Geluidsoverlast in Thailand en Cambodja, wie weet een oplossing?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
14 december 2015

Al jaren ga ik ieder jaar naar Thailand/Cambodia om vakantie te vieren. Nu ben ik eindelijk gepensioneerd en van plan 8 maanden per jaar in Zuidoost Azië (voornamelijk Thailand en Cambodia) door te brengen. Ik zal Holland (zoals de meesten van jullie, denk ik) nauwelijks of niet missen.

Een ding echter wel: de relatieve rust, en hiermee bedoel ik de afwezigheid van lawaai. Op z’n ergst heb ik ’t pas geleden op ’t Cambodiaanse platteland meegemaakt. Ik logeerde tijdelijk in ’n traditioneel huis in ’n gehucht. Stel je voor om alles gelijktijdig te horen: aan de overkant ’n soort karaokebar met uren per dag op popconcersterkte mensen die, vaak halfzat, wat kwamen meeschreeuwen. De buurman had ’n grote televisie en liefhebber van decibiele techno. De Wat in de buurt deed ook mee: tot ver in de buurt was te horen wie geld voor de nieuwe tempel had gedoneerd plus de dagelijkse gebeden natuurlijk. Die oranje paterkes trokken flink van leer!

De karaokebar had ook nog zes honden, die onder elkaar flink oorlog maakten, en ook nog in onmin waren met de drie honden van de buren…. Daarbij opgeteld ’t dagelijks defilee van de landbouwvoertuigen. Werklieden die de woning kwamen opknappen hadden natuurlijk ook geen handdoek over hun hamer.

Oordopjes hielpen natuurlijk niet. Wel twee theekopjes die ik nog eens over mijn oren deed en met ’n sjaal op z’n plaats hield, maar ja, ga zo maar eens de straat op!

Wie weet ’n oplossing, behalve mijn oren volstorten met cement of m’n gehoorzenuwen gedeeltelijk te laten doorsnijden?

Er worden de laatste tijd proeven genomen met anti-geluid maar heb nog niets op de markt kunnen vinden.

Groeten,

Maurice

P.s. Over hanengekraai en elektriciteit-generators hebben we ’t maar niet….

25 reacties op “Geluidsoverlast in Thailand en Cambodja, wie weet een oplossing?”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Zoek dan een plaats waar je geen last van al die dingen hebt.
  Niemand verplicht je om daar te gaan wonen.

 2. thailandganger zegt op

  Als je goeie oordopjes laat aanmeten zijn die erg geluid dicht en ze zijn nauwelijks zichtbaar te dragen.
  Natuurlijk alleen voor luchtgeluid en niet voor contactgeluid.

 3. Jacques zegt op

  Belangrijk is dat je, voordat je ergens gaat nestelen, kijkt wat er allemaal leeft en speelt in de buurt. Dus ga verhuizen en neem mijn mening als leidraad. Scheelt en hoop ergernis zoals je al aangeeft. Tevens is het zo dat waar wordt geleefd je niet ontkomt aan bepaalde geluiden die zijn inherent hieraan en daar zal je toch echt mee moeten leven, of verhuizen naar een hutje op de Thaise of Cambodiaanse hei. Succes met de zoektocht.

 4. Alex zegt op

  Ieder voordeel heeft zo zijn nadeel…
  Ik denk dat je het voor lief moet nemen, het zou een beetje vreemd zijn als die Thaise mensen zich aan moeten passen aan die ene Farang die er last van heeft. Dat zal nooit gebeuren vrees ik…

  Overigens ben je waarschijnlijk niet de enige die er last van heeft, alleen zal een Thai zelden een ander zijn plezier ontnemen. En uiteindelijk zal je er misschien ook wel aan gewend raken.

  • Chris van het doroje zegt op

   Ieder voordeel heft zo zijn nadeel .
   De voordeel – keen politie sirenes of dronken Amsterdammers ,
   die om 3 uur ochtends ruzie maken ,dat het die hele straat hoort .
   Lekker slapen gaan en wakker worden met het geluid van vogels –
   De nadeel – een Tempel 500 meter verder op .
   Ach ja de vogels hoor ik iedere dag , de tempel maakt mij maar af en toe wakker –
   Mai pen rai – zo als ze hier zeggen .
   En uiteindelijk – zo als Alex zegt – zal ik er misschien ook aan de tempel gewend raken…

   • Chris van het dorpje zegt op

    P.S. het is Chris van het dorpje !

 5. Jos zegt op

  Beste,

  als ik het goed begrijp waren al deze buren er al voordat jij er kam wonen?
  Je kan dan niet verwachten dat zij zich aan jou gaan aanpassen.

