Wie is geïnteresseerd?

Door Charly
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
15 januari 2020

Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Sinds een aantal jaren woont hij, met zijn Thaise vrouw Teoy, in een resort niet ver van Udonthani. In zijn verhalen probeert Charly vooral meer bekendheid te geven aan Udon, maar gaat hij ook in op tal van andere zaken in Thailand.


Wie is geïnteresseerd?

Nu de feestdagen achter de rug zijn, is het voor een aantal mensen mogelijk weer tijd om aan zakendoen te denken? Voor zichzelf maar meer waarschijnlijk voor zijn of haar Thaise partner. Tegenwoordig volop keus in het overnemen van een bedrijf. We zitten, zo kun je wel zeggen, in een buyers market, maar wel een buyers market die wordt gedicteerd door de grondeigenaren. Dus eigenlijk in de praktijk geen buyers market.

Een op te richten of over te nemen bedrijf zet je natuurlijk niet op je eigen naam, tenzij je allerlei ingewikkelde constructies wilt gaan volgen. Om vervolgens door de Thaise belastingdienst maandelijks te worden achtervolgt voor het inleveren van een lawine aan papierwerk. Dus een over te nemen zaak zet je op naam van je partner, met het risico dat je na verloop van tijd niets meer hebt. Geen Thaise partner en geen zaak. Beetje gechargeerd gezegd, maar helaas komt dit in de praktijk voor. Gelukkig gaan dit soort constructies toch ook vaak gewoon goed.

Voorbeelden van waar het goed gaat? Om er een paar te noemen in mijn geliefde soi sampan: daSofia (Manfredo en Tsum), Fun Bar (Bill en Faa), Irish Clock (Som en haar man), Good Corner (Grom en zijn Thaise vrouw) en ongetwijfeld zijn er meerdere zaken waar het prima werkt.

Zoals door vele pensionado’s in diverse berichten al geruime tijd wordt geventileerd, gaan de zaken in Thailand niet zo geweldig als de Thaise overheid en allerlei Thaise instituties ons willen doen geloven. Het “fake news” is ook hier in Thailand niet van de lucht. Toch een knap staaltje van Trump om de kreet “fake news” nu overal te zien verschijnen, sinds hij daar een paar jaar geleden mee begon.

Inmiddels moet zelfs de Thaise overheid zachtjes aan toegeven dat het allemaal toch wel wat minder gaat. Dat gaat nog mondjesmaat, want je weet “loosing face” is toch iets waar Thai veel moeite mee hebben. De wat mindere berichten worden dan vervolgens weer ruimschoots gecompenseerd door berichten van onder andere het Thaise bureau voor toerisme over het grote aantal toeristen dat Thailand aan doet en dat dit aantal de verwachtingen verre overtreft. Het aantal dubbeltellingen is daarin natuurlijk gewoon mee genomen. Een beetje kinderlijk spel, want waar het natuurlijk echt op aankomt is, hoeveel spenderen al deze toeristen dan wel in Thailand? Hierover natuurlijk geen cijfers. Grote hordes Chinezen, Indiërs en Pakistani zorgen niet bepaald direct voor een groei van de omzet in de Thaise horeca. Daar komen ze namelijk nauwelijks. En hun reizen boeken en betalen ze in hun eigen land.

Komen er dan helemaal geen toeristen naar Udon in dit hoogseizoen? Natuurlijk zijn er wel een aantal. Vaak omdat hun vriendin in de buurt van Udon familie heeft wonen, en tussendoor even in Udon willen zijn. Deze week nog op het terras van Good Corner uitvoerig zitten praten met een Noor en een Fin. Maar beiden zijn over een paar weken weer vertrokken uit Udon.

Al vaker heb ik hier geschreven dat het in ieder geval in Udon helaas niet zo goed gaat. Ik heb met name de horeca in de afgelopen vier jaar behoorlijk zien afglijden. In de eerste twee jaar zag ik volle terrassen, drukbezette restaurants en veel toeristen in Central Plaza, UD Town, Nong Prajak Park, soi sampan, Day & Night en Nutty Park. Ik heb het dan over het hoogseizoen, dus de periode van pakweg eind oktober tot en met eind februari. In deze maanden moet het meeste geld verdiend worden, zodat daarmee de overige maanden overbrugt kunnen worden.

Twee jaar geleden is dat verval, toen toch nog onverwachts, ingezet. Plotseling geen volle terrassen meer en slechts enkele tafels bezet in de restaurants. Zaken wisselden van eigenaar, zoals de Eastwood Bar, die werd overgenomen door het huidige Brick House. Good Corner wisselde eveneens van eigenaar en ging van Deense handen over in, ja wel, weer Deense handen. Door zijn excellente ligging zou Good Corner het geweldig moeten doen, maar helaas, regelmatig zijn het aantal bezette tafels op de vingers van een hand te tellen.

Good Corner is te veel afhankelijk van Scandinavische bezoekers, waar het zich ook volledig op richt. Een hele verbetering zou zijn die Deense oriëntatie weg te laten en in te wisselen voor een meer algemene westerse oriëntatie. Er zit verder te weinig dynamiek in de zaak. Geen TV screens met sport en nieuws, geen muziek. Voeg daarbij een niet al te beste keuken en de matige bezetting is redelijk verklaard. Jammer, want de locatie is de beste in heel Udon. Het zou een wereld zaak moeten zijn.

Het poolbar gebeuren, schuin tegenover Irish Clock, ging in 2017 tegen de grond en daar staat nu sinds enige maanden the Eight hotel. In mijn ogen absoluut geen verbetering, want het was gezellig vertoeven in deze poolbar. Maar ongetwijfeld heeft de eigenaar van dit pand en de grond even op zijn japanner zitten rekenen en daaruit de conclusie getrokken dat het veel lonender is om het pand om te leggen en daar een hotel voor in de plaats te bouwen.

