Na een stevig ontbijt nog even van het resort naar Nong Ki Lek om afscheid te nemen van de familie van mijn Mae Baan. We kunnen het allemaal rustig aan doen want van hier naar de bestemming in Roi Et geeft mijn Lady Garmin amper 252km aan. Niet ver dus naar Thaise normen.

De rit zelf verloopt vlekkeloos. Lung addie is nog steeds verbaasd over de goede staat der hoofdwegen hier in Isaan. Van Pak Ham gaat het over Buriram naar Surin en van hieruit naar Roi Et. Het zijn afwisselend twee- en drierijvakken wegen. Heel weinig verkeer en ook weinig vrachtvervoer. Een tussenstop net voor Surin voor een koffie en natuurlijk een sigaretje… ja een roker kan niet zonder … en in mijn wagen wordt er niet gerookt!

Ik had het GPS geprogrammeerd zonder tambonnaam, enkel op het nummer van de hoofdweg en het huisnummer. Kon Lady Garmin het op die manier niet vinden dan was er nog steeds de mogelijkheid mijn te bezoeken vriend te bellen die me dan wel zou komen oppikken op de plaats waar ik gestrand ben. Lady Garmin bracht me echter precies voor de deur van het huis van Louis en we waren amper drie uur onder weg geweest.

Het landschap onderweg is eentonig….. Vlaktes en nog eens vlaktes, rijstvelden enkel afgewisseld door nog meer rijstvelden, suikerriet- en tabaksvelden. Opnieuw speelt mijn Zuid Afrikaanse song : “ver in die ou Kalahari” mij door het hoofd, doch de tekst zou dan moeten zijn i.p.v.: “wijd ly die verre vlaktes” vervangen door: “wijd ly die eindeloze rijstvelden …… ipv “rooi Afrikaner ossen sien je om elke draai” zou je hier moeten zingen: “bruingryse bufallos sien je om elke draai”.

De ontvangst ten huize van Louis is hartverwarmend, het is trouwens weeral bijna een jaar geleden dat we elkaar nog gezien hebben. Koele Chang en Leo worden bovengehaald en met veel smaak wordt de eerste dorst gelest. Straks zouden we even door de stad Roi Et rijden en de innerlijke mens verder gaan versterken. Lung addie is in het verleden reeds met de motor door de streek gereden maar nooit in het centrum van Roi Et geweest en hij wou het stadje zeker zien.

Het stadje Roi Et

Lung addie heeft eigenlijk geen flauw idee van hoe het stadje Roi Et er uitziet… is dit een godvergeten stadje in de Isaan met slecht onderhouden wegen, oude bouwvallige gebouwen? Rommel en vuilnis rondslingerend langs de wegen? We zullen het vlug merken.

De mond van Lung addie valt spreekwoordelijk wel een beetje open. Is dit, een godvergeten stadje? NEEN, dit is een mooi aangelegd stadje. Daar zouden ze vanuit het Zuiden gerust eens mogen komen naar kijken. Een grote vijver, met hierrond een mooi aangelegd wandelpad, druk gebruikt door wandelaars, joggers, recreatiefietsers …. Langs de overkant van de weg een “Festival weide” met een prachtig groot permanent podium. Mooie brede lanen waar geen rotzooi langs slingert. Vuilnisbakken om de 50m …. echt een heel mooi stadje waar het zeker goed moet zijn om leven. Aan de rand van de stad, op de grotere toegangswegen zijn er grootwarenhuizen van de meest gekende grote merken …. dit is in GEEN geval een godvergeten plekje ergens in de Isaan maar een mooi, jong, modern stadje. Het ziet er allemaal “jong” uit, net of het stadje pas een kort aantal jaren geleden opgebouwd is, nochtans, Roi Et is een heel oude stad maar heeft een prachtige facelift ondergaan.

In de binnenstad en langs de toegangswegen zijn verschillende grote eetgelegenheden. Met dit bedoel ik echte overdekte restaurants een geen samenraapsels van allerhande eetstalletjes zoals je op vele plaatsen in Thailand kan vinden. In verschillende van deze is er zelfs, en het is vandaag maandag en geen weekend, ”life music”.

