Beste lezers,

Je hoort de laatste tijd regelmatig dat mensen in verlegenheid gebracht worden door corruptie of door slimmeriken die het op je geld hebben voorzien, hier het verhaal van wat mijn Thaise vriendin kortgeleden overkwam.

Een paar weken geleden kreeg zij via de post een mededeling van de Tisco Bank in Bangkok dat zij de lening die afgesloten was op 20 januari 2015 moest terug betalen, het bedrag was incluis de rente inmiddels opgelopen tot 111.000 Thb (het geleende bedrag was 60.000 Thb.).

Na telefonisch contact te hebben gehad met de Tisco Bank kwam zij erachter dat dit volgens hun al de 4de? brief was die zij aan haar hadden verzonden, het lukte haar niet om de bank te overtuigen dat zij geen lening had afgesloten en dat zij vanaf 15 december tot de eerste week van maart bij mij in het appartement in Khon Kaen was geweest.

Aangezien ik op dat moment niet in Thailand was heeft zij via een Thaise advocaat deze zaak zo goed mogelijk uitgezocht en alle papieren waarop deze lening was afgesloten per fax van deze bank ontvangen, het bleken kopieën van eigendomspapieren te zijn van rijst velden, ID kaart en het blauwe Tambien boekje alles op naam van mijn vriendin. Wij begrijpen niet dat een bank een lening verstrekt aan iemand met alleen deze papieren en dat men niet naar verder bewijs van ID vraagt, het lijkt er dus op dat iemand haar papieren gebruikt heeft.

Op aanraden van de advocaat aangifte gedaan bij de politie, de advocaat heeft diverse keren met deze bankinstelling gepraat en brieven geschreven om de situatie uit leggen en dat het onmogelijk was dat mijn vriendin een lening bij hun had afgesloten maar helaas zonder resultaat.

Uiteindelijk de ‘lening’ moeten betalen omdat de bank verder niet meewerkt, het bedrag per dag toeneemt en om inbeslagname van goederen te voorkomen.

Wij zijn er inmiddels wel bijna zeker van wat het verhaal achter deze lening is maar het wordt heel moeilijk om iemand aan te wijzen. In januari ben ik met mijn vriendin naar haar dorp gegaan ivm een vergoeding die de boeren zouden krijgen voor de mislukte rijstoogst van het jaar ervoor. Er kwam iemand van de regering en de mensen die schade hadden geleden moesten hun papieren (kopie) omtrent land, Tambien, Id en foto’s van het land afgeven en ook een claim formulier invullen.

Het ziet er naar uit dat het die papieren zijn (een kopie ervan) die iemand gebruikt heeft om deze lening af te sluiten maar er is helaas niets aan te doen. Wij hopen dat er niet nog meer leningen bij andere bank instellingen op deze manier zijn afgesloten.

Moraal, schrijf op al je kopieën waarvoor ze zijn, datum, jaar, en zet er een paar fikse strepen en halen doorheen om een kopie hiervan waardeloos te maken zodat deze niet voor andere zaken gebruikt kunnen worden.

Ingezonden door Cloggie


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersinzending: Pas in Thailand op voor fraude met leningen op jouw naam!”

 1. ruud zegt op

  Toen ik een rekening opende bij de bank werd er een foto gemaakt met een camera op het bureau.
  Als dat standaard is, bestaat die foto misschien ook wel voor de lening.

 2. Peter zegt op

  Wanneer mijn vrouw kopieën maakt om af te geven, dan zet zij er altijd een paar strepen doorheen en schrijft dat het een waarheidsgetrouwe kopie is met handtekening en datum. Zij laat anderen, ook geen instanties, kopieën maken, deze maakt zij altijd zelf.
  Indertijd werkte ze in overheidsdienst, het is standaard dat daar kopieën op deze manier gemaakt worden.

 3. tonymarony zegt op

  Het laatste stukje is zeer belangrijk en dat is bij de meeste thai,s bekend het is de enige manier om je copien aftegeven aan wie dan ook, WEES gewaarschuwd ze zijn slimmer dan u denkt.