De beerbars in Day & Night wisselen regelmatig van huurder/pachter. In Day & Night veel bars, veel bargirls en soms ook een enkele farang. Enige positieve uitzondering die ik ken is de Little Havana Beer Bar, aan het einde van Day & Night. Tel uit je winst. De tegenover Day & Night gelegen bars, Happy Bar, Country Bar en Fairy Bar, lijken soms nog wel goede zaken te doen. Een aantal zaken moet gewoon zijn deuren sluiten omdat, na de zoveelste huurderswisseling, niemand meer geïnteresseerd is om de zaak over te nemen. Nutty Park is op sterven na dood. Alleen de Whitebox kan zich nog een beetje staande houden. Richt de Good Corner zich vooral op Deense bezoekers, bij de Whitebox ligt het accent op de Noren.

Over de massageshops heb ik het al uitvoerig gehad in een van mijn vorige postings, daar ga ik nu verder niet op in.

Blijven de hotels over. Pannarai en Centara draaien volgens mij niet slecht omdat ze de zakenwereld en de overheid als grote klanten hebben. Uit die wereld krijgen ze mooie opdrachten voor speciale evenementen, vergaderingen, lunches, diners en overnachtingen. Pannarai heeft bovendien regelmatig Maleisische piloten in opleiding in het hotel. Deze vliegers mogen oefenen vanaf het Udon Thani vliegveld, waar de aldaar wonende mensen natuurlijk enorm blij mee zijn. Maar ook bij Pannarai zie ik op sommige dagen dat er nauwelijks auto’ s staan geparkeerd.

Hoe draaien de kleinere hotels? En de nieuwe hotels? Het blijft een vreemde zaak dat in een neergaande economie en het aanzienlijk teruglopen van het aantal toeristen, er gewoon hotels worden bijgebouwd. In de afgelopen drie jaar heb ik in Udon gebouwd zien worden:

UD Capital hotel, Tisa hotel (beide op Prajak Road), The Eight hotel, The Old Inn en zeer recentelijk het LeBua hotel (alle drie in soi sampan). Dus vijf nieuwe, ruim opgezette hotels met een behoorlijk aantal kamers, op een oppervlakte van ongeveer 500 m2, waar vele hotels al reeds langer gevestigd zijn, zoals Pannarai, @home en Tops mansion house.

Ik heb een jaar geleden al eens geschreven over de Thaise bouwwoede in de huizenmarkt. Ze blijven maar bouwen, kijken blijkbaar niet naar de vraag, maken geen marketingplan en geen verdien model. Een huis kopen is daarom tegenwoordig eenvoudig. Een huis verkopen: bijna onmogelijk en alleen nog tegen een zeer gereduceerde prijs. Ik heb geen idee hoe die nieuwe hotels het doen, maar ik vrees het ergste voor ze.

Omdat het Lebua hotel zeer recent zijn deuren opende, wilde ik met Teoy daar het restaurant eens uitproberen. Daar aangekomen zit er een service lady. Verder geen service staff maar ook geen klant te bekennen. De service lady weet ons te vertellen dat er nog geen farang eten op het menu staat, dat er überhaupt nog geen menukaart is en dat ze even bij de kok moet informeren welke Thaise gerechten wel kunnen worden geserveerd.

We hebben hier maar niet op gewacht. Ik ga over een jaar nog wel eens kijken of er wat uit die keuken kan komen en wat dan de kwaliteit is. Gelijk weg gegaan en bij het vertrouwde daSofia schuin aan de overkant gaan eten.

Het restaurant van The Eight hotel, tegenover Irish Clock, heb ik nog niet kunnen betrappen op het hebben van een klant!

Willen deze hotels het goed doen, dan zullen ze het van een hoge bezettingsgraad van de kamers moeten hebben. Ik zal in een van de volgende postings een poging doen om de prijzen van de kamers in de verschillende hotels naast elkaar te zetten. Uiteraard met een vergelijking van de faciliteiten die de hotels te bieden hebben.

Als gevolg van de geschetste gang van zaken willen een aantal huurders/pachters hun zaak, nu het misschien nog kan, van de hand doen tegen een voor hun nog redelijk aantrekkelijke goodwill prijs. Zo las ik onlangs op facebook dat Irish Clock wordt aangeboden voor een goodwill bedrag van 5,7 miljoen baht. Dat de huurder van Irish Clock wil verkopen is al een tijdje een publiek geheim. In soi sampan zijn geruchten via de Thaise tamtam in no time bij iedereen bekend. Blijkbaar is er weinig animo en wordt nu dus via facebook meer bekendheid gegeven aan de verkoopplannen.

Ik ga hier wat uitvoeriger in op de aanbieding van Irish Clock omdat die voor geïnteresseerden best wel eens een goede optie zou kunnen zijn. Voor de goede orde, ik heb geen belangen in Irish Clock en ik krijg er ook geen gratis drankjes aangeboden. Dat heb ik ook helemaal niet nodig, ik ben heel goed in staat mijn eigen drankjes te betalen. Ik heb met Som, de eigenaresse van Irish Clock, gesproken over het waarom van het in de verkoop zetten van Irish Clock. Het komt erop neer dat haar man, ruim de 65 gepasseerd, het rustiger aan wil gaan doen en wil genieten van zijn pensioen.

Wat krijg je voor die 5,7 miljoen baht? Dat is best wel veel. Even een korte samenvatting van wat wordt aangeboden:

 • Zeven zeer ruime kamers met kingsize bed, airco, flatscreen TV, ruime badkamer en bergruimte. De kamers brengen ongeveer 750 baht per overnachting op en zijn verdeeld over vier verdiepingen.

