Lezersinzending: Gevolgen van het overlijden van de koning

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
19 oktober 2016

Er wordt veel gesproken dat toeristen de dupe zij daar veel attracties, bars etc. gesloten zijn. Op zich klopt dit wel. Maar wat is de invloed op het dagelijkse Thaise leven?

Ineens zijn er veel Thai die zonder werk zitten, de fooien in de bars drogen op. De verkopen van alcohol dalen. Loy kratong, full moon party’s gematigd of helemaal niet gevierd. De financiële consequenties hiervan zijn niet te overzien.

De sociale voorzieningen zijn niet aanwezig. Dus veel armoede. Dat het toerisme inzakt en mensen uitwijken naar omliggende landen is een feit. Dat dit wederom doorwerkt in werkgelegenheid is niet zichtbaar op korte termijn. Echter de omliggende landen profiteren niet alleen op korte termijn maar ook op lange termijn.  Wat je eenmaal kwijt bent krijg je niet gemakkelijk terug.

Veel Thai komen terecht in nog meer armoede.

Henk

No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “Lezersinzending: Gevolgen van het overlijden van de koning”

 1. Wesley zegt op

  Je kan het goed merken. In vietnam was het heel druk. Daar was het ook groot nieuws onder de australische backpackers. Hier in pattaya zie ik overwinteraars, een paar russen en een paar bussen chinezen. Verder een enkele vakantieganger. In jomtien zitten de kroegen maximaal voor 10% van hun capaciteit vol. Ik heb niet eens de zin op kunnen brengen om bij rompoo te gaan kijken. Het is beter om meteen maar naar walkingstreet te gaan. Daar heb je de fotograferende chinezen nog. Maar goed. Volgende keer beter.

 2. erik zegt op

  Overdrijven is een vak hoor. We zitten een week na het overlijden van de Majesteit en een overzicht is er nog niet.

  De Thaise pers is er van overtuigd dat de invloed op toerisme gaat meevallen want echt sluiten is ‘maar’ gedurende een maand en dat sluiten is niet eens landelijk. Dus ‘gesloten attracties’ is echt overdreven, dat is niet landelijk zo.

  Als je Thailand een beetje kent dan weet je dat Loy Krathong en andere traditionele feesten gewoon doorgaan maar op een laag pitje; optochten maar zonder veel uitbundigheid en met de stereo op 2 in plaats van 10. Full Moon party ? Hoeveel denk je dat er van zijn?

  Ik woon in de Isan en er is niets gesloten en niets gestopt; bars en restaurants zijn gewoon open alleen zit de alcohol tijdelijk op slot doch in de winkels is alcohol gewoon en als altijd binnen zekere uren te koop. Geen enkele restrictie die er eerder niet was.

  Er zijn geen cijfers van toeristen die uitwijken, of als die er wel zijn, dan lees ik ze graag hier.

  Ik vind dat je schromelijk overdrijft. Wacht nu eerst de resultaten van de onderzoeken maar af. Na een week kun je niets zeggen of je moet een glazen bol hebben. Wel, poets die dan maar eens op!

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Erik,

   Ben het daar mee volledig mee eens. Hoe kan je nu iets gaan evalueren na amper een week.
   Bovendien is oktober sowieso veel kalmer dan de andere maanden.
   Diegene meeste die nu in andere landen zitten waren dat voor het overlijden ook al van plan.
   In februari zal blijken wat de eigenlijke gevolgen zijn. En of het dan enkel het gevolg is van het overlijden is nog maar de vraag.

   • Bert zegt op

    Ik kom al bijna 25 jaar in Phuket en zie daar nu met name Chinezen. De “Westerse” toeristen zijn weggebleven vanwege het ontbreken van strandstoelen en toegenomen criminaliteit, afzetterij (tuk tuks en zandheuvels) en hogere prijzen dan elders in het land. Met zandheuvels bedoel ik de vervangers van strandstoelen. Enkele “handige” Thai hebben zand bij elkaar geschept en een matrasje erover gelegd. Kosten (schrik niet) 300 baht per persoon per dag.
    Maar goed, het artikel ging over het overlijden van de koning en wat dat betreft deel ik de mening van Erik en Ronny dat je daar nu nog niets over kunt zeggen.

