Verhuizen naar Thailand (4)

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , ,
17 juli 2010
Spa en Massage

Is het nu alles kommer en kwel in het nieuwe vaderland? Nee, beslist niet. Maar het is ook niet allemaal rozengeur en maneschijn. Na bijna vijf jaar jaar in het ‘Land van de Glimlach’ zijn me een flink aantal minpuntjes opgevallen, doorgaans verzwegen in reisbrochures en juichende verhalen van het Thais verkeersbureau. Het is zaak goed de voor- en nadelen van een verhuizing op een rij te zetten, alvorens een dergelijke ingrijpende stap te zetten.

Onder de goede kanten van Thailand schaar ik uiteraard de natuur van het land, al wordt deze op diverse plaatsen fors geweld aangedaan. De Mekong is indrukwekkend en de vele historische plekken in noord en noord-oost Thailand zijn beslist de moeite waard, met Ayutthaya, Sukhothai, Phimai en Phanom Rung als uitschieters.Over de tropische eilanden en fraaie stranden hoef ik het niet te hebben, dat doen de brochures al in ruime mate.Ook hier zal de wal het schip keren, want als door de toenemende milieuverontreiniging de toerist het land links laat liggen, komen de Thai hopelijk tot bezinning.

Over het klimaat twijfel ik. Je moet goed tegen deze broeierige warmte kunnen om je in Thailand senang te voelen. De Thaise winter, van december tot en met februari bevalt me in het Bangkokse laagland het best. De temperaturen in het noorden van het land zijn me dan te koud, maar zo heeft iedereen zijn voorkeur. Aan de andere kant is het een hele geruststelling dat je geen last meer hebt van die kille, miezerige winters in Nederland. Ik mis de maagdelijke sneeuw van de eerste dag, maar niet het krabben van de autoruiten, de ijzel en de alles doordringende koude wind. Ik sta hier elke morgen op, trek mijn Bermuda aan en ga met een bakje muesli op het terras de Bangkok Post lezen. Thais eten, ook weer zo’n pluspunt, is uitermate smakelijk, maar bij het ontbijt toch liever niet…

Een sterk punt van Thailand acht ik de medische zorg, zonder meer van uitstekende kwaliteit. Geen wachtlijsten, ziekenhuizen die meer weg hebben van vijfsterrenhotels voor een prijs waar Nederlandse specialisten niet eens hun bed voor uitkomen. Een hartoperatie, nieuwe heup of een facelift? Gaat u maar liggen, we komen zo bij u. Een hele verademing bij de kille behandeling in Nederland, waar de kosten de pan uitrijzen. Een trieste zaak dat Nederlandse zorgverzekeraars hun klanten niet vaker aanmoedigen om hun medische problemen in Thailand te laten verhelpen. Het kan ze immers een hoop geld schelen, terwijl ze een dergelijke luchtbrug kunnen gebruiken om Nederlandse specialisten en ziekenhuizen tot inkeer te brengen. Ik beveel met name het Bumrungrad en het Bangkok Hospital aan in de binnenstad van Bangkok en niet alleen vanwege de kwaliteit, maar zeker vanwege het feit dat de meeste artsen en verplegend personeel goed Engels spreken. Ook in de rest van het land liggen uitstekende ziekenhuizen, vaak particulier. Van enkele ziekenhuizen hoor ik dat het winstbejag groter is dan de zorg voor de patiënt, maar doorgaans is het aantal klachten gering.

In de categorie ‘plus’ horen ook de ontelbare spa’s en massage-instituten. Voor een habbekrats kun je daar je stramme en stijve ledematen laten masseren. Als herboren sta je een of twee uur later weer buiten. Ik maak geen melding van ‘meerwerk’, want de mannen die dit aangaat, weten doorgaans van de hoed en de rand en hebben mijn advies niet nodig, toch? Zo meld ik ook de vele ‘bar beers’ niet onder de pluspunten, want wat voor de zondaar een dikke plus is, vormt voor de dienstdoende kapelaan een forse min…

Een pluspuntje vormt ook het bestaan van twee Engelstalige dagbladen, de Bangkok Post en The Nation. Voor circa 120 euro krijg je die een jaar lang, zeven dagen per week in de bus. Toegegeven, ze zijn soms kritiekloos en regeringsgezind, maar wie daar doorheen kijkt, heeft er een goede bron van informatie aan (zelfs over het Nederlandse voetbal). Wie ver buiten de hoofdstad en toeristische gebieden woont, zal het echter zonder deze dagbladen moeten stellen.