  Zoek een huis op een locatie waar het rustiger is.

  Ook ik zou al die geluiden irritant vinden.
  Ik zou dan sterk overwegen te gaan verhuizen.
  Ik denk dat er weinig plekken zijn in Thailand waar die volledig kan uitsluiten, zeker lawaai van landbouwvoertuigen en de Tempel hoor je overal.
  Geluid van bouwvakkers is maar tijdelijk.

  Dit soort geluiden moet je voor lief nemen, is mijn mening.

  Groet en sterkte.

 6. Sir Charles zegt op

  Vooropgesteld lawaaioverlast is vervelend echter het doet me meer denken aan mijn vroegere buren die jaar na jaar steeds weer naar dezelfde camping gingen in Zuid-Frankrijk maar wel steeds klaagden hoe lawaaierig het daar altijd was.
  Ga er dan niet élke keer weer heen zoek iets anders of blijf dan thuis.

 7. Fransamsterdam zegt op

  Ik zou me dagelijks laten hypnotiseren door een Aziatische schone die me wijsmaakt dat acht maanden geluidloos voorbij glijden.

 8. joeri zegt op

  Beste, als je in Thailand komt wonen wil dat zeggen dat je de gewoontes en zeden aldaar aanvaard. Doe zoals elke Thai, gaan slapen met de kippen en opstaan met de eerste hanegekraai. Kun je het echt niet aarden dan blijf je gewoon waar je nu bent, daar kun je je stem verheffen, want je hebt stemrecht en blijf aub weg van Thailand, er zijn al genoeg mensen hier die alles naar hun westerse hand willen zetten. Ik begrijp niet wat je hier komt doen, mss is Spanje een betere optie voor jou. Liefs en geniet van de Thaise gastvrijheid.

 9. Hendrik Keestra zegt op

  Je zult Holland niet missen schrijf je; welnu dan zul je Thailand moeten accepteren…
  Have a good time…!!

 10. Michel zegt op

  Niet overal in Thailand is het zo erg met de herrie als wat je hier beschrijft, maar als je toch graag helemaal niets van buiten hoort, maar wel van muziek houd, koop dan een goede noice canceling koptelefoon en een mp3 speler.
  Goede oordoppen, zeker die in de bouw en industrie gebruikt worden, kunnen ook een oplossing zijn. Oordoppen bedoeld voor zwemmers, of van die knakenbak gevalletjes werken idd niet. Die zitten niet lekker, geven een gevoel van druk op de oren en doen weinig tegen het geluid.

  • maurice zegt op

   Michel, bedankt voor je reactie!

   Gisteravond hoorde ik van ’n medetourist voor ’t eerst van die noise canceling koptelefoons.
   Volgens hem was hij ook te gebruiken alleen als gehoorbescherming, zonder muziek dus. Ik ga erachter aan.
   Speciale op maat gemaakte oordoppen, de andere oplossing.
   Bedankt voor ’t meedenken!

   M.vr.gr. Maurice

 11. magicmanneke zegt op

  Hoi, Ik zie hier alleen maar reacties van “VERHUIS” of ” pas je aan”. Er zijn wel oplossingen! Ook de Thai in de buurt van geluidsoverlast zijn niet allemaal Happy, maar ze reclameren niet omdat dit nie in hunne bjibel staat. Totdat iemand opstaat en er iets gaat en kan aan gaan doen!! Ik heb dit gedaan en met succes! Heb de Thaien meegekregen en de overlasten kunnen wegdrummen, met behulp van de autoriteit.
  Natuurlijk niet alles, want ne Tempel!! Tja das heilig, maar dat is dan ook maar 2keer per jaar. Zodus er is hoop, en ik zou zeggen ga ervoor en laat ze maar weten dat je niet gesteld bent met dit soort overlast. Je koopt tenslotte niet alle dagen een ander huis in Thailand!! Grt J.

 12. BA zegt op

  De geluidsisolatie van veel Thaise huizen is zo ongeveer niet bestaand.

  Zelf woon in in een moo baan in het zuiden van Khon Kaen, en je zou verwachten dat je met de huizen zo dicht op elkaar wel wat overlast hebt maar niets is minder waar, het is er lekker rustig. Het komt eens een keer voor dat de buurvrouw overdag een muziekje draait of dat er wat honden blaffen maar daar blijft het dan ook wel bij. Zelf ervaar ik dat niet als storend en ik zet zelf ook wel eens een muziekje op overdag dus dat zullen ze ook wel horen. Zal er ook mee te maken hebben dat de meeste Thai in mijn wijk overdag gewoon te werk zijn en rond een uur of 10-11 s’avonds ligt iedereen op bed.