 3. Daniël M. zegt op

  De meeste toeristen boeken hun verblijf reeds maanden op voorhand. Dus de eerste 3 maanden (tot nieuwjaar) zal dat volgens mij nog meevallen. Maar wat daarna zal gebeuren zal volgens mij afhangen van de rouw in Thailand. Ook ik heb een reis geboekt voor december 2016 – januari 2017. Ik ben niet van plan om dat te annuleren, maar mijn verblijf zal iets aangepast worden. In Bangkok zal de nieuwjaarssfeer in de omgeving Central World – Siam Paragon er volgens mij deze keer niet zijn.

  Wat de werkgelegenheid voor de Thais zelf betreft, ben ik het gedeeltelijk eens met de schrijver van het artikel. Het zal volgens mij vooral de ‘horeca’ en het toerisme zijn dat de zwaarste klappen zullen krijgen. Voeding, drank en kledij en de hele industrie daaromheen zullen daar volgens mij veel minder onder lijden. Eten en (niet alkoholisch) drinken moeten alle Thai alle dagen doen.

 4. Wesley zegt op

  Ter verduidelijking. Er is hier in jomtien niets gesloten. Alle barren zijn open. De muziek staat zacht aan. En er zijn genoeg bardames aanwezig. Sommige sluiten erg vroeg. 01:00. Verder is het eten hier 10 keer beter als in vietnam. Als ik dit van tevoren had geweten was ik een maand later gekomen. Maar inwisselen voor een ander land zeker niet.

 5. ruud zegt op

  Het overlijden van de koning zal mogelijk een kortdurend effect hebben.
  Vooal de eerste maand zijn er de meest beperkingen voor de touristen.
  En die reizen zijn vaak alllang geboekt.

  Je zou je veel ongeruster moeten maken over de overheidsmaatregelen, die de indruk geven, dat de toerist niet meer welkom is.
  Zoals bijvoorbeeld het plan om van alle stranden op Phuket virgin beaches te maken.
  Dus helemaal geen parasols en strandstoelen meer op de stranden van Phuket.
  Ik denk dat dat het einde zal betekenen van Phuket als vakantieoord.
  En waar de mensen dan naar toe zullen gaan is natuurlijk de vraag.
  Er is een grote kans dat dat dan niet Thailand is, omdat dat strandstoelen-verhaal ook op andere plaatsen speelt.

  Of dat plan van die virgin beaches door zal gaan, is echter nog maar de vraag.
  Er staan enorme financiele belangen op het spel voor de touristen industrie op Phuket.
  Als de touristen wegblijven ontstaat er een chaos op Phuket, door faillissementen en daling vastgoedprijzen en grondprijzen.

 6. Michel zegt op

  Dat toeristen wegblijven en uitwijken naar andere landen is zeker GEEN feit. Niet zo overdrijven.
  Het is nu laagseizoen en daardoor net zo rustig in de toeristische gebieden als altijd. Niet iedereen komt naar Thailand voor enkel de Walkingstreets en Nana plaza’s. Velen komen voor de mooie natuur, het mooie weer en cultuur. Daar hoeft niemand iets van te missen. Dat is niet ineens weg.
  Ook al zou het hele toerisme instorten heb je het nog maar over een procent of 6 van het totale BBP. Daar gaat echt geen armoede door ontstaan, in de tweede economie van Zuidoost-Azië.
  Nogmaals; niet zo overdrijven. Toeristen gaan echt niet weg blijven, en al helemaal niet naar omliggende landen, die niet vergelijkbaar zijn met Thailand.
  In de tweede economie van Zuidoost-Azië is ook best armoede, en die zal bij een enkeling ook best nog erger worden, maar over het algemeen groeit de Thaise economie nog steeds ieder jaar met 5-8%, al jaren, en echt niet door het toerisme.
  Export heeft een veel grotere invloed, zo’n 65% van het BBP.