Een eervolle vermelding verdienen de winkels in Thailand. In de categorie ‘het gemak dient de mens’  horen de 7/11’s, Family Mart en andere winkels die 24 uur per dag open zijn.In de grote shopping malls/winkelcentra in Bangkok, maar vaak ook in Chiang Mai, Pattaya, Phuket en Koh Samui is vrijwel alles te vinden wat de wereld te bieden heeft (met uitzondering dan van nieuwe haring en 30+-kaas…).

Als laatste, maar beslist niet als minste, noem ik het prijspeil in Thailand. Weliswaar is de euro, vergeleken bij een jaar geleden, zo’n kleine 20 procent minder waard, maar nog altijd liggen de prijzen in dit land een stuk lager dan in West-Europa. Dan noem ik niet alleen het beroemde Thaise eten, maar ook de benzine/diesel, gas, elektriciteit, water en ga zo maar door. Ik kan me hier een auto permitteren waar ik in Nederland alleen van kan dromen en bewoon een villa die daar een veelvoud zou kosten. Om nog maar te zwijgen van poetsvrouw of tuinman.

Enkele reacties stellen dat wij als buitenlanders moeten integreren in de Thaise samenleving. Dat is een goed streven, doch feitelijk onhaalbaar. Al sinds de VOC in 1604 in Ayutthaya voet aan wal zette, hebben we dat geprobeerd. Tevergeefs. We zijn en blijven ‘rijke’ witneuzen. Thai goed spreken is voor een buitenlander vrijwel onmogelijk, laat staan Thai lezen en schrijven. Dat moet je van jongs af aan hebben geleerd. Thai zijn beslist vriendelijker tegen farang die hun taal (proberen te) spreken, maar cultureel blijven we in hun ogen barbaren. Soms hebben ze het wat dat betreft bij het rechte eind…

No votes yet.
Please wait...

34 reacties op “Verhuizen naar Thailand (4)”

 1. Martin zegt op

  Hans goed stuk echter een kleine opmerking
  ik woon in Hua Hin daar hebben we een supermarket met, nieuwe haring, rolmops, drop, aardbeien, en tientalle soorten kaas, Franse, Nederlandse, brie, etc. etc. heel erg euro/nederlands assortiment.

  • Huibthai zegt op

   Nieuwe haring???????graag meer informatie

  • PIM zegt op

   Martin kijk eens goed waar die Nederlandse kaas gemaakt is .
   Meestal made in Nieuw Zeeland.
   Zonde van mijn euro’s .

   • erik zegt op

    is gewoon een hollander wie daar kaas maakt.
    sowat….

 2. Sam Loi zegt op

  Heel leuk opgeschreven Hans. Wel een kleine kanttekening. Ik denk dat je, voordat je met je bakje muesli het terras opgaat, eerst het terras grondig inspecteert op de aanwezigheid van die enge beesten!

  • ThailandGanger zegt op

   Dat spreekt toch voor zich. Ik kijk s’morgens altijd mijn schoenen eerst na want veelal zitten daar 1 tot 3 kikkers in die zich verschuilen om te voorkomen dat ze als hapje voor een slang dienen.

   • Sam Loi zegt op

    Hoe vervelend het ook is, die krengen hebben ook recht op een ontbijt, toch?

  • Redactie zegt op

   Bij gebrek aan paling, krijg ik van Hans een stukje gerookte Cobra of Python, begin september. Dus ik denk dat hij vanaf nu op slangenjacht gaat.

   Maar van de barbecue mag ook.

   Dat is toch ook een vette plus, Hans? Wij moeten naar de Zoo en ervoor betalen om wat van die gevaarlijke slangen te zien. En jij hoeft alleen maar de tuin in te lopen. Gratis. Ik vond ook al dat je van mooie slangen lederen schoenen had 😉

   • ThailandGanger zegt op

    Pak dan maar de Cobra…….

   • PIM zegt op

    Aan paling is hier echt geen gebrek.
    De Thai geven ze als offer aan Boedha en laten ze weer vrij .Eens ben ik op 1 overlevingstocht met het leger mee geweest.
    De heren moesten eten wat de natuur in de winkel had .
    Ik maakte 1 grap en vroeg om paling ,binnen 5 minuten kwam er 1 soldaat boven water met 1 knots van 1 paling met zijn handen gevangen .
    In Hua Hin zijn ze op de dagmarkt te koop.
    Vraag niet of ze deze even voor je schoonmaken want dat waarderen ze echt niet .

 3. johnny zegt op

  Ik vind het een prachtig verhaal erg realisties, doch ik kom in de ochtend niet verder dan mijn keuken, zeker als het nog donker is. Ja mensen, ik ben doorgaans een vroege vogel, het slapen gaat mij nog steeds niet goed af hier.

