(2p2play / Shutterstock.com)

Bij Be Well, de eerste Nederlandse huisartsenpost in Thailand, staat de telefoon al dagen roodgloeiend. Nederlanders uit de verre omtrek willen weten of ze risico lopen op het gevreesde Coronavirus. Dat houdt Thailand al weken in zijn greep. Ze vragen om medicijnen die een eventuele besmetting kunnen voorkomen. Daar kan Be Well in de badplaats Hua Hin ze niet aan helpen. Het virus is nog te onbekend.

“Het ergste van Corona is de onzekerheid. Niemand weet hoe of wat en de meest verschrikkelijke verhalen doen de ronde”, zegt voormalig Venlonaar Haiko Emanuel. Hij is initiatiefnemer van Be Well. Dat is de afgelopen weken overstelpt met vragen over Corona. Veel meer dan het advies om goed je handen te wassen een mondkapje te dragen en uit de buurt te blijven van plekken waar veel (Chinese) mensen komen, valt echter niet te geven. De gruwelverhalen in de media zorgen voor lege hotels en restaurants en minder drukke winkelcentra waar meisjes regelmatig alles reinigen waar mensenhanden aan kunnen zitten.

Thailand en vooral Bangkok moeten vrezen voor het coronavirus, zo hebben wetenschappers van de Universiteit van Southampton gewaarschuwd. De hoofdstad Bangkok ontvangt het grootste aantal reizigers uit China ter wereld.

Peter Schreurs uit Heythuysen, nu met pensioen en woonachtig in Bangkok en Pattaya, was tot een jaar geleden algemeen directeur van twee bedrijven in China. “Een mondkapje van een paar baht per stuk houdt geen virussen tegen. Wij blijven er niet voor thuis, maar in een restaurant wil mijn Thaise vrouw toch liever niet in de buurt van Chinese mensen gaan zitten. Mijns inziens is de situatie in China veel erger dan wat de Chinese overheid ons laat weten. Anders sluiten zij geen steden nagenoeg compleet af van de buitenwereld. Misschien komt dat inzicht wel door mijn 20-jarige ervaring met Chinezen.”

Patrick Franssen (Geleen) en Lei Schreurs (Venlo) denken dat het virus binnen een week of twee uitdooft. Franssen, woonachtig in Hua Hin, is directeur/eigenaar van een wereldwijde keten van resorts die ‘meaningful holidays’ aanbieden aan jongeren. Lei Schreurs is voormalig directeur Verre Oosten van Océ en op vakantie in Thailand. Patrick zag al enkele jongeren naar huis vertrekken. “Voorzichtigheid, omdat het beter is om thuis ziek te worden, mocht dat het geval zijn”. De zoon van Schreurs zou eerst mee gaan naar Thailand, maar achtte het vanwege een longprobleem verstandiger om thuis te blijven. “Corona is niet zo erg als het lijkt. Er zijn buiten China ook geen sterfgevallen”, stelt Schreurs.

Van paniek is in Thailand geen sprake, alleen voorzichtigheid en onzekerheid. Volgens regeringsleider Prayut worden alle Chinezen in Thailand in de gaten gehouden. Daarnaast regent het Chinese annuleringen. Veel buitenlanders, vaak overwinteraars, vragen zich af wat er gebeurt als mogelijk niet meer op Bangkok mag worden gevlogen. Kunnen ze dan nog terug naar Nederland?

Hans Bos is voormalig redacteur van Dagblad de Limburger. Hij woont sinds 2005 in Thailand.

No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “Thailand loopt het grootste risico op uitbraak Coronavirus: ‘Het ergste is de onzekerheid’”

 1. chris zegt op

  Volgens mij is er inderdaad geen reden tot paniek om het virus op te lopen en die is er in Bangkok ook niet. Ik woon hier nu 13 jaar, reis elke werkdag in het openbaar vervoer en behalve wat meer maskers (die meer voor de smog bedoeld zijn) merk ik er heel weinig van. Er is – lijkt het – meer paniek over het verlies aan inkomsten en investeringen.
  Het aantal genezen patienten gaat binnen enkele weken het aantal nieuwe besmettingen overtreffen en dan is het weer ‘business as usual’, vrees ik. Want het is duidelijk dat er – met name in China – wel wat moet gebeuren om dergelijke uitbraken zoveel mogelijk trachten te voorkomen.
  Ik was in China tijdens de SARS-uitbraak en toen was er wel sprake van enige paniek. Nu niet.

