Huisjes kijken van lezers (10)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
23 januari 2022

Huisjes kijken, heet de rubriek, maar het lijkt alsof de naam beter paleisjes kijken zou kunnen zijn. Ik ben wel benieuwd naar de reden waarom mensen zo graag in van die enorme huizen willen wonen.

Deze week stond op Thailandblog een huis met daarbij de kop “Tiny house”. Ons huis past daar denk ik wel minstens 20 keer in. Want heus, een tiny house is echt groot genoeg. Tenzij je natuurlijk zo ver van je geliefde wilt zitten dat je elkaar zelden tegenkomt en niet de hele tijd hoort 😉.

Het huisje is slechts 20 vierkante meter klein en staat op 2,25 rai grond, midden in de rijstvelden bij Lampang. Het is vrijwel helemaal met de hand gebouwd, op een manier die geïnspireerd is op het bouwen met een basis van strobalen of zandzakken. In plaats van zand hebben we rijstkaf in de zakken gedaan. Dat is hier volop verkrijgbaar en zorgt voor een super isolatie. De zakken zijn opgestapeld tegen bamboe trellissen en daarna afgesmeerd met een mix van klei, zand en een kalkmortel.

We hadden er graag een fraai bamboe dak over willen maken, maar omdat elke beschutting tegen de felle stormen hier ontbreekt en we geen ervaren bouwers/constructeurs zijn hebben we een gewone dakconstructie, met een dak van 7 x 13 meter door lokale bouwers laten bouwen. Zo hebben we een flinke leefruimte onder het dak, dat ook de open badkamer gedeeltelijk overdekt. Op de wc zitten we droog, maar onder de douche worden we nat als het regent. Maar dat laatste is nou juist ook de bedoeling.

De elektriciteit komt volledig van de zonnepanelen. Internet moet via de telefoon. Dat gaat niet zo snel als we in Nederland gewend waren, maar we hebben hier geen reden om haastig te doen. Zo’n klein huisje bespaart je namelijk heel veel tijd. In nog geen uur is alles geveegd en gesopt. Ik kan het echt iedereen aanbevelen: weg met die grote knip.

Ingezonden door François Nang Lae


Beste lezer, heb jij ook een huis laten bouwen in Thailand? Stuur een foto met wat informatie en de kosten naar info@thailandblog.nl en wij plaatsen het. » Laat een reactie achter


Rating: 4.64/5. From 42 votes.
Please wait...

34 reacties op “Huisjes kijken van lezers (10)”

 1. Caspar zegt op

  Jullie wilden absoluut geen protserige luxeoptrek hebben. Samen met locals hebben jullie daarom gezocht naar een manier om ruime en comfortabele huisje te creëren die toch een zekere ingetogenheid uitstraald.
  En aan het resultaat te zien is het aardig gelukt !!!
  .

  • Francois Nang Lae zegt op

   Dank je wel. Grappig dat je het huisje ruim noemt. Woon jij nóg kleiner? 😉

 2. hans zegt op

  Mijn complimenten, zowel voor het tiny house concept, het gebruik van rijstkaf en de speelse toilet/douche groep.
  Kan ik ergens info opdoen mbt deze bijzondere bouwwijze ?
  Hans

  • Francois Nang Lae zegt op

   Wij hebben het “kunstje” geleerd van de eigenares van Chiang Dao Roundhouses. Die heeft ook als eerste met rijstkaf gewerkt. Als je zoekt op earth bag building kom je het nodige tegen over de techniek. Verder is het een kwestie van gewoon maar beginnen. Het aardige van dit materiaal is dat als je een foutje maakt, je het gemakkelijk kan herstellen. Voor ons was het ook de eerste keer. Een impressie van de bouw heb ik samengevat in een youtube-filmpje: https://youtu.be/ShFGfEYscrg. En als je er geen genoeg van kunt krijgen kan je plaatjes kijken op https://www.flickr.com/photos/miquefrancois/albums/72157693523715215.

