Beste lezers,

In sommige landen buiten de Europese Unie (EU) is een internationaal rijbewijs verplicht als u aan het verkeer wilt deelnemen. U moet naast het internationale rijbewijs altijd uw geldige Nederlandse rijbewijs bij u hebben.

Een internationaal rijbewijs is een vertaling van uw rijbewijs in meerdere talen. U kunt een internationaal rijbewijs aanvragen bij een ANWB-verkooppunt.

Voor meer informatie kunt u onderstaande link raadplegen: www.anwb.nl/auto/rijbewijs/het-rijbewijs/internationaal-rijbewijs

Ingezonden door Andre


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Lezersinzending: Gebruik Nederlands rijbewijs in Thailand”

 1. BA zegt op

  Ik heb beiden. Maar er is mij slechts eenmaal naar het internationale rijbewijs gevraagd, jaren terug in Pattaya. Verder neemt iedereen genoegen met mijn Nederlandse rijbewijs. Ook bij een schadegevalletje vroeg de verzekeraar niet om de internationale versie.

  • hendrik zegt op

   klopt zelfde hier in cha-am,maar voor verzekering heb ik nu thaise ook.extra verzekering voor aansprakelijkheid en schade brommer en alle partijen.118 euries een jaar met verzekring van de brommer dus alles.volgend jaar 3de class voldoet ook 95 euro/

 2. marcel zegt op

  quote “Een internationaal rijbewijs is een vertaling van uw rijbewijs in meerdere talen”
  ik heb er gisteren weer een gehaald, maar wederom niet in het Thais.
  kortom een wassen neus die (alleen!) bij de ANWB veel geld opleverd, maar die je wel moet hebben.
  Overigens Als je een ongeluk maakt in Thailand (wel of geen schuld) heb je een heel groot probleem (dus kijk uit daar, de mede weg gebruikers zijn onvoorspelbaar!)

  • Theo weert zegt op

   Marcel ik begrijp de opmerking “Overigens als je een ongeluk maakt in Thailand (wel of geen schuld) ” niet.
   Het lijkt of je daar iets mee suggereert.

   Ik heb in de afgelopen 11 jaar 2 keer een ongeval gehad, waar van de eerste totaal zonder schuld en de tweede is waar ik twijfel of ik schuld had.

   Allebeide keren is de zaak keurig afgewerkt door de politie en een paar uur later arriverende verzekeringsagent. Het kost wel inderdaad een 3 tot 4 uur voor je uiteindelijk het politiebureau weer met je rijbewijs en het paspoort weer naar huis kon keren. Maar dat kwam meer doordat de verzekeringsagent van ver moest komen.

   De eerste keer was het een motorbike, die een achter mij rijdende vaart minderende vrachtauto inhalende en mij op de achterkant net nog meenam. Terwijl ik rechtsaf sloeg.
   De twee jongens werden snel afgevoerd in een pickup-truck met een hoofdwond en de andere een beenwond.
   Schade voor mij voor Boeddha 😉 1000 Bht vor het ziekenhuis en 400 BHT voor de politie. Dit omdat de boerenfamilie niet dit kon betalen. Zij moesten trouwens wel tekenen voor de schade van de auto, die ze moesten betalen zodra de oogst binnen was,

   De tweede keer stond ik stil aan de linkerkant va de weg om een U-turn te maken. Of ik op dat moment me al in beweging had gezet of dat ik nog stil stond weet ik niet met zekerheid te zeggen.
   Maar een kleine vrachtauto trok nog net met zijn achterkant mijn hele voorbumper mee.
   Schade voor mij ook weer voor Boeddha 500 Bht voor de chauffeur omdat hij die dag niet meer verder kon werken en 400 BHT voor de politie.

   In beide gevallen was er wel een Thais sprekende vriendin bij, want in Surin en Sisaket spreekt de politie zeker geen Engels, maar in beide gevallen namen ze genoegen met mijn Internationaal rijbewijs en paspoort. De tweede keer liet mijn Thaise rijbewijs zien. Maar in beiden gevallen niet mijn Nederlandse.