  • ruud zegt op

   Erg mensen verdienen in Thailand direct en indirect geld aan het tourisme.
   Het instorten van dat tourisme zal een veel grotere impact hebben, dan die 6%.
   Die 6% is de directe impact, maar die 6% is goed voor het inkomen van heel veel mensen, die bij het uitgeven van dat inkomen ook weer bijdragen aan het BBP, evenals de mensen, die dat uitgegeven geld weer krijgen en uitgeven.
   Dat percentage wordt dus veel hoger.
   En waarmee de mensen die werkloos zijn geworden hun geld moeten gaan verdienen, is ook maar de vraag, want bijvoorbeeld allerlei bouwprojecten als hotels, condo’s en megastores zullen ook stoppen, of minder worden, evenals het werk in de toeleveringsbedrijven van het tourisme.
   Daar komen dan de onbetaalde schulden bij, van de leningen die banken hebben gegeven, voor grond en vastgoed.
   Daar zullen dan waarschijnlijk ook de nodige klappen gaan vallen.

 7. Alex zegt op

  Alles schromelijk overdreven! Hier in Pattaya en Jomtien zijn de restaurants, winkels en bars gewoon open. Alcohol is oberal verkrijgbaar, zoals normaal.
  De enige restrictie is: geen LUIDE muziek. En dat is in veel gevallen een verademing!

 8. eric zegt op

  In phuket is alles normaal maar de muziek staat iets zachter.
  wij hebben geen enkele annulatie
  maar de buitenlandse media spelen een vuile rol in foute berichtgeving

 9. Eddy zegt op

  Ja het is heel spytig dat men niet doordenkt nu moeten veel mensen uit de horeca geld gaan lenen tegen woekerpryzen. Natuurljk ook minder toeristen in Thailand. Technish werkloos bestaat hier niet Pattaya draait wel 80% op volle kracht maar dat zal niet overal zo zyn dus veel extra armoede neen dit is ook niet goed Weet wel even zeer een heel goede koning is heen gegaan !

 10. John mak zegt op

  Michel de economische groei van thailand komt al jaren niet uit op een groei van 5 _8 procent maar ligt op 3 procent en komt alleen nog door uitgave van de regering en toerisme. De uitvoer daalt al jaren achter een.

 11. klaagklaag zegt op

  Oktober was al vanouds zowat de allerslapste maand voor toerisme-na april/mei.
  Dat eeuwige geklaag van ”nu worden ze allemaal arm” -dat hoor ik ook al vele, vele jaren, na elke staatsgreep of roodhemden dito en is eigenlijk nooit uitgekomen. Wat er destijds wel inhakte was de financiele crisis toen de THB kelderde.
  OF je bent al heel aardig op weg heel erg Thai te worden en elke onverwachte onvolkomenheid meten te interpreteren als draconische arremoei volgend.

 12. ton zegt op

  Bezetting vliegveld was veel erger
  1md is niks
  Wat veranderingen thailand betreft das ander verhaal en dat kan veel erger zijn door de machthebbers.
  Afwachten geblazen
  Zal wel meevallen

 13. Benny zegt op

  Ik volg al een tijdje de forums en reacties hier al
  Helemaal na de dood van de koning, de reacties zijn vaak echt top zoals bij dit blog. Ik ga namelijk over een week weg na Thailand voor 30 dagen met mijn vriendin , Na alle gedoe afgelopen week hebben we ons twijfels. We horen dat het best heftig aan toe gaat , dat zelfs toeristen aangevallen zijn omdat zij geen donker kleding droegen, dit laat je wel 2x nadenken. Mijn vraag is ., kan ik nog wel van mijn vakantie genieten en dit vraag ik aan de mensen die vaker of daar zijn? We zijn ook nog eens allebei jarig in de 30 dagen dat we daar zijn, het begint erop te lijken dat ik gewoon pech heb lol..ik hoop leuk en behulpzame reactie te krijgen