   • khun moo zegt op

    Prachtig gemaakt huis.
    Heb even de foto’s bekeken.
    Ook de tokkae lizzard is mooi.
    verbazend dat je deze enigzins tam hebt kunnen krijgen.
    Ze kunnen flink bijten.
    wij hadden er twee tussen de plafonds wonen.

 3. endorfun zegt op

  Dat is een interessant en praktisch huisje, in plaats van die al te pompeuze gedrochten die ik al zag passeren.

 4. rentenier zegt op

  Ik ondersteun jou commentaar helemaal. Het ziet er knus uit en dicht bij elkaar en alles in je buurt heeft zeker zijn voordelen. Het ‘buiten’ is heel belangrijk maar het nadeel is dat je last van insecten kunt hebben. Ik heb een soort serre voor het huis gemaakt maar i.p.v. glas heb ik het rondom dicht met muggengaas. We genieten van de omgeving, koele wind, schaduw en geen insecten. Ik huur het en had het goedkoop maar mocht niet bij de eigenaar aankloppen als ik iets gedaan moest hebben. Ik heb alles zelf gedaan en heb nog een optie voor 7 jaar met toestemming tot onderverhuur. Het is 60 meter van een mooi strand. Wie het zou willen huren, kijk eens naar: http://www.rienhomestay.com

  • Francois Nang Lae zegt op

   Tja, de beessies horen er bij als je zo gaat wonen. De tokeh woonde al eerder in het huisje dan wij en van slangen kijken we niet meer op (hoewel we die cobra onder het bed iets minder geslaagd vonden). We slapen wel onder een klamboe; dat slaapt wel zo rustig 🙂

 5. PEER zegt op

  Fantastisch François,
  Back to basic. Volgens mij midden in de natuur en ook nog vlakbij ‘n meer?
  En wil je passagieren, kun je naar Lampang downtown of Chiangmai. Dat zul je dan wel beleven als ‘n metropool.
  Ik heb, op m’n Thaise fietstochten, vaak in dit soort huizen mogen verblijven. Telkens met veel plezier en nostalgie!
  Blijf gezond en geniet met volle teugen van je tiny-house.

  • Francois Nang Lae zegt op

   Het meer is meer een vijver. Die hebben we zelf laten uitgraven. Inderdaad is Lampang de grote stad voor ons. Met een kwartiertje staan we in het centrum.

 6. Jean zegt op

  Inderdaad François, er zijn in deze rubriek al een aantal zeer luxueuze huizen gepasseerd, heel mooi maar in mijn ogen niet altijd heel praktisch en meestal ook veel te groot. Aangezien de meeste buitenlanders toch al een behoorlijke ouderdom hebben begrijp ik ook niet waarom er steeds met zoveel trappen wordt gewerkt. Uw “open” badkamer vind ik zeer geslaagd maar in de streek waar ik hier woon zou er zich vlug wat ongedierte komen in vestigen .

  • Francois Nang Lae zegt op

   Er heeft al eens een 2 meter lange ratsnake op een van de schapjes liggen zonnen. Die schrok gelukkig meer van mij dan ik van hem. En de handdoeken kloppen we goed uit, want ook de takaab is een vaste bewoner. Maar als je dan onder de sterrenhemel staat de douchen zijn dat soort nadeeltjes weer snel vergeten.

   • Eric Donkaew zegt op

    Francois: Maar als je dan onder de sterrenhemel staat de douchen (…)
    Leuk, maar je schreef dat je alleen kunt douchen als het regent. Maar… dan is er geen sterrenhemel.

    • Francois Nang Lae zegt op

     555, nee, dat staat er niet. Er staat dat we onder de douche nat worden als het regent, maar niet alleen maar als het regent. We kunnen ook de kraan open zetten. Anders zouden we in de droge tijd toch wat onaangenaam gaan ruiken 🙂

     • Eric Donkaew zegt op

      Oké, dan ben ik gerustgesteld.

