Drie jaar geleden hebben wij een gezamenlijke woning in Nederland verkocht waar een hypotheek op zat. Verkopen in een goede tijd is altijd lekker en zeker als dat zo’n beetje de laatste band is wat nog financieel met NL bindt. Winst is onbelast en hypotheekschuld afgelost dus nergens meer om naar om te kijken. Dacht ik…..

Begin dit jaar bezocht ik bij toeval Mijnbelastingdienst en bleek dat ik aangifte moest doen over 2019 en 2020. Uiteraard veel te laat maar wat kan er fout gaan als de uitkomst toch nihil is. Het jaar 2019 kon ik invullen en versturen, een aantal dagen geleden kreeg ik de definitieve aanslag. Bedrag van aanslag nihil en een verzuimboete van 385 euro.

Aanslag 2020 kan ik niet eens versturen aangezien er aangegeven wordt dat ik geen aangifte hoef te doen terwijl er toch echt staat dat ik aangifte met wederom nihil uitkomst moet doen. Volgend probleem staat weer voor de deur 🙂

Dat er verzuimboetes bestaan dat snap ik nog wel maar een verzuimboete van 385 euro op 0,00 euro belastingschuld voelt op z’n zachts gezegd als genaaid worden.

Correspondentie blijkt altijd naar het voormalige adres gestuurd te zijn terwijl ik juist op Mijnoverheid de juiste gegevens jaren geleden al had ingevuld er van uitgaand dat deze gebruikt wordt. Fout… nergens vanuit gaan.

Wat ik mij nu afvraag is of het zin heeft om bezwaar te maken. Op de website van de belastingdienst staat de periode beschreven nadat de “belastingschuld” is ontstaan. Naar mijn weten is een bedrag van nul euro van de aanslag geen schuld maar dat kan ik mis hebben en het botst met bij mij wat als rechtvaardig mag worden beschouwd.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/betalenenontvangen/content/ik-heb-een-boete-gekregen

Rating: 3.62/5. From 13 votes.
Please wait...

17 reacties op “De Nederlandse belastingdienst, leuker kan je het niet maken (lezersinzending)”

 1. Erik zegt op

  Johnny BG, ik begrijp uit jouw verhaal dat er sprake is van het niet of niet tijdig ontvangen van de ‘uitnodiging’ aangifte te doen. En je zegt dat jouw adreswijziging niet bij de dienst is aangekomen of niet juist is verwerkt.

  Ik denk dat je eerst in de historie moet nagaan of de gemeente in NL na uitschrijving jouw juiste Thaise adres had want de gemeente geeft dat door aan de dienst. Je zegt ‘voormalig adres’ maar welk adres was dat (NL of TH), en ben jij misschien in gebreke gebleven een wijziging van jouw Thaise adres tijdig door te geven? Ben je in Thailand verhuisd? Heb je over oudere jaren wel in Thailand die ‘uitnodiging’ gehad?

  Daar zit ergens een missing link en als jij kunt aantonen dat er bij de dienst fouten zijn gemaakt heb je een goede reden bezwaar aan te tekenen tegen de verzuimboete.

  Als je bezwaar maakt denk aan de termijn!

  • Ger-Korat zegt op

   Vind het toch wel weer een apart verhaal. En wel er wordt gebruik gemaakt van Mijnoverheid en Mijnbelastingdienst en dan kun je eenvoudig aangeven dat je van elke bericht dit in je email wilt ontvangen,.Wat is er nou gemakkelijker dan de email want post op een huisadres kan kwijtraken of bij de buren of elders worden bezorgd. En een ieder hoort te weten dat als je jaar na jaar aangifte doet aan de Belastingdienst je dit niet zo maar op eigen houtje kunt stopzetten. Want er kunnen zaken zijn die de Belastingdienst niet weet bijvoorbeeld een 2e inkomen uit het buitenland of inkomen uit bedrijf terwijl je eerder in loondienst was, extra inkomen of een nieuw vermogen naast het eigen huis, nieuwe aftrekposten en nog wat meer zaken. Dat het huis er niet meer is en dan zomaar je jaarlijkse aangifte stoppen is onjuist.
   Vind trouwens wel de boete hoog en ik zou in een brief vragen om, vanwege het eenmalige missen van de aangifte, om deze te verminderen.

  • Hans S. zegt op

   Over 2017 en 2018 moest ik aangifte doen. De brieven van de Belastingdienst zijn naar een verkeerd adres verzonden waardoor ze me nooit hebben bereikt. Intussen heb ik om vrijstelling inhouding belasting voor Thailand gevraagd (en gekregen) waarbij ik mijn huidige adres moest vermelden. De Belastingdienst heeft het dus geweten. Kennelijk werkt men daar met gescheiden bestanden waardoor een verandering niet overal doorwerkt. Over 2017 na protest geen extra kosten gekregen. Maar over 2018 blijft de Belastingdienst volhardend. Ze willen wel alle vormen van boetes kwijtschelden maar niet de renteboete.Ik heb een bezwaarschrift bij de rechtbank ingediend (maart 2022). Nog geen uitspraak.

