Lezersinzending: Geraffineerd vogelleed in Jomtien

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
27 december 2017

Meer dan andere jaren valt mij op dat langs het strand van Jomtien piepjonge meisjes (ca. 7-9 jaar) met kooitjes gevuld met musjes langs de toeristen trekken om vervolgens voor 100 THB enkelen hun vrijheid terug te geven.

Omdat dit verdien fenomeen in mijn beleving zich meer voordoet dan andere jaren, toch wat nader bestudeerd:

Een of meer volwassenen houdt deze meisjes vanaf de boulevard (of in ieder geval op geruime afstand) nauwlettend in de gaten wanneer zij extra hard schuddend met deze kooitjes – zodat de vogeltjes maximaal kwetteren en aandacht trekken – langs de badgasten lopen.

Met name Russische toeristen (altijd negatief in het nieuws op deze blog) worden bevangen door medelijden en kopen de bevrijding van enkele vogeltjes voor veel geld uit. Als gestaalde zakenvrouwtjes laten deze meisjes dan maximaal 3 a 4 musjes voor 100 THB vrij. De volgepropte kooitjes eisen echter ook hun tol in de Thaise hitte en veel beestjes liggen dan ook op apegapen of zijn uitgedroogd en inmiddels dood. Gisteren was ik getuige van heuse reanimeerpogingen door een Russische moeder en haar ontroostbare zoontje.

Dat juist deze meisjes/kinderen langs de toeristen worden gestuurd is niet onlogisch: indien hun volwassen volgers dit zouden doen betekent dit veel discussie, maar zou ongetwijfeld ook boosheid bij toeristen teweeg brengen. Nu met kinderen blijft het toch beperkt tot een vorm van medelijden. Ik respecteer dat armoede tot creatieve gedachtes leidt om in basisbehoeftes te kunnen voorzien, hier is echter sprake van een ander “lijden”: namelijk ondubbelzinnig dierenleed als toeristisch verdienmodel.

Ingezonden door Peter

12 reacties op “Lezersinzending: Geraffineerd vogelleed in Jomtien”

 1. Mart zegt op

  Beste Peter,
  Ben het 100%, oftewel helemaal met jou eens, wat doe je eraan?
  Gewoon niet kopen denk ik, er zullen ongetwijfeld meer vogels het loodje leggen totdat de “handelaren” gaan inzien dat dit geen zoden aan de dijk zet.
  Voor een beter idee houd ik mij aanbevolen.
  Vr.gr. Mart

 2. Maryse zegt op

  Tja, en wat doen wij daaraan? Zolang er mensen zijn die medelijden tonen en de portemonnaie open trekken werkt die truc. Helaas!

 3. Alex Herbermann zegt op

  Dit is de markt, echt walgelijk.
  Gewoon nooit een vogeltje “vrij-kopen”, dan stort de handel in en zal je niet meer van deze vreselijke praktijken zien. Alex

 4. Tino Kuis zegt op

  Peter,

  Je hebt je onvoldoende ingeleefd in die mooie, onvolprezen en eeuwenoude Thaise cultuur. Dat vogeltjes vrijlaten (ook vissen treft dit lot) gebeurt om verdienste te verwerven, ทำ บุญ tham boen. Je krijgt een beter karma en wordt in hogere status herboren. Deze kinderen doen jou een plezier. Het is geen ’toeristisch verdienmodel’ . Het vindt veel plaats in tempels en ook de koninklijke familie doet er aan mee. Je moet meer respect hebben voor de Thaise cultuur! (ironie).

  Persoonlijk vind ik het een vervelend, gruwelijk en on-boeddhistisch gebruik. Afschaffen die hap.

 5. Jan R zegt op

  Ik zie in Thailand veel manieren waarop dieren worden mishandeld. Het gaat dan over vogels, paarden/ezels, honden, aapjes tot olifanten aan toe.
  Dieren in derde wereld landen hebben het zeker niet gemakkelijk.
  Door de armoede blijft exploitatie van dieren aan de orde want het brengt vaak goed geld op.
  Wij als toeristen hebben weinig in te brengen maar ikzelf zal niet nalaten voor de dieren op te komen.
  Uiteraard moet dat “gepast” gebeuren.

 6. Henk zegt op

  Mijn vriendin vertelde mij hier jaren geleden over (toen wij dit zagen bij een tempel in Chiang Mai), dat deze vogeltjes weer naar “huis” vliegen en vervolgens weer in een kooitje gaan.

 7. eduard zegt op

  Wat nog erger is hoe ze gevangen worden. Er wordt een bijna onzichtbaar net gespannen van 30 meter hoog en 40 meter lang en vliegen erin. Laten ze hangen tot het eind van de dag en halen ze dan eruit. Meer dood dan levend. Verbieden deze ,,handel,,

 8. Pieter de Boer zegt op

  Door géén vrijheid te kopen voor enkele vogels krijgen uiteindelijk ALLE vogels hun vrijheid! Geef aan de strandhouders aan dat je deze “handel” je irriteerd. Géén meisjes op het strand is géén handel vanuit de mand!

 9. jan scheys zegt op

  ik heb dit lange tijd geleden ook al aan de grote tempel aan de rivier in Pisanulok gezien en met afschuw gade geslagen…
  die vogeltjes worden na te zijn losgelaten meteen weer gevangen omdat ze amper nog kunnen vliegen.
  een regelrechte schande en nu blijkbaar ook doorgedrongen tot de beach van Jomtien????
  hopelijk treedt de politie hier even streng tegen op als tegen die strandverkopers met hun horloges en hun zonnebrillen en de masseuses die illegaal werken buiten diegenen die geld schuiven aan de politie haha

 10. Guido zegt op

  Schandalig dat zoiets gebeurd, maar een beetje de Thaise mentaliteit kennende, of de vogeltjes lijden of niet als er maar geld kan verdient worden. Ook als het om mensen gaat die lijden (fysiek of mentaal) doet er helemaal niets toe. Thais hebben weing gevoel voor iemand anders, Ik spreek hier van ondervinding. Gewoonweg kooitje uit hun handen rukken en vogeltjes vrij laten.

 11. Arie zegt op

  Is niets mis mee de vogeltjes worden ook weer vrijgelaten en andere weer gevangen (de mensen moeten ergens van leven) hoort gewoon bij Thailand als men de vogeltjes martelt zou niet kunnen.

 12. Fransamsterdam zegt op

  Zijn we nou niet weer ontzettend aan het doorslaan? O, o, o, wat zijn we allemaal correct bezig en de meerdere malen aangedragen ‘oplossing’ (wel kijken, niet kopen) is typisch Hollands en gaat natuurlijk niet werken.
  Wat mij wel ernstige zorgen baart is dat in de reacties niemand zich bekommert over het lot van de kleine meisjes. Als ze dit in hun dorp in hun vrije tijd doen om een zakcentje te verdienen is dat prima, maar deze kinderen worden uitgebuit en horen op school te zitten, met hun vriendjes buiten te spelen of op Facebook te zitten.
  Dat boeit kennelijk niemand.
  De ‘dierenliefde’ begint de spuigaten uit te lopen. Voor een mus met een zeer pootje rukt de dierenambulance uit en is een plekje geregeld in het vogelopvangcentrum, als iemand zelf iets mankeert moet hij maar zien hoe hij zich naar een huisartsenpost sleept, zolang hij nog niet bijna dood is. De bedoelingen zijn goed, de verhoudingen zoek.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website