 2. Hans Bos zegt op

  Nu 426 doden, waarvan twee buiten China. En bijna 20.000 besmettingen. Toch alle reden om je zorgen te maken.

  • Sjaak S zegt op

   Op een bevolking van China van 1,6 miljard waar de mensen dicht op elkaar leven? Of een wereld bevolking van 7 miljard? De getallen maken je zorgen, maar zullen dan 0,0025% van de bevolking je ook zorgen maken? Of 0,0001 % van de wereld bevolking?

  • Ruud NK zegt op

   Geen zorgen Hans, de 20.000 besmettingen zijn enkel de gevallen die zijn gemeld. Waarschijnlijk hebben veel mensen het zelfs niet gemeld omdat het ongeveer gelijk is aan een lichte griep. Uitgesloten natuurlijk de ernstig zieken, veelal ouderen of gronisch zieken. Jaarlijks sterven tusen de 500.000-800.000 mensen aan de griep. Angst voor waar je toch niets aan kunt doen is een van de domste dingen die je kan doen. Waarom zou je je vakantie niet zonder zorgen vieren.

 3. Mark zegt op

  https://www.bangkokpost.com/thailand/politics/1849874/govt-says-censure-motion-slurs-pm

  Elke kritische beschouwing bij de issues PM 2.5 en N-Cov2019 is hiermee op zich een risico geworden.

  Naast het risico op gezondheidsschade en/of besmetting creëert de allerbeste van de goede mensen het risico op “lawfare” er extra bij.
  TiT van de opperkaste … (sic).

 4. Bertje zegt op

  Ik ga volgende week naar bkk. Neem P3 maskers mee vanwege de smog. Zal wel niet het virus tegenhouden. Ik reis meteen daarna door naar Songkhla

  Sanitaire maatregelen helpen, hoop ik.
  En contact vermijden met anderen cq goepen helpen ook denk ik.

  Vliegveld en vliegtuig zijn denk ik het grootste risico.

 5. Roedii vh. mairoe zegt op

  China is het land dat alle reden heeft zich druk en zorgen te maken, en naar het laat aan zien doen zij dat ook. Er zijn nu buiten China een aantal besmettingen, en uiteraard is het logisch dat Thailand de meeste besmettingsgevallen kent vanwege het grote aantal Chinezen dat Thailand bezoekt, van wie velen uit Wuhan. Maar afgelopen dagen blijkt het aantal besmettingen in Thailand niet te zijn uitgebreid.
  Nederland heeft geen besmettingen. In Rotterdam werd afgelopen weekend volop publiek zonder mondlappen Chinees Nieuwjaar gevierd.
  In België is sinds gisteravond één coronapatiënt bekend. Niet dat deze persoon het virus in België heeft opgedaan, maar omdat hij/zij één van de gevacueerden uit China is die 24 uur eerder arriveerde.
  Duitsland heeft 12 besmettingen. Frankrijk respectievelijk het VK eenzelfde aantal.
  Maw: ik vind het allemaal wel meevallen, maar van ‘smorgens tot ‘savonds berichten de media met graagte op hoge toon een herhaling van wat al bekend is.
  Veel belangrijker is het feit dat de Chinese autoriteiten toe hebben gegeven te laat te hebben gerageerd op de coranavirusuitbraak, te laat de WHO ingeschakeld, maar nu alle zeilen bijzetten, ook al schaadt dat hun economie en lopen zij een wereldwijde gezichtsverlies op. Anno 2020 kan dat ook niet anders. In 2003 ten tijde van de Sars-epedemie kon nog veel weggemoffeld worden. Dat lukt nu niet meer. Social media tonen per direct ongecensureerd mogelijke (wan)toestanden.
  Het duurt ongeveer 14 dagen alvorens het virus afsterft. Eind deze maand zullen de eerdere besmettingen zijn uitgedoofd. Vanaf maart as is het wonden likken, en komende zomermaanden is alles als vanouds.

  • KhunKoen zegt op

   Gelezen op cnn: 80 % van de patiënten met dit virus is ouder dan 60.
   Vraagje aan Eric: wat is er mis met de cijfers die jij noemt?
   Een opmerking heb ik al daarover: in de provincie waar Wuhan de hoofdstad van is wonen 60 miljoen mensen. In Wuhan alleen al 10 miljoen.

