Zoals eerder aangegeven is het vandaag een relaxdagje met wat sightseeing. Ik ben reeds verschillende malen in de streek hier geweest maar nooit echt de tijd genomen om de streek wat beter te leren kennen of te bezichtigen.

Hier in de nabije omgeving zijn namelijk twee oude Khmer paleizen, ook tempels genoemd, maar origineel waren het geen tempels maar wel paleizen, net als het complex in Anchor Wat, Cambodja. Eigenlijk zijn het er drie want de eerste, Mueang Tam bestaat op twee verschillende locaties, enkele kilometers uit elkaar gelegen. De Mueang Tam ligt op een kleine 40km van Lahan Sai. De tweede, of zoals je wil, de derde is Phanom Rung en die ligt op amper 15 km van Lahan Sai.

Net voor de middag aangekomen bij de het hoofdpaleis van Mueang Tam. Er is veel volk, ja het is zondag. De toegang is betalend. Het vertoon van een Thais rijbewijs of een ander bewijs geeft geen korting. Toegangsprijs 100THB voor één van de twee paleizen en 150THB voor beide. Wat opvalt is dat veel mensen volledig in het wit gekleed zijn. Ik verneem later dat voor deze mensen de toegang GRATIS is. Ja, Lung addie kan zich moeilijk in de kledij van een stukadoor of verver steken om gratis binnen te mogen. De toegangsprijs geeft wel toegang tot de twee paleizen, tenminste als men ervan op de hoogte is dat er twee zijn en niet één.

De bouwwerken zijn in exact dezelfde stijl als de beroemde paleizen van Anchor Wat in Siam Reap, Cambodja. Het zijn niet voor niets Khmer bouwsels en stammen uit dezelfde periode. Het hoofdpaleis is nog in zeer goede staat en de omgeving is heel netjes onderhouden. Er moeten wel een groot aantal, buiten normaal formaat, trappen beklommen worden voor men aan het hoofdgebouw komt. Dit lijkt voor een zeer dikke Duitser net een trapje teveel want halverwege geeft hij er noodgedwongen de brui aan, ondanks de bereidwillige hulp van een slanke jonge Thaise dame. Het hoofdpaleis is gelegen op een heuvel die tevens een heel mooi 360° uitzicht geeft op de omliggende landerijen.

Van hieruit dus naar paleis Dueang Tam 2. Het is amper een paar kilometer van het hoofdpaleis gelegen en indien men weet waar kijken, ziet men het zelf liggen vanop de heuvel van het hoofdpaleis. Deze tweede is meer een ruïne. Het volledige dak is verdwenen en sommige bijgebouwen zijn zwaar aangetast door de tand des tijds. Toch de moeite waard om het bij het bezoek van eerste mee te nemen.

Het Phanom Rung paleis is zowat hetzelfde betreffende bouwstijl als de andere twee doch een stuk kleiner. Een bezoek aan de Phanom Rung is gratis. Deze site wordt veel minder toeristisch uitgebaat dan de overige twee.

Tijdens de autoritjes wat van het landschap genoten en opnieuw gedacht aan het   Zuid Afrikaanse liedje: “ver in die ou Kalahari, daar bij die Malopo….” Wijd lij die eindlose vlaktes …. eensame vreedsame weireld …. Hier zijn het wel de eindeloze rijstvelden welke nu nog niet op zijn mooist zijn. De rijst is tenslotte nog niet of nog maar net aangeplant. Om mooie rijstvelden te zien is het nog een paar maanden te vroeg.

Zo, de dag als “toerist” zat er voor Lung addie weer bijna op. Enkel nog af te ronden met een goede maaltijd en deze vindt hij in Non Din Deang, aan de Khuan Lam Nang Rong rivier. Een heerlijke plaats om vanaf een mooie pittoreske plaats van een avondmaal te genieten. Aan de oever van de grote, brede rivier is het echt fantastisch toeven. En niet alleen goed toeven maar ik moet eerlijk zeggen: zeer lekker eten. Voor 250THB/persoon wordt een zeer gevarieerde Thaise maaltijd aangeboden. Er is voor ieder meer dan genoeg, voldoende vlees : kip en varken maar vooral overheerlijk bereid was de riviervis met citroengras saus. Met een goed gevulde maag zal Lung addie een goede nachtrust hebben.

Dit is mijn laatste dag hier. Morgen vertrekt Lung addie naar Roi Et een Nederlandse oude vriend, tevens lezer van dit blog, een bezoekje gaan brengen en wie weet…. een verrassingsbezoekje aan een andere, wel gekende, blogfiguur? Ik zit toch op amper 250km bij deze man vandaan en dat is wat anders dan de normale afstand van ongeveer 1000km. Wie weet levert dit ook een blogverslagje op?

4 reacties op “Leven als Single Farang in de jungle: Van het Zuiden naar Isaan (Dag 4)”

 1. Rob1706 zegt op

  Hi Lung Addie,

  leuk om te lezen want ken buurt vrij goed, woont nl. familie. Was nog in Non Ding Deang op 18 juni jl. Ik dacht die buurt goed te kennen maar dat restaurant? Weet jij een naam of heb je een telefoonnummer dan ik er bij een volgende bezoek weer eens gaan kijken.

 2. ton zegt op

  Ik vind een aantal dingen vreemd aan het verhaal van lung Addy
  Als gids in nang Rong breng ik verschillende mensen naar Phanom Rung en de muang Tam.
  er word gesuggereerd dat de Phanom Rung de kleinste is van de 3. Ik kan je vertellen dat de phanom Rung bijna twee maal zo groot is dan de Muang Tam.
  Ik vertelde al aan u dat ik verschillende mensen uit het buitenland naar deze tempels heb vervoerd, maar er is er nog geen 1 van al die mensen die gratis naar binnen mocht, maar inderdaad 100 bath voor 1 en 150 voor 2 tempels dat is dus niet gratis.

 3. Patrick De Coninck zegt op

  Beste Lung Addie,
  Leuk verhaal, we zijn daar recent nog in de buurt geweest en hebben dezelfde locatie’s bezocht , zeer mooi daar.
  Als Je op bezoek komt bij de “gekende Blogger” kan Je ook een eindje verder rijden, na een 50 km. heb Je Seka (waar wij wonen) en van hieruit kan Je bvb. de Tham Phra watervallen bezoeken ( + de overige in de buurt), Je kan een bezoekje brengen aan Phu Thok (een hele klim doch het is lekker fris nu) of Je kan een lekkere vis verorberen aan het vlakbije Bueng Khong Long meer in de buurt.
  In Seka heb Je een 3 tal hotels (staan op geen enkele bookingsite) waar Je voor 4-500 Bath kan overnachten.
  Geef gerust een seintje als Je meer info wenst.

 4. Lunghan zegt op

  Hoi Lung Addie,
  Zoals je weet woon ik in Nondindaeng, maar ik ken geen pitoreske “Khuan Lam Nang Rong rivier”
  Wel het Lam Nang Rong meer, hier heb je tientallen restaurantjes en pal aan het meer.
  De riviervis met lemonsaus is hier: Panin sauce manau.
  In het weekend komen hier thai families uit de verre omtrek eten en drinken,en de kids zwemmen, trouwens , wel eens opgevallen; alle thai zwemmen altijd met hun kleren aan!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website