  Kwestie van een goede locatie uitzoeken dus.

 13. Harm zegt op

  Maurice, (lezen is een gave) volgende keer gewoon ander LOGEER ADRES nemen/zoeken
  En als je er gaat wonen neem dan deze ervaring mee in je zoektocht naar rust.

 14. geert zegt op

  Ja dat een fallang iets te luidruchtig is tenmidden van de thai gezinnen die hier wonen kan hij vertrekken of zijn mond houden terwijl die zelfde mensen zelf ook zeer luidruchtig zijn

 15. Fred zegt op

  Ik heb door medische oorzaken ook veel last van geluidsoverlast. Feit is dat je niet je omgeving kan veranderen maar dat je wel van omgeving kunt veranderen.

  M.a.w. koop geen eigen plek maar blijf mobiel en huur per maand. Mocht je dan geluidsoverlast krijgen volg dan deze drie stappen:
  1: probeer het te accepteren
  2: mocht dit niet lukken, probeer het te veranderen. (praat met de betrokkenen, doe dit altijd gemoedelijk en met een glimlach maar maak duidelijk dat je er echt last van hebt)
  3: verhuis

  Deze stappen zijn trouwens toepasbaar op de meeste problemen in het leven…

  Ik reis ook 8 maanden per jaar en vind nog steeds regelmatig rustige plekken in Zuidoost Azië (die het volgend jaar dan soms wel weer opeens van alle rust ontdaan zijn).

  Voor je ergens boekt, vraag of er barretjes, karaoketenten, moskeeën of andere eventuele geluidsproblemen in de buurt zijn. Mocht er dan toch geluidsoverlast blijken te zijn, dan is het makkelijker om onder de verplichting van een huurperiode uit te komen.

 16. John Chiang rai zegt op

  Beste Maurice,
  Ook al vlucht je voor lawaai,je zult je in die 8 maanden moeten voorbereiden op toestanden die je thuis in Europa niet gekent hebt. Ook de wetgeving die veel expats in Europa overdreven vonden,zijn zover deze in Thailand voorhanden zijn,en gecontroleerd worden,mede de oorzaak van ergernis. Als je veel reacties van expats geloven moet,zijn ze allemaal enorm gelukkig,tot dat de vele negatieve dingen,die er zeker ook zijn besproken worden. Mijn Thaivrouw woont reeds 15 jaar in Europa,en hoewel ze een erg trotse Thai is, geeft ze eerlijk toe ,dat bij ons op kleinigheden na,alles beter functioneerd ,en veel beter geregeld is. Je kunt zeker een oog hebben voor de mooie dingen die er zijn in Thailand,maar als iemand er langere tijd wonen wil,moet hij zelf de tollerantie mee brengen ook het vele negatieve te accepteren. Zelfs als iemand zich beweegt,van het een, in het andere vijf sterren hotel,zal hij in Thailand dingen tegen komen,die hij uit Europa,anders, of beter kent. Iemand die geen negatieve dingen ziet in Thailand,of deze ondanks alles probeert goed te praten,leeft in een fantasie wereld,waar het woord blindheid,en alcohol een grote rol speelt.

