Hierbij de ervaringen bij het d.d. 16 mei 2016 aanvragen van een nieuw Nederlands paspoort teneinde het visum uit het oude paspoort tijdig over te laten zetten naar het nieuwe paspoort.

Adres Ambassade is 15 Ton Son Alley/Soi Ton Son, Lumphini, Pathum Wan, Bangkok, dat is aan de achterzijde van de Ambassade, de voorzijde wordt niet meer als entree gebruikt.

Aangeleverd door mij:

 • Paspoortaanvraagformulier (te downloaden vanaf de site van de Ambassade).
 • Kopie persoonlijke pagina huidige paspoort (origineel ter inzage hebben).
 • Kopie laatste jaarverlenging Visa O-A (origineel ter inzage hebben).
 • Kopie laatste 90 dagen adresmelding (origineel ter inzage hebben).
 • Pasfoto die voldoet aan de zeer strenge eisen, hoofd recht, niet te klein, niet achter- of voorover, egale achtergrond, etc. , zie de site van de ambassade (goede pasfoto te maken tegenover de ingang van de ambassade, dit kantoor is helaas pas open vanaf 9 uur, terwijl de ambassade om 08.30 uur open gaat).

Alles in enkelvoud, in tegenstelling tot wat rechtsboven in het aanvraagformulier gevraagd wordt.

De kopieën hoeven niet ondertekent te worden, er is geen kopie van een Tabien baan nodig of anderszins t.a.v. bewijs van een woonadres. Lees ook de Checklist op de site van de ambassade voor bijzondere gevallen.

Bij de ingang wordt een foto genomen, krijg je een bezoekerspas en wordt je gescand, bij de entree wacht een vriendelijk iemand je op en geeft je een volgnummer, het was zeer rustig, regelmatig kwam er iemand binnen, maar ook bijna direct aan de beurt. Vriendelijke, behulpzame en zeer goed Nederlands sprekende Thaise dame controleerde de papieren, vervolgens wordt weer een foto genomen, de voorgaande en deze foto niet die voor het paspoort, de linker en rechter wijsvinger worden gescand en je plaatst een handtekening die naar je paspoort wordt overgezet.

Je kunt alvast betalen voor de verklaring die Immigration van je vraagt waaruit je oude en je nieuwe paspoortnummer blijkt en dat het nieuwe paspoort is uitgegeven door de Nederlandse ambassade in Bangkok, volgens de ambassade is Immigration hierin heel streng geworden, mijn Immigration Office eist dit. Bij het afhalen of toezenden van je nieuwe paspoort is die verklaring dan direct beschikbaar, kosten Thb 1.050, kosten paspoort Thb 4.490.

Je kunt kiezen, het paspoort afhalen of op laten sturen. Kies je voor ophalen, dan wordt je gebeld zodra het paspoort er is, lukt bellen niet volgt een email. Kies je voor toezenden dien je een aan jezelf geadresseerde enveloppe aan te leveren voorzien van Thb 650 aan postzegels, beide zijn in de fotoshop tegenover de ingang te verkrijgen.

Verrassend, nieuw en nergens eerder gelezen of gehoord, je kunt kiezen voor een gewoon of een paspoort met meer bladzijden. Dit dikker paspoort is bedoeld voor mensen die erg vaak in landen in en uit reizen en veel visa stempels, etc. in hun paspoort krijgen, mede omdat het paspoort nu 10 jaar geldig is.

In tegenstelling tot wat de site van de ambassade in Bangkok zegt, is er nog geen track en trace mogelijk van de voortgang van je paspoortaanvraag, dat is, nog niet geïmplementeerd.

Van groot belang voor mensen met meerdere nationaliteiten! Je nieuwe paspoort is 10 jaar geldig, je krijgt een Belangrijke Informatie brief waarop staat dat je je Nederlandse nationaliteit kunt verliezen indien je niet in Nederland of EU je hoofdverblijf hebt en meerdere nationaliteiten hebt en meerderjarig bent. Het is dus en..en..en .., voor Nederlanders met alleen de Nederlandse nationaliteit dus geen alarm, voor de partners soms wèl!