  Alvast bedankt.!.!!
  Benny

  • erik zegt op

   Neem donkere kleding mee. Lees het advies van Buitenlandse Zaken op hun site. Gedraag je rustig want het land is in rouw al verschilt de ernst van plaats tot plaats. Respecteer dat men hier anders tegen het Huis aankijkt dan in NL of BE. Je bent gast. Doe je als die NL man in Myanmar dan haal je problemen op je nek.

  • Geenzorgen zegt op

   Maak je geen zorgen Benny, niemand wordt aangevallen omdat je geen zwarte kleding draagt. Zolang je je gewoon normaal gedraagt als gast in Thailand is er niks anders als voorheen. Gewoon genieten en allebei een leuke verjaardag vieren in Thailand!
   Enige verschil ten opzichte van 2 weken geleden is dat de bars hier in Pattaya eerder sluiten (uiterlijk om 2 uur) en zoals eerder gezegd (gelukkig) de muziek zachter staat.
   The Thaise mensen leven precies hetzelfde als eerder waarbij ze wel uitdragen dat ze respect hebben voor hun overleden koning.
   Fijne tijd in Thailand toegewenst.

 14. theoS zegt op

  Ik denk dat de huidige wisselkoers van de Euro naar de Baht veel meer touristen en expats laat vluchten. Baht 37.90 voor een Euro en blijft zakken.

 15. ReneH zegt op

  Ik vind het erg dunnetjes dat de (Nederlandse) toeristen hier vinden dat de Thais het rouwen om het overlijden van hun geliefde koning maar op de achtergrond moeten schuiven, om de (Nederlandse) toeristen te bedienen. Wanneer een volk oprecht rouwt om het overlijden van zijn Koning, en dat gebeurt in Thailand, ik heb het in Bangkok met eigen ogen gezien en in gesprekken ervaren, hoor je je daar als toerist buiten te houden.
  Dat dit ook invloed op de werkgelegenheid van de Thai heeft is zo. Je zult daar echter geen Thai over horen klagen.

  • Christina zegt op

   Renee, helemaal gelijk respecteer het we waren in Thailand toen de koningin moeder was overleden en brachten een bezoek aan het Grand palace dit liet op ons een diepe indruk achter.

 16. Jan zegt op

  Loh Kratong is in Chiang Mai geannuleerd. Als dit geen slag voor de middenstand hier is ….

  • willem zegt op

   Loy Khratong is niet afgelast. De gouveneur van Chiang Mai, Prawin Chamniprasart heeft op 17 octovber zijn eerdere beslissing om het Ye-peng en loy khratong festival af te gelasten teruggedraaid. Het festival gaat gewoon door zonder specifieke entertainment. Dus waarschijnlijk in een iets afgeslankte vorm.

   Kijk eens op

   http://www.chiangmaicitylife.com/news/governor-repeals-loy-kratong-cancellation-just-no-entertainment-at-the-festival/

 17. Klaas zegt op

  Gezien het aantal reacties dat het allemaal wel meevalt denk ik dat het voor de gemiddelde Thai niet meevalt..
  Om ons heen zien we dat er nu al druk gezocht wordt voor vervanging van werk.
  Een dag niet werken is dan ook een dag geen inkomen.
  Een buffer hebben de meeste niet.
  De gevolgen zijn in een week nog niet zichtbaar.
  Maar dat het invloed heeft op het financiële vlak is wel duidelijk.
  Niet voor niets wordt er ook nog eens geregeld dat de zwarte kleding voor de laagste klasse gratis is.
  Afgelopen week was het bus en bootvervoer gratis om toch de mogelijkheid te bieden om naar Bangkok te gaan.
  Loy kratong in aangepaste versie?
  Scheelt inkomen. Er wordt nogal lucht over gesproken maar net zoals veel activiteiten afgelast zijn of sober gevierd worden is het absoluut van invloed op de financiële situatie.
  Creatief zijn ze wel. Maar de mogelijkheid om vervangend werk te vinden is lastig.
  Neem alleen maar de muziek bandjes in de bar.