      • Francois Nang Lae zegt op

       Geruststellende gedachte dat er mensen zijn die zich zorgen over ons maken 555

 7. John Chiang rai zegt op

  Volgens mij is dit huisje,wat qua bouwmateriaal natuurlijk behoorlijk afwijkt van de bekende normalitet,reeds vaker op Thailand nl. geweest.
  Ik bewonder de eenvoud en het feit dat je om te wonen als mens in Thailand,omdat het leven zich veel meer als in Nederland buiten afspeelt,helemaal niet meer nodig hebt.
  Zou alleen graag willen weten hoe zich de duurzaamheid van het gekozen materiaal t.o.v.traditioneel materiaal in een paar jaar gaat verhouden?
  Goedkoop en goed isolerend is het twijfelloos.

  • Francois Nang Lae zegt op

   De bouwwijze is niet nieuw. Het gebruik van klei, zand en leem is zelfs heel oud. De roundhouses in Chiang Dao staan er intussen een jaar of 10 zonder problemen. En beschadigingen of scheurtjes kan je heel gemakkelijk weer afsmeren. We hebben er goed vertrouwen in. En anders bouwen we weer een nieuw. We weten nu hoe het moet 😉

 8. Pieter, zegt op

  .
  Je vraag is François Nang Lae’… waarom willen sommige mensen in grote huizen wonen? Volgens mij heb je deze vraag zelf beantwoord met je eigen grondstuk’ van maar liefst 2.25 rai grond met een prachtig niet alledaags Paleisje erop’ En de mensen hebben gelijk! Omdat ze in hun laatste bejaarde levensfase zitten en geen stuiver mee kunnen nemen naar het hiernamaals! en nog even kunnen genieten van hun gespaarde geld’ op een ideale droom plek die voor iedereen weer andere wensen hebben’

  Pieter,

  • Francois Nang Lae zegt op

   Mijn opmerking over de grote huizen was een knipoog met een serieuze ondertoon. Mensen zouden zich best af mogen vragen waarom alles nou per se groter moet. Die 2,25 rai is wel wat meer dan wat we zochten, maar wel lekker voor de privacy en voor lekker veel fruitbomen.

 9. William zegt op

  Leuk ‘Tiny House’ !!

  Niet zo’n potsierlijk, in het oog vallend, kasteel.

  Mocht je door de Isaan reizen, haal je ze er gelijk uit.

  Daar waar een ‘farang’ woont : “Groot, groter, groots.

 10. Steven zegt op

  Schitterend gedaan ik ben in ieder geval fan !!

 11. Jozef zegt op

  Het lijkt soms idd op een wedstrijd ” wie heeft het grootste, duurste huis onder de farang.
  Liefst nog met groot zwembad in de tuin, waar naar ik vermoed niet veel Thaise partners van genieten, tenzij na 17.00 uur als de zon weg is.
  Maar….ieder zijn voorkeur, huisjes kijken blijft boeiend.

  • Francois Nang Lae zegt op

   Inderdaad, ieder zijn voorkeur. Ik moet er niet aan denken om zo’n groot huis te moeten onderhouden en de liefhebbers van zo’n groot huis moeten er waarschijnlijk niet aan denken on ruim 2 rai tuin te moeten onderhouden. Wel leuk om te laten zien dat “groter” niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

 12. Jan Hendriks zegt op

  Ik heb een huis met zeer ruime woon- en eetkamer waaraan ook een ruime keuken grenst toegankelijk door in de vloer verzonken glijdende schuifdeuren met glaspanelen.
  De slaapkamer is ook goed ruim met een eveneens zeer ruime badkamer.
  De woon/eetkamer grenst aan het overdekte terras wat eveneens door verzonken schuifdeuren makkelijk toegang geeft.
  Ik ben ruim over 80 en moeilijk ter been. Ik hoef echter niemand lastig te vallen als ik in mijn rolstoel door het huis beweeg of naar het terras ga.
  Anders had ik ook een kleiner huis gehad maar wel met ruime woonkamer met uitzicht op de tuin want daar geniet ik iedere dag weer opnieuw van mede omdat mijn vrouw’s hobby tuinieren is.

