VanderKarbargenbok (v.h. Emmy)

Door Eric Van Dusseldorp
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
19 april 2024

Bint, wie kent het boekje niet van de verplichte literatuurlijst? Lekker dun en bij uitzondering leuk om te lezen. Leraar De Bree vervangt een collega die is weggepest door een onmogelijke klas. Dat zou De Bree niet gebeuren. Hij liet ale leerlingen hun achternaam invullen en las het velletje op: De Moraatz, Neutebeum, Kiekertak, Kret, Taas Daamde, Peert, Punselie, Bolmikolke, Klotterbooke, Ten Hompel, VanderKarbargenbok, Schattenkeinder. “Word ik nu al in de maling genomen?” dacht De Bree. “Nogal rare namen allemaal. Maar ja, het kan misschien nèt.” Doch de toon was gezet, het wantrouwen geschapen.

Ik dacht aan Bint toen ik een lijstje namen doorkreeg van de balletlerares van de Pattaya Aksorn School. Kleine Emmy (4) had ik laten inschrijven voor haar klasje. Ik kreeg van de juf via Line het volgende lijstje met kindjes.

 1. Emmy
 2. Cartoons
 3. Dear
 4. Car fuse
 5. Nobel
 6. Mika
 7. Music
 8. Smoothie
 9. Nabi

En ik weet het, Thais hebben in de regel lange namen, maar worden haast altijd aangesproken met korte koosnaampjes. Kennelijk is de jongste generatie mamma’s en pappa’s creatiever geworden dan hun ouders, die volstonden met het geven van naampjes als Nok, Pen, Ai en Piak. Maar dit lijstje slaat toch wel alles. Wie noemt zijn kind nu Cartoons of Smoothie? Nou goed, Nobel gaat straks de wetenschap in, maar Dear en Music zijn toch weer apart. Maar het toppunt is Car fuse, wat autozekering betekent. Nou, daar zal hij of zij blij mee zijn.

In een soort van melige trance meende ik de juf op te bellen.
“Ik vind de naam van Emmy een beetje een dissonant in het rijtje. Te serieus.”

“Het is inderdaad opvallend.”, riposteerde de balletlerares.

“Ja, en daarom wil ik de naam van Emmy veranderen, want dit kan zo niet.”

“Dat is geen probleem hoor, welke naam had je in gedachte?”

“Oh, daar moet ik even over nadenken.” zei ik met de nodige twijfel in mijn stem.

“Denk maar rustig na.”

“…”

“…”

“Ja, ik weet het opeens.”

“Mooi, welke naam mag ik noteren?”

“VanderKarbargenbok.”

8 reacties op “VanderKarbargenbok (v.h. Emmy)”

 1. Chris zegt op

  Geef Engels aan een klein klasje van Thaise kinderen hier in het dorp.
  Opvallende namen: Focus, Donut en Porsche.

 2. RonnyLatYa zegt op

  Ook celebs geven niet bepaald doorsnee namen aan hun kinderen
  Google maar eens en je komt de gekste namen tegen.

  Een winnaar vind ik persoonlijk Elon Musk en Grimes die hun kind “X Æ A-XII” hebben genoemd. Uitgesproken wordt dit dan “Ex Ash A Twelve”
  Oorspronkelijk zou het “X Æ A-12” zijn maar was voor Californië toch iets te gek. Daarom moesten Elon Musk en Grimes de naam van hun pasgeboren zoon veranderen naar “X Æ A-XII”…… want cijfers in namen mag niet….

  ‘De X staat voor ‘de onbekende variabele’, Æ is ‘mijn elven spelling van AI’ en A-12 verwijst naar een vliegtuig dat de ‘voorloper is van SR-17 (ons favoriete vliegtuig)’, schreef Grimes op Twitter..

 3. Erik Kuijpers zegt op

  Verdraaid, Bint, heb ik ook ooit gelezen, zal op de HBS zijn geweest. Nou ja, ‘gelezen’, er bestond een levendige ruilbeurs voor uittreksels van boeken. Ik had me voor een spreekbeurt door Teilhard de Chardin geworsteld maar dat uittreksel raakte ik aan niemand kwijt….

 4. Jos M zegt op

  Dochter van mijn favoriete vlees verkoopster hier op de markt heet Fortune.
  Een nicht van mijn vrouw heet Tong

  • Eric Donkaew zegt op

   Grappig. Thais spreken vaak geen woord Engels, maar noemen hun kinderen dus wel Fortune, Smoothie of Cartoons. Overigens is Tong wel gewoon Aziatisch.

   • RonnyLatYa zegt op

    De taal waar onze namen hun oorsprong vinden spreken we meestal ook niet, of bestaan misschien gewoon niet meer.
    Indien wel zou men misschien ook wel voor een andere naam kiezen….

    https://www.betekenisnamen.nl/namen/a

 5. RonnyLatYa zegt op

  Misschien staan we niet meer stil bij de betekenis van onze eigen namen. Elke naam heeft wel een betekenis en indien je de betekenis ervan weet deze dan ook wel ongewoon of grappig kan zijn.
  De taal waar onze namen hun oorsprong vinden spreken we meestal ook niet, of bestaan misschien gewoon niet meer.

  https://www.betekenisnamen.nl/namen/a

 6. Johnny zegt op

  Mijn vrouw haar dochter, 25 j, wordt Dear (Dia uitgesproken) genoemd. Mijn vrouw haar vriendin’s dochter is FC ( Efsie). Ik ken hier ook een Jewelry. Faa, blauw of lucht, Pu, crab, Tengmoo, watermeloen, en nog vele anderen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website