Daar zitten we dan in Hua Hin met ons goeie gedrag. Van de Thaise overheid hoef je het niet te hebben. Veel stoere woorden, maar bitter weinig toegesneden informatie.  Is het tijd om de deur te barricaderen met zandzakken?

Door het gebrek aan informatie tieren de geruchten welig. Weliswaar is toegegeven dat een Chinese dame hier in het ziekenhuis ligt, maar in welke instelling blijft onduidelijk. Ook in welk hotel de groep van vier heeft gezeten wordt niet bekend gemaakt.

Op zich is dat aan de ene kant begrijpelijk. De overheid wil tot elke prijs voorkomen dat paniek uitbreekt, maar ook de financiële kant speelt een grote rol. Hua Hin is zeker in deze periode sterk afhankelijk van (Chinese) toeristen en de eerste annuleringen van Chinese en Europese zijde zijn al een feit.

De meeste Thai stellen weinig vertrouwen in de(ze) overheid, die meer op baht is gericht dan op het welzijn van de bevolking. Dat geldt nog in sterke mate voor de TAT (Tourisme Authority of Thailand) die het liefste helemaal het virus doodzwijgt. Thaivisa en Thaipbs melden het nieuws over Corona zo goed en zo kwaad als het kan, maar Bangkokpost meldt alleen het officiële persbericht en dat nog met tegenzin. Het is journalistiek van de koude grond, terwijl ook Nederlandse media nauwelijks belangstelling tonen voor de grootste Aziatische vakantiemarkt voor Nederlanders. Veel berichten over de situatie in China, maar weinig over het eigen land.

Dat de zieke Chinese dame niemand heeft besmet, lijkt onwaarschijnlijk. Maar zeker weten doet niemand dat. Het geruchtencircuit draait echter op volle toeren. Zo zou een Thaise koopman op de beroemde Night Market in Hua Hin op bezoek zijn geweest in China en inmiddels tekenen van Corona vertonen. Bevestiging is nergens te krijgen.

De (toeristische) autoriteiten in Pattaya blijken zich eveneens grote zorgen te maken. Begrijpelijk, want een groot deel van de jaarlijks 1,1 miljoen (!) Chinese bezoekers gaat naar Chiangmai, Samui, Phuket, Bangkok en beslist ook Pattaya. En die blijven in grote mate dicht bij elkaar in restaurants en hotels.

Ook mensen die nog geen symptomen van Corona vertonen, kunnen het virus overbrengen. Omdat de Thaise overheid aarzelt met het nemen van stringente maatregelen is de vrees gerechtvaardigd dat we in Thailand nog maar aan het begin staan van een Corona-golf. Waar in China veel activiteiten in het kader van het Chinese nieuwjaar werden afgelast, gingen die in Thailand op volle sterkte door, ook bezocht door ‘echte’ Chinezen. Geld dat stom is, maakt recht wat krom is…

No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “Vluchten kan niet meer, voor het Corona-virus”

 1. leesnu zegt op

  Om het NL nieuws wat bij te houden open ik de morgen daarmee (nu.nl) en daar staat een aardig stukje over hoe erg je je bang zou moeten maken. Overigens is de doorsnee Thai, spijt me geenszins dit te moeten zeggen, is gewoon een feit, nog veel meer op geld gericht als die vermaledijde rattabaan. In de krant stond trouwens ook een melding over een noodkreet van een groepje Thaise studenten in Wuhan, hun grootste klacht was dat ze zonder eten zaten-Thaiser kan het niet. Zal wel een drone worden geregeld die pakken MaMa laat droppen?

