Een Thaise beugel in je mond

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
29 mei 2013
Een Thaise beugel in je mond

Niet iedereen heeft het geluk bij de geboorte een mooi regelmatig gebit te krijgen. Een scheve tand, een vooruitstaande tand, te grote ruimte tussen twee tanden, enz. geven iemand een minder mooi aanzien. Bovendien is het niet goed voor de algehele conditie van het gebit, want goed poetsen kan vaak niet.

Het is een probleem, waarvoor wij in Nederland de kinderen naar een orthodontist laten gaan, een zeer gespecialiseerde tandarts, die door middel van een beugel het gebit weer in het gareel probeert te krijgen. Ik las ergens, dat één op de drie jongeren wel eens voor korte of langere tijd een beugel in de mond heeft gehad.

Gelukkig worden de (hoge) kosten van een beugelbehandeling vaak wel door de verzekering betaald als het om jongeren gaat, maar het is voor een oudere persoon behoorlijk kostbaar. Bij mijn vrouw werd ooit om onverklaarbare redenen een snijtand getrokken en er bleef een groot open ruimte achter. Om die ruimte weer “op te vullen” heeft zij twee jaar lang een beugel in de mond gehad en ik kan u vertellen, dat voor de kosten van die behandeling, waarbij zij zeer regelmatig terug moet komen (kassa!) ik vast wel een klein autootje had kunnen kopen.

Orthodontie

Ook in Thailand wordt de specialistische kant van de tandheelkunde, orthodontie dus, beoefend en ook hier is het niet bepaald goedkoop. Ik heb het dan niet over toeristen en expats, waarvoor er in de grote steden uitstekende tandartsen en klinieken bestaan, die voor een aantrekkelijke prijs elk gewenste tandartshandeling uitvoeren, maar over de lokale bevolking. Je ziet dan ook vaak mannen en vrouwen, die één of meerdere tanden of kiezen missen.

Toch verbaasde het mij, dat ik tijdens Ladie’s Night in de Megabreak Poolhall een paar vaste bezoeksters gedurende langere tijd met een beugel in de mond zag, terwijl ze toch al over de 20 jaar heen waren. Ik heb ze een keer gevraagd wanneer die beugels er een keer uit zouden gaan, want, eerlijk gezegd, vond ik het geen mooi gezicht. Het standaardantwoord was: “Wanneer ik het wil” Heuh?

Ik ben er nu achter gekomen, dat die beugel in veel gevallen helemaal niet nodig is, maar men heeft het vaak in de mond om andere dan tandheelkundige redenen. Veel mensen, die hier in Pattaya wonen en werken, komen oorspronkelijk uit arme streken van Thailand. Daar zijn geen of weinig tandartsen, maar de kosten hiervoor zijn voor die mensen niet te betalen. Eenmaal in Pattaya, verdient men geld en dat willen ze dan ook wel laten zien.

Hi-So

Natuurlijk gaat er geld naar “huis” voor de eventuele kinderen en familie, maar men wil ook hier laten zien, dat het hen financieel goed gaat, door middel van bijvoorbeeld gouden kettingen, mooie handtassen, horloges, enz. En om te demonstreren, dat je nu tot een “hogere klasse” behoort neem je een beugel in je mond. Nu hoor je ook bij de hi-so, de groep die een normale behandeling bij een tandarts of orthodontist wel kan betalen.

Het gaat dus niet om een gat in je mond, maar om een gat in de markt, die door handige lieden inmiddels is opgevuld door namaakbeugels aan te bieden. Officieel schijnt het verboden te zijn, want het is in feite een illegale tandartshandeling, maar in Thailand is dat natuurlijk geen echt probleem. Op verschillende markten, vooral ’s nachts, worden namaakbeugels van plastic of metaal aangeboden, waarbij de rubberen bandjes in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Moeiteloos plaatst men de beugels zelf in de mond, het heeft geen enkele medische waarde, hoewel je je kunt bedenken, dat je je eigen goede gebit kunt beschadigen, maar – zoals ook de dames die ik er over aansprak – men vindt, dat een beugel in de mond een sexy uitstraling heeft. Je kunt de beugel gemakkelijk verwijderen en een van een andere kleur bandjes voorzien. Wat oudere dames denken vaak er jonger uit te zien, want een beugel in de mond wordt toch geassocieerd met jonge mensen.

Ik denk wel eens aan bepaalde uitingen van liefde, waarbij de mond (en de beugel dus) een rol speelt en, eerlijk gezegd, krijg ik bij die gedachten spontaan kippenvel.

– Herplaatst bericht –

2 reacties op “Een Thaise beugel in je mond”

 1. BA zegt op

  Bij veel dames geeft het ze ook een jonger uiterlijk, ze zien er meer schoolmeisjesachtig uit. Vooral als ze ook nog eens een tenger lichaam hebben. Ook goed voor de klantenbinding dus.

  Hier in Khonkaen zir je trouwens ook genoeg meiden met een beugel. Mijn vriendin (29) had er ook 1, die is er begin dit jaar uit gegaan. Zij had overigens wel een echt behandelplan en het resultaat is echt verbluffend. (kosten ca 1000 baht per maand tot wel 5000 baht als er meer gebeuren moet, bijvoorbeeld beugel er uit en afdrukken maken enz.) Maar ik was blij dat hij er uit was, ik zeg altijd tegen haar nu zie je er uit als een vrouw en niet als een meisje.

 2. Han Wouters zegt op

  Mijn vriendin uit Korat is 33 en heeft sinds een jaar een beugel. Ze had behoorlijk vooruitstekende tanden en na een jaar is er een drastische verbetering te zien. Ik zou dus niet weten waarom een beugel beperkt moet worden voor dames tot 20 jaar?
  Groet
  Han


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website