   • Erik zegt op

    Hans S, rente is geen straf, geen boete. Maar ik ben benieuwd wat de rechtbank gaat oordelen op jouw beroep. Was die rente zo hoog dat het het griffierecht, het wachten en de moeite waard is?

  • Edo zegt op

   In de jaaropgaves staan toch ook het juiste adres weer gegeven Als je de juiste adres heb door gegeven kan je
   Bezwaar aantekenen
   Heb in mijn geval ook met succes gedaan

 2. willem zegt op

  Ik kan je aanraden bij mijn.overheid.nl en of berichtenbox overheid app aan te melden. Daarmee mis je nooit meer een bericht/post.

  • Ger-Korat zegt op

   App zeg je, je gaat toch geen bestanden, brieven en bijvoorbeeld je belastingaangifte in een App op je telefoon lezen laat staan invoeren; gepruts op een paar vierkante centimeter en dan heb je er nog een vergrootglas bij nodig als je overzicht wilt behouden over de gehele tekst. Eenvoudig op een groot computerscherm en dan inloggen op de website in plaats van een App.
   De vraagsteller heeft zich al aangemeld maar ‘vergeten’ (?) zich aan te melden voor het ontvangen van elke bericht in zijn email. Bij het openen van Mijnoverheid krijg je standaard de vraag of je van nieuw toegevoegde deelnemers ook de post per email wil ontvangen. Zo mis je je nooit een bericht want naast de email blijf je bijvoorbeeld van de Belastingdienst ook hetzelfde bericht op je huisadres ontvangen.

   • Tambon zegt op

    Niet met je eens, beste Ger. Ik doe alles via en met een app. Prima te doen. Kwestie van doen. Een bericht van Mijn Overheid is snel gelezen. Een bijbehorend pdf-bestand evenzo snel geopend. Indien nodig daarna of later via de website verwerken. Afgelopen paar jaren in Nederland zelfs belastingaangiftes vis de app afgehandeld. Ik ben het wel eens met de rest van je betoog: met de nodige alertheid is veel ergernis te voorkomen.

 3. ruud zegt op

  Een verzuimboete is een boete voor het niet doen van een aangifte.
  Of u bij die aangifte moet betalen, u niets verschuldigd bent, of u misschien zelfs recht hebt op geld van de belastingdienst is niet van belang.

  Over het niet kunnen doen van de aangifte over 2020 zou ik de belastingdienst buitenland bellen.
  Over het algemeen zijn dat – naar mijn ervaring – vriendelijke behulpzame mensen.
  Mogelijk kon die aangifte niet worden gedaan, omdat de aangifte over 2019 nog open stond.

  Dat u ook aangifte moet doen als de aangifte nul is, is niet vreemd.
  De belastingdienst kan immers niet raden of u belasting schuldig bent of niet.
  Daar heeft zij uw aangifte voor nodig.

 4. Kris vanneste zegt op

  Beste
  Zo laten. Je zult alleen nog meer geld verliezen
  In coronatijden is alles verkeerd gelopen door de lockdown en angst om buiten te komen …

  Je bent 350 euro kwijt maar bezwaar zal u meer kosten aan stress en valse hoop enz…
  Doe zoals de thai : keep smiling !!
  Ik kan je als Belg alleen maar toevertrouwen dat het bij ons veel erger is !! 600 euro boete enz …
  Laat de Nederlandse mentaliteit in Nederland en geniet vd vrijheid en schoonheid van Thailand zeker eens het regenseizoen voorbij is !!

 5. Lung addie zegt op

  Indien, om welke reden dan ook, je geen aangifte formulier ontvangen hebt, dan ben je verplicht er zelf een aan te vragen. Dus, wat de uitkomst van de aanslag betreft speelt geen enkele rol: u bleef zelf in gebreke. Ik ga van de veronderstelling uit dat iedereen wel weet dat er jaarlijks een aangifte moet gedaan worden, indien je er plots geen meer krijgt, reageer dan zelf.
  En wat die boete betreft: dat is een vastgesteld bedrag, ook onafhankelijk van het eindresultaat van de aanslag.

  • Erik zegt op

   Lung Addie, als je geen aangiftebiljet krijgt hangt het af van welk bedrag je moet betalen of terug kunt vragen. Zie deze link.

   https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/belastingaangifte/content/moet_ik_aangifte_doen

   Maar als men je een aangiftebiljet zendt, of per post of digitaal ‘uitnodigt’ aangifte te doen, dan is invullen verplicht ook al krijg je geld terug of is het te betalen bedrag nihil.

