Beste lezers,

Vandaag zag ik op de weg tussen Chiang Rai en Mae Chan een bord Long Neck, Karen Village. Ben daar een kijkje gaan nemen.

Bleek echter dat een toegangsprijs van 300 Bath per persoon werd gevraagd. Er kon ook geen ticket worden uitgereikt. Ben dan ook vlug vertrokken.

Wens deze poging tot aftroggelen van de farang dan ook te melden aan de lezers van Thailandblog.

Met vriendelijke groet,

Roel


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersinzending: Laat je niet aftroggelen bij een Long Neck Karen Village”

 1. Cornelis zegt op

  Ik zie het probleem niet: als je het het geld niet waard vindt rij je door, maar gun een ander de kans om wat bahtjes te verdienen.

 2. BramSiam zegt op

  Roel,
  Heel verstandig dat je doorgereden bent. De exploitatie van de longneckvrouwen en meisjes is een verwerpelijke misstand die niet meer thuishoort in het moderne Thailand. Het is een vorm van slavernij en mismaking. Deze vrouwen en meisjes kunnen nooit meer normaal functioneren. Als de ringen ooit van hun hals verwijderd zouden worden breken ze subiet hun nek en bovendien zijn ze mismaakt met vergroeide sleutelbenen en ribben. Als je aapjes wilt kijken kun je beter naar de dierentuin gaan, hoewel het daar in Thailand ook niet allemaal even diervriendelijk is.

 3. sabine zegt op

  Ja, gun ze dat. Het is een bevolkingsgroep die slechts wordt “gedoogd”in Thailand door de Thaise regering en verder geen enkele rechten heeft op subsidies of andere hulp welke wel voor de Thais geldt. Ze moeten van de verkoop van hun werk en dus zoals hier een toegangsprijs, zien te bestaan.
  Verder vond ik het die paar bahtjes best waard.

 4. Albert van Doorn zegt op

  Wij farang worden overal bij entree meer Thaise Bath afhandig gemaakt dan de Thaise bevolking,
  ik was ook zo’n persoon die in opstand kwam, en de Thai de waarheid vertelde over dit fenomeen, zelfs bij de TAT dit aanhangig gemaakt, de reactie van de TAT was, neem contact op met de douane? bij de TAT vertelde ik dat ik in Thailand WOON, geen toerist.

  Moraal van dit verhaal, betaal, loop weg, of geniet van Thailand.

  Ik heb mij er ook bij neer gelegd, wij kunnen dit niet verhelpen.

 5. sabine zegt op

  Roel, laten wij westerlingen geen oordeel hebben over al eeuwen bestaande culturen! Of wil je maar gelijk ook actie gaan voeren bij de diverse Afrikaanse culturen c.q. stammen. Bekijk eens foto’s van deze cultuur uitingen c.q. vervormingen van het lichaam.
  Ach, oordelen zonder enige kennis van zaken is heel makkelijk.

 6. sabine zegt op

  Sorry Roel, deze laatste reactie was bedoeld voor Bram Siam

 7. Verheyden Emiel zegt op

  We zijn net terug van een maand doorreis door Thailand. Inderdaad moet men opletten. Ook wij bezochten het Karendorp en betaalden 300 bath. Tijdens heel onze reis voelde ik mij echter slechts éénmaal duidelijk opgelicht door onze persoonlijke gids en dat gebeurde aan de ” Golden Triangle”. Voor het overige waren wij goed voorbereid en hebben niet het gevoel echt opgelicht te zijn. Overal ter wereld kost het geld toeristische attracties te bezoeken. Wij zijn nu een week terug in België en ik voel me meer opgelicht dan tijdens de 4 weken reis door Thailand. Alles is relatief. Voor ons is Thailand geslaagd met mooie herinneringen.

 8. Rick zegt op

  Is nog al normaal dat wij als toerist iets meer betalen…. in Thailand! Die mensen moeten het doen met 300 baht per dag. Gewoon aanpassen aan de cultuur, is er ook niks aan de hand, je woont/verblijft in Thailand, niet je eigen land!

  • Thaimo zegt op

   Off topic ; Vergeet niet dat 300 baht per dag niet heel weinig is als je bedenkt dat Thai al voor 20-40 baht kunnen eten. Reken het eens oom per week/maand en vergelijk het eens wat een alleenstaande moeder/vader met een paar kids hier heeft om van rond te komen per dag..

   Ik kom elk jaar in Thailand en gun ze allemaal wat ben ook (te) gul maar ik vind niet dat ze de farang maar het vel over de oren moeten trekken omdat wij toevallig een 7,50 niet al te veel vinden om een “nep” attractie te aanschouwen.