  • joeri zegt op

   Beste John, de negatieve dingen hier in Thailand zijn hier minimaal voor wat je er voor in de plaats krijgt. Ik ben niet blind en geen alcoholverslaafde, alsook ben ik geen meidenloper en ook zie je me niet in de bars, wat vele buitenlanders doen omdat ze dat niet krijgen wat ze thuis niet krijgen, maar ieder doet waar hij zin in heeeft zolang ie maar de regels van het land respecteerd, anders zou ik zeggen, ophoepelen. Ik woon hier nu al meer dan 5 jaar en ik onder vind weinig last. Terwijl ik nu zit te typen lopen mijn poesjes rond mij, de ramen en deuren wagenwijd, 8 uur in de morgen. Vogeltjes fluiten, een brommer rijd voorbij en de auto haasten zich naar hun werk. De zon schijnt heerlijk en de bloemetjes drinken lustig hun water als onbijt. Jawel de microfoons hangen hier ook niet ver vandaan en prachtig toch dat men om 5 uur smorgens het nieuws erdoor laat galmen voor de mensen die geen tv of radio hebben. Dit weekend was er een feest voor de kinderen en savonds tot na middernacht voor de volwassenen, met optredens en muziek, herlijk toch dat dat allemaal kan. Zelfs geniet ik van de muziek terwijl ik probeer te slapen, droom dan des te beter. Wat is er heerlijker dan smorgens vroeg wakker te worden gekraaid door de plaatselijke hanen rondom u, door het geroep en geronk van de mensen diemethun gemotoriseerde eetstalletjes al vroeg op pad gaan om hun kost te kunnen verdienen en ervoor te zorgen dat hun kroost te eten heeft die dag. Nu en dan blaft men hond naar dronken lui die wat te luidruchtig uit hun bek tateren, but so what. Dan maan ik mijn hond aan stil te zijn en die mensen te laten genieten van hun welverdiende pintjes. We leven hier in Thailand omdat het hier zo goed is te leven, het aards paradijs is hier, Europa is een chaos en rusteloos, hier vind je rust, liefde, warmte en vooral vriendschap van de Thaise bevolking.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Joeri, ben het helemaal met je eens,en zolang jij de verschillen zien,horen,en accepteren kunt,hoor je niet bij die groep die ik bedoeld heb. Ik bedoelde juist die expats,die het verschil met Europa,op den duur niet accepteren kunnen,en dat de Thai bevolking zich bij hem moeten aanpassen,terwijl het eigenlijk omgekeerd zou moeten zijn. Dat er verschillen zijn qua leefcultuur met Europa,of andere delen van de wereld,kan niemand ontkennen,en die dit toch probeert te doen,leeft niet in Thailand,maar in zijn eigen fantasie wereldje. Ook ik hoor s’morgens de vogeltjes zingen,de haan kraaien,en de luidsprekers die in aller vroegte het nieuws mededelen. Alleen toen ik vanmorgen mijn terras deuren opende,waren twee buren aan het vuil verbranden, zodat ik de deuren meteen sluiten kon van de stank. Ik ben overtuigd dat veel expats het rijtje dat wij accepteren moeten om hier te leven, nog kunnen aanvullen. Het is accepteren,of daar na terug gaan,en blijven waar je vandaan gekomen bent. Maar om nu Europa te degraderen met chaos,en rusteloosheid,en Thailand alleen in verbinding brengt met het aards paradijs,waar alleen liefde,en warmte,en vriendschap heerst,vindt ik behoorlijk overdreven. Ik geloof dat beide werelddelen hun voordelen hebben,en dat de meesten van ons überhaupt in Thailand wonen kunnen,omdat we ons geld uit de van jou genoemde chaos,en rusteloosheid meebrengen. Als je eens zou vragen wat een normale Thai krijgt aan pensioen,dan gaat de van jou genoemde naam ,,aardse paradijs”behoorlijk brokkelen.

 17. patrick zegt op

  Ook het huisje van mijn vrouw bevindt zich in een klein gehucht (moo) , maar hier zijn geen karaoke toestanden. De monniken doen enkel wat op zondag en feesten zijn meestal reeds om 20.30 u. Afgelopen want de volgende dag zijn de hanen van de buren daar ook weer vanaf 5 uur. Behalve die ene die uit een andere tijdzone komt en om 3 uur al even aan het oefenen gaat. En dan heb je nog alle sociale honden die een concert geven rond middernacht. En ja, omstreeks 04.30 u rollen de eerste landbouwmachines voorbij. Dus best met de kippen op stok en welkom in Thailand. Wij houden het bij een bezoekje nu en dan en blijven liefst in België wonen.

 18. Rick zegt op

  Als ik je reactie zo lees kun je beter blijven wonen waar je nu woont, of ergens een hutje op de Cambodjaanse hei gaan zoeken. Want geluidsoverlast lijkt heb je in ieder iets dichter bewoonbaar gebied volgens mij in heel Z-O Azië. Dus ik denk dat je het beste of thuis kunt blijven wonen of ergens op een boerderij of in de jungle ( Let op ook de jungle produceert vnl. in de nacht meer geluid als je zou denken ) 😉

 19. maurice zegt op

  Beste allemaal,

  Bedankt voor de vele reacties!
  Jullie hebben allemaal gelijk met ’t standpunt: pas je aan; take it or leave it.Groot gelijk.
  Het ging eigenlijk om ’n oplossing voor als je tijdelijk ergens bent/moet zijn met ’n hoop kabaal.
  Om ’t even te overleven.
  De beste oplossingen: gehypnotiseerd worden door ’n Thaise schone (dank Frans), speciale oordoppen laten aanmeten(dank Thailandganger en Michel), noise cancelling koptelefoon (dank Michel), ander logeeradres(dank Harm en anderen).

  Het ga jullie allemaal goed,

  Maurice

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Beste Maurice

   Lees dit ook eens. Geeft je een idee over de verschillende soorten gehoorbescherming.

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Gehoorbescherming


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website