Er is helaas geen lift aanwezig;

 • Een restaurant met airco en een grote bar (plaats aan de bar voor ongeveer tien personen), draft beer (Guinness en Heineken), plaats voor ongeveer 60 couverts, een aantal ventilators (fans) en een grote flat screen TV;
 • Een ruime keuken met alle apparatuur;
 • Opbergruimtes met voldoende koelruimte;
 • Grote sanitaire ruimtes;
 • Een buitenterras voor ongeveer 12 tot 16 personen;
 • Een massage shop met terras, drie zeer ruime cabines en daarnaast aan de voorzijde zes stoelen voor foot massages;
 • Een meeting room;
 • Een separate, ruime kamer voor de manager;
 • WiFi in het gehele pand;
 • Aan de achterzijde van het pand nog een groot stuk land, maar wat daarmee te doen is mij niet duidelijk.

Voor de goodwill, inclusief overname van alle meubilair en keukenapparatuur, vraagt de eigenaar 5,7 miljoen baht. Ik heb zo het vermoeden dat er over die vraagprijs best onderhandelt kan worden. Er zijn verschillende verdien modellen. Het restaurant, de bar, het buiten terras, de massage ruimtes en de verhuur van kamers. Niet officieel maar wel in de wandelgangen, wordt er gesproken over nogal wat verschillende zaken waarvan de huurder/pachter afstand zouden willen doen tegen een aantrekkelijk overnamebod.

Ik ga de zaken die genoemd worden in het roddelcircuit hier niet benoemen. Dat wordt vanzelf duidelijk als er zaken in andere handen zijn over gegaan of als er meer bekendheid wordt gegeven aan het aanbieden in de verkoop. Maar het zijn er velen. Signalen dat het allemaal niet zo goed gaat met de horeca in Udon en symptomatisch voor de geschetste gang van zaken. En ik vrees dat dit niet alleen voor Udon geldt.

Charly www.thailandblog.nl/tag/charly/

34 reacties op “Wie is geïnteresseerd?”

 1. Jacques zegt op

  Ik denk dat uw onderzoek wel representatief is voor vele delen van Thailand. De manier van zakendoen. Hoe men denkt of soms ook niet denkt en handelt en niet handelt. Veel van het zelfde is te vinden en daarmede veel concurrentie en gaat men aan het positieve denken ten onder. De overheid bemoeid zich nergens mee en papieren om iets te starten wie maalt erom. Het marktwezen kent ook deze aanpak. Frisse starters nemen kraampjes over en doen hun best, maar hebben geen weet of kennis van zaken doen. Wel in de uitvoering maar ja dat doen ze allemaal dus dat gaat geen windeieren leggen en op termijn zie je dat al die kraampjes niet levensvatbaar blijken te zijn. Velen worden opgedoekt of doorverkocht. Het zijn vicieuze cirkels die niet doorbroken worden. Nabootsgedrag en uiteindelijk verlies van geïnvesteerd geld. Het feit dat er zo veel kleine zelfstandige ondernemers zijn is kennelijk zo gegroeid en te zien aan al de pickup trucks die Thailand rijk is. Zoveel geld wat is ingezet om het zakendoen te kunnen verwezenlijken dat uiteindelijk wegvloeit naar zegt u het maar. Er wordt nog zoveel van hetzelfde gebouwd en er staat nog meer van het zelfde te koop. Het is een maatschappij van doeners en van vader op zoon wordt kennis verkondigd, dus eigenlijk weet men niet beter en valt alles in herhaling. Het is net als deelnemen in het verkeer. Daar kan je niet vroeg genoeg mee starten en een opleiding doen waarom is toch alleen maar geldklopperij. Gas geven en remmen simpel toch. In deze maatschappij onderhoudt men elkaar en als dat weg zou vallen dan wordt het pas echt een malaise voor velen.

 2. David H. zegt op

  Niet alleen zaken , maar ik hou al 8 jaar met interesse de Condo markt in het oog op Baht&Sold , en dat begint nu dramatisch te worden , prijsdalingen , vooral nu van de mindere condos qua kwaliteit , maar ook de betere en vooral de grotere in m2 , (eigenaarskrediet zwierende voorhande) want wie staat er met deze regering tegenover westerlingen , nog te springen om een aankoop te riskeren , heb er dan ook nog een opgemerkt in omgeving BanChang, plaats waar ik voorheen in geintresseerd was .

  Tot een plaatselijke Thaise Intimus me verwittigde dat dat groot en dan bedoel ik heel groot gebouw gebouwd is op een cliff (ook zo genoemd” CliffView 1-2″ ) bijna pal op strand staat … , en dat de marine authoriteit dit ook wel weet , en dan riskeer je wel alles kwijt te raken als de oplossingen “opdrogen ” de kleinere woningen in zulk geval eigendom van mindere Thais zijn al “gebrandmerkt ”

  Velen onder company form , gedoemd tot enkel verhuur of voor de weinigen met een echte werkende company die kunnen nu gouden zaken oppikken indien kapitaal voorradig is !