 6. Eric zegt op

  Even stil staan over de cijfers de vrijgegeven worden.

  Er wonen 1.4 miljard mensen in China waarvan ongeveer 10 miljoen in Huwan ( nu iets minder).
  Er zijn er nu in heel China iets meer dan 25 duizend besmette mensen.
  Er komen vandaag 10 Belgen naar huis waarvan 1 Belg besmet is met het Corona virus.
  Mijn intuïtie zegt….. dat er iets fout is met de getallen.

 7. albert zegt op

  Patrick Franssen (Geleen) en Lei Schreurs (Venlo) denken dat het virus binnen een week of twee uitdooft. Franssen, woonachtig in Hua Hin, is directeur/eigenaar van een wereldwijde keten van resorts die ‘meaningful holidays’

  Tja ,het virus dooft uit ?
  Wat een opmerking ,maar ik begrijp eigen belang want als er geen jongeren meer komen is er geen bezetting in de resorts.
  Sorry hoor ,maar deze onzin slaat nergens op.Terecht mensen niet nodeloos ongerust maken .

 8. Frank zegt op

  Per dag sterven er 850 tot 1700 mensen aan ‘gewone’ griep. Veelal patienten met een zwakke gezondheid. De hoeveelheid dodelijke slachtoffers van insectenbeten (met name muggen) is nog veel groter. De aantallen zieken en overledenen ten gevolge van het Coronavirus zeggen dus niet zoveel.

  Vooral de onzekerheid maakt dat Corona als grote bedreiging wordt gezien: er is geen remedie tegen (zoals er ook tegen de griep geen remedie is) en er zijn nog geen onderzoeksresultaten over de midden- en lange termijn. Stopt het ziektebeeld inderdaad na twee weken, sterft het virus dan uit, wat kun je het beste doen als je positief getest wordt. Zolang daar geen officiele antwoorden op komen blijft de onzekerheid en de daarbij komende paniekverhalen.

 9. RonnyLatYa zegt op

  Zulke virussen gaan nooit lang mee…
  Made in China dus…

  • Mark zegt op

   En “made in China” zit tegenwoordig in bijna alles overal ter wereld. Hopelijk geldt dat (nog?)
   niet voor N-Cov2019..

   • RonnyLatYa zegt op

    Hopelijk net wel zou ik zeggen….

 10. Vincent zegt op

  Geachte heer Frank ,

  op hoeveel inwoners zijn uw gegevens en zijn deze wetenschappelijk onderbouwt ? Ik heb zo mijn vraagtekens van hetgeen u meldt !

 11. Maarten Vasbinder zegt op

  Voorlopig weten we nog maar heel weinig. Een epidemie heeft in het algemeen 3-6 maanden nodig om zijn hoogtepunt te bereiken. De laatste pandemie (Spaanse griep) duurde ongeveer een jaar.
  Hoe groter de besmettingskans, hoe hoger het aantal slachtoffers. Als ieder zieke 2 andere mensen zou besmetten, dan heeft een epidemie een exponentieel verloop. Vergelijk het maar met een schaakbord.
  Leg op elk vakje graankorrels. A1: 1 korrel A2: 2 korrels, A3: 4 korrels etc. dat levert 2 tot de macht 63 plus 1 korrels op. Zo veel korrels zijn er op de hele wereld niet.
  Gelukkig gaat het niet zo snel.

  Aangezien niemand de juiste getallen kent voor het Wuhan virus, lijkt het me niet gewenst allerlei onzin te spuien uitgaande van nauwelijks enige kennis van wat er werkelijk aan de hand is. die kennis heeft nog niemand
  De Chinese overheid houdt nog veel gegevens achter De Thaise overheid zegt maar wat. Volkomen onbetrouwbaar.
  Ook vergelijkingen met griep slaan nergens op.
  Het corona-virus veroorzaakt vele vormen van verkoudheid en ook wel eens diarree. Besmetting gaat in dit geval via de handen en door de lucht op korte (1,5 meter) afstand. Ook wordt er gemeld dat er orale besmetting heeft plaatsgevonden. Mondkapjes beschermen de drager niet, wel de omgeving. Zieken moeten dus zo’n kapje dragen.FFP2 en FFP3 mondkapjes hebben een filter dat iets tegenhoudt.