 18. Lung addie zegt op

  De vraag van deze topic is: “Maar wat is de invloed op het dagelijkse Thaise leven?”
  Hier in Chumphon prov gaat het dagelijkse leven zijn doodnormale gang. Het palmfruit wordt gekapt zoals voor het overlijden, de rubber wordt getapt, de mensen doen hun dagdagelijkse bezigheden zoals vanouds. Ze gaan naar de tallaad hun eten kopen maar in publiek zijn ze meestal in het zwart of wit getooid. De restaurants langs de kust zijn open en bedienen met het zelfde heerlijke seafood als voorheen. Het enige verschil was dat er drie dagen geen alcohol verkocht werd en daarvan was er één dag, verleden zondag, dat het anders, zonder overlijden, ook zo zou geweest zijn want het Big Boeddha Day en dan wordt er traditioneel ook geen alcohol in het openbaar verkocht.

  Heb met de poejaaibaan gesproken en Loy Khratong gaat wel degelijk door, zij het zonder muziekconcerten. De mensen zullen, net als vroeger, hun traditioneel kransje, vanop een daarvoor speciaal aangelegde steiger en ponton, in zee kunnen zetten. Er zullen eetstalletjes staan en verkopers van kransjes. Dus toeristen die dit gebeuren willen aanschouwen zullen dit zelfs beter kunnen doen dan anders want ze zullen niet moeten klagen over het teveel aan decibels.
  Of het toerisme zal lijden, daar zijn verschillende meningen over. Als er nog veel onzin verkocht wordt in de zin van : het dagelijkse leven is stilgevallen, dit mag niet, dat mag niet ….. dan wel en zullen anderen, die deze onzin rondstrooien, er mogelijk wel bij varen.
  Vraag is natuurlijk ook: wat is het doel van een toeristisch bezoek aan Thailand? Enkele weken komen party maken, zuipen, van de ene bar naar de andere bar trekken, een ganse dag aan het strand liggen en daarna beweren dat er in Thailand niets te zien of te beleven valt behalve dit ? Wel ja, deze zouden toch een verkeerd beeld van het dagelijkse leven in Thailand mee naar huis genomen hebben.

 19. nanda zegt op

  Ik kom al 14 jaar in oktober naar Thailand en zie wel duidelijk verschil. Alles is nu zo goed als open maar de klandizie niet zoals anders. Er zijn enkele restaurants waar best mensen zijn maar grotendeels is het heel veel minder. Gisteravond in 80 % van de bars zitten minder dan 10 falang. Aan de beachroad in Pattaya kregen wij bij de toerist politie een zwart lintje opgespeld. Mooi gebaar.

 20. Foodlover zegt op

  Inderdaad word er gerouwd
  , de Thai en vele buitenlanders laten dit zien door gepaste kleding te dragen.Wij zitten aan de kust van Hat Mea Rumpang, inderdaad zie je nu nog weinig toeristen hier omdat het regentijd is en het hoogseizoen nog even op zich laat wachten. Dit is ieder jaar zo om deze tijd. De restaurants en stranddrestaurants zijn allemaal open, je ziet wel dat er openlijk geen drank verkocht wordt, maar voor de notoire gebruiker is er wel een weg te vinden zoals gewoonlijk. De sfeer is natuurlijk rustiger dan als er lallende en dronken mensen zijn., wel zo prettig nu. Ook in de winkels is het geluid minder, geen schreeuwende aanbiedingen meer. Ik vind het prachtig om te zien dat mensen zoveel respect tonen voor hun overleden koning, kunnen wij westerlingen nog wat van leren.
  Hopelijk komt het toerisme na die regentijd weer volop op gang zodat er weer geld verdiend kan worden, Weg blijven of uitwijken naar een ander land NIET DOEN.