 2. chris zegt op

  https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/influenza/cijfers-context/sterfte

  In Nederland gaan per jaar ongeveer 2000 mensen dood door de griep of met griep als onderliggende doodsoorzaak; vaak ouderen en/of mensen met een zwakke gezondheid. En dan heb ik nog niet over de duizenden die griep krijgen en daardoor enkele dagen in bed moeten blijven. Dat is – op een bevolking van 16 miljoen – een veel grotere sterftekans dan de 80 Chinese doden nu op een bevolking van 1,4 miljard.
  Van dit corona-virus word je ook ziek maar het is niet levensbedreigend. Een Thaise oud-student van mij heeft enige dagen in het ziekenhuis gelegen met het virus maar is nu thuis.(Ja, hij was in Wuhan)
  Het is gewoon een beetje uitkijken maar voor paniek is volgens mij geen reden. Zoals je ook bij griep-patienten uit de buurt blijft als het even kan, gewoon Chinezen mijden in Thailand. Dat wordt gemakkelijker als het hen verboden wordt te reizen.

 3. Kees zegt op

  Tja, laten we niet vergeten dat het wel een griepvirus is he? De media hypen het ook wel erg op en paniekzaaierij die niet op feiten is gebaseerd (bv ‘10,000 doden in Wuhan’ volgens de uiterst onbetrouwbare website van Pamela Geller) is ook journalistiek van de koude grond. Degenen die er aan zijn overleden waren ouder of waren al in slechte gezondheid. Ter vergelijking, in 2018 zijn 80,000 Amerikanen aan de ‘gewone’ griep overleden en sinds October 2019 zijn dat er 20,000.

 4. Roedii vh. mairoe zegt op

  De media roepen om het hardst hoe ernstig de situatie wel niet is. De een na de ander meldt een herhaling van wat al gezegd is , en daarmee lijkt het alsof een grote catastrofe op ons af komt. Maar is dat wel zo?
  Even de feiten: de Chinese stad Wuhan kent meer dan 10 miljoen inwoners, meer dan de helft van het inwoneraantal van Nederland. Wuhan is de hoofdstad van de provincie Hubei met 60 miljoen inwoners. Het aantal besmettingen in China bedraagt minder dan 3000. Er zijn 80 dodelijke slachtoffers te betreuren.
  De besmetting wereldwijd is idem 3000.
  Let op: de gewone huis-tuin en keukengriep in Nederland veroorzaakt elk jaar een extra (over-)sterfte van enkele duizenden in getal. Herhaal: duizenden! Terwijl (in)direct aan de griep 250 tot 2000 mensen sterven.
  Wereldwijd elk jaar hebben miljoenen mensen griep en kost het jaarlijks tot 500 duizend slachtoffers.
  Kijk: ik zeg niet dat je niet van alles en nog wat moet doen om verspreiding van lelijke fatale virussen tegen te gaan, de berichtgeving over die pogingen mag wel wat realistischer en minder hysterisch.
  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/coronavirus-verspreidt-zich-sneller-dan-verwacht-nu-2-744-besmettingen-geteld-wereldwijd~becc1d63/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

  • Rob V. zegt op

   Zolang het aantal doden lager ligt dan bij de gewone griep volg ik het nieuws over dit virus niet. De meest belangrijke informatie sijpelt toch wel door tot me, op dit moment is paniek niet nodig. Het zal wel, ik graaf liever verder in nieuws over (Thaise) politiek, maatschappij enzovoort. Besteed ik mijn eigen tijd op zijn minst nuttiger.

 5. ruud zegt op

  De beste manier voor een overheid om paniek te zaaien in een land, is geen informatie delen.
  Dan weet je zeker dat alle waarheden en onwaarheden via facebook zullen worden verspreid.

 6. Christiaan zegt op

  Volgens een Nederlands TV programma zou de Chinese vrouw liggen in het San Paolo Hospital in Hua Hin. Ik neem aan, dat de beide mensen, die met haar per taxi kwamen, wel onderzocht zijn. De taxochauffeur is vooralsnog onbekend.