Dat verlies is eenvoudig te voorkomen als je tijdig een nieuw paspoort aanvraagt, dus vóór het einde van de geldigheid een nieuw paspoort aanvragen!

Later de ervaringen van een partner met dubbele nationaliteit.

Denk er om, in het grachtje voor de Ambassade zagen we zowel een fikse Python als Alligator!

Ingezonden door NicoB

Links:
Aanvraagformulier: http://www.minbuza.nl/bijlagen/producten-en-diensten/burgerzaken/paspoorten-en- identiteitskaarten/aanvragen/pdf-paspoortaanvraagformulier.html
Foto: www.rijksoverheid.nl/fotomatrix-2007
Checklist: thailand.nlambassade.org/

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersinzending: Aanvraag nieuw paspoort Nederlandse Ambassade Bangkok”

 1. NicoB zegt op

  De links zijn niet goed overgekomen in het ingezonden bericht, onderstaand de links:

  Links:
  Aanvraagformulier:
  http://www.minbuza.nl/bijlagen/producten-en-diensten/burgerzaken/paspoorten-en-identiteitskaarten/aanvragen/pdf-paspoortaanvraagformulier.html
  Foto:
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2014/02/18/fotomatrix-2007
  Checklist:
  http://thailand.nlambassade.org/shared/burgerzaken/burgerzaken%5B2%5D/paspoorten-en-identiteitskaarten/paspoort/vernieuwing/vernieuwing-paspoort-meerderjarige.html

  NicoB

 2. NicoB zegt op

  2 nationaliteiten?
  Binnenkort wordt een bericht geplaatst waarbij het gaat om de aanvaag van een nieuw Nederlands paspoort indien iemand 2 nationaliteiten heeft.
  NicoB

  • Peter zegt op

   Zelf woon ik in Duitsland en ben net vorige week vrijdag naar Nederland geweest voor een nieuw paspoort. Op het aanvraagformulier wordt gevraagd of je meerdere nationaliteiten bezit. Bij navraag heeft dit geen invloed op het verstrekken van een Nederlands paspoort.

   • NicoB zegt op

    Peter, dit is niet steeds zo.
    Als je in Nederland je nieuwe paspoort aanvraagt en er woont, dan maakt het geen verschil. Kennelijk als je zoals jij in Duitsland woont ook niet.
    Maar … als je Thaise bent, in Thailand woont en je hebt een dubbele nationaliteit, dan kan het soms problematisch zijn.
    Ik ga er hier niet verder te diep op in, maar als je Thaise bent en je hebt ook de Nederlandse nationaliteit, dan kan het zijn dat als je in Bangkok een nieuw Nederlands paspoort aanvraagt, dat het standpunt wordt ingenomen dat je door het verkrijgen van je Nederlandse nationaliteit je Thaise nationaliteit, volgens Thaise wetgeving verloren hebt. Maar die wetgeving wordt door Thailand niet uitgevoerd en het interessseerd Thailand verder ook niet.
    De bron van de verkrijging van je Nederlanderschap kan bepalend zijn of je afstand zou hebben moeten doen van je Thaise nationaliteit of niet.
    Een voorbeeld, ten tijde van het verkrijgen van je Nederlanderschap ben je gehuwd met een Nederlander, dan hoef je volgens de Nederlandse en Thaise wetgeving geen afstand te doen van je Thaise nationaliteit en zou het geen probleem moeten opleveren. In andere gevallen soms wel, bij afwijzing niet wanhopen, bezwaar maken en professionele hulp zoeken, dan kan het toch nog goed komen.
    Het punt is, dat Nederland eigenlijk van dubbele nationaliteit af wil en dat ook als doel heeft. Het gekke is wel, dat als je de Nederlandse nationaliteit hebt en een andere nationaliteit, dat die andere nationaliteit niet meer in het GBA, nieuwe naam ben ik kwijt, wordt opgenomen.
    Binnenkort volgt er verslag van het aanvragen van een nieuw Nederlands paspoort door een Thaise vrouw die ook de Nederlandse nationaliteit heeft.
    Als er mensen zijn die ervaringen hebben met een afgewezen aanvraag, doe er verslag van op Thailandblog zodat anderen weten hoe daar mee om te gaan.
    NicoB