   Op dat moment is dus het Internationale Rijbewijs zeker van waarde, maar zorg dat je je auto huurt bij een goed verhuurbedrijf (Avis, Hertz, Budget, enz) dan heb je een SOS contact.

   Ja en je moet altijd uitkijken voor de medeweggebruikers en hun gedragingen inschatten. Goed spiegelen, duidelijk aangeven en doen wat je wilt en steeds alert blijven.

 3. sjefke zegt op

  inderdaad marcel het levert goed geld op voor de ANWB
  een gewoon !!! rijbewijs kost 35 euro eenmaal in de tien jaar een nieuwe foto erop !!
  en een papieren ANWB rijbewijs 18.50 euro per jaar en stijgende tel uit je winst
  en dat terwijl het zelfde papieren rijbewijs in belgie !! 3 jaar geldig is !!
  och ja het is maar een kwestie van een stempelje er op en weer 37 euro naar de klo….
  maar als je het niet hebt!! als ze je aan houden altijd een bekeuring met of !! zonder bon !!

 4. lanser zegt op

  klopt wij gebruiken ook ons nederlands rijbewijs daar geen probleem

 5. jamro herbert zegt op

  Een internationaal rijbewijs is normaal voldoende zolang ge geen corrupte agent tegenkomt die zegt dat het niet geldig is heb het verhaal al meerdere maal gehoord ik leef hier dus heb ik een thaise rijbewijs voor moto en auto gehaald geen probleem dan !!!

  • Jasper zegt op

   I.R. is slechts 3 maanden per “entry” geldig. Dus in jouw geval, wonende in Thailand behoor je na 3 maanden gewoon je Thaise rijbewijs te halen.

   Wetgeving in Nederland is ongeveer hetzelfde, ik geloof max. 6 maanden op een buitenlands rijbewijs als je ingezetene bent.

   Heeft dus (dit keer) niks met corruptie te maken, de agent had gewoon gelijk.

 6. bhuddboll zegt op

  2 december weer gehaald Internationaal rijbewijs . Nu €18,95 Het is nu de bedoeling om het nu om te laten zetten voor een Thais rijbewijs .Ik heb gehoord dat dit zo kan zonder naar de cursus te gaan. Want er wordt steeds strenger gecontroleerd. Ook bij de bordjes voor verboden links en rechts af te slaan staan ze steeds vaker.

 7. nico zegt op

  Nauw, zo kan, (omzetten naar Thai’s rijbewijs) ik ben op de Chiang Watthana Road (Lak-Si Bangkok) geweest om een legalisatie te halen, maar werd weggestuurd omdat ik geen “long stay permit” had, tot op heden ben ik nog niemand tegen gekomen, die mij aan z’n permit kan helpen.

  Misschien weet iemand hoe je daar aan moeten komen?

  Enne, voor z’n legalisatie komt de lokale politie, bij je thuis kijken of je er ook echt woont.

  Groetjes Nico
  (of bewandel ik de verkeerde weg)

 8. Dennis zegt op

  Mij is reeds meerdere keren bij controles gevraagd om het internationale rijbewijs! Ik ben er zeker van dat bij het ontbreken ervan de agent een leuk zakcentje probeert op te strijken, dus beter er een mee te nemen!

  Wel is de prijs belachelijk hoog t.o.v. de geldigheid. Mijn rijbewijs kost incl. eigen verklaringen en medische test (i.v.m. C-rijbewijs) € 150, maar is dan ook 10 jaar geldig. Het internationale rijbewijs is een vot papier dat je elk jaar mag vervangen a raison van € 18.95. Formele betekenis 0,0!

  Ik begrijp wel dat niet elke agent waar dan ook ter wereld kennis heeft van een rijbewijs uit een ver land, maar ik heb ook niet de verwachting (en ervaring) dat een Thaise agent ook maar 1 woord begrijpt van het in het Engels, Arabisch, Russisch en Chinees opgestelde internationale rijbewijs.