 7. Henk Hauer zegt op

  Iests meer vertrouwen in de Thaise overheid. Het huidige regime doet meer als anfere regeringen vor de staats greep.
  Niet te veel naar de tam tam luisteren

 8. Sjaak S zegt op

  Toen SARS uit brak en daarvóór de vogelziekte zich vanuit (ik geloof) Hong Kong uitbreidde, werkte ik nog als steward en kwam in die tijd ook vaker naar Azië.
  Wij hadden destijds eenzelfde situatie als nu… paniek, mis informatie, dom gedrag. Velen lopen met deze gezichtsmaskertjes rond, die weinig tot niets helpen.
  Het is nog steeds een feit dat meer mensen door de gewone griep sterven dan door deze coronna griep en nóg meer mensen komen bij verkeersongevallen om het leven.
  Gezonde mensen hoeven zich bijna geen zorgen te maken. Zoals ik begrepen heb, kun je wel ziek worden en in de meeste gevallen zul je het gewoon overleven. Degenen die gestorven zijn, waren mensen die al een andere ziekte onder hun leden hadden. En sommige mensen zijn gevoeliger voor ziekten dan anderen.

  Informatie is belangrijk in dit geval. De juiste informatie. Maar ga je op facebook zoeken, dan kom je de meest tegenstrijdige verhalen tegen en ga je die doorvertellen, omdat je daar waarde aan hecht… nou, dan is dit een groter kwaad dan de ziekte zelf.

  Natuurlijk maak ik me ook zorgen. Maar ik ga niet de deur dicht sluiten en blijf nu thuis in de hoop dat het voorbij gaat. Ik stap morgen gewoon weer op de fiets en adem de frisse zeelucht in.

  Ik heb de idiotie met SARS overleefd, de Vogelziekte is ook aan mij voorbij gegaan (net zoals aan 99,99% van de mensheid) en ook dit zal mijn leven niet korter maken.

  • Tom zegt op

   Zolang ze nog niet veel weten van het corona virus , kun je ook geen oordeel vellen of het wereldwijd levensbedreigend is .
   Ik zie vooralsnog geen gevaar , wij gaan eind februari gewoon naar Thailand.

 9. Alex zegt op

  Laatste Thaise nieuws: in Hua Hin zijn 8 personen geconstateerd met het corona-virus!

  • Ruud NK zegt op

   Volgens de Bangkokpost van vandaag zijn er 8 gevallen in Thailand, waarvan 1 in HuaHin

   SJaak zegt hierboven:
   Informatie is belangrijk in dit geval. De juiste informatie. Maar ga je op facebook zoeken, dan kom je de meest tegenstrijdige verhalen tegen en ga je die doorvertellen, omdat je daar waarde aan hecht… nou, dan is dit een groter kwaad dan de ziekte zelf.

   Je hoeft niet lang te wachten of je ziet ook hier onjuiste informatie.

 10. Luc Dierickx zegt op

  Zoals steeds als er een mogelijke crisis is duiken de ‘experts’ op, sommige met naam en toenaam waarvoor respect (Hans Bos) en sommigen hebben eigenaardige namen (leesnu). Spijtig genoeg hebben geen van beiden en ik ook niet ervaring wat te doen in een dergelijke situatie. Maar een ding is zeker: met dit soort berichtgeving zaai je paniek en dat is niet ok. Met naam en toenaam, Luc Dierickx, Belg wonende in Seka. Nog een fijne avond.

 11. nicky zegt op

  Ik vind het allemaal schromelijk overdreven. Ik denk dat je sneller besmet raakt met het dengue virus,of de griep (ook dodelijk voor mensen met een mindere gezondheid) dan met het corona.
  Dan dat hele gedoe met die maskertjes, die zowiezo niet helpen. Wij waren vanmorgen in het ziekenhuis, en je zou bijna beschaamd zijn omdat we zonder rondliepen.
  Dat dit virus in China vlug verspreid is normaal. Ze slapen daar met 20 man op een kamertje en de hygiene is vaak ver te zoeken. Als ik dat in die ziekenhuizen zie; tja, als je het virus nog niet hebt, loop je het daar wel op. Wij zijn van mening; gewoon de grote mensenmassa’s mijden, en nog wat vaker je handen wassen. Dan ben je al een heel eind

 12. Tom zegt op

  Wij gaan gewoon naar Thailand eind februari.
  Of Thailand moet de grenzen sluiten voor toeristen.
  Dat zie ik nog niet gebeuren.