  Krijg sterk de indruk dat de glans van Thailand tanend is , spijtig “Paradise lost ” voor ons , maar nog spijtiger voor de mindere Thai

 3. Henri zegt op

  Nu de kerst en oud-en nieuw voorbij zijn, zie je een hard verval in het westerse tourisme. Ik was gisteren in Nong Kai, een aantrekkelijk stadje aan de Meh Kong rivier met een grote overdekte markt. Het was altijd een levendig stadje, dat ook toeristen trok, gisteren zo dood als een pier. Aan de rivier geen enkele aktiviteit te ontdekken. Jammer maar waar. De door jou gekenschetste situatie in Udon ken ik goed , geen droog brood meer te verdienen in de horeca afhankelijk van buitenlands bezoek.
  Ik vrees dat dit nog maar het begin is, als de Bath sterk blijft en de wijn hemelschrijend duur, de service basaal, het Engels taalvermogen van de Thai slecht enzovoort, zal de toerist die nu Thailand bezoekt zijn ervaringen meenemen naar het thuisland en die delen met vrienden en bekenden daar. Dat effect versterkt de negatieve spiraal, temeer omdat Europa etc. meer te bieden hebben voor een gelijk prijsniveau met een betere service en een veel goedkopere vlucht naar de bestemming.
  Er is natuurlijk nog veel meer te schrijven over oorzaak en gevolg, jammer dat het zo loopt en dat de gemiddelde Thai, die wat aan het toerisme verdienen wil er de dupe van is.

 4. Tom zegt op

  Dat het slechter gaat in Thailand is het logische gevolg van de handelswijze van de ECB , door euro’s bij te blijven drukken word de euro namelijk waardeloos en buitenlandse munteenheden duur dus ook de handel uit bijvoorbeeld Thailand word hierdoor zwaar belast , de ECB en de EU zijn bezig de wereldhandel te vernietigen.
  Misschien dat landen zoals Thailand hierover een internationaal bezwaar tegen kunnen aantekenen .
  Mensen gaan ook in Thailand minder uitgeven omdat de Bath zo duur is geworden.
  Ik zou heel graag een bedrijf willen beginnen in Thailand met mijn Thaise vrouw , zodat ik hier weg kan uit deze a-sociale EU met al hun leugens.
  Kan iemand hier mee verder helpen?

  • Harry Romijn zegt op

   U heeft ook NUL economische kennis. Allereerst worden en geen €uro’s bijgedrukt, want dat doet men sinds de Reichsmark-hyperinflatie van mid 20-er jaren al niet meer. Er worden schuldpromessen overgenomen, waardoor er meer giraal geld beschikbaar komt, doch.. of dat ooit de “computerregels” bij de centrale banken verlaat ?
   De rente blijft daardoor laat, in navolging van Japan, en gevolgd door de USA. De rest van de wereld.. doet of niet mee, of is -meer-of-minder – aan een van die valuta’s gekoppeld, zoals bijv de THB aan de US$. De THB is iets ( 10-13%) in waarde omhoog gedrukt ( door internationale influx in the Thaise economie), vel geringer alsdat bijv de GBP ( en een veel grotere economie) gezakt is tov de € en $.
   Ik zou zeggen: ga lekker naar Thailand toe, veel socialer vooral als uw inkomen om welke reden dan ook wegvalt, uw gezondheid hapert en al helemaal als uw “oude dag” met problemen gepaard gaat.

   • Tom zegt op

    Harry ,

    Ik doe beleggingen en weet heus wel iets van geld , De euro en de Dollar zijn niets waard 10 jaar geleden kreeg je voor een euro nog 50 Bath dat is nu 33,5 Bath.
    Het Engelse Pond is sinds Boris heeft gewonnen heel veel gestegen , die stond zelfs op een gegeven moment op 1 pond , 30,4 Bath en nu zelfs weer op 39,6 Bath .
    Ga rekenen en leer de geldkoersen te volgen. De ECB druk of maakt geld erbij , miljarden per dag waar geen waarde tegenover staat, vandaar dat de euro niets waard is en de handel ( uitvoer) van
    “arme” landen zoals Thailand kapot word gemaakt , In Europa word een nep economie in stand gehouden door Europa vol te drukken met zogenaamde vluchtelingen , immers dan word er volop gebouwd , en de Bouw is de basis voor een economie.
    Ik kan hier wel een boek overschrijven.
    Ga elke dag de geldkoersen volgen via de App Superrich Thailand.
    Dat zou ik je aanraden

 5. TAK zegt op

  Je vergeet het belangrijkste te vertellen namelijk wat zijn de maandelijkste huurlasten van het pand waar Irish Clock inzit.

  Ik kom regelmatig bij Brickhouse wat ik een prima zaak vind en Little Italy Restaurant vlakbij Soi Samphan tegenover 7Eleven waar je voor hele schappelijke prijzen goed kan eten. Beide zaken Brickhouse en Little Italian Restaurant hebben over voldoende klandizie niet te klagen en draaien goed mijn inziens.

  Ik slaap graag bij @Home in Udon. Prima kamers tegen nette prijzen en een goede bezetting. Parkeerplaats is regelmatig vol.

 6. Charly zegt op

  @TAK
  atHome is inderdaad een prima plaats om te overnachten. Zeker gezien de prijs per nacht van rondom de 700 baht. Ruime kamer en ruime badkamer, groot bed, Aircon en flatscreen TV allemaal aanwezig.
  Alleen geen lift aanwezig en de meeste, vrije kamers zijn op de 2e en 43 verdieping. Voor auto’ s is geen parkeerruimte (geeft athome ook zelf aan in zijn advertenties). Persoonlijk vind ik athome een van de beste hotels in soi sampan, gelet op wat je krijgt en voor welke prijs. Voor mij geen optie daar ik niet zo goed ter been ben en alle trappen mij slecht zouden bekomen.

  De maandelijkse huurprijs bij Irish Clock is dit jaar nihil. Als je interesse hebt, raad ik je aan met Som te gaan praten.

  Wat betreft het eten hebben we blijkbaar duidelijk een ander behoeftepatroon. Ik hou van originele gerechten met behoud van de smaak die daar bij hoort. Little Italian en Brick House hebben die verfijning niet. Maar fantastisch als je het daar naar je zin hebt toch.
  Maar mijn voorkeur gaat uit naar daSofia (nee, ik krijg daar geen gratis drankjes), Sizzler, Pannarai en Faroh house.

