Huisjes kijken van lezers (49) nieuwe inzending

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
8 februari 2022

In december 2013 logeerde mijn vrouw en ik in het Tohsang Heritage Ubon Ratchathani Hotel. Ik vermoed dat het nu inmiddels wat verbouwd is maar destijds ademde dat hotel nog de sfeer van de jaren vijftig. Zowel qua bediening als inrichting.

Deze keer waren we daar om in de omgeving weer eens op zoek te gaan naar een aantrekkelijk stukje grond voor een huisje. Op internet hadden we iets gezien en besloten daar eens te gaan kijken. Onderweg stopte we even in That omdat we een bordje “te koop” zagen en terwijl we overlegde of we zouden gaan kijken werd er op het autoraam geklopt. Een jonge vrouw, die net wat bladeren van een boom had geplukt om daarvan een lunch te bereiden, vroeg ons of ze ons ergens mee kon helpen. “Ach, we rijden wat rond om een stukje grond te bekijken”. “Oh, zei de vrouw, kom maar mee, ik heb grond te koop”!

Voor we het wisten reden we achter haar auto aan verder het dorp in en stopte bij door onkruid overwoekerde rijstvelden. “Hier, zei ze, 3 rai is dat wat”? “Oei, zei ik, dat is wel wat erg groot”. “Geen probleem, zei ze opgewekt, we gaan iets verder, daar heb ik nog 1,5 rai”. De ligging, de omgeving en de bereikbaarheid was precies wat we wilden dus ja, dit was wat we zochten en na enig onderhandelen werd de prijs negenhonderdduizend baht.

Er stond nog wel een houten huisje op waar zijzelf met man en kinderen woonden maar desondanks kon de grond binnen 2 a 3 weken opgehoogd en wel opgeleverd worden. Dat ophogen zouden zij dan regelen tegen tweehonderdduizend baht.

De volgende dag op eerste Kerstdag 25 december(!) zijn we met haar hele familie naar de bank gegaan om contant geld op te halen om vervolgens door te rijden naar het Landoffice. Daar werd het grondeigendom overgeschreven, de papieren getekend en buiten op de parkeerplaats werd 1 miljoen bath cash met de familie afgerekend en als de ophoging klaar was zou de rest worden betaald.

Toen wij inmiddels net 1 week terug waren in Nederland meldden ze dat de ophoging klaar was. De broer van mijn vrouw die in de buurt woonde is toen ter plaatse gaan kijken en keurde de ophoging af, dat viel die familie wel tegen(!), maar na ruim anderhalve week was de ophoging wel in orde.

Ik wilde ongeveer 4 miljoen baht besteden en vanuit Nederland hebben we de keuze en beslissing gemaakt voor de bouw van het huis met 3 slaapkamers (waarvan we er 1 bij de woonkamer hebben getrokken) met 3 badkamers, een carport, een sala en een muur met poort om de 1,5 Rai (2400 vierkante meter). Gelijkvloers want ik wil geen trappenlopen en niet te groot want dat moet je ook allemaal schoonhouden. Via via kwamen we bij onze aannemer terecht (https://www.facebook.com/homeubon1234) Hij was nog maar net met z’n bedrijf begonnen en kon aan onze wensen voldoen en het geheel zou op ca.3,3 miljoen baht uitkomen. Dat leek mij wel wat omdat we dan wat geld overhielden voor wat extra dingetjes die zeker wel zouden komen.

In mei 2014 is de bouw begonnen, omdat de grond nog niet goed was ingeklonken werd de fundering in de oude grondlaag gezet om verzakking te voorkomen.

De betaling ging in gedeelten. Elke keer als er iets klaar was kreeg ik een factuur en dan maakte ik het bedrag over. Zodra de fundering klaar was moest ik die betalen. En dan weer als de muren stonden enz.