  Er is gebleken, dat bij professionele behandeling in optimale omstandigheden, oftewel artsen en verplegers die weten waar ze mee bezig zijn en de met behulp van de juiste apparatuur, er bijna geen doden vallen.
  173 door een Israëlisch ploeg in Wuhan behandelde zieken zijn allemaal beter geworden.
  Dergelijke expertise is in Thailand niet voorhanden. Dat zou een reden moeten zijn hulp in het buitenland te vragen. Maar ja, trots maakt vaak vele slachtoffers.

  Voorzorgsmaatregelen zijn inderdaad: vele malen per dag de handen wassen, zeker na het aanraken van vreemde deurknoppen, telefoons, toiletten en vermijden van op elkaar gepakte mensen menigtes, zoals op vliegvelden, theaters, busstations, treinstations en grote warenhuizen. Ook taxi’s zijn riskant. Een open tuk tuk weer niet.
  Aangezien het overgrote deel van de Chinezen niet ziek is, lijkt het me echter niet gewenst de Chinees een stigma op te plakken.

  Laten we inderdaad maar hopen, dat het virus muteert naar een minder agressieve vorm.
  Voorlopig is er geen vaccin. Op zijn vroegst aan het eind van dit jaar.
  Nu is het afwachten geblazen. In Thailand is het nog geen noodtoestand, maar dat kan binnen enkele weken anders zijn.

  • Chris zegt op

   En wat te denken van dit dan?
   Fake? Gewoon hun werk? Toevalstreffer? Voortreffelijk en baanbrekend werk?

   https://www.youtube.com/watch?v=zU7foznlrVo&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3ibIzCA2j3a23ivJroRYBZrAA260Hd4jG0vWJ3noj6Dhcbdz_F64q6eY8

   Je doet nogal laatdunkend over de Thaise doktoren en kennis. Kan me niet herinneren dat Israel ooit is geplaagd door virusuitbraken. Dus waar komt hun kennis vandaan dan?

   • Joost M zegt op

    Doordat Israel altijd op zijn hoede moet zijn voor een bacteriologisch of virologische aanval, is het normaal dat dit land veel meer onderzoek doet om zich te beschermen en behandelen van vreemde ziekten…..Noem het zelfbehoud…..Ook voor verdediging tegen gifgassen zullen zij waarschijlijk ook de meeste kennis bezitten.

  • pw zegt op

   2 ^ 64 – 1 om precies te zijn.
   Dat zijn heel veel graankorrels. Wel 1.84 * 10^19
   Of die er op de wereld zijn weet ik niet.
   Wel weet ik dat je een trein van 1 000 000 km lengte nodig hebt om ze te vervoeren….

 12. Sjaak S zegt op

  Natuurlijk maak ik me ook zorgen. Maar ik leef gewoon zoals ik altijd al leefde. Ik heb (ondanks mijn beroep als steward, of misschien ook juist daardoor) altijd grote groepen mensen vermeden. Ik ga naar een shoppingmall alleen als het niet te vermijden is. Dat deed ik al vóór de griep en doe het nu ook weer.
  Het ergste vind ik niet eens de kans op besmetting, maar dat ik in quarantaine zou moeten gaan. Mocht ik corona oplopen, hoop ik thuis te mogen blijven. We wonen op het platte land en hebben daardoor weinig contact met grote groepen mensen. Maar ik zou mijn fietstochten naar Pak Nam Pran en Sam Roi Yot missen.

 13. Harry Romijn zegt op

  Gisteren op een sat TV-station, een belangrijke viroloog bij ?

  Niet het aantal geregistreerde besmettingen is belangrijk, want DAT zijn de mensen, dir door grote(re) problemen naar de ziekenhuizen gegaan zijn. De werkelijke aantallen kunnen op het 4 – 6 voudige liggen, wat .. 100.000 besmettingen kan opleveren, die allemaal “vrij” rondlopen om anderen te besmetten, ver voor ze zelf iets gemerkt hebben.
  Het wachten is op een echt dodelijk virus.
  Zouden onze (kakelende) democratieën dan WEL instaat zijn vroegtijdig genoeg alle reisactiviteiten voldoende terug te brengen resp. de minder democratische landen op tijd hun openlijke verantwoordelijkheid te nemen ?

