Tot zo wat een goede week geleden werden we hier in het Zuiden verrast op een ware zondvloed. Zeven dagen ononderbroken zware regens teisterden de Samui Archipel als ook het het gebied ten zuiden van Chumphon provincie.

Het regenseizoen is hier normaal reeds ten einde, doch dit jaar kwam het ongewoon laat en zeer hevig, een ongewone situatie. De stad Chumphon bleef, dank zij de vroegere aanleg van het “Kings Cannal” grotendeels gespaard van waterellende. Enkel een paar grotere wegen liepen onder water en zo was Makro een paar dagen ontoegankelijk, doch binnen in de zaak was er geen water. De meer zuidelijke districten, vooral Lang Suan kregen wel een deftige veeg uit de pan, doch dit was niets vergeleken met wat gebeurde in het meer noordelijk gelegen gebied van de provincie Chumphon, namelijk in Bang Saphan, een district van de provincie Prachuap Khiri Khan. Voor de tweede maal in één maand tijd liep het daar ernstig fout. De eerste maal, in december, viel het nog mee en was er “maar” een 20cm water in de huizen. De tweede maal, zowat een week geleden, totaal onverwacht, liep het echter ernstig fout en werden waterstanden tot 2m in bepaalde huizen gemeten.

Ook Phetkasemroad, highway 4 van Bangkok naar het diepere Zuiden, moest een tijd volledig afgesloten worden wegens wateroverlast. Dit alles was het gevolg van een grote watermassa welke, afkomstig uit de Tenasserin Hills, zijn weg zocht naar zee. De Tenasserin Hills zijn de heuvelrijen tussen Myanmar en Thailand welke hier een natuurlijke grens tussen beide landen vormen.

De rivier welke voor de natuurlijke waterafvoer zorgt heeft een te klein debiet om zo een uitzonderlijke grote watermassa te verwerken. In het verleden werden reeds voorstellen gedaan om de rivier te kanaliseren, net zoals in Chumphon gebeurde met goed resultaat, doch dit stuitte steeds op tegenstand van de lokale bevolking. Na zo een overstroming, welke zich op regelmatige basis voordoet, doch niet in zo een catastrofale grootte, werd er in het verleden, namelijk goud gevonden in de achtergebleven modder, afkomstig uit de Tenasserin Hills. Lokale bewoners ziftten de modder op zoek naar goud. Over welke hoeveelheden dit ging weet ondergetekende niet, doch momenteel is er blijkbaar niemand nog bereid gevonden om modder te ziften. De mensen hechten meer belang aan het vrijwaren en opnieuw bruikbaar en bewoonbaar maken van hun gave en goed. In tussen tijd hebben ze wel de kans laten voorbij gaan de rivier te laten kanaliseren want daar is nu geen sprake meer van, er zijn voor die streek andere prioriteiten voorzien.

Vorige zaterdag werd er op initiatief van de Ampheu Pathiu een kleine hulpactie op touw gezet met inzameling van kledij, voedsel en drinkbaar water. In de plaatselijke Tesco Express was geen flesje drinkbaar water meer te kopen. Ook rukten we met een tiental mensen uit om te gaan helpen bij de opkuis van de achtergebleven modder in de huizen. Met behulp van het Thaise leger, welke tankwagens met pompen te beschikking stelde, hebben we verschillende huizen opnieuw bewoonbaar kunnen maken. Als helpende farang werd Lung addie wel gewaardeerd voor zijn bijdrage bij het blubberige werk.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Leven als Single Farang in the Jungle: Wat na de zondvloed van laatste weken?”

 1. Wim van Doorn zegt op

  Beste Addie,
  Dan heb ik het nog goed getroffen met mijn bezoek aan Chumphon en omgeving. In december jongstleden was dat. Ik heb je toen leren kennen als een zeer hulpbereid en hulpvaardig iemand. Ik was dan nog maar een luxe tourist, wiens have en goed niet in het minst in het geding was, en wat er inmiddels in jouw omgeving aan de hand is geweest en zijn sporen heeft achtergelaten is natuurlijk van een heel andere orde, maar jouw te roemen instelling is dezelfde.

 2. Bill Beausoleil zegt op

  Bedankt Lung Addie-maai-mie-pom.

 3. NicoB zegt op

  Het siert een mens dat als er geen party is, dat ie toch aanwezig is, hoop voor de mensen die getroffen zijn, dat er adequaat geruimd wordt.
  NicoB

 4. RonnyLatPhrao zegt op

  Meestal verlopen onze contacten tussen ons via persoonlijke mail.
  Hij is iemand waar je kan op rekenen heb ik ondervonden.
  In dit geval wil ik het dan ook niet via PM zeggen maar via TB zeggen.
  Well done Eddy.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website