 9. Hubert van Westerflier zegt op

  Vorige week het internationale rijbewijs van de ANWB laten omzetten naar het Thaise rijbewijs (zowel auto als ook motor).
  Eerst naar de Immigration met de huurovereenkomst van mijn hotel, 3 pasfotos en 2 kopieen van paspoort met zowel de pagina met je foto als ook 2 kopieen van je visum (in mijn geval een touristenvisum) departurecard en je visumstempel bij aankomst. Met deze papieren had ik binnen een half uur 2 Residence certificate. Vervolgens naar een clinic voor een keuring, voor elk rijbewijs heb je een keuringsbewijs nodig. Ook dit was binnen een half uur afgehandeld.
  Met het residence certificate en het keuringsbewijs, het internationale rijbewijs, 2 kopieen van dit rijbewijs (de Engelse versie samen met het fotoblad kopieeren), 2 kopieen van paspoort, 2 kopieen van visum, departuere card en inreis stempel naar de Thaise CBR (ja ik weet het kopieen daar geilen ze echt op). Daar de papieren afgegeven. Weer een formulier invullen en alle ingeleverde kopieen persoonlijk ondertekenen.
  Toen naar de kleurentest en de remtest. Vervolgens 360 baht betaald. Vervolgens werd er een foto gemaakt en na 5 minuten kreeg ik mijn 2 rijbewijzen voor de geldigheid van 2 jaar. De hele procedure bij het Thaise CBR nam iets meer dan een uur in beslag. Geen theorie of praktijkexamen hoeven te doen. Het was echt een fluitje van een cent. Wel mag ik vermelden dat ik alle benodigde papieren, kopieen enz.voor de volle 100% correct bij me had, want daar gaat het heel vaak mis! Dit was de procedure in Pattaya
  Succes ermee.

  • Theo weert zegt op

   Bij mij ging het ook bijna zo, alleen moest ik voor mijn motorbike rijbewijs een test op de computer doen.
   Deze moest ik wel twee keer doen, maar had na de eerst test de foute antwoorden goed in me opgenomen. En geslaagd.
   Nu had ik ‘s morgens al gelijk na de kleuren en remtest mijn Thaise autorijbewijs in ontvangst mogen nemen.
   Nu ‘s middags na de Theorie-examen , kreeg ik te horen kom volgende week maar je rijbewijs ophalen.

   Echter ik vertelde dat ik woensdag weer terugvloog. Helaas voor mij, maar ze sloten want het was Thais Nieuwjaar en gingen pas daarna weer open. Had tot 1 juli nog de tijd het rijbewijs persoonlijk op te halen, maar daar had ik geen extra vliegreis voor over.

   Dus let wel op wanneer je iets wil regelen de dag voor Thais Nieuwjaar was zeker fout gekozen van mij. Stom misschien had ik voor het overwerk van de beambte iets tegenover moeten stellen 😉

 10. andre zegt op

  Voor Nederlanders kan je een echtheidsverklaring opvragen van je rijbewijs bij:
  http://www.rdw.nl
  Kost prijs 4,50 euro verkrijgbaar met incasso van een Nederlandse rekening nummer.
  Met dit originele bewijs kan je het Thaise rijbewijs afhalen zonder de Nederlands rijbewijs in te moeten leveren.
  Inclusief de benodigde papieren: medische keuring-kopie visum-huur contract-kopie paspoort
  Voordeliger dan een internationaal anwb rijbewijs af te halen.
  Als je Thailand woont is dat niet te doen.

  • Soi zegt op

   Hoe een TH rijbewijs kan worden verkregen is in bovenstaande reacties uitvoerend beschreven. Daar is geen “echtheidsverklaring” voor nodig. Het TH rijbewijzenkantoor maakt een kopie van zowel het NL-rijbewijs als van het ANWB-bewijs. Het NL-rijbewijs wordt n i e t (!) ingenomen, cq behoeft niet te worden ingeleverd. Dat kan ook helemaal niet. Stel je bent langdurig toerist in TH en je bent weer terug in NL, dan heb je dat bewijs gewoon weer nodig. Of had je als NL-onderdaan soms met een TH-rijbewijs willen rondrijden in NL?