  Met vriendelijke groet,
  Charly

  • Chris van het dorpje zegt op

   De 2e verdieping gaat nog , maar de 43 e verdieping
   zonder lift lijkt me ook heel lastig , maar je heeft wel een mooie uitzicht .

 7. Henk zegt op

  Goed, en degelijk verhaal Charly. Iedereen die hier een aantal jaren woont, ziet het gebeuren. De terugloop. Ik zelf heb vroeger in Spanje gewerkt, in de horeca. Daar is op een gegeven moment ook de klad in het toerisme gekomen. Werd te duur daar. Vervolgens werd Turkije “ontdekt”. Goedkoper en ongeveer zelfde reistijd. De minister van toerisme in Thailand blijft hardnekkig volhouden dat het allemaal meevalt. Inderdaad is “lozing face” hier erg belangrijk. Maar ik denk dat op de langere termijn er vele klappen zullen vallen.

 8. fred zegt op

  Ach….ik merk er allemaal niet veel van. Het is altijd zo geweest dar er zaakjes bijkomen en zaakjes verdwijnen. Echter de mensen die van wanten weten….die een goede kwaliteit prijs garanderen bestaan al jaren en blijven bestaan.
  Ik haal er zo de zaakjes uit die ik weet niet het einde van het jaar te zullen halen. Ik kan evengoed naar zaakjes gaan die alle dagen volzet zijn en dit als sinds jaar en dag.
  Deze gang van zaken is niet alleen in Thailand. Deze zomer hebben wij precies hetzelfde gezien in Portugal. Er is nu éénmaal van alles veel meer aanbod dan pakweg 25 jaar geleden.
  En zolang er wordt verkocht blijft men bijbouwen. In Pattaya Bangkok en Hua Hinn rijzen de nieuwe condominiums als paddenstoelen uit de grond. Ik zie geen enkele blijven leegstaan.
  Pattaya is momenteel superdruk…..op sommige momenten van de dag geen doorkomen aan.
  Thailand ontvangt nog steeds bijna 40.miljoen toeristen per jaar. Bangkok is nog steeds de meest bezochte toeristenstad ter wereld.
  Alle dagen komen er hier massa’s dure auto’s bij op de weg zelfs in de zogenaamde armste streken ….die koopt men niet met bananenschillen.
  Misschien is er nu even een dipje inzake westerlingen maar ook dat is binnen een jaartje weer voorbij. De Russen zijn ook alweer massaal retour. Spanje zat paar jaar geleden ook opeens blijkbaar in het slop…..allemaal praatjes die alleen gebaseerd zijn op wat waarnemingen van enkelingen

 9. jan zegt op

  helemaal mee eens Tom het is niet alleen Thailand Bath, door eu is euro voor ons minder waard geworden ten opzichte van andere valuta (ook dollar). De britten gaan over een jaar of 2 weer goedkoop naar Thailand

  • Tom zegt op

   Wat denk je voor de gepensioneerden , hoeveel zijn maandelijks minder krijgen doordat zij minder Bath krijgen voor hun euro .
   EU Brussel maakt mensen wereldwijd kapot.

 10. Pieter zegt op

  Dat de TB zo duur is (ik betaalde dit jaar 50 euro meer voor 20.000TB bij het pinnen dan een jaar terug…), heeft niets met het monetaire beleid van Europa te maken. Maar wel met de manier waarop de Thaise regering alles op alles zet om enkele grote particuliere bedrijven te helpen. Deze hebben miljarden aan buitenlandse schulden en elke daling van de TB zorgt ervoor dat hun rentelasten gigantisch stijgen. En andersom zorgt een sterke TB dat zij goedkoop hun buitenlandse rentelasten kunnen voldoen.
  Zolang bedrijven als de CP-Group onlosmakelijk verweven zijn met de politieke machthebbers, verandert dat niet. Het meest schrijnende voorbeeld van deze verwevenheid is wel het feit dat de CP-Group de opdracht kreeg om de highspeed railway te realiseren. Terwijl het bedrijf niets in infrastructuur (wel in voedsel, distributie en telecom) doet. De miljarden van de buitenlandse investeerders krijgen ze alleen afgelost als de TB sterk blijft. Een daling betekent het einde van de CP-Group. En ondanks dat heel Thailand gebaat zou zijn bij een TB die weer op normale koers komt (40 a 45 TB voor een euro), zal dat niet gebeuren zolang er geen andere politieke wind gaat waaien. En dat zie ik niet snel gebeuren.

  • Mark zegt op

   @Pieter Ik vrees dat je de nagel op de kop slaat.
   Jouw verlaring snijdt hout. Ze klinkt logisch en is getoeld op feiten. Criminologische doorvertaald is er een duidelijk motief aanwezig.

   Maanden lezen we allerlei “kolder” verklaringen. Ondere andere de voozitter van de BoT, de premier, de economie en financie ministers, een rijtje bankiers, enz … legden de meest uiteenlopende niet steekhoudende verklaringen af.

   De doorvertaling naar een criminele context is in deze niet ongepast.

   Gisteren stond er in Bangkokpost een artikel over de wijze waaro de 2 Thaise bier-tycoons hun privémonopoly wettelijk verankerd hebben. Of hoe elk traditionele kleinschalig bierbrouwer de illegaliteit ingeduwd werd. Hallucinant degoutant. Dit wetende smaakt een Chang, Leo of Singa me veel minder.

   FFP dient een voorstel in om de wet te wijzigen en het monopolie van de 2 Thaise biertycoons op te heffen.

   De druk op leger en regering om FFP in de ban te slaan zal nog verhogen, nu ze de 2 biertycoons voor de voeten beginnen lopen.