  Wat ook een ” probleem ” kan zijn, is het eeuwig zoeken naar een smaak. Je hebt trek maar je kunt de smaak niet vinden.

  En zou je ook niet eens in het Nederlands willen praten met je vriendin of vrouw? Zoals het thuis in Nederland ging? Altijd maar zoeken naar woorden en bezien of beiden dezelfde definitie aan het woord geven? Bovendien raak ik regelmatig in de war, Ned, Thai of Engels? Hou op over Frans en Duits….ik word gek. Wij spreken Tinglish hier en met andere Thai gebruik ik handen en voeten.

 4. ThailandGanger zegt op

  “. Ik kan me hier een auto permitteren waar ik in Nederland alleen van kan dromen”

  Dat klopt helemaal… hij wordt hier namelijk niet verkocht omdat?

  • Hans Bos zegt op

   Ik kan je even niet volgen. De auto wordt hier namelijk niet verkocht omdat? Geen idee.

   • ThailandGanger zegt op

    Waar zijn mijn antwoorden gebleven?

    Nogmaals. Ook al zou je de auto kunnen betalen in Nederland, dan nog moet je er van blijven dromen want de auto die jij rijdt in Thailand kun je in Nederland niet kopen omdat hij hier niet wordt verkocht. Waarom? mag Joost weten?

 5. KV zegt op

  Ik zou graag wat info willen over emigreren naar Thailand? Kunnen jullie me helpen?

  Ik ben 24 jaar oud en wil ongeveer over of binnen 10 jaar emigreren naar Thailand. Ik ben nu al bezig met het regelen van een vast inkomen vanuit Nederland. Want of ik ga werken daar is nog niet duidelijk. Mijn plan is om te gaan trouwen (met een thaise) daar zodat het hopelijk makkelijker word voor mij om daar te verblijven. Heb begrepen dat een inkomen van 40.000 tbh per maand voldoende is. Maar ik krijg alleen af krakende berichten op forums als ik mijn plan vertel.. Het is voor mij ( als alles gaat zoals gepland) haalbaar dat bedrag per maand te krijgen. Van mijn broer.. En niet op papier zodat ik dat gedoe met belasting niet krijg hier.. Wat ik wil weten wat iemand in situatie moet doen om die vergunning te krijgen om daar voorgoed te kunnen blijven..

  Wil dus een huis kopen daar.
  Kan de vaste inkomen van 40.000 tbh behalen p.m
  Daar trouwen.. (maar moet die persoon wel 100 procent kunnen vertrouwen) reden waarom ik elk jaar op vakantie ga daar om die contact te behouden.
  Uit eindelijke doel is om rustig me leven te kunnen leiden.. Huisje , boompje , beestje om het zo maar te noemen.
  Misschien als het kan een eigen zaakje opstarten daar..

  Alle info is welkom.. Alvast bedankt

  • Redactie zegt op

   Die krakende berichten zijn vooral als waarschuwing bedoeld, denk ik. De redactie krijgt dit soort vragen ook regelmatig per email, het ontbreekt mij aan tijd om overal individueel op in te gaan. Maar misschien wil iemand van de bezoekers reageren?

 6. Hans Bos zegt op

  Bezint, eer ge begint. Een paar opmerkingen: geld van je broer telt niet mee voor het verkrijgen of behouden van je visum. Alles moet wit en dat moet je elk jaar opnieuw kunnen aantonen. Een huis kopen is mogelijk, maar niet de grond. Allerlei constructies zijn mogelijk, maar soms niet bepaald aan te raden vanwege de risico’s. Als ik jou was, zou ik de komende tien jaar eens rustig de kat uit de boom kijken en wellicht hier langere tijd verblijven.

  • KV zegt op

   Als ik rustig de kat uit de boom kijk.. Dan verspil ik te veel tijd met alleen kijken. Ik heb een flink wat jaren om voor te bereiden dus kan ik beter de tijd benutten dan te wachten op de brandweer die de kat komt helpen.. (slaat ook helemaal nergens op) maar ik hoop dat je het snapt.

 7. Pim zegt op

  KV als ik jou was zou ik maar beginnen alles war met je wensen te maken heeft via de site van ambassades op te zoeken .
  Deze ook goed bij houden omdat in die jaren er wel heel veel veranderd zal zijn .
  Bijt je niet vast in verhalen van expats vanwege dat deze ieder Thailand op hun eigen manier beleven zoals jij ook ongetwijfeld gaat meemaken .
  Bij mijn vestiging hier had ik ook na vele vakanties al snel in de gaten er totaal naast te zitten .
  Na veel schade en schande begon mijn eigenlijke leerproces waar ik nu na vele jaren nog dagelijks mee bezig ben .
  Toch zou ik nooit meer terug willen .
  Ik wens je succesvoor de toekomst .

