanden moeten volhouden, het resultaat is dat onze hond nog steeds leeft. De prijs voor de totale behandeling te hóóg, welnee, onze hond is onze vriend. Dat het voor veel mensen én vooral voor Thaise bewoners onwaarschijnlijk veel geld is, tja daar kan ik niets aan doen.

 5. Cor van Kampen zegt op

  Ik heb zelf ervaring met mijn hond. Was aangereden door een motor en was een oog kwijt.
  Later doordat hij geen diepte kon zien met een oog weer zijn andere oog beschadigd.
  Diverse behandelingen voor beide gevallen (uiteindelijk volledig blind) had ik voor die kosten een open hartoperatie kunnen ondergaan in het Bangkok Pattaya ziekenhuis.
  Natuurlijk overdreven gesteld, maar de prijzen zijn belachelijk.
  Ik kan mij dus ook voorstellen dat een modale Thai (praat niet eens over een arme) een beurt overslaat
  voor een bezoek aan een dieren kliniek.
  Cor.

 6. Rob zegt op

  Hoi Ruud
  Ik weet dat in phuket de dierenarts kosten soms ook best wel hoog zijn.
  Iemand had een straathondje flink bijgewerkt ,dat hondje loopt bij ons bij de bouw.
  De birmezen die bij ons werken geven hem eten.
  Dit hondje hadden ze met stalen hak bij gewerkt ,en flink bij gewerkt .
  Ik snap het niet hij is altijd super lief en onderdanig en zelfs na dat hij mishandeld was kwam hij kwispelend aan lopen .
  Hij had ongeveer 6 flinke wonden zo diep dat je zijn schedel zag .
  Ik heb dit hondje naar een goedkope dierenarts gebracht ,ik moest 6000 bath betalen.
  En dit was alleen ontsmetten en hechten en wat pillen .
  Ik heb op facebook een nieuwe eigenaar gevonden ,een engelsman met een restaurant .
  En ik heb hem lucky genoemd ,hij heeft ook geluk gehad .
  Als ik naar een mooie dierenkliniek ga betaal ik 5 x zoveel voor voor de inentingen en de spuiten tegen teken,dan bij een simpele dierenkliniek.
  Maar bij de dure dierenkliniek hebben ze meer apparatuur en lijkt het professioneler opgezet .
  We kijken gewoon wat op dat moment het beste is iets simpel kiezen we goedkoop en lijkt moeilijk dan dan naar de dure.
  Je moet gewoon zelf even kijken wat het beste is.
  Gr Rob

 7. tonymarony zegt op

  Heb zelf ook wel wat ervaring met dieren dokters, inderdaad het hospitaal bij hua hin aan de petsacem is ongeveer het hilton hotel maar wel goed , heb nu een dokter in pranburi komt aan huis want ik heb 3 grote honden en als hij ze alle 3 een injectie geeft of voor honds dolheid of voor de teken 300 baht per keer ff anders dan in holland ben je zo 100 euro kwijt dus niks te klagen in thailand over de dieren arts.

 8. Nico Bruinekreeft zegt op

  Je moet goed kijken welke kliniek,onze hond laten Casteren de ene kliniek vroeg 2500 baht wij hebben bij een ander kliniek 600 baht betaalt 10 uur brengen 5 uur weer ophalen perfect gedaan en dan nog wel hier op Phuket.

 9. Wim zegt op

  Mijn hondje werd vorig jaar op het trotoir aangereden door een dronken falang. Gezien het tijdstip (middernacht) onmiddellijk naar het 24 uur dieren hospitaal in Chiang Mai gebracht. Op twee plaatsen gebroken pootje dus operatie en verblijf van 5 dagen in het hospitaal, bijna 50.000 bath

  • Yuundai zegt op

   Wim,

   Ben blij met je reactie, veel lui reageren op een hoge rekening van Ja Ja het zal wel.
   Hoop dat toekomstige reacties NIET in het teken staan van proberen je onderuit te halen, maar dat er zoals de redactie dat wil “respect” getoond wordt.
   Als regelmatig schrijver van verhalen op dit blog, mag ik én kan ik dat zeggen? JA
   Succes met je hond!

   • Ruud Siem zegt op

    Met dieren kun je veel plezier hebben. Zelf heb ik in de loop der jaren een aantal honden gehad. Twee zijn er overleden, een is gestolen en opgegeten, een is expres doodgereden door een motorrijder en een is gestorven na het eten van muizen vergif bij de buren.

    Het artikel wat ik schreef had de intentie om vooral niet een dierenarts te mijden vanwege de kosten.
    Ik begrijp dat niet iedereen dat heeft begrepen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website