   • Rob V. zegt op

    Enkele grote bedrijven en families hebben een flinke vinger in de pap. De monopolies en oligopolies die Thailand kent doet de burger weinig goeds. Bedrijven zoals CP, ThaiBev enzo zullen niet echt blij zijn met voorstellen van Future Forward om o.a. de biermarkt open te breken.

    https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1835824/future-forward-party-lays-out-reform-for-booze-producers

    https://www.thailandblog.nl/achtergrond/thailand-monopolieland-monopolies-staatsbedrijven-en-de-economie-van-thailand/

 11. peter zegt op

  Ik denk dat het overal hetzelfde is op dit moment,kom vaak in Nongkhai daar is het niet anders de boxing street is dead,de oude Danish Baker is nog een prima plaats om te verblijven maar wel in de middag in de avond ook meestal uitgestorven,tegen over Brendan and Noi aan de rivier zijn nog drie barretjes,er zijn er 4 twee draaien daar nog wel goed denk ik,engelse eigenaar en de ander een irish eigenaar,beide heten geloof ik miichael,even verder op is de Peck bar eigenlijk meer een winkeltje,maar de bier prijzen zijn daar ontzettend laag voor een grote chang 60 bht,zit elke middag dan ook vol,de prijs is het bewijs,in andere barretjes in Nongkha ibetaal je ongeveer 90 bath,en wat ik vernam deze week dat de bier prijzen weer omhoog gegaan zijn,niet echt bevoordelijk om nog een barretje of restaurant te gaan beginnen,heeft mij altijd al verbaasd hoe ze het uiteindelijk draaiende kunnen houden,denk dat het meer met de dames van plezier te maken hebben dan verkoop van consumpties,van die winst kan je echt niet een bar runnen.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Peter,

   Wat je aangeeft is de harde waarheid. Ik ken deze mensen heb daar al met deze eigenaren
   over gesproken.
   Ik heb ook al gezien en vertelt dat het openhouden van deze gelegenheden je eigen geld
   moet hebben om open te blijven.

   Voor deze mensen is het ook een bezigheid, wat het bier betreft, een normaal flesje bier
   betaal je 60 Bath en voor een grote 100 Bath.

   De inkoop van de normale flesjes is 30 tot 33 Bath. Vergeet niet dat hier ook nog belasting
   over betaald moet worden.

   Het is gelukkig is het nog “goed toeven in de Isaan” en de prijsen zijn aangenaam zacht.
   Met vriendelijke groet,

   Erwin

 12. pw zegt op

  Dat Udon wat rustiger wordt heeft misschien ook te maken de luchtvervuiling?
  Vorig jaar 2 dagen ziekenhuis, nu in het zuiden om wat ‘op adem’ te komen.
  Udon is momenteel goorder dan Bangkok of Chiang Mai.
  Ik hoef in elk geval niet meer terug naar Udon.

  • Charly zegt op

   @pw
   Waar baseer je op dat de luchtvervuiling in Udon erger zou zijn dan in Bangkok en Chiang Mai?
   Ik kan daar nergens getallen van vinden. Volgens mij is Udon juist een van de schonere steden in Thailand.

   Met vriendelijke groet,
   Charly

   • pw zegt op

    https://www.airvisual.com/

 13. pw zegt op

  Ik heb de eigenaar van the Good Corner zeer vriendelijk bedankt voor de afwezigheid van ‘TV-screens’ en de muziekinstallatie. Wat een rust!
  Je kunt met elkaar praten, een boek lezen of een partij schaken.
  Eén keer Brickhouse bezocht en 14 schreeuwende TV-schermen tegengekomen. Nooit meer.
  Geen moment krijgen we tegenwoordig nog rust.

  Het siert de eigenaar van the Good Corner dat hij zijn eigen weg kiest en niet met een hoop herrie zijn restaurant ombouwt tot een 13-in-een-dozijn bar met ditto meiden. Chapeau!

  • Charly zegt op

   @pw
   Wat jij zoekt vind je ook in het plaatselijke rusthuis voor ouderen en in het crematorium.
   Naar mijn mening zou Grom, de eigenaar van Good Corner, een beetje dynamiek in zijn zaak kunnen stoppen. Niet dat oorverdovenden kabaal zoals bij Brick House. Maar er zijn genoeg zeer acceptabele varianten. Bijvoorbeeld een rustig achtergrond muziekje, dat niet de hoofdtoon zet. En een TV met daarop de BBC of CNN, of eventueel een spannende sportwedstrijd. Hiervood zou Grom een hokje in de zaak kunnen creeere, zodat de liefhebbers zich daar kunnen verzamelen.
   Ik vermoed zo dat Grom met zijn Thaise vrouwtje winst wil maken in Good Corner. Dan moet je meegaan met de moderne tijd, als je tenminste meer klanten wilt trekken en niet alleen de Deense senioren.

