Lezersinzending: Een dag om niet te vergeten!

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: , ,
22 februari 2020

Tijdens mijn jeugd was ik als zoon van een kerkmeester jarenlang vrome misdienaar. Daardoor was ik meer dan normaal ingeburgerd in het bestuderen van de heilige schrift. Een verhaal waar ik bleef aan twijfelen was de wonderbare visvangst (Joh 21.1-24). Daar liet Jezus na zijn herrijzenis de apostelen in korte tijd 153 grote vissen vangen.

Vandaag heb ik in Hua Hin mogen meehelpen aan zo een visvangst. Wandelend langs het strand van Takiab merk ik een zestal taaie Thais op die in de branding van de zee een metersbreed net proberen af te wikkelen tot pakweg een lengte van 100 meter. Na het gebruikelijke Sawasdee en mijn vraag (phoot phasa Thai tae mai keng) wat ze van plan zijn, volgt een lachsalvo en de vraag om mee te helpen.

Onder het alziend oog van mijn echtgenote-barones loop ik het water in en krijg een pin in mijn handen die ik in het strandwater moet steken en blijven vasthouden. De Thais beginnen, steeds een paar meter verder in zee, het net te ontrollen. Ieder van hen kent zijn plaats en na een wijde boog te hebben geschapen wordt onder luid gejoel en gelach de laatste Thai evenwijdig met mij neergepoot, maar 100 meter verder.

WAAH…na 3 minuten moet ik mijn ogen uitwrijven. Niet van het opspattend zeewater, maar van de ongelooflijke vangst die ze nu met zijn allen uit het net trekken. Elke 10 a 20 centimeter zit een visje verstrikt. Die worden in recordtempo op een hoop gegooid op het strand. Twee Thais rollen het net op. Ik sta erbij als Piet Snot. Ik krijg te horen dat hun leider, (waarschijnlijk is die man wel rond de 85) perfect kan voorspellen waar en wanneer een school dicht bij de kust komt.

Ondertussen staan tientallen mensen foto’s te nemen, en ik voel me als Falang toch eventjes vedette. Ik zou graag met mijn toneelervaring ooit een Jezus- verfilming van deze vangst willen spelen, maar zoek nog naar een overtuigd christelijke Jozef die niet te jong mag zijn om de rol van die visleider te spelen. Maar goed, na een daverend applaus en de zalige verbroedering met de vissers, kreeg ik een veel te groot deel van de buit. Alleen even een foto genomen, en dan teruggegeven aan de vissers.

Heel tevreden met een paar visjes huiswaarts. ‘s Avonds een memorabel visfestijn met de Pla Kapong Sam Lot geeten. Met dank aan mijn lieve keukenprinses die meer dan behoorlijk Ahaan Thai klaarmaakt.

Een dag om niet te vergeten!

Ingezonden door Michel

5 reacties op “Lezersinzending: Een dag om niet te vergeten!”

 1. Joseph Jongen zegt op

  kijk dat is nog eens een hulpvaardig man waar wij allen een voorbeeld aan kunnen nemen. Mensen helpen en zijn lieve vrouw vertroetelen dat is zijn ware inborst! Zou dat misdienaarschap en vrome levensinstelling dan toch nog vruchten hebben afgeworpen? Michel ik ben trots op je! Maar afgaande op de foto moet jouw barones je toch maar wat minder gaan verwennen.

 2. Hans zegt op

  Ja dat zijn leuke ervaringen. Vissen met de lokale bevolking. Ben zelf een keer mee geweest met een vissersboot s’nachts. Leuke ervaring hoor. En er wordt keihard gewerkt op zo’n boot hoor. Iedereen kent zijn plek en zijn taak op de boot. En er werd toen ook heel veel gevangen. Uiteraard heb ik een handje mee geholpen. Maar niet zo hard gewerkt als die jongens. Was een heel leuke ervaring.

 3. Christaan zegt op

  Michel, wat een leuk en sfeervol verhaaltje. Zelf ben ik NL met storm en regen en ontstaat er spontane jaloezie. Joseph heeft zijn reactie bijzonder afgesloten zodat ik dit achterwege laat. Op naar de volgende leuke ervaring, Michel? Ik hou je in de gaten.

 4. Cornelis zegt op

  Wanneer je, na deze wonderbare visvangst, water in wijn gaat veranderen – ook een wonderbaar verhaal uit Johannes – wil je ons dat dan even laten weten, Michel?

 5. Erwin Fleur zegt op

  Beste Michel,

  Erg leuk en blij’ geschreven verhaal van een dag om weer niet te vergeten.
  Mijn zegen heeft u met de volgende vangst.

  Zelf houd ik ook erg van vis en het is maar net hoe de vis word klaar gemaakt.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website