Het was een beetje behelpen met Skype ‘s morgens vroeg om 5 uur je bed uit omdat de aannemer liet zien hoe ver ze waren maar het was te doen.Maar we zijn dat jaar toch wel 4 of 5 keer wezen kijken, telkens maar een weekje en heb kennis gemaakt met de Thaise manier van bouwen en werken. Achteraf maar goed dat ik er niet elke dag bij was want dat was niet goed geweest voor mij en voor de bouwvakkers.Thais denken anders en bouwen anders en daar kan ik moeilijk aan wennen. En hoewel ik achteraf moet toegeven dat ze een keurig en qua constructie oerdegelijk huisje hebben gebouwd had ik af en toe toch wel zo mijn bedenkingen.

De aannemer is een fatsoenlijke kerel die zegt wat hij doet en doet wat hij zegt. Absoluut niks mis mee! Maar ja, hij loopt samen met zijn meewerkend voorman maar 1 x per dag op de bouwplaats rond en zorgt dat de materialen er op tijd zijn maar verder is het de voorman en wat ongeschoolde bouwvakkers die het werk doen. En helaas is toch niet alles goed gegaan en ik denk dat die aannemer daar zelf ook geen weet van had.

Zo bleek bijvoorbeeld dat de vogelwering die onder de laagste rij dakpannen moet zitten om te voorkomen dat vogels daar gaan nestelen niet gemonteerd waren. We hadden na een paar jaar overal ontelbaar veel huismussen onder de daken en alles maar dan ook alles zat onder de vogelpoep. Toen we een bedrijf vroegen daar iets aan te doen hebben ze de onderste laag dakpannen gelicht en roostertjes aangebracht, die er overigens wel onder de dakpannen lagen maar niet waren gemonteerd. 4 man 2,5 week werk 50.000 Baht. Kennelijk hebben de bouwers destijds gedacht: opschieten jongens, hup de dakpannen erop en niemand die het ziet.

Zo bleek later ook dat de afvoerpijp van één wc eindigde in het niets…..er was simpelweg geen septic tank. En dan wordt het toch lastig het toilet door te spoelen na verloop van tijd. Bovendien bleken de andere septic tanks te ondiep, slechts 1 ring, en moesten opnieuw aangelegd worden, ben je ook wel weer zo’n 40.000 baht verder.

Over wc’s gesproken.

Enkele weken na de oplevering in december 2014 waren we met de Kerst in ons nieuwe huis om airco’s en gordijnen enz. te regelen. Na een paar dagen roken we een zurige rioollucht die uit de badkamer bleek te komen. De aannemer gebeld en de volgende dag was er iemand die de wc’s (4 stuks in totaal want we hadden inmiddels ook nog een gastenhuisje laten bouwen) één voor één demonteerde en een paar bussen siliconenkit leeg spoot en de wc’s weer terug plaatste. Zo, probleem opgelost. Niet dus. Dus na een paar dagen kwam dezelfde man weer. Demonteerde de wc’s, krabde de eerder aangebrachte siliconenkit weg, spoot opnieuw een paar bussen siliconenkit leeg en het probleem was op gelost. Niet dus. Dus na weer een paar dagen kwam dezelfde man weer en weer hetzelfde ritueel. En na een paar dagen weer die stank.

Ik was het zat en ging op internet kijken, dat hadden we trouwens binnen één dag, en toen leerde ik dat er een kunststoffen manchet tussen de wc en de afvoerpijp moet zitten om de boel luchtdicht af te sluiten. Zo’n manchet zit in de verpakking bij de wc samen met de andere montage spullen. “Kunnen jullie die manchetten plaatsen want het stinkt weer”! “Nee meneertje, dat is helemaal niet nodig, die gooien we altijd weg want die gebruiken wij niet”! “Als je nu niet heel snel zorgt dat die manchetten geplaatst worden anders dan bega ik een ongeluk”