 8. KV zegt op

  Maar ik had ergens gelezen dat het niet uit maakt waar je het geld vandaan krijgt uit nederland.. Natuurlijk moet je het tonen op papier maar dat kan ik toch alsnog doen. Ik krijg het wel op mijn rekening gestort .. Bankafschriften zijn dan toch mijn bewijzen van het maandelijkse geld dat ik gestort krijg. Het is mijn deel van de zaak dat geld wat ik krijg.. Alleen stort mijn broer het van zijn eigen rekening nummer direct naar mijne. Ik heb tot die tijd ook wat spaargeld wegens investeringen in stukken grond in Turkije waarvan ik overwaarde krijg tot de tijd dat ik het verkoop. Dat geld is genoeg voor een huis en alles er omheen. Kan iemand mij een site geven waarop ik veel informatie kan vinden. Heb er wel wat gevonden maar die waren niet zo duidelijk….

 9. Pim zegt op

  800.000 Thb minimaal 3 maanden op jouw eigen naam bij een Thaise bank is het op dit moment .
  Als je getrouwd bent is het bedrag weer anders .
  Afschriften van een buitenlandse bank worden niet geaccepteerd.
  En trouwen zou ik maar eens heel goed over nadenken .

  • Hans Bos zegt op

   Pim, dat zijn allemaal regels voor een retirement visum voor mensen boven 50 jaar. KV is pas 24…..

 10. Dirk B zegt op

  Kaas is toch gewoon bedorven melk?
  Of die nu van Nederland of N. Zeeland komt wat maakt dat uit ?

  Groetjes Dirk.

  (Grapje natuurlijk)

 11. Leo Bosch zegt op

  KV
  40.000 Baht is voor de gemiddelde Thai een redelijk goed inkomen.
  Maar als je hier als Europeaan wil leven redt je het daar niet mee.
  Ik woon hier nu 7 jaar,(in Pattaya ,dus duur) heb een vrouw met 2 kinderen te onderhouden en heb minimaal het dubbele nodig.

  Bewoon eigen huis, dus geen huur.
  Wel een auto en 2 motorbikes, (belasting , verzekering en onderhoud).
  Schoolgeld voor de kinderen.Ziektekostenverzekering (is hier peperduur)
  Doe de wekelijkse boodschappen bij Carrefour of Foodland , westerse levensmiddelen dus in verhouding duur.

  Maar als je het kan opbrengen om als een Thai te leven, een hap rijst en som- tam en geen ziektekostenverzekering redt je het wel met dat bedrag.

  Groetjes, Leo

  • KV zegt op

   Dat is het minimale bedrag…40.000 baht
   Maar ik krijg rond de 80.000 baht (als alles volgens plan gaat en me investeringen goed lopen) en dat kan misschien nog iets meer worden.. Ik ben niet zo’n type die het westerse eten hoeft..(kom ook oorspronkelijk uit Klein-Azië) ik hou van simpel eten.
   En mag ik misschien vragen wat voor werk jij doet en/of hoe jij het voor elkaar hebt gekregen om daar te wonen?????

   Dankje

   • KV zegt op

    Ohja ik ben ook niet van plan om in een toeristische plek te wonen..
    Anders leef ik niet lang…..

 12. Leo Bosch zegt op

  KV,
  Ik ben gepensioneerd, heb hier mijn vrouw ontmoet en ben nu ruim 6 jaar gelukkig getrouwd.
  Nadat ik was getrouwd, heb ik me in Holland laten uitschrijven, heb hier een huis gekocht ( op naam van mijn vrouw) en heb het nog steeds prima naar mijn zin.

  Wat die westerse levensmiddelen betreft , is het hoofdzakelijk mijn Hollandse ontbijtje,
  ( bruin brood met roomboter, goudse kaas , ardenner ham,) waar ik aan vast blijf houden. Voor de rest eet ik meestal thaise kost.
  Maar het vlees moet ik alleen uit de supermarkt hebben. Wel wat duurder, maar op de thaise markt , vol met vliegen, waar al die thaise huisvrouwen eerst elk stuk vlees in hun handen nemen , koop ik liever geen vlees.