Het restaurant waar wij neerstrijken is er wel eentje om “U” tegen te zeggen. Een grote ruime parking met behulpzame parkeerwachters, gewapend met hun gekende fluitje en lampje, ontbreken niet. Het restaurant bestaat uit verschillende afdelingen: een airco gekoelde ruimte met volledig zicht op wat buiten gebeurt. Bijhorend deze ruimte een tearoom. Lung addie gaat een kijkje gaan nemen in de tearoom en het interieur bestaat uit comfortabele zetels waarin je kan genieten van een ruim aanbod van diverse koffies met gebak.

Verder is er, afzonderlijk van het “binnenrestaurant”, drie kleinere, ook gekoelde, “conferentierooms” die elk plaats bieden aan naar schatting een 30 tal gasten. Dat is nog niet alles want buiten is er ook het “buitenrestaurant” dat plaats biedt aan zeker 250 personen. Een podium en ook een live orkestje is aanwezig. De keuken mag ook gezien worden. Een echt uit de kluiten gewassen keuken, afzonderlijk van de andere gebouwen, zorgt voor het nodige voedsel en je kan er op de vloer eten, zo netjes. Verder is er een grote bar die de drankvoorziening voor zowel het binnen-als buitenrestaurant ,verzorgt. Personeel is er, zoals overal in Thailand, meer dan voldoende. Ik kan er geen juist aantal op plakken maar er werken hier zeker 50 personen.

Ondanks het een doodgewone maandag is, is de bezetting groot. Het binnenrestaurant zit zo goed als vol. In de tearoom zijn er amper een paar mensen, doch twee van de drie conferentierooms zijn volzet en het buitenrestaurant is zeker voor 70% gevuld. Niet slecht zou ik zeggen voor een door de weekse dag in de Isaan en de bezetting is niet door Farangs, doch door Thaise mensen!

De kwaliteit van het eten, het aanbod, de bediening zijn meer dan goed te noemen. Lung addie kan er niets negatiefs op aanmerken. De prijzen zijn ook meer dan schappelijk als je ziet dat er voor 250/300THB per persoon een “echte volwaardige” en zeer lekkere maaltijd geserveerd wordt. Mijn buikje is alleszins goed gevuld wat een voorbode is voor een goede nachtrust. Het restaurant noemt Chaai Khaa en is een aanrader voor een bezoeker aan Roi Et.

Morgen gaan we “toeristen” want er is hier, in de omgeving van Roi Et, ook wel meer dan enkel restaurants te zien.

Voor de geïnteresseerden van het liedje, “ver in die ou Kalahari” , wat steeds door het hoofd speelt van Lung addie als hij door de Isaan rijdt:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=P6O9X7bYtII[/embedyt]


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Leven als Single Farang in de jungle: Van het Zuiden naar Isaan (dag 5) Roi Et 1”

 1. ton zegt op

  Ik ben blij dat Lung addie mij gelijk gegeven heeft in de zaak van de phanom rung.
  Maar nu moet ik hem gelijk geven, Roi et is prachtig Je zou het niet geloven in deze konterijen maar in 1 woord prachtig

 2. Gert zegt op

  Leuk verhaal Lung Addie! Ik ben ook verschillende keren in Roi Et City geweest, de laatste keer alweer 5 jaar geleden, maar het viel mij inderdaad ook op, zo schoon als het daar was. Maar verder ook een moderne stad, best leuk om een dag of wat door te brengen.

 3. Dutchjohn zegt op

  Ik woon nu 10 jaar in Roi Et. Het krijgt de erkenning die het verdient. Bedankt Lung Addie, nog veel plezier op je verdere zwerftochten door de Esan.

 4. lung addie zegt op

  Het is niet omdat Lung addie in het Zuiden woont dat hij andere streken, oa Isaan, niet zou kunnen waarderen. Ik ben heel objectief in mijn beoordelingen en als het goed, mooi en verzorgd is dan schrijf ik dat met veel plezier neer. Hier in het Zuiden halen veel mensen hun neus op voor Isaan. Onterecht want elke streek heeft zijn charmes. Het zijn dan nog vaak mensen welke zelfs nooit in Isaan geweest zijn die op deze neerkijkende manier reageren. Ik zou evengoed aan de rand van een stad als Roi Et kunnen wonen en leven als wat ik nu in het midden Zuiden doe. En dan bekijk ik het niet door de ogen van een toerist, maar als vaste bewoner van Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website