De volgende dag kwam dezelfde man, keek me hoofdschuddend aan, plaatste de manchetten (je schuift ze op het toilet, zet het toilet op de plaats en dan hoor je een plopgeluid van de manchet dat over de afvoerpijp glijdt en klaar) en tot op de dag van vandaag is er geen stank meer…

Ik vind het gelukkig wel leuk om een beetje te klussen en ik zou een lange lijst van ‘dingetjes’ kunnen opsommen en beschrijven die niet kloppen of beter konden en inmiddels wel zelf verholpen heb. Als je hier een huis hebt moet je gewoon wel eens zelf aan de bak, ander heb je zowat wekelijks iemand over de vloer voor een kleine reparatie, kraantje vervangen, scharniertje vernieuwen, raamlagertjes lopen vast en noem maar op.

Ondanks dat het hele project op afstand is gerealiseerd en men hier en daar wel een steekje heeft laten vallen moet ik zeggen dat ik prima tevreden ben. Ik weet dat een huis bouwen in Nederland ook niet altijd vlekkeloos verloopt!

Er is inmiddels een schuur van 4 bij 12 meter bij gebouwd, er is een uitkijktoren gebouwd zodat we een royaal uitzicht hebben over de rijstvelden, er is een gasthuis bijgebouwd waar de dochter van mijn vrouw lekker privé woont en er was natuurlijk behoorlijk wat extra meerwerk zoals:

 • Waterput boren en drinkwatervoorziening.
 • Betegeling op de omloop van het huis.
 • Betegeling van de carport.
 • Elektrische deuropener van de toegangspoort.
 • Overkapping van het terras aan de achterkant.
 • En niet te vergeten de extra zware fundering, betonijzer en dakconstructie want ik wilde dat het huis wat dat betreft lang mee zou kunnen gaan.

Kortom, een aantal extra’s die niet in het standaard project zaten.

Ik geloof dat we uiteindelijk op zo’n 5,5 miljoen baht zijn uitgekomen.

En toen……kwam de tuin, hou op schei uit, misschien als ik de inspiratie heb vertel ik dat verhaal ook nog wel eens….

Ingezonden door Pim Foppen


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 22 votes.
Please wait...

23 reacties op “Huisjes kijken van lezers (49) nieuwe inzending”

 1. Erik zegt op

  Pim, proficiat, het is de opoffering waard geweest! Mooi huis.

 2. UbonRome zegt op

  Mooi verhall en prachtig huis, en ja een beetje flexibel zijn loont in alle opzigten.
  Veel woon plezier!

 3. william zegt op

  Mooi landhuis Pim,

  Ik had ook een soort gelijke situatie [niet aanwezig] degelijk bedrijf maar veel seizoen arbeiders in 2002 ook last van ‘maandagochtend’ probleempjes.
  Nog eens een ‘cursus’ hoe werkt een sifon aan het voltallige personeel gedaan.
  Eerder stak men ‘gewoon’ een stuk flex in de PVC-afvoer zo had men het thuis ook.

  Zal ook eens een fotoshot overwegen van ons huis.

  Toch nog een vraagje welk paadje gebruik je om in de carport te komen.
  Ze lijken mij een beetje smal, maar het werkt wel geest verruimend.
  En makkelijk voor de dagelijkse ochtendwandeling.
  Beetje ‘kinderhoofdjes effect heeft het.
  Ziet er allemaal deftig uit, Top.

  • Pim Foppen zegt op

   Die paadjes zijn gemaakt met 6-kantige beton klinkers van zeer slechte kwaliteit (veel te veel zand in het beton waardoor de klinkers erg zacht zijn en tamelijk poreus).
   Bovendien ontbreken de opsluitbanden aan de zijkanten.

   Tussen de poort en de Carport liggen “open” betonblokken onder het gras.
   De aannemer wilde 700 vierkante meter beton storten maar ik wilde de grond open houden met gras overheen.
   Dat ziet er voor mij beter uit, het regenwater kan beter weg en zo’n betonplaat reflecteert bovendien enorm veel warmte terug en daar heb ik nu geen last van.