  Groeten, Leo

  • wimol zegt op

   bruin brood is hier een probleem,maar roomboter,goudse kaas en gerookte ham alsook gekookte ham zeer lekker en niet volgespoten onder hoge druk met water zoals in belgie.
   En betaalbaar,goudse in de makro een bol van 4,5kg 1900 bath daar kan ik hem niet meer voor meezeulen.Ook het vers vlees in makro niet slecht,alsook allerlei in diepvrieskist te vinden zoals aardbeien,erwten,kabeljauwhaasje en heerlijke spinazie.En verder de thaise keuken niet te versmaden.

   • Nou….dan hebben ze je wel weinig laten betalen bij de Makro die bollen kaas waar u het over hebt,die bollen ken ik maar volgens mij kosten ze per 2 kilo verpakking 1700 thb
    ja dat is idd waar,bij de Makro en de Rimping alles voor de farang trouwens,,,,,als eens bij Yok geweest? (als je tenminste in Chiang mai woont) als je met je rug voor de Carrefour staat,is de Yok aan de overkant van de highway op zo,n beetje 10 uur op de klok,dus schuins ten westen.alles voor je bakken/koken.chocola/noten enz enz

    • Pim zegt op

     Wimol ,Ria en Wim.

     Jullie hebben het haast goed .
     Bij de Makro in Pranburi kost de platte Edammer kaas van 3900 gram 1900.-Thb.
     1 bolletje Goudse van 1900 gram lag ernaast voor 780.- Thb.
     Helaas na de feestdagen waren ze uitverkocht ,dus nog even wachten tot er hopelijk weer 1 container uit NL. aankomt.
     Sinds enkele maanden mag er wettelijk uitsluitend nog kaas onder deze naam uit de oorspronkelijke streek verkocht worden .
     Jammer voor die Hollander in Nieuw Zeeland wie zijn stopverf onder deze naam probeerde te slijten .

 13. KV zegt op

  Hahaha als je niet zonder kan .. ja dan maar.
  U leeft het leven wat veel mensen willen leiden.
  Geniet ervan en ik wens u nog vele gelukkige jaren daar in Thailand.
  En wat de vliegen betreft, als klein kind kwam ik altijd in het dorp van me opa en die hadden precies hetzelfde. Zij leven nog in de 17e a 18e eeuw en hun zeiden dat je daar niet druk om moest maken. Enja ik ben eraan gewent om met vliegen te eten, douchen en etc. Het geeft mij het gevoel dat je één word met de natuur. Ik zocht juist dat soort plekken op in Thailand van die marktjes. Wel altijd goed schoonmaken natuurlijk het vlees.
  Ik kan met weinig leven, zolang ik maar gelukkig ben.
  En hoop dat ooit te kunnen realiseren zoals u (alleen dan wel voor me 35ste)

  Mvg, KV

  • hans zegt op

   KV

   Een grote fout in mijn leven is dat ik pas op 45 jarige leeftijd thailand heb leren kennen.
   Dus als jij die wijsheid nu al in pacht heb je geluk. Ga dat vooral doen, ben jaloers op je dat ik dat toen nog niet wist op de leeftijd van 24.

   Ik zou als ik jouw was wel een huisje huren de eerste jaren en later wat kopen. zoals je gelezen hebt komt het grondstuk op naam van de thai.

   Op 24 jarige leeftijd was ik ook verliefd op mijn ex, had nooit van me leven verwacht dat ik op me 40 jaar zou scheiden anders had ik het toendertijd wel op huwelijkse voorwaarden gedaan

 14. Theo Verbeek zegt op

  Met grote interesse je vierluik gelezen. Heel erg informatief. Zeker voor mij omdat ik, als 55+er, en jongere vrouw (Nederlandse) Nederland voor Thailand wil verruilen.

  Ik zal nog veel informatie nodig hebben om een goede beslissing te nemen.

  Theo

 15. nevertheless zegt op

  Lieve mensen.

  Ik, een Nederlandse en mijn echtgenoot, ook Nederlands, en net 50 jaar zijn inmiddels 7x naar Thailand geweest, De laatste paar jaar zijn wij neergestreken in een relatief rustige plaatsje en redelijk wat kennissen opgedaan. De wens om na ons pensioen naar Thailand te emigreren wordt steeds groter, Echter het gaat steeds mee kriebelen om over een jaar of 7/8( dan hoeven we geen van beiden meer alimentatie te betalen) ons werk op te zeggen en gewoon weg te gaan. Waar ik het minste over lees is over de dagbesteding, je mag niet werken en om nou ‘s ochtends vroeg al te beginnen met de alcohol lijkt mij ook niet zo’n goed idee. Hoe zit het met het sociale leven,ook als het regent, Uiteraard is het afhankelijk wie je zelf bent en hoe je je opstelt maar zijn er mogelijkheden, Ervaring iemand?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website