Gisteren met mijn eigen auto vanuit Thailand (Khon Kaen) naar Cambodja gereden. Jammer genoeg tot aan de Cambodjaanse grens. Al meerder malen zonder enig probleem naar Laos gereisd met mijn auto. Naar Cambodja kan dit blijkbaar niet.

We hebben met de auto moeiteloos de Thaise grens Aranyaprathet kunnen passeren, Thaise customs en immigration waren geen enkel probleem. Alle nodige documenten ingevuld, het international transport permit boekje van de wagen (paars paspoort boekje auto) laten stempelen. Vervolgens een 100 tal meter verder gereden tot de Cambodjaanse immigration en customs.

Ons paspoort werd gestempeld voor entry Cambodia. De auto moest geparkeerd blijven staan voor de Cambodjaanse grens slagboom. Wij mochten te voet binnen. Immigration stuurde ons naar het kantoor van de customs een 20 tal meter verder aan de linkerkant voor de documenten in verband met de auto. Het hoofdkantoor mochten we niet binnen, we moesten ons aanmelden in een klein barakje voor het gebouw. Na vriendelijk aangeklopt te hebben opent een douanebeambte de deur en zegt “Wait little, lunch time”. Na half uur wachten komt de man terug en vraagt wat wij willen. We zeggen dat we met onze auto naar Ankor Wat willen gaan. “UP TO ME!” was zijn antwoord!

Wij vroegen hem wat hij van ons wilde en wat we moesten doen om verder te kunnen rijden. “Wait!” was zijn antwoord. Na 10 minuten wachten op een bankje in de hitte, kwam hij met het verhaal dat we de bus of een taxi moesten nemen naar Phnom Penh en een document moesten gaan halen bij het ministerie van transport. De auto kon blijven staan, zij hij.

We zagen duidelijk aan de manier van doen dat hij met ons een spelletje aan het spelen was en enkel geld wilde. We vroegen naar de grote baas van de customs en of we binnen mochten in het hoofdgebouw. Dat werd ons geweigerd en we werden verzocht weg te gaan. Toen we vroegen naar zijn naam ging hij gewoon in zijn barakje terug binnen en keek niet meer naar ons om. Toen maar geprobeerd het hoofdgebouw binnen te komen om een andere douanebeambte aan te spreken maar tevergeefs, ze sloten de poort voor ons. Het enige wat we konden doen was terugkeren want 6-7 uur met bus voor een document op te halen dat je nog niet weet of je zeker Cambodja binnen mag met je eigen auto is hopeloos.

We zijn terug gegaan naar Immigration Cambodja en hem vertelde daar dat we van de Cambodjaanse customs niet met de auto binnen mochten. Daar stonden ze versteld van.

Nu is mijn vraag zijn er nog mensen die Cambodia binnen gegaan zijn met hun eigen auto van uit Thailand? Hoe en via welke grensovergang? Misschien had een envelopje onder de tafel geholpen…….?

Ingezonden door John

18 reacties op “Lezersinzending: ‘Up to me’ – met de auto naar Cambodja”

 1. khmer zegt op

  In Cambodja handel je alles af via steekpenningen. Na ruim negen jaar in KH te hebben gewoond, kan ik je verzekeren dat geld alle deuren opent, en zonder geld gebeurt er domweg niets. Hoeveel je discreet moet overhandigen, verschilt per ambtenaar, en soms doet een fles wijn of whisky ook wonderen. Houd er overigens rekening mee dat je hetzelfde circus krijgt bij terugkeer naar Thailand. Mijn advies: haal je geen onnodige ellende op je dak en reis met het OV – kost geen drol.

 2. Freddy Meekers zegt op

  Ben al 2 maal met de auto naar Cambodia gereden, dit zonder problemen aan de grens ?.
  Wanneer de auto op jou naam staat en de nodige documenten (boekje) is er geen enkel probleem !, enkel 100 bath per dag betalen om in Cambodia rond te rijden !, wel opletten in Cambodia ben je niet verzekerd door de Thaise verzekerings maatschappij !, geen enkele Thaise maatschappij wil ge verzekeren voor enkele dagen of weken van je verblijf daar !. Het is wel mogelijk om in Cambodia een verzekering te nemen van naargelang je verblijf daar.

  • john zegt op

   Welke grens overgang heb je genomen met de wagen ? Wasdit lang geleden ? Vorige week kon dit niet .
   Grt John

 3. Kurt zegt op

  Aan de grens Aranyaprathet spelen ze altijd met uw voeten en dan laten ze je toch nie binnen .