   Met vriendelijke groet,
   Charly

 14. Tom zegt op

  De EU Brussel maakt alles wereldwijd kapot door een nep economie in Europa in stand te houden , geld erbij te creëren waar geen waarde tegenover staat.
  De Euro is zo laag dat de Bath te duur word voor heel veel mensen,
  Volg iedere dag de app van Superrich Thailand maar.
  !0 jaar geleden kreeg voor een euro nog 50 Bath, nu 33,65 ( vandaag).
  Gevolg hiervan is , dat het inkomen van gepensioneerden ( uit Europa) in Thailand met 33 % is gedaald in 10 jaar tijd , wat is er in bijv., Nederland voor de gepensioneerden bij gekomen in 10 jaar ? o,2 %.
  Ga maar rekenen.
  Het andere gevolg is dat de Bath zo duur is , dat voor de inwoners van Thailand de wereldwijde handel terug loopt , mijn vrouw komt uit de Isaan en daar zijn het hoofdzakelijk rijstboeren en zij krijgen hierdoor minder geld voor hun rijst.
  De EU Brussel maakt alles wereldwijd kapot , klimaatakkoord is een vette leugen, dit bedacht om de Zogenaamde groene Industrie op poten te zetten , wereldwijd worden de mensen voor gelogen.
  Ga je verdiepen in wat en wie werkelijk warmte afgeven ?
  Bijv, wegen, asfaltwegen zijn net ovens, nemen warmte op maar geven nog meer .
  Ieder huis , auto , elektrische fiets is een warmte bron, ieder mens is een warmtebron.
  Ieder boom daarentegen is juist een bron van koelte.
  Regenwouden koelen de oceanen , maar die verdwijnen ook in ras tempo.
  Ik zou zeggen mensen ga je eens verdiepen in waarom alles zo gaat in de huidige graai cultuur van Regeringen.

  • Cornelis zegt op

   Wees blij met de EU, Tom! Die kun je tenminste lekker de schuld geven van alles wat er mis gaat………. pfffft.

 15. Pieter zegt op

  @Tom: Dat je belegt is nog geen legitimatie van je gelijk. Ik eet wel eens vis, maar weet niets van oceaanstomers.

  Jij wijst volledig ten onrechte naar het europese monetaire beleid, als het gaat om de koers van de THB. Als alleen de euro zou dalen ten opzichte van de baht, zou je gelijk hebben. Maar dat is niet het geval. Sterker nog, de daling van de euro ten opzichte van de baht is nog relatief laag ten opzichte van de amerikaanse dollar, de japanse yen en de chinese renminbi. Alleen vergeleken met de britse pond daalt de euro sneller in relatie tot de baht. Maar dat komt omdat de pond na de verkiezingen van december (en daarmee de duidelijkheid over de brexit) een tijdelijke stijging kent. Maar de pond gaat, naar ik verwacht, vanaf 1 jan 2021 een vrije val maken.

  Het lijstje van de afgelopen 3 jaar als het gaat om de waardedaling ten opzichte van de TBH:
  USD (dollar) -14,5%
  JPY (yen) – 11,1%
  CNY (renminbi) -14,4%
  EUR (euro) -9,8%
  GBP (pond) -6,9% (maar in oktober 2019 was dat nog -12,9%)

  De enige die echt schuld heeft aan de economische malaise vanwege de te sterke Thaise baht, is de Thaise regering. De centrale bank moet ingrijpen, maar doet dat niet vanwege de geschetste belangenverstrengeling met private bedrijven. De enige die de exportmarkt verziekt, zijn de Thaise machthebbers.

  • Ger-Korat zegt op

   Wat bedoelt Pieter met malaise ?. De economie groeit toch tegen de 2,6 % aan, dus waar hebben we het over. Ken vele streken en zal me maar beperken tot de grootste stad in de Isaan : het groeit en bloeit maar door en de enkele buitenlander die er rondloopt is even zeldzaam als een een belegde broodje kaas in de vitrines van een Thaise bakker, Dus houdt eens op met die onzin dat het slecht gaat in Thailand; degene die in de malaise zitten zijn de arme Europeanen, nee niet de rijkere.. De lokale economie van Korat draait als een tierelier en het kan maar niet op dankzij de als maar groeiende (lokale) economie. Een buitenlander op zijn motor, dat ben ik, en de Thais in hun dure bolides kijken mij meewarig aan en ik krijg nog net niet gratis te eten maar het gaat velen hardstikke goed. Waar diverse reageerders en ook de schrijver van het stuk zich in vergissen is dat behalve in een paar toeristengebieden, en dat is Udon zeker niet, de invloed op de economie door buitenlanders zeer beperkt is. Idem ken ik Udon al vrij goed van een jaar of 5 geleden en het viel mij toen ook al op dat het er in vergelijking met de 3 andere grote steden in de Isaan te weten Khon Kaen, Korat en Ubon Ratchathani, het er relatief armoedig uitzag en toen zag je ook in het centrum bijna geen bezoekers bij de Farang-tenten waar ik regelmatig langsliep, dus wat is nieuw in Udon ?

 16. Charly zegt op

  @Ger-Korat
  Korat schijnt een stad te zijn met een zeer hoge concentratie aan farang. Toch durf jij te beweren dat de enkele buitenlander die er rondloopt even zeldzaam is als een belegd broodje kaas in de vitrines van een Thaise bakker. Het is een niet te geloven constatering van jouw kant, een boude uitspraak die kant nog wal raakt.
  Verder schrijf je over Udon dat je die stad al 5 jaar geleden kende. Nou, dat is ook toevallig. Ook ik ken Udon al van 5 jaar geleden. En in tegenstelling tot wat jij schrijft waren er toen wel degelijk volop farang. Ik heb ze zelf gezien. Dus wat is nieuw in Udon? Datgene wat ik in mijn posting heb geschreven. Misschien nog maar een keer goed lezen en niet zo veel kreten slaken die je niet kunt onderbouwen. Is niet de eerste keer dat je je daaraan te buiten gaat.

  Met vriendelijke groet,
  Charly

 17. Pieter zegt op

  @Ger-Korat Ik doelde specifiek op de economische gevolgen vanwege de sterke THB. Ik schreef niet dat het nu al volledig kommer en kwel is.
  De gevolgen van de door de Thaise regering te hoog gehouden THB, gaan evenwel straks ook verder doorwerken. Door de dure THB (dure rijst) en de droogte (lage oogst) zakt de export in, terwijl toeristen (de andere grote inkomstenbron) ook meer voor de omliggende regio kiezen en wegblijven. De groei van de economie neemt af. Die was goed, maar zakt nu naar een te laag niveau. Daarnaast worden de inkomensverschillen in het land steeds groter. Tot slot geldt ook nog: schijn bedriegt. Thai lijken het goed te hebben, maar de meeste dure bolides zijn geheel door de bank gefinancieerd.

