Winter in Isaan

Door De Inquisiteur
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
11 oktober 2019

Half oktober begint de winter hier las De Inquisiteur ergens op het internet. Meteen begint hij te vrezen voor de onvermijdelijke koudeperiodes die in Isaan ieder jaar weer voorkomen.

Oh die koude dagen, afgrijselijk. Huiverend wakker worden, beetje verdwaasd denken dat je slecht geslapen hebt. Dan de douche, pff niks verfrissend aan, de boiler moet hoger gezet worden om wat aangenaam te zijn. Vervolgens hetzelfde kloffie van alle dagen aantrekken, dat makkelijke ‘onderbroek-short-Tshirt’. Om pas dan te begrijpen dat het weer zover is.

Onzin natuurlijk. Ten eerste, het is ondanks het afroepen van de ‘winter’ nog steeds aangenaam weer. Maar een mens went aan een warm klimaat, en De Inquisiteur houdt niet meer van koude. Als je dit allemaal leest zou je kunnen denken dat er vorst zit aan te komen. Dat is natuurlijk niet, het koudste dat De Inquisiteur hier meemaakte was acht graden. Doch voelt enorm koud aan wanneer je zowat elf maanden van het jaar dertig plus gewend bent. Onder de tweeëntwintig graden begint De Inquisiteur zich oncomfortabel te voelen. Rond de twintig graden krijgt hij het frisjes, en al wat eronder gaat heeft hij het koud. Liefje-lief durft het wel eens aan om de airco ongezien op achttien graden te zetten bij het slapen gaan na een zeer warme dag of inspanning. In de hoop dat De Inquisiteur het niet merkt doch na een halfuur is het al zover. Een vloek, een lach en een gevecht voor de afstandsbediening is het resultaat.

En denkt De Inquisiteur westers: direct aanpakken. Na het ochtendritueel van koffie en internet gaat hij de kleerkast wijzigen. Lange broeken, wat dikkere shirts, sokken, sweaters en ander materiaal dat hem moet warm houden krijgen terug een zichtbare plek in de kast. Even zoeken naar de sjaals, mutsen en gesloten schoeisel, die moeten naar beneden. Het lief merkte op dat haar levensgezel niet op zijn normale plekken bezig was kwam nieuwsgierig poolshoogte nemen naar zijn activiteiten. En schiet in de lach. <Tee rak>, dat duurt nog wel een maand of twee voor het mogelijk even koud wordt. Sta je daar, zwetend, met je handen vol winterkledij.

Koppig als hij is gaat hij toch door. Ook de verwarming boven halen. Want het hele huis is onverwarmd. Heeft hij een elektrisch element dat ergens binnenin olie verwarmd en goed rendement geeft op veilige wijze. Thermostaat aanwezig, dus kan eventueel nachtje door branden. Heel wat beter dan zijn eerste verwarmings’toestel’. Dat is een open elektrische barbecue grill waar een raster zeer snel roodgloeiend wordt. Ongelooflijk maar waar, De Inquisiteur verwarmde daar zelfs de badkamer mee om het nadien naar de slaapkamer te verhuizen. Mocht je niet in slaap vallen alvorens de stekker eruit te trekken natuurlijk.

Beide toestellen even proberen, jawel ze werken. En meteen het lief aanpakken: waar liggen de extra dekens? Het lief, even koppig als De Inquisiteur, mompelt wat doch weigert die boven te halen. En haar gezichtsexpressie laat verstaan dat De Inquisiteur er maar beter niet zelf naar op zoek gaat.

Jawel, het is wat overdreven om nu al maatregelen te treffen natuurlijk. Want De Inquisiteur wil ook nog hout gaan sprokkelen om overdag vuurtjes te kunnen stoken. Binnen blijven is geen optie voor hem, ook niet als het weer er niet naar is. En een open houtvuur is altijd leuk. Het roept een sfeer op ondanks de ongemakken van de rook. Het is als een soort herinnering zoals kerstmis oproept. Overal vuurtjes om je te warmen, meestal is er wel iemand die er wat visjes of vlees op roostert. Warme drankjes in plaats van fris. En de gekke samenraapsels van kledij die de dorpelingen dragen aanschouwen, want echt warmere truien of iets dergelijks hebben ze niet.

Vreemd dat men het niet herfst noemt vindt De Inquisiteur. Want zo lijkt het wel. Het fruit uit de tuin is bijna op, het dagelijks trekken en verorberen van manao, passievruchten en andere is gedaan. Uitbundig groen dat droog, dor en bruin wordt. Oogstweer ook, gemeenschapswerk zal op gang komen om de geel geworden halmen van de rijst te oogsten. Samen dorsen, dat is met plezier werken aan gezapig tempo. Eigenlijk nog steeds warme dagen doch met frisse ochtenden en koele avonden, erg aangenaam.

Neen, laat die koude dagen nog maar even wegblijven.

[wp-post-author]

5 reacties op “Winter in Isaan”

 1. Hans Pronk zegt op

  Ja Inquisiteur, als het hier in de Isaan koud is, dan waait het meestal ook flink. Geen prettige combinatie als je buiten wilt ontbijten. Gelukkig komt dat niet al te vaak voor en zeker nog niet in oktober. Maar zelf slaap ik nu ook al met wat meer dan een dunne dekbedovertrek.

 2. Siamees zegt op

  Ik heb 4 jaar in Isaan gewoonden inderdaad in het koude seizoen van overdag 30 graden naar 8 s’ nachts kwam altijd aan.
  Wat mij vooral is bijgebleven aan Isaan zijn al de klimatologische extremen.
  Ben blij dat je het daar naar je zin hebt maar ik ben vooral blij dat ik er niet meer woon.
  Toch kom ik er nog wel is graag op bezoek, heb er wel een hele speciale leerrijke tijd beleefd.
  De huilende wind en het stof komen er weer aan beste inquisiteur, maar blijf vooral verder berichten op deze manier altijd een plezier om je stukjes te mogen lezen waarvoor bedankt, groeten uit Wallonie.

 3. Anton zegt op

  Ja zeer goed geschreven – ik ben Ook z’n persoon. Woon meestal de Sydney winters maanden in Thailand of Vietnam. Zelfde 22° of lager bij mij ook. Zoals altijd mijn dank voor je uitlegging/verhaal. ☆

 4. fred zegt op

  Ik woon als sinds 2008 halftijds in Buri Ram van November tot April. Ik heb het daar nog nooit koud gehad….de laagste temperatuur in de ochtend is al eens 14 graden maar dat gaat dan alweer snel richting 30 tegen de middag.
  Zo een koude golfje duurt ook meestal maar een paar dagen. Het enige is dat je tijdens die week een vest nodig hebt op de scooter en een lange broek maar verder is dat nauwelijks het vermelden waard.
  Zou kunnen dat het meer Noordelijk wel langer en kouder is maar alleszins niet in Buri Ram.

 5. Jos M zegt op

  Over verwarming gesproken, zijn er geen airco’s te koop die ook kunnen verwarmen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website