   • Lung addie zegt op

    Ja, het is natuurlijk weer eens anders in Nederland dan in de andere landen. Nederland is steeds een buitenbeentje geweest en dat maakt het niet eenvoudiger op.

  • henryN zegt op

   Ik krijg via “mijn overheid” nooit een bericht dat ik aangifte moet doen. Ook niet per post.
   Indien dat het geval is en je weet dat het te betalen bedrag lager is dan Euro 49 hoef je GEEN aangifte te doen (bron: belastingdienst)
   Ja je moet aangifte doen indien je een bericht daarover krijgt.

 6. Johnny BG zegt op

  Bedankt voor de reacties.

  Voor zover ik kon terug kijken heb ik sinds 2105 nooit meer een uitnodiging uitvangen voor het doen van aangifte aangezien deze enkele jaren achter elkaar nihil waren. Naar mijn weten ook een normale situatie voor mensen die in NL wonen en waarbij de uitkomst nihil is.

  Ondanks dat ik uiteraard ook een foutje heb gemaakt qua een verouderd correspondentie adres vind ik het vreemd dat de uitnodiging digitaal aangekondigd wordt bij Mijnoverheid en dat de herinnering en aanmaning vervolgens alleen met de post gaan. Die laatste twee lijken mij essentieel om ook digitaal te ontvangen indien je een mailtje hebt gemist toch een eerlijke kans hebt om het te herstellen. En daar zal mijn beroep dan maar ook op gericht zijn. Nee heb je en ja kan je krijgen.

 7. Lammert de Haan zegt op

  @Johnny BG, te laat is te laat. Daar kwam in 2019 Berthe Kraag op een wel heel harde manier ook achter. Berthe had een aanmaning ontvangen, aangevend dat de aangifte uiterlijk op 17 november 2017 bij de Belastingdienst binnen moest zijn. Zij verstuurde haar aangifte op 17 november 2017 elektronisch om 23:59:29 uur. De computer van de Belastingdienst kreeg die aangifte binnen op 18 november 2017 om 00:00:08 uur. En dat was 8 seconden te laat. De inspecteur legde Berthe vervolgens een verzuimboete op.

  In april 2019 stelde de Rechtbank Den Haag in beroep vast dat de aangifte te laat door de Belastingdienst was ontvangen en vond de verzuimboete passend en geboden.

  Maar bij jou ligt de zaak duidelijk anders. Als gevolg van een binnenlandse verhuizing in Thailand heeft de aanmaning tot het doen van aangifte jou niet bereikt. Jij hebt wel een poging ondernomen om via Mijn Overheid jouw nieuwe adres in Thailand kenbaar te maken aan o.a. de Belastingdienst maar dat is een vruchteloze weg. Zo’n adreswijziging geef je online door via het Digitaal Loket Verhuizen Buitenland of via een speciaal formulier, in te zenden aan Belastingdienst/Klantbeheer, Postbus 2892, 6401 DJ Heerlen.

  Jij hebt geen van beide acties ondernomen. En wat zijn hiervan de consequenties? Niets! Er is nl. geen wettelijke bepaling welke jou verplicht om een adreswijziging in het buitenland door te geven aan bijv. de Belastingdienst. En bij het ontbreken van zo’n wettelijke bepaling kleven aan het niet doorgeven van zo’n adreswijziging geen consequenties.

  De aanmaning heeft jou simpelweg niet bereikt en dat is de allesbepalende voorwaarde voor het kunnen opleggen van een verzuimboete.

  En dan heb ik het helemaal nog niet eens over de verscherpte bewijslevering van verzonden stukken door de Belastingdienst ingevolge het arrest van de Hoge Raad van 12 juli 2019, ECLI:NL:HR:2019:1175. Ingevolge dit arrest moet uit de verzendadministratie van de Belastingdienst ook blijken aan welk postvervoerbedrijf het stuk is aangeboden. En dat blijkt in de praktijk nogal eens op problemen te stuiten bij de Belastingdienst.

  Al met al voldoende redenen om bezwaar aan te tekenen tegen de opgelegde verzuimboete.

 8. Adri zegt op

  Een typisch geval van avas.
  Afwezigheid Van Alle Schuld.

  In combinatie met ambtelijke knevelarij.

  Als de aanslag onherroepelijk vast staat (geen beroepsmogelijkheden meer) dan tegen die ambtenaar persoonlijk aangifte doen bij de politie of OM (de laatste is geniet mijn voorkeur).
  Omdat er sprake is van onrechtmatig handelen door de ambtenaar of de belastingdienst kan jij een integrale schadevergoeding eisen, inclusief eigen uren tegen € 25,= per uur en (immateriële) schade.
  brink.adri@gmail.com, no cure no pay 10%


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website