    • NicoB zegt op

     Peter in aanvulling, als het hebben van meerdere nationaliteiten geen enkele invloed zou hebben op je nieuwe aanvraag van een Nederlands paspoort, waarom staan de vragen terzake dan op het aanvraagformulier?
     Waarom krijg je dan de brief met de Belangrijke waarschuwing, dat je bij meerdere nationaliteiten tijdig je nieuwe paspoort moet aanvragen?
     Heb je geen meerdere nationaliteiten dan maakt Nederland je wegens international regels niet statenloos, maar het je ontnemen van je Nederlanderschap kan wel gebeuren als je meerdere nationaliteiten hebt, een gevolg dus van je antwoorden op de betreffende vragen?
     De vragen zijn dus wel relevant lijkt mij zo, maar ik ben geen specialist en weet het beter, graag reacties.
     Mijn verslag is bedoeld als Handleiding voor degenen die hun nieuwe Nederlandse paspoort binnenkort gaan aanvragen.
     NicoB

 3. Gringo zegt op

  Mooi en waardevol overzicht, Nico!
  Ik ben over enkele maanden weer aan de beurt, dus bedankt!

 4. Rene Martin zegt op

  Tegenwoordig kan je als je in het buitenland woont ook op Schiphol je paspoort aanvragen. Tevens Digid . Wel van tevoren een afspraak maken. Voor meer info: https://haarlemmermeergemeente.nl/taak/gemeentebalie-schiphol

 5. erik zegt op

  650 Baht aan postzegels? Ik meen 50 gelezen te hebben, voor gewone EMS post. Heeft iemand hier info over svp?

  • ergens in Thailand zegt op

   dit staat op de site van de Ned Ambassade in Bangkok
   Kost 50 Bath als het toegezonden moeten worden in Thailand.
   Kost 650 bath als het toegezonden moet worden na Laos, Birma of Cambodja

   Wanneer en hoe krijg ik mijn nieuwe reisdocument?

   U dient rekening te houden met een verwerkingstijd van maximaal 4 weken (wettelijke termijn). Het is mogelijk dat er voor de beoordeling van uw aanvraag om extra documenten wordt gevraagd. In dat geval kan de verwerkingstijd oplopen tot maximaal 2 keer 4 weken. Zodra uw document gereed is, ontvangt u hierover bericht.

   Bij het aanvragen van een nieuw reisdocument krijgt u de keuze of u uw nieuwe document wilt komen ophalen of wilt laten opsturen.

   Als u ervoor kiest uw nieuwe document in persoon te komen ophalen, dan kunt hiervoor zonder afspraak langskomen van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 11.00 uur en op donderdag tussen 13.30 en 15.00 uur. Houdt u rekening met onze sluitingsdagen.

   Paspoorten worden uitsluitend tegen betaling toegezonden. Hiertoe dient een verklaring te worden ingevuld. Als u ervoor kiest het paspoort aangetekend thuisgestuurd te krijgen (binnen Thailand) dan zult u een voorgefrankeerde envelop (50 Bath) met daarop uw adres vermeld, moeten overleggen. Uw oude paspoort wordt dan ter plekke ongeldig gemaakt. Geldige visa worden intact gehouden.

   Wanneer uw paspoort naar Birma/Myanmar, Cambodja of Laos toegezonden moet worden, dient u een envelop en postzegels met een waarde van 650 Baht ten behoeve van verzendkosten te overhandigen.