  Kort samengevat:
  “De Thaise economie lijdt onder de handelsbreuk tussen de VS en China en staat voor uitdagingen als gevolg van afnemend toerisme, stijgende schuldenlast per huishouden, technologische ontwrichting en een sterke Thai Baht. De BBP-groeiverwachting voor het gehele jaar wordt teruggebracht tot 2,9% na het tweede kwartaal, met het zwakste tempo sinds 2014Q3 van 2,3%.”

  (bron: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/thailand/zakendoen/economische-rapportage-thailand)

  • Ger-Korat zegt op

   Allemaal leuk en aardig maar de Thaise economie schommelt al een jaar of 20 rond de 3 % groei per jaar. Wat je nu zien is een normaalbeeld terwijl het jaar ervoor een uitzondering was.
   En leg mij eens uit hoe de Thaise regering de baht hoog houdt ? Een koers komt tot stand door vraag en aanbod en export en import hebben daar direkt effect op, evenals de uitgavem in het toerisme. En daarnaast investeringen door buitenlandse bedrijven of institutionele beleggers of wie dan ook in bedrijven of aandelen etc. Als de Thaise regering wat wil doen aan de koers zou ze de export moeten verminderen of de import verhogen of investeringen belemmeren. Nou niets van dat alles want dat is slecht voor de economie. Blijft over om de Thaise te vragen wat meer in het buitenland te investeren of daar op vakantie te gaan. Tot zover de mogelijkheden van de regering of de Nationale Bank. En deze laatste heef een hoog valutareserve opgebouwd van meer dan 200 miljard USD, mede dank zij deze opbouw is de Thaise baht nog niet zo sterk want hiermee houden ze de baht nog in bedwang. Meer middelen hebben ze niet, ja meer overheidsschuld opbouwen maar dat betekent meer geld in de economie en dan wordt de economie nog groter en stijgt de baht. Dus kom eens met iets wat de overheid doet of nalaat wat de Thaise baht betreft. Het is immers de markt die de koers bepaalt en niet de overheid. Pas als het slecht met de economie zou gaan, dus een krimp, en het bedrijfsleven niet rendabel zou zij om te investeren ( direkt of via aandelen etc.) dan pas zou je een verslechtering van de Baht mogen verwachten.

 18. Pieter zegt op

  Ah ja marktwerking, net als in China dat een handelsoverschot heeft en toch een dalende munt kent. Het is niet (alleen) vraag en aanbod. In Thailand bepaalt de markt niet, maar de macht.
  Wat kan Thailand doen? Zeer effectief is het opengooien van de interne markt. Bijvoorbeeld buitenlandse investeerders opdrachten gunnen. De Chinezen willen graag investeren in infrastructuur, oa. een spoorverdubbeling Bangkok-ChiangMai. Ze azen ook al jaren op een betere verbinding tussen Guangzhou en Rangoon door de Asian Highway 1 te verleggen door het noorden van Thailand.
  Of gewoon meer uitgeven aan bijvoorbeeld openbaar vervoer. Zodat een brommertje in Bangkok duurder wordt dan de BTS.
  Er zijn veel instrumenten die ingezet kunnen worden.
  Overigens: als de economie stijgt, betekent dat niet dat de munt sterker wordt. Maar dat voert voor dit blog veel te ver om daar een uitgebreide analyse voor te gaan geven.

  • Henk zegt op

   Heel duidelijk uitgelegd Pieter, heb meerdere analyses van je gelezen, en ze zijn altijd treffend! Ik weet dat je altijd uitvoerig onderzoek doet, voordat je iets schrijft. Als ik soms reacties zie van mensen die het beweren beter te weten, wil ik adviseren jouw schrijfsels eerst 3 keer te lezen.

   • Ger-Korat zegt op

    Nou beste Henk, China is nu het wereldwijde voorbeeld van een valutamanipulator bij uitstek want er is geen vrij verkeer van de munt mogelijk en de regering houdt de munt binnen bandbreedtes onder controke. Zou je eens in de materie verdiepen dan weet je dat het zo is.
    En wat het opengooien van de interne markt van Thailand : dat werkt juist averechts op de koers van de baht. Want meer buitenlands kapitaal stroomt dan voor investeringen en aankopen Thailand binnen en dat veroorzaakt een vraag naar baht want immers de vreemde valutas worden omgewisseld naar baht. En dan krijg je een stijging van de baht. Gewoon basis economie wat ik hier vertel dus je ziet dat Pieter er een beetje naast zit.

    • Pieter zegt op

     Net andersom. Als een buitenlands bedrijf opdracht krijgt om bijvoorbeeld een weg aan te leggen, zal dat leiden tot meer baht op de valutamarkt. Immers, het buitenlandse bedrijf wil de ontvangsten (de THB) omzetten naar eigen valuta (of dollars).
     Het gunnen van opdrachten aan buitenlandse investeerders is heel wat anders dan buitenlandse investeerders thais kapitaal te laten kopen. De investering die men wil doen (met name vanuit China) is door in te schrijven tegen een zeer lage prijs (zelfs onder de kostprijs als het moet, want men heeft een groot eigenbelang).
     Wat China doet, doet men in Thailand ook. Maar dan wat minder opvallend en minder groots aangepakt.
     Het probleem van basis-economie is dat je daarmee ingewikkelde vraagstukken niet kunt verklaren. Daarvoor is meer nodig dan basiskennis. Voor ’t overige laat ik ’t aan de lezer over aan wie men meer verstand van economie toedicht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website