   Ik kom hier nog wel een keer op terug als we het over de aanleg van de tuin hebben.

 4. Ben de Kok zegt op

  Wat een mooi huis. Ik heb ook een huis gebouwd, 15 jaar geleden ook met een sola. Maar bij mij zit dat aan het huis vast. Een huis bouwen is leuk maar er komt heel wat bij kijken. Dat hebt u wel gemerkt. Je moet overal met je neus boven opziten bij die Thai, anders klojen ze maar wat aan. Veel woonplezier, maar dat zou wel luken. Groetjes, Ben.

 5. Kris.V zegt op

  Beste William
  Sifon onderwastafel in Thailand meestal niet nodig
  Bij de septic tank zit meestal een doorstroom sifon
  Valt niet mee om de farang te begrijpen voor de thai

  • william zegt op

   Hallo Kris zoals je al zegt ‘meestal’ maar ik praat over wat jaren terug toen waren die plastiek/polyester dingen [septic tank] nog niet echt standaard.
   Eenvoudige sanitaire voorschriften die men negeert ook toen. as simple as that

   Maar je laatste zin klopt wel een beetje.
   Want als je het principe heb toegelicht en ze gooien tijdens montage de conische ringen in de vuilnisbak en vertellen de farang dat het niet werkt krijg je wel wat zwarte plekken in je ogen.
   Het is allemaal goed gekomen met heel de Moo Baan.

 6. Chiang Noi zegt op

  Met belangstelling lees ik altijd de rubriek “huisjes kijken” en zie mooie huizen voorbij komen. Ook ben ik met mijn (Thaise) vrouw voorzichtig aan het kijken om zoiets te realiseren wellicht in of omgeving Korat.

  Ik lees 900.000Thb voor 1,5 Rai grond in Ubon omgerekend is dat bijna 24.000 EUR dus 1000 EUR per vierkante meter misschien zit ik ernaast hoor maar is dat niet een 0 te veel? Ik vermoed dat het 90.000 Thb moet zijn maar nogmaals ik kan er naast zitten. Wie weet het?

  • PeterV zegt op

   900.000 / 2.400 = 375 THB/m2, anno nu is dat ongeveer €10 per m2.

   • Pim Foppen zegt op

    Pas achteraf bleek dat ik toen wel geluk heb gehad met de koers van de Euro-Baht
    Eind 2013 tot oktober 2014 stond de Baht 45 baht voor 1 Euro.
    Net toen ik mijn laatste termijn moest betalen voor het huis ging het naar 1:39.
    Scheelt op zo’n bedrag een aardige slok op een borrel….

  • RonnyLatYa zegt op

   Chiang Noi, met zulke manier van rekenen maak je alvast veel kans op een job bij de Bangkok Post 😉

   • Chiang Noi zegt op

    Kan wel zijn maar 900.000Thb is toch ruim 24.000EUR

    • RonnyLatYa zegt op

     Ja als je 1,5 Rai wil is die prijs ook niet zo uitzonderlijk hoog hoor.

     Als je ervan uitgaat dat elk stuk land je in de schoot zal geworpen worden voor 90 000 Baht zal je snel ontwaken vrees ik.

     De prijs wordt ook bepaald door de ligging van het stuk land, hoe graag wil iemand daar wonen, moet het opgehoogd worden, het al dan niet aanwezig zijn van nutsvoorzieningen (elec, water, riool), bereikbaarheid, etc…
     Dat zijn allemaal zaken die de uiteindelijke prijs zullen bepalen.

     Moet je in veel zaken nog zelf voorzien dan kan een goedkoop stuk land uiteindelijk nog aardig wat gaan kosten.