  • Jan zegt op

   Helemaal gelijk, ben ook 80 en ben op dit moment een huis aan het [ver]bouwen, ook met verzonken schuifdeuren.
   Heb een ex karaoke bar gehuurd, zijnde 6 prachtige zuilen met een dak erop plus 2 prive diner rooms plus twee rai land waar we later een kas op plaatsen om sla te kweken en verkopen. De twee diner rooms zijn verbouwd naar een slaapkamer en de ander is een badkamer met toilet geworden. Mijn vrouw heeft de supervisie over de verbouwing welke goed gaat.
   Het is en blijft een avontuur maar we zijn er bijde gelukkig mee.

 13. Francois Nang Lae zegt op

  Daar heb je een goed punt, Jan. Als je lijf het niet meer toelaat is wonen op onze manier er niet meer bij. Hopelijk kunnen wij, als het zover komt, net zo zelfstandig blijven genieten als jij.

 14. Bohpenyang zegt op

  In één woord: Super!
  Geniet van deze prachtige stek!

 15. TheoB zegt op

  François,

  Wat mij betreft is dit het meest interessante huis tot nu toe. Ik herinner mij dat het een paar jaar geleden al op dit forum getoond werd.
  Ook fijn dat ik aan de hand van de door jou gegeven links kan zien wat de maten ongeveer zijn en hoe het er van binnen uitziet. Een huis heb je nml. om ín te wonen, niet om er van buiten naar te kijken.
  Voor de zakken en het bindmateriaal zou ik liefst ook natuurlijke materialen gebruikt hebben. Waar bewaarden ze de rijst in vóórdat er plastic bestond en om de zakken rijst dicht te binden gebruiken ze nog steeds stroken uit bamboe.

  Niet gestaafd door enig wetenschappelijk onderzoek durf ik te beweren dat de protserige groot-groter-grootst huizen van Noord-Europeaan-Thai-koppels vooral het resultaat zijn van de invloed van de Thaise partner.
  Ik vermoed dat jullie en jullie huis onder de ‘buurtbewoners’ een uitputtend gespreksonderwerp waren/zijn.

  Zelf ga ik voor wat meer comfort en ruimte voor logés, maar hou ook in gedachte dat met afnemende gezondheid het schoonhouden en onderhoud van een huis een steeds grotere belasting wordt. Maar wel ’n groot stuk land voor lekker veel verschillende fruitbomen .

  • khun moo zegt op

   Theo,

   Helemaal met je eens.
   Zowel wat de invloed van de Thaise partner betreft als het onderwerp van gesprek van de buurt bewoners.

   Voor ons nederlanders is dit een prachtig huis, wat doordacht gezet is, met alles wat je nodig hebt.
   Voor vele Thai is dit een Farang ki nok onderkomen.

 16. William zegt op

  Prachtig !
  Eenvoud siert de mens !!

 17. ErwinFleur zegt op

  Beste,

  Ontzettend leuk wat er van geworden is, lekker simpel.
  En dan de zonnepanelen weer een stuk moderne techniek in combinatie.

  Wat is hier de motivatie’ simpel en heel doeltreffend.
  Mooi hoor, veel geluk.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 18. René Pai zegt op

  Kom graag een keer kijken, heb familie in lampang

 19. TheoB zegt op

  Francois en Mique,

  Stuur mij a.u.b. een mailtje.
  Misschien ga ik jullie idee navolgen en zoiets als jullie optrekje als tijdelijk (1-3 jaar) onderkomen bouwen. Maar daarvoor heb ik nog wel wat vragen die ik graag beantwoord zie.
  theob.thailandblog.nl@gmail.com


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website