Een Manus van Alles in Chiang Mai: Kaew

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
21 september 2015

Op het Thailandblog nemen farangs Thais vaak de maat. Tijd voor een ander geluid: de goede ervaringen die farangs hebben met Thais.

Ik neem als voorbeeld Thanapong Sungkaew oftewel in de dagelijkse omgang Kaew. Ik heb Kaew, nu 35 jaar, zo’n 13 jaar geleden leren kennen. Ik kwam regelmatig in Thailand met vakantie en was van plan hier later te komen wonen. Ik wilde Thais leren en dat vond ik niet eenvoudig. Ik leerde niets van de “straat”. Hoewel ik een vijftal talen spreek, pikte ik vrijwel niets op van luisteren naar Thaise mensen. Taalkundigen hebben mij uitgelegd dat het komt omdat Thais een klinkertaal is en alle talen die ik kende zijn medeklinkertalen. Medeklinkers boden mij veel meer structuur, meer houvast dan klinkers. Kaew pakte het grondig aan: zonder toonregels geen gedegen kennis van het Thais.

Ik had veel sympathie voor zijn ambities. Hij kwam uit een arme familie in de buurt van Chiang Mai. De armoede, maar ook het totaal ontbreken van ambitie om hogerop te komen, waren een enorme prikkel om te proberen of hij zijn milieu kon ontstijgen. Hij bezocht een elite middelbare school, Prince Royal College. Niet dat het makkelijk was als arme jongen te midden van welvarende medescholieren. Hij schaamde zich een beetje voor zijn afkomst maar maakte gelukkig de school af. Vervolgens een master–opleiding aan Chiang Mai university. Daarna vond hij een baan bij een bedrijf dat diensten leverden aan farangs, waaronder taalonderwijs. Voor het bedrijf bracht taalonderwijs niet zo veel op en ze stootten dit af. Kaew kon de klanten overnemen en deed dat met veel verve.

Geleidelijk aan breidde zijn dienstenpakket zich uit. Advies aan farangs over bankzaken, immigratie, belasting, gezondheidszorg, onroerend goed, regelingen voor eigendom van auto’s en motorfietsen, verzekeringen, eenvoudig juridisch advies en begeleiding bij het vinden van een advocaat, indien nodig. Verder aankoop en onderhoud van computers en internet. Last but not least simultaan-vertalingen tussen echtelieden. Er zijn heel wat misverstanden tussen farangs en hun Thaise echtgenotes! Let wel: geen bemiddeling maar alleen vertaling. Desgewenst begeleidt hij mensen naar allerlei instanties.

Kaew heeft de levensstijl van farangs zien veranderen over de voorbije 8-9 jaar, vooral over de laatste 4-5 jaar. Veel meer mensen willen hier permanent komen wonen. Dat vereist heel wat meer planning dan vroeger. Mensen willen nu vaker eigendom bezitten dan huren, willen iets aan hun kinderen nalaten. Noodzakelijkerwijze moeten farangs zich veel meer verdiepen in de Thaise wetten en regels. Mopperen helpt niet veel. Je moet je er zo goed mogelijk doorheen slaan en dat lukt ook, maar doe het meteen goed, wees helder, probeer geen trucs.

Kaew heeft dus een heel pakket van diensten aan te bieden. Dat pakket is zo breed als de problemen waar de farang op stuit in zijn Thaise bestaan: huisvesting, onroerend goed, visa-aangelegenheden, bankzaken etcetera. U vraagt, Kaew draait.

Kaew heeft vooralsnog een eenmansbedrijf: korte lijnen van communicatie, een duidelijk aanspreekpunt. Kaew rekent 500 baht per uur voor zijn diensten. Niet spotgoedkoop maar dan heb je ook wat. Voor onroerend goed transacties maakt hij offertes. Duidelijkheid is maar alles. Voor verkoop van onroerend goed is dat 3% van de verkoopprijs. Voor beheer van onroerend goed (innen van huur en afwerking van klachten van huurders), 10% van de huur. De farang heeft er geen omkijken naar.

Contact

Kaew heeft veel referenties: veel farangs maken al jaren gebruik van zijn diensten en kunnen instaan voor zijn kundigheid en eerlijkheid en zijn fatsoen. Laat ik beginnen bij mijzelf: Dr Louis Gooren, emeritus professor (e-mail: louisjgooren@gmail.com).

Ingezonden door Louis Gooren


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Een Manus van Alles in Chiang Mai: Kaew”

 1. Ben zegt op

  Zeer interessante bijdrage, mijn dank daarvoor

 2. theo hua hin zegt op

  Wanneer iemand zo excellent is als hier beschreven, waarom dan deze advertentie? Hij is 35 jaar en dus waarschijnlijk zo’n ruim tien jaar bezig. Hij werkt nog altijd alleen! Echter, hij zou moeten omkomen in het werk wegens een niet te stuiten aantal positieve recommandaties en inmiddels een bataljon mensen in dienst moeten hebben….. dacht ik tijdens het lezen van de advertentie….

  • Daniel VL zegt op

   Ik doe mijn hoed af voor deze man. Zo iets opbouwen proficiat. Als hij iemand in dienst neemt moet hij die ook betalen. Hij houdt de eer aan zichzelf. Het is hier geen advertentie. Het is een verhaal van een jongen uit een arm gezin, die zich door studie heeft opgewerkt tot wat hij nu is. Proficiat.

 3. Rene Martin zegt op

  Prima idee om dit soort info op het blog te zetten en ik hoop dat er in andere steden ook mensen zijn die positieve ervaringen hebben met dit soort dienstverleners en dit ook met ons wil delen.

 4. NicoB zegt op

  Beste Theo, je dacht iets tijdens het lezen van deze posting, wat overigens geen advertentie is maar een bericht van iemand die eens een positief verhaal over Thai wil delen met ons.
  Ga proberen je gedachte toch iets te nuanceren.
  Deze week weigerde een waterpomp dienst. Via familie kwam er een man die alles repareert wat op stroom draait, letterlijk roept u maar. Na wat checks zou het de pressure switch zijn, toch ging hij door om zeker te zijn dat het die ook was, wilde niet dat er een nieuwe in zou komen voor hij zekerheid had. Prima instelling. Volgende dag kwam hij terug met een nieuwe switch en ja hoor pomp draait weer als vanouds.
  Dit soort mensen zijn goud waard, maar dat rekende hij niet, voor 2 x bezoek aan huis, het halen van de nieuwe switch en de aanschaf daarvan 800 bath.
  Vraag, heb u ook personeel? Nee. Waarom niet? Lastig, moeilijk kwaliteit te behouden, heb werk zat en dat is voldoende. Hij neemt werk aan t/m de zaterdag, houd de zondag vrij, maar als er nood is of hij zaterdag niet door zijn werk is gaat hij zondag nog even door.
  Dus waarom deze Kaew geen personeel heeft, kun je alleen weten door hem dat te vragen. Ik vermoed dat hij hetzelfde gaat zeggen.
  Leuk dit positieve verhaal, zo kan en gebeurd het dus ook.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website