     • william zegt op

      De prijs van grond is ook een vraag die niet echt beantwoord kan worden Chiang Noi.
      Ik betaalde begin deze eeuw al 7500 Baht per talang wah [4 vierkante meter] een Thaise maat, heb nog nooit een Thai in vierkante meters horen praten.
      Zoals Ronny al aangeeft was dat volledig ingericht op het huis na,
      Daar kon ik uit dacht vijf modellen kiezen tegen elk een andere prijs veranderingen aan het huis zelf was meerwerk, daarom een totaalprijs van grond huis en meerwerk.

      Grondprijs was met nutsvoorzieningen, muur plus hekwerk riool tuinaanleg volgens hun hovenier.op goede hoogte bij mij.
      Betonnen straat voor de deur alle kosten met de amphur et cetera.

      Het gaat van ‘Gratis’ van je nieuwe schoon papa tot gigantische prijzen in Bangkok.

 7. Arjan zegt op

  Een mooi en duidelijk verhaal!
  Een stijlvol huis met een kleurstelling naar mijn smaak en helemaal passend in de tuin.
  Een schitterende tuin met veel volwassen groen.
  Gefeliciteerd, u mag trots zijn op het resultaat!
  Veel woongenot en plezier gewenst.

 8. dirk zegt op

  Ben benieuwd naar die Elektrische deuropener van de toegangspoort.
  Welk merk is dat, en werkt die ook nog als de stroom uitvalt ?

  • Pim Foppen zegt op

   Soms is de werkelijkheid te gek voor woorden en als je dan toch een poging doet dan loop je het risico dat je beticht wordt van overdrijving, interessant doenerij of opschepperij.
   Ik ga toch een poging wagen:
   Die elektrische deuropener met afstandsbediening is van het merk BSM. ( https://www.bsmworldwide.com/copy-of-bsmi )
   Dat ding is pas later, toen bijna alles klaar was alsnog geïnstalleerd.
   Behalve de deur openen en sluiten met de afstandsbediening kun je ook automatisch het licht uit- en aandoen en nog wat meer mogelijkheden maar dat hebben wij niet.
   Als de stroom uitvalt kun je met een sleuteltje de motor ontkoppelen en dan moet je de deur met de hand open- en dichtschuiven.

   Na een jaar vlekkeloos gewerkt te hebben stopte de opener er mee.
   De motor liep wel, je hoorde de klikken in de motor van de signalen van de afstandsbediening maar het tandwiel dat uit de motor steekt die aangrijpt op getande rail op de deur deed niets.
   Monteur gebeld.
   Kijkt ernaar, vervangt een printplaat (garantie) en vertrekt.
   Ik gelijk proberen natuurlijk en de deur….deed niets.
   Monteur terug, beetje zitten morrelen, het leek even te werken, volgende dag, deur deed niets.
   Monteur voor de 3e keer gekomen, beetje morrelen, deur ging open en weer dicht en deed daarna…niets meer.
   Monteur gebeld, “ja, we komen”. Nooit meer iets gehoord.
   Dat is de Thaise manier van zeggen “bekijk het maar”.

   Nieuwe leverancier en ook geautoriseerd dealer van BSM gebeld.
   Monteur komt, kijkt, rommelt een beetje, en verdraaid, deur gaat open en dicht en daarna…niets meer.
   Monteur komt voor de tweede keer en neemt geen halve maatregelen, hij maakt de motor los van het in beton gegoten ijzeren frame en neemt em mee naar de werkplaats.
   Een week later is hij terug, monteert de motor en de deur gaat open en dicht en daarna wederom…niets meer.
   Opnieuw de monteur gebeld en je raad het al, geen sjoegen.

   Er bleek nog iemand te zijn die er verstand van had en die kwam kijken, rommelt een beetje en de deur gaat open en dicht en daarna niets meer.
   Hij zou later terug komen, dat is nu zes jaar geleden en ik denk niet dat hij nog komt…..

   Als dat ding dan toch kapot is dan ga ik er zelf wel in kijken.
   Motor los gemaakt, kap er af, printplaat die eronder zit eraf, metalen plaat verwijdert en twee schroeven die een beetje los zaten eens stevig aangedraaid.
   Spul weer in elkaar gezet en het draait nu alweer 6 jaar probleemloos.