 13. Sjeng zegt op

  Wat wil je dan van dat extreem hysterisch gedoe en maar zoals in het gekke Amerika al beginnen te blaten over dat Doomsday is aangebroken. Van een gemiddelde griepgolf gaan meer mensen dood gemiddeld in China in één dag dan wat tot nu toe is gebeurt. Nee ik zeg niet dat dat het ongevaarlijk is, want voor je het weet komen dat soort verwijten, maar de mens is gebaat bij normale info ( en die wordt er voldoende gegeven) en niet gebaat bij opgefokte en overdreven “reacties”. Wat uiteraard wéér opvalt is dat voor Thailand het weer te verduren krijgt in deze. Echt te bizar voor woorden. Ik vraag me trouwens oprecht af waar u het op baseert dat de Bangkok post iets “met tegenzin” meld. ….

 14. Sjeng zegt op

  Nog een aanvulling als het het mag op het door mij geschrevene. In het jaar 2018/2019 stierven er ongeveer 2900 mens aan de griep. Alleen in al Nederland. Dat zijn officiële cijfers

 15. Marijke. zegt op

  Vanmorgen hoorde ik dat 2 thaise mensen ziek zijn.Ik weet niet of het zo is. Ik kreeg de informatie van thaise vrienden.Wij gaan begin maart weer naar changmai.We wachten het maar gewoon af.Zonder een negatief reis advies krijg je ook niets terug van de verzekering.

 16. Hans Pronk zegt op

  De Lancet is een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift. In een recent artikel noemen ze de kans dat je eraan bezwijkt hoog (the mortality rate is high). Niet iets om je schouders over op te halen. Maar ook de auteurs hebben natuurlijk nog steeds te weinig informatie om definitieve conclusies te trekken.
  Zie https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30183-5/fulltext.
  Wat kan de overheid doen? Veel, maar tegenhouden van het virus bij de grens lukt natuurlijk niet. Niet in Thailand en niet in Nederland.
  Maar Greta kan in ieder geval tevreden zijn en ook de dekkingsgraad van de pensioenfondsen zal wel beter worden.

 17. KhunKoen zegt op

  Een Thaise vriendin van mij woont en werkt in Alabama, USA met haar Amerikaanse echtgenoot.
  Sinds een paar dagen hoest ze nogal veel en heeft ze hoofdpijn.
  Dus ik vraag haar of ze gehoord heeft van dat Corona virus. Ja zegt ze, maar dat heb ik niet.
  Twee van haar collega’s zijn net terug van vakantie…… Uit China inderdaad. Ze werkt bij een Chinese massagesalon daar.
  Afwachten dus maar.
  Nog even over die mondmaskertjes die volgens enkele “deskundigen “ op deze site totaal geen nut hebben.
  Graag een linkje naar de onderzoeken waar jullie je op verlaten in deze

  Dank bij voorbaat……Elias

  • Sjaak S zegt op

   Je hoeft het maar op google op te zoeken en je vindt snel het antwoord. Ze bieden een beetje bescherming, MITS ze correct gedragen en gebruikt worden. In een gecontroleerde omgeving kunnen ze helpen, maar buiten dat betwijfelen experts de effectiviteit ervan. Kun je Engels lezen, kijk dan hier https://www.bbc.com/news/health-51205344

   En volgens een Nederlands artikel helpt het wel en is het aan te raden voor artsen en verplegend personeel. Voor de normale mens op straat is een goede hygiëne veel effectiever en hoeven deze maskers niet.
   https://nos.nl/artikel/2320507-q-a-over-nieuw-coronavirus-is-het-gevaarlijker-dan-griep.html

   Misschien beantwoordt dit je twijfels over pseudoniem experts zoals ik.

 18. Hans vd Lism zegt op

  wat ik niet begrijp. dat bij binnenkomst in Thailand je 4 vingers op een glasplaat moet leggen die niet gereinigd wordt Immigration zit met mondkapjes op dat helpt geen zier hygiëne wel. Direct handen gedesinfecteerd

  • Chris van het dorpje zegt op

   Je kan je handen de hele dag desinfecteren ,
   maar op dat helpt tegen een virus , welke door de lucht verspreid wordt ,
   dat betwijfel ik sterk .