  Via Koh kong overgang gaat het altijd , ze vragen dan 100baht per dag geven je een rode nummer plaat die vals is om toch maar die 100baht per dag te hebben en je moe terug komen via de zelfde overgang
  normaal gezien mag je dan alleen maar in koh kong rijden , we zijn al in Sihanoukville geweest en in Phnom pehn , hopelijk heb je daar geen ongeval , niet verzekerd ginder
  Ook bij het binnen rijden vragen ze 100baht om de barreel omhoog te doen , Welkom in Camodia

  groeten

  • Leo Th. zegt op

   Het ontbreekt je niet aan lef Kurt, ik zou in Phnom Penh beslist niet zelf auto willen rijden en al helemaal niet zonder verzekering. In Bangkok rijd ik soms wel zelf maar het verkeersgedrag in Phnom Penh is een totale chaos en daar waag ik mij sowieso niet aan. Volgens Freddy is het mogelijk om je auto in Cambodja tijdelijk te verzekeren maar hij vertelt er niet bij hoe dat dan in zijn werk gaat. Mijn advies, (voor wat dat waard is) huur in Cambodja een auto met chauffeur, wat spotgoedkoop is. Je moet er toch niet aan denken wat een ellende je te wachten staat wanneer je met je eigen auto, verzekerd of niet en ongeacht de schuldvraag, betrokken raakt bij een verkeersongeval. En geloof me, rondrijden in Cambodja in een huurauto met chauffeur is ook al avontuurlijk!

 4. Kees en Ellis zegt op

  Goed dit te lezen. We hoorde al geruchten, dat het niet al te lekker liep aan de grens. Toeristje pesten, noemde ze het toen. We wilden half februari Combodia gaan bezoeken met ons eigen Motor-home (omgebouwde Toyota Vigo met opbouw) genaamd Moggy-Song (2) Met Trotter Moggy (1) een zijn we van Nederland naar Thailand gereden. Dat was een Mercedes Unimog. zie http://www.trottermoggy.com 30.000 km. 18 landen in 14 maanden. Nu gaan we gaan nu wat mooie plaatsen in Thailand bezoeken en misschien Laos. We zien wel. We wonen al 7 jaar in Thailand, 23 km van Chiang Mai en het bevalt ons prima. Groetjes aan alle trotters.

  • Jan VC zegt op

   Kees en Ellis,
   Op een goeie 40 km van Udon Thani en Sawang Dan Din ligt het prachtige meer met ontelbaar mooie bloeiende lotussen. Zeker eens aandoen! Het kan als je toch zinnens bent om Laos te bezoeken. Wij wonen in Sawang Dan Din, een goede 120 km van de Grens met Laos.
   Groetjes en geniet van jullie trip!
   Jan en Supana

 5. fransamsterdam zegt op

  Als duidelijk is dat hij ‘alleen maar geld wilde’ is terugkeren natuurlijk niet het ‘enige dat we konden doen’.
  Vragen naar zijn grote baas, het willen binnendringen van het hoofdgebouw, vragen naar zijn identiteitsgegevens, en tien minuten klagend over de hitte op een bankje, ik vind het, zeker voor iemand die kennelijk al langer bekend is in Azië, redelijk naïef, om niet te zeggen ongeloofwaardig.

 6. ronald zegt op

  Dat envelopje moet je altijd bij je hebben, dat is mijn ervaring, het is corrupt maar het is niet anders. En niet alleen bij de grenzen.

  • Davis zegt op

   Yep, steevast dubbel geplooid briefje van 10 USD tussen je paspoort steken.
   Of georganiseerd reizen, daar zitten de ‘fooien’ voor de officials trouwens ingecalculeerd.

 7. Stinus zegt op

  Over welk bedrag spreken we dan Ronald ?

 8. khmer zegt op

  Nog een laatste opmerking over eventuele ongevallen: in Cambodja ben je mét of zonder verzekering sowieso de pisang als je bij een ongeluk betrokken raakt, zelfs als het niet jouw fout is. En dat kan behoorlijk in de papieren (US dollars) lopen. Alles wordt ter plekke afgehandeld, inclusief betaling van de politie die een ongeluk waarbij een westerling betrokken is, als leuke extra bron van inkomsten ziet. In Cambodja je recht halen is er simpelweg niet bij!

 9. khmer zegt op

  Stinus, je praat dan over bedragen vanaf 5 dollar. Over het algemeen zijn ‘ze’ tevreden met 10 dollar, maar bij ernstigere zaken, zoals een ongeval, praat je al snel over honderden dollars. Bij ongevallen met dodelijke afloop betaal je duizend dollar per overledene (tegemoetkoming in de crematiekosten).

 10. Paul Schiphol zegt op

  Zelf enige jaren geleden, auto met gids + chauffeur gehuurd voor een bezoek aan Angkor Wat. Weet niet meer wat ik betaalde maar schandalig goedkoop. Tot mijn verrassing 2 man i.p.v. de gids/chauffeur die ik verwacht had. De gids stond keurig klaar op het vliegveld van Siem Raep. Wat bleek, de chauffeur sprak geen Engels en de gids had geen rijbewijs, vandaar maar samen voor één prijs. Nu de corruptie, bij de immigratie op het vliegveld van Siem Raep bleek ik geen visum upon arrival te kunnen krijgen, had dit van te voren moeten regelen. Ook had ik geen pasfoto bij mij. Maar met enige ervaring in lastige situaties, sprak ik voor ik in problemen kwam een officieel uitziende figuur, met aan beide zijden 3-sterren op zijn schouders, aan en legde hem mijn probleem voor en vroeg of hij dit kon oplossen. Geen probleem voor 20 US$ kon hij het regelen. Gaf hem de $20 en mijn paspoort, daarna werd ik via het diplomatieke kanaal langs de douane/immigratie geloodst en stond natabene als eerste passagier aan de bagageband.
  Kortom geld doet wonderen, maar ach wie weet dat niet.
  Groet, Paul Schiphol