   Omdat er twee schroeven niet goed waren aangedraaid werd de hele motor met wormwiel ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Wormwiel ) opzij gedrukt door een tandwiel dat zou moeten gaan draaien zodra de motor werd ingeschakeld.
   Nu de motor weer vast zat kon het wormwiel niet meer weggedrukt worden.

   Ik heb wel eens gehoord dat de echte geschoolde vaklui allemaal naar Bangkok vertrekken omdat daar meer te verdienen is.
   Afijn, het houdt een mens mooi van de straat nietwaar?

   • herman zegt op

    Ik ben zelf van opleiding technieker en vergeet nooit wat mijn collegas in de werkplaats op het notiebord geschreven hadden ; If you pay peanuts ,you get monkeys. En dat is een waarheid als een koe, heb hier zelf meerdere keren “prutsers” (mijn vrouw die Thaise is verstaat nu zelfs het woord ) aan het werk gezien.Maar van de andere kant heb ik hier ook fijne stielmannen bezig gezien.Mijn vrouw noteert netjes naam en telefoonnummmer van de goeie stielmannen zodat we stilaan een lijstje hebben met de juiste mensen voor de juiste job.

    • Arno zegt op

     Beste Herman,

     En in welke plaats (provincie) woon jij dan?

     Misschien handig dit lijstje te delen, wij zoeken ook echte vakmensen voor bv de fundering te maken, en metselaars voor gasbeton blokken!

     Omgeving Udonthani

     Wie weet goede bouwvakkers of aannemer daar?

     Alle tips zijn welkom

     • herman zegt op

      ik woon in de provincie Chiang mai , ongeveer 5 km buiten het centrum van Mae rim , vlak naast de Ping river. dus wel even weg van Udonthani.

  • herman zegt op

   Bij mij is het zo dat bij stroomuitval je met een sleutel de motor ontgrendelt en je dan de poort manueel kan openen, is normaal altijd zo voorzien.Mijn motor is van het merk force. tevens is er een sensor voorzien voor als er iemand in de poort komt als deze in beweging is de poort terug automatisch terug opengaat. meer info vind je hier ;http://www.forceopener.com/

 9. herman zegt op

  Mooi huis en prachtige tuin.Mag ook voor die prijs. Ik heb hetzelfde ondervonden als jij ,ben je er niet dan gaat er gegarandeerd wat fout. Heb zo de vloer en de chape van de living en een slaapkamer volledig terug laten uitbreken. De aannemer stuurde een andere vloerder en ik heb mij erbiij gezet van smorgens tot savonds en nu is de vloer ok. Aflopen van douche van beide badkamers werkte niet de vloerder had ze bij het vloeren teveel mortel in laten vallen. WC in een badkamer is er 3 maal uitgeweest, en inderdaad silicone gebruikt en de dichting weggegooid na de 2de mislukte siliconepoging is mijn vrouw een nieuwe dichtingsring gaan kopen en ja het werkt nu 🙂 Het geen vlekkeloos verlopen is de keuken ,waar ik zelf iemand gezocht heb en die werkte perfect en ook perfect op tijd ( wat in Thailand niet evident is) Zijn nu noch enkele kleine restpuntjes aan het bijwerken zoals automatisering van de toegangspoort en het plaatsen van cameras. En de tuin is voor volgend jaar vrees ik, daar we eind maart terug naar Belgie vertrekken voor 6 maanden.Maar het eindresultaat van je woning ziet er prachtig uit dat mag gezegd worden.

 10. herman zegt op

  Electrische poortopener kan bij stroomutval altijd manueel gezet worden bij mij gebeurt dit met behulp van een sleutel merk van de de motor is force ;http://www.forceopener.com/ tevens is er een sensor voorzien die indien iemand in de sensor komt als de poort in beweging is deze automatisch terug opent.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website