 4. Parthian zegt op

  Dit lijkt me toch ver gezocht, toch het hantekenking nazien, ze heeft of hebben,
  toch meermaals moeten ondertekenen .Ook
  eigenaardig dat u juist niet aanwezig was.
  U komt er wel achter……….

 5. Harry zegt op

  Sorry, maar… komt een bank ermee weg een lening te hebben verstrekt met enkel kopieën als onderpand ? Nergens een echte handtekening, dus met blauwe pen erop ? En dan wel een handtekening, waarbij een deskundige verklaart, dat deze – aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid – van dezelfde persoon zijn ?
  Of is het weer het eeuwige verhaal in Thailand: Thaise dame heeft een farang ATM die wel gaat betalen, want och arme, anders heeft die dame gezichtsverlies ( en niet de in feite mede-oplichtende bank ? )

  Gewoon: ” see your claim in court, so I can file a claim against your bank for fraude at the Criminal Suppression Dept in Sathorn-North Road..” en weg is de discussie.

 6. frans zegt op

  Er is zeker meer aan de hand. Een bank kan geen lening aangaan als de lener geen geldige ID kan tonen en de foto moet overeenkomen met de persoon die de lening aanvraagt.Dat is niet gebeurt. Je kunt de tegenrekening opvragen waarop dit bedrag van 60.000 gestort is, verder in 7 maanden bedraagt de rente ruim 51000 bath? Elke maand zou u een afschrift moeten ontvangen?

  • Davis zegt op

   Inderdaad Frans, goed opgemerkt.
   Uiteraard heeft de fraudeur c.q oplichter die 60.000 THB ontvangen.
   Zo moet men die toch zonder probleem terugvinden?

   De bank heeft maar 4 brieven geschreven, en er zijn 7 onbetaalde(!) termijnen verstreken?
   En dan bleek alleen die 4e brief aangekomen te zijn. Net de brief die – in tijd – opduikt wanneer er sprake is van beslag.

   Verder heeft de bank buiten eigendomspapieren ook de ID kaart door gefaxt. Tja… dan heeft daar toch iemand bij de bank gezeten op 20 januari 2015, die heel sterk gelijkt op de vriendin van Cloggie.
   Die volgens Cloggie bij hem in het appartement in Khon Kaen verbleef van 15 december tot maart. Maar lees een regel verder dat Cloggie dan niet in Thailand was? Hoe zit dat dan?
   Verhaal met haken en ogen…

 7. Roel zegt op

  Volgens mij verstrekt een bank geen lening op een kopie ID kaart, de bank maakt daar zelf een kopie van.

  Thaien zijn slim en ondoorgrondelijk, met andere woorden je leert ze nooit goed kennen.

  Een canadees bij mij in de straat, met een thaise vriendin, al jaren. Haar dochter van 16 zou vanuit de isaan aan de darksite pattaya komen wonen en naar school gaan. Maar ze moest een brommer om naar school te kunnen, de canadees geeft haar 25.000 bath voor het kopen van een goede 2e hands brommer.
  Dat is een thai te min, dat moest nieuw worden, de canadees wilde niet meer betalen ook niet na wat ruzie.
  Op een gegeven moment neemt ze toch die 25.000 bath aan en gaan brommer kopen. Niet 2e hands maar nieuw, met een lening erop. Lening op naam van moeder, moeder had kopie paspoort van de canadees en zei ik woon daar mee samen. Ondanks dat de vrouw geen inkomen had werd de lening verstrekt omdat de algemene verwachting was dat de canadees de lening toch wel ging betalen. Moeder en dochter komen thuis met de nieuwe brommer, zeiden niets van de lening, alleen dat ze een fikse korting hebben gehad en model overjarig was geworden.

  Na een aantal maanden barst de bom in huize van de canadees, verkreeg een bevel tot betaling van enkele maanden over de lening vermeerderd met een fikse rente. Binnen 1 week niet betalen zou de brommer worden opgehaald.
  Zover is het niet gekomen, de bom was gebarsten en moeder en dochter vertrokken met de nog nieuwe brommer naar onbekende bestemming. Die 25.000 bath die de canadees had betaald was voor een gedeelte naar familie gegaan en de rest hadden ze zelf opgemaakt. Het ergste wat de canadees vond dat de moeder en dochter het heel normaal vonden wat ze hadden gedaan en ook geen enkele schuldgevoel hadden.