 11. Stinus zegt op

  Bedankt “khmer”voor de nuttige tips. . . ., ik ben zowiezo voorstander van openbaar vervoer ! Maar zou wel graag een brommer , 125 cc , huren in Cambodja zelf, omdat deze manier van ” rondzien ” mij wel bevalt :-). Ik onthoud jou tip : ” envelopke van 10 dollar op zak ;-)”

 12. Davis zegt op

  Tja, eerste trip naar Combodja. Kreeg de tip van een bevriend UN-medewerker: aan de grensposten is de gangbare ‘bribe’ (smeergeld) 10 USD. Was al hele tijd terug. Sneu van die bribery maar het is zo.
  Reis je trouwens georganiseerd, met een bus, zit die bribe in de prijs van je package… Same same, but not so different.

 13. dirkvg zegt op

  Ik vertrek binnen een week voor de 9e keer naar Cambodja.
  eVisa vraag ik aan via de website, en nooit problemen gehad in de luchthavens Pnom Penh of Siem Reap.

  Die keer dat ik naar Vietnam met de bus ging, een tussenpersoon … welke spontaan haar diensten aanbood …. mijn papieren laten in orde brengen voor 10 dollar.
  Ik veronderstel dat ze een deel gaf aan de douaneambtenaar. Ik heb geen file moeten doen,alles correct gestempeld, en met mijn rugzakje naar Vietnam gewandeld…. en daar hetzelfde liedje.

  Ik verzoen me ermee dat die mensen een equivalent maandloon hebben van 350 dollar/maand of minder.
  En voor mij geen stress…

  Zelf rijden in Cambodja… zeker niet.

 14. Kurt zegt op

  Ik ga sinds 2007 na Cambodia ongeveer iedere 40 dagen , het is eens weg van Thailand voor een weekje , heb al op alle soorten manieren geweest meeste grenzen uitgetest ,zelfs nog in begin via Koh kong , dan waren er nog geen bruggen aan die rivieren , dan met een houten vlot en motor overzet doen twas de moeite zo een trip . Vanuit Pattaya na Aranyaprathet 260baht minibus tot aan de grens daar , aan niemand een Visa kopen voor de grens . Indien thaise immigration voorbij dan loop je door , dan kun je een visa kopen aan de links kant kost 1000baht als je door loopt naar de andere kant van de straat is het ginder 20usd , dus 10 usd goedkoper . Nu is de prijs wel 5 USD meer bij aankomst alle visa sinds 2015. Maar indien je dan de Visa hebt dan immigratie voor binnen komen daarna door wandelen kan je een aantal taxi zien staan , de ene na Phnom pehn de andere na Siem riep . Prijs per persoon , ik kocht altijd de voorste zetel da was 700baht , de achterste 600baht , dan zit je daar met 4 op een rij minimum , dus beter voorste, tijd van de reis 6u ongeveer toch . Er is ook een bus die zal iets van 12usd kosten eventueel. Via Koh kong aangewezen een visa te nemen online E VISA 25usd of 30USD , opgelet er zijn websites die er zelfde uitzien en die vragen duidelijker meer , een kopie zoals de echte , mijn buurman had het vast . In Phnom Pehn aangewezen Nana hotel 20USD recht over sorya center , daar zin veel barkes en alles aan 1usd om te drinken . Veel Belgen en Nederlanders ook mensen die er wonen zoals een vriend van mij doet dan een grote toer soms in Cambodia ongelooflijk mooi en hij spreekt de taal van ginder ook thaise , U kunt er een motor huren maar altijd beter met iemand die de weg kent . IN Sorya Beergarden heb je ook 2 disco ,Pontoon is de max , en de after party is in Gpub das van Rudi een Belg en hij heeft de Beergarden 51 waar je kan eten een lage prijs en drinken ga ik iedere keer en ook veel security daar , dus extra veilig gevoel . Mensen komen er zien naar voetbal in het wekend ook . In Sacino van Phnom pehn als je binnen komt tegen 17u30 en ge ziet aan het restaurant het grote buffet staan direct links , normaal kost dit 16usd , maar er staan Cambodianen voor je binnen gaat een paar meter verder op , en ze kijken naar jou om te zien of je intresse hebt om te eten , volg hen na Wc er staan geen camera , u kunt er een ticket kopen 5usd . Dan wandel je er gewoon mee binnen en ticket afgeven, hoe kunnen ze verkopen aan 5 usd , omdat ze hun lidkaart bij speler in stelken zo hebben ze punten voor gratis eten, en verkopen ze hun ticket , slim gezien en u bent er verwent voor 5usd alles wa je wilt inclusief drink desserts, ik kan nog uren verder maar hopelijk jullie wa bij gebracht

  Kurt


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website