Lezersinzending: Blikjes Chang bier bij de Lidl in Rotterdam

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
21 februari 2020

(NP27 / Shutterstock.com)

Gisteren kocht ik in een Lidl te Rotterdam wat blikjes Chang bier van 33 cl. met een alcoholpercentage van 5%. Op het blikje stond vermeld dat het bier in Ayuthaya was geproduceerd en een stempel “only export”.

De prijs per blikje was 0,99 euro, omgerekend zo’n 33 baht. Dat komt ongeveer overeen met de prijs die ik de laatste keer in een Thaise supermarkt betaalde voor een blikje Chang.

Nu weet ik dat de Thaise overheid veel accijns heft op alcoholhoudende drank. Toch vind ik het frappant dat ondanks het hogere BTW-tarief (Thailand 7% en Nld. 21%), importheffing door Nld., transportkosten en eventuele verdiensten van tussenhandelaren de prijs nagenoeg gelijk is.

Het biertje smaakte overigens voortreffelijk!

Ingezonden door Leo Th.

9 reacties op “Lezersinzending: Blikjes Chang bier bij de Lidl in Rotterdam”

 1. Joseph Jongen zegt op

  Bij de overname van Tiger bier in Singapore door Heineken heeft Chang de Nederlandse brouwer aardig dwars gezeten maar Heineken slaagde er uiteindelijk in om met een hoger bod het aandelenpakket voor de volle 100 % in bezit te krijgen. Wellicht is het een tegenzet van Chang om op de thuismarkt Heineken dwars te zitten.

  • Leo Th. zegt op

   Beste Joseph, de Lidl heeft regelmatig promoties met producten uit verschillende landen of werelddelen. Zo komen om de beurt Frankrijk, Italië, Duitsland, USA etcetera aan bod en deze keer worden artikelen uit Azië aangeboden. Als de actieweken voorbij zijn verdwijnen ook de blikjes Chang weer uit het schap. Staat dus volkomen los van jouw suggestie dat de directie van Chang eventueel Heineken in Nederland zou willen dwarszitten. Zou ook geen zoden aan de dijk zetten, de afzetmarkt is te klein en qua prijs is een blikje Heineken in een Nederlandse supermarkt veel goedkoper dan dit blikje Chang voor de actieprijs van 99 eurocent. Overigens heeft de Lidl geen Heineken in haar assortiment.

 2. John Chiang rai zegt op

  Het mag natuurlijk iedereen zelf beoordelen,maar als je in Rotterdam,bij alle goede biermerken die reeds in Europa/Nederland gebrouwd worden, ook nog een bier op de Ned. markt moet brengen dat een halve wereldreis heeft afgelegd om überhaupt bij de consument te komen,dan vindt ik dat persoonlijk wel een beetje erg overdreven.
  Maar ja, komt de Farang vanwegen de dure Baht en het Coronavirus niet meer naar het BIER,dan komt het BIER ondanks dat we met een lange Transport de natuur erg belasten, het BIER gewoon naar de Farang.555

 3. Huzzie zegt op

  Die blikjes Chang zijn minstens ook 1 keer per jaar in de Belgische Lidl te verkrijgen aan 0,99€.

 4. TonyM zegt op

  Heb ook een tijdje geleden in Lidl Saigon export bier gekocht en dat is echt een heel lekker bier
  Het zijn puur aktie producten dus niet blijvend maar toch leuk.
  TonyM

 5. Rob V. zegt op

  De Lidl heeft wel vaker buitenlands bier, zo is Chang vaak minstens 1 keer per jaar tijdelijk te koop. Ik heb daar 2 weken geleden een paar blikjes Chang gekocht. Maar ook andere bieren komen voorbij. Leuk om bijvoorbeeld een Amerikaans bier (nou ja… bier??) te proberen of bier uit andere Aziatische landen (China, Japan, Vietnam). Ik probeer ze altijd wel minstens 1 keertje. Ik hoop nog eens een keer op beer uit Laos. Ben een liefhebber van Beer Lao.

 6. Martin Farang zegt op

  De meeste aziatisch bieren worden in Europa gebrouwen onder licentie. Vaak in een brouwerij die (deel) eigenaar is van de aziatisch merken. Zo is LEO verwant met het onsmakelijke Heineken. Zo zijn oom Singha en Chiang verbonden met grote Europese brouwers. Vandaar de hoge prijs in Thailand voor die merken, een deel van de winst gaat immers het land uit. En dat wordt zwaar belast en exporteren wordt angemoedigd met voordelen.

 7. haki zegt op

  Afgelopen jaar in Breda bij een Aziatische toko,voor mijn schoonzoon, 3 flesjes Chang en 3 flesjes Shinga gekocht. Ook voor zelfde prijs als in Thailand.

 8. peter zegt op

  persoonlijk heb ik liever de Europese bieren.
  Chang is te drinken, maar koop meestal toch Heineken in Thailand, klein prijsverschil.
  Hoewel ik geen fan ben van Heineken.
  Meestal in Holland koop ik bij de LIDL , Argus bier, prima biertje en kost maar 50 cent.
  Chang is wat minder, vlakker in smaak, wordt ook van ander ingredient , barley, gebrouwd.
  Maar prefereer dit weer boven LEO en Singha. Is er niets anders dan drink ik Chang.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website