(mysirikwan / Shutterstock.com)

Wij gaan binnenkort verhuizen, helaas naar een plek waar er geen glasvezel voorhanden is. In dit artikel een uiteenzetting van de overstap van 100 Mbps glasvezel van 3BB naar mobiel internet voor thuis.

Wat heb je hiervoor nodig:

1) een data SIM, waarmee je ook kunt bellen of gebeld worden.

Aangezien het voor thuisgebruik is, heb ik een zo groot mogelijke data bundel nodig. Op Lazada en Shopee kun je een AIS prepaid kaart geldig voor 1 jaar van 100GB per maand met max. 10Mbps voor de schappelijke prijs van 1500 baht. Bij de myAIS webshop kun je dit ook vinden, doch dan betaal je 250 baht meer

2) een 4G router die een zo stabiel mogelijk signaal geeft.

Verder wil ik ook bellen en gebeld worden op deze router, dus eentje met een RJ11 telefoonaansluiting. Na veel wikken en wegen en veel reviews lezen, ben ik uitgekomen op de Huawei B315s-22 voor rond 2700 baht. Vergeet de goedkopere merken D-link, TP-link en Tenda. Snellere Cat6 routers van Asus of Huawei beginnen vanaf 4500 baht zonder telefoonaansluiting. Deze is een gereviseerde Cat4 router uit Tsechie die in Thailand ge-unlocked is zodat het met alle SIMs werkt. Garantie is beperkt tot slechts een maand. Helaas ondersteunt het alleen 2.4G wifi en niet de snellere 5G wifi, maar 10 Mbps haal je makkelijk met 2.4G wifisignaal.

Voor onderweg in de auto en hotels hebben we ook een draagbare router op batterij gekocht. Het is eentje van AIS-pocket wifi met een batterij die 5-6 uur meegaat. Die van Huawei of Netgear zou beter zijn, doch prijstechnisch is die van AIS gunstiger.

3) een richtantenne voor buiten.

Op het platteland waar we gaan wonen is slechts bereik voor 3G en we moeten nog zien of de Huawei zonder buitenantenne 4 volle strepen aan signaal oplevert. Mocht het niet zo zijn, dan zijn er voldoende richtantennes te vinden [op Lazada] alsook YouTube video’s om een standaard TV schotel om te vormen tot een 3G/4G richtantenne. Kosten: ongeveer 600-1000 baht

Hoe is de overstap tot nu toe gegaan?

Om de 3BB glasvezel abonnement op te zeggen moest ik de geleende 3BB router persoonlijk inleveren bij de 3BB winkel en expliciet vragen om een kopie van het cancellation request formulier, getekend door de dienstdoende verkoper aan de balie. Nog even afwachten dat de afhandeling hiervan goed verloopt.

4G bereik op Koh Chang, waar we nu wonen, is uitstekend. Geen buitenantenne nodig. 10Mbps snelheid wordt gehaald. Verbruik per dag tot nu toe is minder dan 3GB, dus ik verwacht niet over mijn 100GB bundel te komen. Ziggo TV kijken via een VPN en 4G AIS-verbinding gaat ook redelijk goed. Niet altijd scherp beeld, doch dit was te verwachten.

Ingezonden door Eddy

4 reacties op “Lezersinzending: Ervaring met overstap van glasvezelinternet naar 3G/4G mobiel internet”

 1. Sjaak S zegt op

  Wij hadden tot twee jaar geleden van TOT Wi-internet. Dat ging via een antenne op ons dak en ik kreeg 16 Mbps daarmee. Best wel een redelijk goede snelheid. Het kostte rond de 750 baht per maand. Woon jij zo afgelegen dat zelfs dat niet kan?

  • Eddy zegt op

   Hallo Sjaak,

   Ja helaas, het is niet anders.

   Ik kan met de app Opensignal kijken waar de 3G/4G zendmasten staan alsook de gemiddelde download snelheden op een bepaalde locatie.

   Hier op Koh Chang haal ik volgens Opensignal gemiddeld 17Mbps [de 4G snelheid voor Cat4]. Waar we naar toe verhuizen wordt gemiddeld 7-8 Mbps gehaald. Dit is de hoogste snelheid die je met 3G kan halen.

   Eddy

 2. Ad zegt op

  Beste Eddy ,
  Als je een vrij nieuw gsm hebt die G 4 kan ontvangen kan je met een thai simcard met Geen datalimiet lekker goedkoop op internet met wel veel Mb download en upload.De prijzen zijn goedkoop. Met thetering of hotspot kan je meerdere computers /gsm of tablet er op aansluiten.

  • Eddy zegt op

   Hallo Ad,

   Een aantal redenen waarom jouw voorstel niet past in mijn situatie:

   1) al heb je de snelste gsm met 4G of 5G, met max 3G bereik waar je woont, haal je max 3G snelheid

   2) elke simkaart die je koopt, ook eentje “zonder data limiet”, bevat een Fair Usage Policy (FUP) data limiet – staat in de kleine lettertjes. Mocht je die regelmatig overschrijden dan hebben ze het recht jouw snelheid flink af te knijpen.

   Bijv. een AIS 10 Mbps pre-paid met zgn onbeperkte data [kost 1100 baht voor 30 dagen] heeft een FUP data limiet van 33 GB per maand. Dan is die prepaid van mij van 1500 baht per jaar met een data limiet van 100GB per maand een koopje.

   3) een gsm als hotspot is niet geschikt om 24 uur per dag voor meerdere apparaten in huis te gebruiken.

   Je kunt er bijv geen antenne op aansluiten. Deze zul je nodig hebben als het bereik waar je woont slecht is. Bovendien wordt je gsm gauw warm en moet het continu opgeladen blijven. Na een jaar mag je je gsm weer gaan vervangen, want de batterij is versleten door langdurig opladen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website