  Een cynische opmerking van de canadees, voor 25.000 bath leer je de ware kennen, dus ben ik nog goedkoop uit, zijn kennissen waren al miljoenen bathjes kwijt en verliezen nog meer omdat ze de waarheid niet onder ogen willen zien.

  Prettig weekend
  Roel

  Ik wil wel opmerken dat dit zeker niet voor elke thai geld, want er zijn ook hele goede thaien. Laten we dit erbij zeggen dat dit in ieder land hetzelfde is en ook zelfde voorkomt.

 8. Ronny Cha Am zegt op

  Hallo,
  Ik kom regelmatig in de verschillend banken hier in Thailand samen met mijn thaise vrouw en het eerste wat men vraagt bij gelijk welke verrichting is het paspoort. Een lening afsluiten alhier kan uitsluitend door de persoon van de ID zelf.

 9. Frans Nico zegt op

  Het is hiervoor al gezegd. Het lijkt een verhaal met haken en ogen. Ik denk dat niet alle feiten zijn genoemd.

  Zelf heb ik in de afgelopen 20 jaar vele discussies gevoerd met banken en andere instellingen die een kopie van mijn legitimatiebewijs willen maken. Soms zelfs voor elke transactie. Vrijwel altijd wordt na discussie bakzeil gehaald.

  Uitgaande van Nederland bestaat daar een legitimatieplicht, niet voor het maken van een kopie. De Nederlandse overheid heeft expliciet aangegeven wanneer een kopie van een legitimatiebewijs moet worden gemaakt. Dat is bijvoorbeeld door een werkgever die iemand in loondienst neemt of een bank waar iemand een bankrekening opent.

  Zelf ben ik eerder slachtoffer geweest van identiteitsfraude. Om dat te voorkomen (wat nooit helemaal zal lukken) geef ik normaliter geen kopie af of laat ik geen een kopie maken van een legitimatie af. Indien dat wel nodig is, dan gebruik ik nooit mijn paspoort, maar altijd een ander legitimatiebewijs, zoals een rijbewijs. Daarvan heb ik op mijn computer een kleurenscan staan waarvan bepaalde kenmerken onleesbaar zijn gemaakt. Deze print ik in kleur uit. Vervolgens print ik er een diagonaal “watermerk” overheen waarop staat vermeldt voor welk doel de kopie is afgegeven op welke datum en aan wie. Bovendien doe ik dat altijd eenmalig. Wordt de kopie misbruikt, dan is dat direct te zien aan de kenmerken. Dit is mijns inziens de veiligste manier van een kopie waartegen nog nooit bezwaar is gemaakt. In het gegeven verhaal heeft de bank wel iets uit te leggen als iemand mijn kopie zou gebruiken voor het afsluiten van een lening.

 10. janus zegt op

  Dit hele verhaal klopt niet. Geen enkele bank verstrekt een lening zonder dat de persoon die hem aanvraagt en ondertekend met geldige id paieren etc. Onze dochter werkt op een grote bank als hoofd van de afd in Bangkok en heeft me verzekerd dat dit verhaal echt niet kan gebeurd zijn zo als men beweerd.
  Het zou kunnen zijn dat de dame stiekem geld geleend heeft van de bank en denkt ach de farang dokt de schuld wel als hij er achter komt.

 11. Joost zegt op

  Er zijn naar mijn mening twee mogelijkheden: 1) de bank toont aan op welke rekening het bedrag van de lening is gestort; 2) de bank komt met een origineel(!) getekend bewijs van ontvangst voor dat bedrag.
  Zoniet: laten zij maar naar de rechter gaan; dat win je in zo’n situatie altijd (zelfs in Thailand).

 12. Ruud NK zegt op

  Dit is waarschijnlijk niet de juiste plaats, maar nog een waarschuwing.
  Sta nooit of te nimmer garant voor de aankoop van een moter of wat ook op afbetaling.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website