   Mocht u uw huidige document tijdens de verwerking van uw nieuwe paspoort nog in bezit willen houden, dan dient u het ‘oude’ paspoort op te sturen naar: Nederlandse ambassade t.a.v. Consulaire Afdeling. Pas na ontvangst van uw oude paspoort, wordt uw nieuwe paspoort samen met uw oude, ongeldig gemaakt paspoort, geretourneerd.

   Het nieuwe reisdocument wordt aan u uitgereikt/opgestuurd nadat uw oude document ongeldig is gemaakt.

   Als u uw huidige reisdocument tijdens de verwerking van uw aanvraag nog nodig heeft (bijvoorbeeld omdat u deze in de tussentijd nodig heeft om te kunnen reizen), dan dient u eerst uw huidige document (per aangetekende) post aan de ambassade – ter attentie van de consulaire afdeling – op te sturen, voordat wij het nieuwe reisdocument kunnen opsturen.

   U ontvangt uw oude reisdocument ongeldig gemaakt retour. Als bepaalde pagina’s intact moeten blijven in verband met nog geldige visa/verblijfsvergunningen, maak dit duidelijk kenbaar.

   Klik op de link aanvragen Nederlands reisdocoment in Thailand

   groetjes Pekasu

 6. NicoB zegt op

  Erik, mij is verteld 650 bath op de envelope, maar ik ga het nieuwe paspoort afhalen, dus niet hoeven toetsen.
  Ik heb dit nagezocht, je hebt gelijk het is 50 Thb en gebeurd dan aangetekend.
  Van de site van de Ambassade: ” Als u ervoor kiest het paspoort aangetekend thuisgestuurd te krijgen (binnen Thailand) dan zult u een voorgefrankeerde envelop (50 Bath) met daarop uw adres vermeld, moeten overleggen “.
  NicoB

 7. antoine zegt op

  Hoelang duurt het voor je het nieuwe paspoort hebt. Volgend jaar mijn beurt en zou dan een uitstap maken in en rond bangkok. Als het natuurlijk te land duurt keer ik direct terug ( nong khai )

  • NicoB zegt op

   Antoine, het duurt maximaal 4 weken voor je het nieuwe paspoort hebt, de praktijk is dat het tussen de 2 en 3 weken duurt.
   NicoB

   • ergens in Thailand zegt op

    ik had mijn paspoort binnen 10 dagen in mijn woonplaats (vorig jaar Mei)
    Licht eraan hoeveel aanvragen er zijn denk ik.

 8. erik zegt op

  Ik herinner me dat ik eens tijdens de aanvraag voor het nieuwe paspoort, het oude al ongeldig kon laten maken. Ik hoefde immers Thailand niet uit, het oude paspoort blijft een ID en ik kan binnenlands vliegen op mijn Thais rijbewijs.

  Hoe is dat nu? Ik heb een bloedhekel aan het verzenden van dit soort documenten per post.

 9. NicoB zegt op

  Erik, voor de aanvraag moet je in persoon verschijnen, behoudens uiterst bijzondere omstandigheden.
  Het oude paspoort wordt ongeldig gemaakt als je het nieuwe komt ophalen, zoals ik ga doen, ook ik heb een hekel aan het versturen van een dergelijk belangrijk document per post, ook al is dat aangetekend. Stel het raakt kwijt, moet je weer voor een nieuw gaan en opnieuw betalen, het risico van toezenden ligt bij jou. Als je dus niet per post wilt laten toesturen, dan haal je het toch op, dan wordt op dat moment je oude paspoort ongeldig gemaakt en aldus kan ook je oude paspoort niet zoekraken, waar o.a. je Visa in staat en je nodig hebt om je Visa naar je nieuwe paspoort overgezet te krijgen.
  NicoB

 10. Janinne zegt op

  Bij de rijksoverheid staat het duidelijk beschreven.
  Link:
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/inhoud/dubbele-nationaliteit


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website