   Ben ooit jaren geleden in Mae Hong Son geweest bij de Longnecks en het is triest te zien dat jonge meiden daar op een houten vlonder hun jeugd slijten met een ringen om hun nek voor de apengapende toerist (ik was er ook 1 van, ooit)

  • Eugenio zegt op

   Beste Rick,
   Allemaal een beetje kort door de bocht.
   Deze mensen moeten het doen met veel minder dan 300 baht per dag. Of dacht je nu echt serieus (??) , dat dit geld grotendeels naar hun gaat?
   Het zijn stateloze mensen (een schande dat ze nog steeds geen Thais paspoort hebben), die uitgebuit worden door rijke Thai (dezelfde lieden die volgen jou: ons, de te rijke Farang ongelimiteerd mogen plukken)
   Deze Long Neck’s zijn compleet rechteloos en een speelbal van jouw Thaise cultuur, waarin buitenlanders als tweederangs burgers worden behandeld.

 9. Frans Nico zegt op

  Longneck-vrouwen bestaan niet. De nek is niet langer en kan ook niet langer zijn dan zonder die ringen. De ringen zijn zwaar en drukken op de schouders. Omdat de meisjes op hun vijfde jaar al de eerste ringen omkrijgen, vergroeien de schouders als het ware omlaag. Daardoor lijkt de nek langer. Het is niets anders dan schoudervervorming. Lees meer op: http://www.hieristhailand.nl/dubbele-verhaal-longnecks-thailand/.

 10. Eugenio zegt op

  Helaas gaat het leeuwendeel van deze 300 baht naar de Thaise zakenlieden / politici / ambtenaren) die deze mensen uitbuiten.
  Een mooi Thais verdien model.
  De toerist 10 maal teveel laten betalen en de “Hilltribe” mensen, die in een kwetsbare positie zitten, omdat ze niet over de Thaise nationaliteit beschikken(!?), afschepen met een fooi van 1500 baht per maand.
  Een advies aan de leden van de “roze brillen brigade” die dit soort misstanden op allerlei niveaus onbewust faciliteren en die toch een bijdrage willen leveren: Geef rechtstreeks je fooi aan de mensen die het echte werk doen in Thailand. (Bijvoorbeeld aan kamermeisjes, taxichauffeurs en horeca personeel)
  En doe niet mee met het verdedigen van de hogere prijzen die aan buitenlanders overal worden berekend, zolang dit teveel betaalde geld nog steeds in de zakken van de rijke Thai belandt.

  http://travel.cnn.com/bangkok/life/gallery-thailands-longneck-women-controversial-tourist-attraction-154136

 11. BramSiam zegt op

  Sabine beschuldigt mij van een gebrek aan kennis van zaken. Ik weet niet waar ze dat op baseert. Ik ben goed op de hoogte van deze vorm van exploitatie en van de verminkingen die het veroorzaakt. Verder denk ik dat het goed is dat we waar mogelijk een stem laten horen tegen dit soort zaken, zoals ook tegen vrouwenbesnijdenis in Afrika. Dat laatste doen ze trouwens niet om geld aan te verdienen en als publieksattractie. Merkwaardig genoeg gaat de discussie er nu over of het genieten van deze misstand al dan niet Bht 300 mag kosten.

 12. ruud zegt op

  Moeten die mensen dan gratis voor aapje spelen?
  Zou u het op prijs stellen als de Thai allemaal kwamen kijken hoe u in uw tuin zit en dan nog gratis ook?

 13. Pieter zegt op

  Als je in Thailand woont en dit kunt aantonen d.m.v Thaise rijbewijs, of een yellow boekje, betaal je precies net zoveel als een Thai, dus dat meer betalen voor atractie’s is alleen van toepassing voor toeristen.

 14. Co zegt op

  Mocht het een wit bord zijn met groene letters dan logeer ik daar geregeld in dat dorp . Naast de Karen leven daar ook enkele andere ‘bergstammen’ waaronder de Akha (mijn vriendin) . De entree geld is idd voor de Thaise grondeigenaar (een ondernemer) . Ook gaat er een deel naar de longnecks , aangezien zij de trekpleister zijn …. de andere stammen krijgen niks . Grondgebruik is gratis voor de bewoners , je mag er een huis , marktkraampje en volkstuintje opzetten en ook het water is gratis want dat stroomt door de achtertuin . Stroom is er niet (op enkele zonnepanelen na) en gekookt word er op vuur (gratis bamboo) op een enkele gaspit na … In principe hoeft mijn vriendin dus idd alleen eten aan te schaffen ware het niet dat ze twee kinderen heeft . School en ziekhuis/dokterbezoek zijn kosten die zij zelf moet betalen (dokter is soms gratis , vaak niet) . Een vast inkomen heeft ze niet , ze is afhankelijk van haar kraampje met (zelfgemaakte) souveniers die toeristen bij haar kopen . Ze houd er ong. 175baht aan over per dag ….. lang niet het minimumloon maar wel eigen baas en zelfvoorzienend !!
  Ik ben er nu enkele jaren achtereen wezen logeren (3maand p.j.) en kan inmiddels concluderen dat ik geen vrolijker volk ben tegengekomen ter wereld dan deze stam !! ‘s Avonds komen ze altijd zingend en giechelend langs richting de winkel en weer terug om dan tot in de late uurtjes door te gaan …


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website