   • Nicky zegt op

    Als je de handen desinfecteerd, voorkom je in ieder geval ook besmetting van al hetgeen je aanraakt of vastneemt. Als je dan tracht grote mensenmassa s te vermijden, ben jij naar mijn iedee, reeds een heel eind op weg.

 19. Maarten zegt op

  Zoals men leest, wordt er veel onrust veroorzaakt door negatieve berichten, ook mijn vrouw werkzaam in Chiangmai, mondkapjes zijn niet aan te slepen, mensen worden teruggestuurd op het vliegveld, en ik maak mij terecht zorgen, hopelijk wordt het niet erger en kan men over een poosje genieten van het mooie thailand.

 20. Ronny Cha am zegt op

  Voor de toeristen die komen naar Thailand opgelet. Indien je hier al bent in het land, en de besmette gevallen komen hoger te liggen in het thuisland dan hier, zou ik beste opteren om niet meteen terug te gaan naar huis…. je zou immers besmet raken door de eigen landgenoten! Een gewaarschuwd persoon….!

 21. Hans Bos zegt op

  Het is opmerkelijk hoeveel lezers doen alsof er weinig aan de hand is met het Coronavirus. Er zijn nu 106 doden gevallen en 4515 besmettingen. Dat is en forse stijging in een weekeinde.
  Ik weet ook wel dat het aantal doden in het niet valt bij het aantal als gevolg van de griep. En in twee dagen vallen in het Thaise verkeer meer doden. Maar daar gaat het niet om. Het aantal doden als gevolg van Corona komt bovenop het aantal griepdoden. Bovendien schuilt het gevaar in de mogelijke mutatie van het virus en de razendsnelle verspreiding.
  Bovendien stelt de World Health Organisation dat het gevaar te laag is ingeschat. In plaats van gematigd noemt de WHO Corona nu het risico “high at the global level.”

  • Heel veel onwetendheid en nogal simpele antwoorden. De vergelijking met een gewone griep en de hoeveelheid doden gaat natuurlijk niet op. Bij een gewone griep weet men om welk virus het gaat en wat het doet. Vandaar ook dat je een griepprik kan halen. Dit is een heel ander virus waarvan men totaal niet weet wat het doet en wat het kan, zeker als het muteert.
   De Nederlandse overheid is zich al jaren aan het voorbereiden op een wereldwijde pandemie en de gevolgen daarvan. En die kunnen zeer ernstig zijn, zoals totale ontwrichting van de maatschappij. Daarvoor liggen er strikt geheime draaiboeken klaar als het zover is.
   Virologen waarschuwen ook al jaren voor een pandemie die vergelijkbaar, of nog erger zal zijn dan de Spaanse griep. De vraag is dan ook niet of die komt maar wanneer die komt.

 22. Hans Pronk zegt op

  Thailand staat van de 195 onderzochte landen op plaats 6 voor wat betreft de mate van voorbereid-zijn op een pandemie, als beste van de “upper middle income” landen. Thailand staat bijvoorbeeld boven Zweden en maar net onder Nederland. Zie https://www.ghsindex.org/ en https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191024115022.htm. Geen enkel land is echter optimaal voorbereid.
  De farangs in Thailand zitten dus relatief goed met als bijkomend voordeel dat zonlicht virusdeeltjes onschadelijk maakt. Voor de nachtbrakers onder ons is dat natuurlijk geen voordeel.

  • Hans Pronk zegt op

   België staat op plaats 19 met slechts een score van 61 punten tegen Thailand 73.2 punten.

  • ruud zegt op

   De vraag is in hoeverre Thailand in werkelijkheid voorbereid is en in hoeverre alleen maar op papier.
   De Thaise gezondheidszorg is zo goed als niet bestaand in gebieden buiten de grote steden.
   Doktersposten waar weliswaar een dokter aanwezig is met een paar verpleegsters, maar een dokter die beduidend minder kennis heeft, dan een huisarts in Nederland.

   Leuk voor niet al te grote verwondingen bij brommerongelukken, (eigenlijk niet zo leuk, want ze hecht zonder verdoving) maar verder heb je er niet zo veel aan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website