 14. RonnyKatYa zegt op

  Er zijn wel meer Coronavirussen.
  https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Coronavirussen

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Chris,

   Sorry, ik kan het ook niet helpen, dat momenteel 60% van de nieuwe medische kennis en toepassingen daarvan uit Israël komt. Om te weten, hoe je een virus moet bestrijden, hoef je er niet mee besmet te zijn, of denk je dat het Ebola vaccin in de Congo is ontwikkeld?
   In Thailand lopen ook hele goede dokters rond, maar op het gebied van onderzoek loopt Thailand bepaald niet voorop, net zo min als China overigens.
   Als je gelooft in een propagandafilmpje met n=1, moet je dat zelf weten, maar in de wetenschap werkt het niet zo.

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Klopt, de meeste verkoudheidsvirussen zijn een Corona virus.

 15. Hans Bos zegt op

  Thailand’s Ministry of Public Health said on Tuesday that it found six additional cases of coronavirus bringing the total number of cases up to 25, the most found outside of China.

 16. Joop zegt op

  Ga op 2 maart met mijn vrouw eerst voor 5 dagen naar Bangkok daarna naar Hua hin voor vakantie.
  Merk dat de meningen over het corona virus verdeeld zijn.Maar heeft iemand goede suggesties wat ik niet of wel moet en kan doen.
  Heb mondkapjes, gel, en schoonmaak doekjes klaarliggen.
  Zijn er plaatsen in Bangkok waar je beter niet kunt komen. Wil naar Chinatown, Grand palace enz.
  Wil op vakantie en niet de narigheid opzoeken.

  • Geert zegt op

   Een beetje rare vraag vind ik omdat het al zo vaak aan bod komt op sites, nieuwsberichten, tv, radio etc.
   Mondkapjes, zoals die overal te koop zijn, houden geen virussen tegen, je handen vaak wassen daarentegen helpt wel.
   Ga niet naar plaatsen waar veel mensen samenkomen en daarmee is al veel gezegd. Als je dan toch naar Chinatown wil en Grand Palace dan weet je toch automatisch dat daar een verhoogd risico is om het virus op te lopen. Chinatown zit vol met chinezen !

   Gegroet.

 17. Johnny BG zegt op

  Voor de risicogroep is leuk anders maar het voordeel is toch maar mooi dat mensen afhankelijk van betalingen uit NL een betere wisselkoers krijgen en het bij het verslechteren van de situatie steeds beter zal worden.
  Ik vraag mij af wat bij sommigen de voorkeur heeft en ik denk de wisselkoers…..

 18. Chris zegt op

  De pest, scheurbuik, mazelen, pokken, Herpes, TBC, gekke koeienziekte, mond- en klauwzeer, griep, H1N1, Aids/HIV, hart- en vaatziekten, kanker, asthma, Mers, SARS. Ik vergeet er vast een paar maar Corona past volgens mij in dit rijtje.
  Ze hebben eeen paar dingen gemeen: omdat ze bij uitbreken onbekend waren was iedereen er bezorgd en wellicht bang van. De meeste ziekten hebben we onder controle, niet voor 100% maar honderdduizenden mensen sterven er niet meer aan. Betere kennis, meer onderzoek, betere medicijnen.
  Een groot aantal heeft te maken met de manier waarop wij mensen (zijn gaan) leven: het verbouwen van ons voedsel (Genetische manipulatie), fokken van vee (hormonen), bereiding van ons eten (bv. magnetron), hygiene. Veel ook met chemische middelen waarvan we de gevolgen op middellange en lange termijn niet kennen. Ik ben ervan overtuigd dat ons immuun-systeem nu vele malen beter is dan het immuunsysteem van de mensen die honderden jaren geleden leefden. De stijging van de gemiddelde levensverwachting in de afgelopen 500 jaar zegt genoeg, lijkt me.
  Velen zullen in de komende decennia overlijden aan nieuwe ziekten en varianten van oude ziekten. Dat is ‘the circle of life”. Veel meer mensen worden op een gezonde manier veel en veel ouder dan al de generaties voor ons.
  Daar kan geen Corona wat aan veranderen.

 19. theoS zegt op

  Op dat cruiseschip wat in quarantine ligt voor de kust van Japan zijn tien mensen met het corona virus ontdekt. Een Koreaanse tourist heft het virus opgelopen in Thailand. Wat de wissel koers betreft de baht stijgt al weer. Foreign Exchange manupilatie, wordt kunsmatig hoog gehouden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website