 21. TH.NL zegt op

  Sorry hoor maar ik kan er boos om worden hoe Nederlandse/ Belgische mensen hier reageren alsof er er helemaal niets aan de hand is in Thailand, alles vergoelijken, en doen alsof het leven weer gewoon verder gaat. Niets is minder waar. Ten eerste rouwen veel Thaise mensen om het verlies van de Koning waar ikzelf ook diep respect voor heb want ik weet zeker dat het een goede man in hart en ziele was .
  Ik zie echter onder mijn Thaise Facebookvrienden 2 “kampen”.
  De eerste laat tot (wel tot vervelens toe) albums met duizenden foto’s zien van de Koning die ik vaak ook wel kan waarderen.
  De tweede groep maar ook Koningsgezinden laten filmpjes zien van Thaise mensen die misschien niet de juiste kleding aan hebben of iets “verkeerds” gezegd hebben en dan werkelijk bijna doodgeschopt worden. Vreselijk!
  Is dat dan niets wat jullie Thailandliefhebbers ook niet gezien hebben of sluit je daar je ogen voor? De Koningsgezinden Thailanders vinden het vreselijk en ik ook!

  • Alex zegt op

   Wat een baarlijke nonsens! Woont u in Thailand? Ik n.l. wel!
   Alle winkels, kantoren, restaurants, bars zijn gewoon open, er wordt gewoon alcohol verkocht en geschonken. Alleen geen LUIDE muziek (en dat is in veel gevallen een verademing)!
   En ja, de Thaien rouwen om het verlies van hun geliefde Koning. Zij dragen veelal zwarte of witte kleding, of dragen een zwarte ribbon op hun kleding. Dat doen veel expats overigens ook, hetgeen door de Thai op hoge prijs wordt gesteld.
   Op tv wordt op bepaalde zenders alleen maar beelden uitgezonden over het leven van de koning, of vanuit de herdenkingsplaats waar hij opgebaard staat, of van andere herdenkingen. Dit helpt de Thaise bevolking om het verlies te verwerken. Alles met groot respect.
   Maar het dagelijks leven ( hier in Pattaya en Jomtien ) gaat gewoon door. Niets aan de hand.

   Majesteitschennis is in Thailand een groot vergrijp. Degenen die Zich hieraan schuldig maken halen zich de woede van de bevolking op hun hals. De regering heeft wederom een oproep gedaan om dit niet op straat uit te vechten maar dit aan te geven bij de politie. Er zijn slechts twee incidenten bekend waar mensen “eigen rechter” hebben gespeeld. Dus niet overdrijven.

   Het klinkt erg neerbuigend om te stellen dat Thailandliefhebbers of expats die hier wonen hun ogen sluiten voor de realiteit. Wij, expats, hebben beel respect voor de Koning en voor de Thaise bevolking, en voelen mee in hun rouw en verdriet. Maar respecteren ook dat hun dagelijks leven normaal doorgaat; men moet ook leven. Vandaar dat er hier niets veranderd is, dan alleen meer zwarte kleding op straat en geen luide muziek. Dat is alles. En wij zitten er midden tussen in en maken dit dagelijks mee, in de praktijk!

 22. theoS zegt op

  Het heeft wel degelijk invloed op het financiele gedeelte van het leven van de Thai. Mijn zoon, die op Zaterdag en Zondag bijwerkt voor extra zakgeld, werdt afgelopen Vrijdag gebeld door het restaurant waar hij werkt dat het tot nader order gesloten was. Er werken daar dus ook full-time werknemers die van het daar verdiende loon leven. Deze mensen hebben nu al een week geen inkomsten. Ik verwacht dat het nog deze week weer open gaat. Er bestaat hier geen bijstand, dus wat moet je in zo’n geval?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website