 11. Herman Buts zegt op

  Rij al 30 jaar rond in Azie zonder international rijbewijs
  Vorig jaar voor de eerste keer gevraagd geweest naar mijn international rijbewijs in Thailand
  Toen ik zij dat ik het niet bezat, had,alleen mijn belgisch rijbewijs wou hij in eerste instantie 500bht
  toen ik achter een ticketje vroeg zij hij met een brede glimlach dat ik de boete in het central politiebureau
  moest betalen en dat ik dan korting kreeg 200bht
  Heb mijn boete 200bht betaald in het central politiebureau en kreeg een bewijsje mee dat ik betaald had
  hiermee kan je bij een eventuele volgende controle een nieuwe boete vermijden
  moraal van het verhaal wat is de zin van een duur international rijbewijs?

  • jasper zegt op

   Ik wordt hier in de provincie Trat ALTIJD naar mijn internationaal rijbewijs gevraagd, ze zijn niet geinteresseerd in mijn Nederlandse rijbewijs. Wordt gemiddeld 1 x per week aangehouden/gecontroleerd. De boete is hier overigens 1000 Baht, per keer.

   Daarnaast heb ik begrepen dat je officieel NIET verzekerd bent zonder het Internationaal rijbewijs.

   Moraal van het verhaal: Je kunt het maar beter hebben.

 12. theoS zegt op

  Het Internationale rijbewijs is, hier in Thailand, maar 3 mnd geldig. Daarna moet men een geldig Thais rijbewijs bezitten, onverschillig of er door NL 1 jr geldig op het Internationale rijbewijs staat.

  • NicoB zegt op

   TheoS, dit is niet volledig, 3 ( of 6 ) maanden, maar weet bijna zeker dat het 6 maanden is, kun je rondrijden met een international rijbewijs tesamen met je NL rijbewijs, indien je in Thailand woont. Dit voor de zekerheid navragen bij je verzekeraar.
   Indien je in Thailand als tourist verblijft, dan is het Internationaal rijbewijs 1 jaar geldig.

 13. pw zegt op

  Met een vod van de ANWB word je geen betere chauffeur.

  Daarom een tip:

  Laatst werd ik aangehouden door een agent die vier woorden Engels sprak: international driving licence please.

  Mijn Nederlandse had ik wel bij me. Ik las voor:

  RIJBEWIJS, DRIVING LICENCE, PERMIS DE CONDUIDE, FÜHRERSCHEIN

  Dit MOEST wel het nieuwe internationale rijbewijs zijn. Maar liefst VIER talen erop!
  De agent beaamde dit en wenste me een prettige dag.

  • Jasper zegt op

   Leuk, pw, dat je er mee bent weggekomen.

   Als je bij een ernstig ongeluk betrokken was, had je wellicht anders gesproken: je rijbewijs is NIET GELDIG zonder het Internationaal rijbewijs.
   Ik verwijs naar deze website, en laat het daarbij:

   https://www.worldnomads.com/travel-safety/malaysia/do-i-need-a-license-to-ride-a-motorbike-in

   Mischien is er iemand die de behoefte voelt dit te vertalen, maar het spreekt voor zich.

 14. jacqueuline zegt op

  Jasper heeft gelijk .
  Wij zijn in Thailand op verschillende plaatsen op een rijbewijs gecontroleerd , en als we ons internationaal rijbewijs lieten zien , was het direct in orde , maar als bij de controles een falang een rijbewijs uit hun eigen land lieten zien , hadden die toch wat problemen .
  Zelfs in Cambodja hadden we geen probleem na het vertonen van ons internationaal rijbewijs .
  Kijk , als je heel moeilijk moet doen , om aan een internationaal rijbewijs te komen ,tja dat weet ik niet , maar als je op vakantie gaat , wat maakt dan die 15€ nog uit , om bij controle zeker te weten dat je door mag rijden .
  mvg jacqueline
  .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website