Schuldgevoel

Door De Inquisiteur
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
31 augustus 2017

De Inquisiteur valt ten prooi aan schuldgevoelens. Mogelijk komt hij op een leeftijd van “vroeger was alles beter”, maar toch. De media maken hem moedeloos. Ze staan vol met waarschuwingen, onheilstijdingen en meer – over wat je dan ook doet, eet of drinkt. Zelfs op Thailandblog.

Roken

Zijn oudste schuldgevoel gaat over zijn rookgedrag. Dat is al jarenlang een boosdoener, tegenwoordig ben je een uitgestotene. Het is niet alleen een ware zelfkastijding maar je lijkt wel een grotere vervuiler dan pakweg Bayer. Je bent erger dan de uitlaatgassen van auto’s.

De Inquisiteur vind het eigenaardig dat de beleidsmakers ten alle landen het niet verbieden. Weg met die rotzooi ! Maar handig voor politici want mooie inkomsten om te verbrassen.

Drinken

Daar dicht bij aansluitend is zijn drinkgedrag. Een heerlijk ijskoud biertje rond vier uur in de namiddag is zijn mooiste moment van de dag. Maar dat moment wordt tegenwoordig bedorven. Bier? Alcohol?

De maatschappij vind je maar een slappe dronken vent. Bier is slecht, bier is verslavend. Bier ondermijnt je geest. Dat de elites in alle landen zich tegoed doen aan dure champagne, exclusieve cognac en andere geestverruimende dranken is geen bezwaar, die kunnen dat beheersen, plebs als wij niet. Bovendien zijn daar weer die accijnzen die ze zonder uitzondering graag heffen.

Eten

Meer recent is De Inquisiteur’s moedeloosheid aangaande zijn eetgedrag. Wat hij ook verorbert, hij moet erover nadenken. Is het wel koosjer – maar dan in niet religieuze betekenis. Suikers, zouten en vetten – het is niet goed meer. Vlees en ander voedsel van levende beesten – het is walgelijk. Rood vlees staat even hoog in de ’te vermijden’-lijst als sigaretten. Te veel proteïnes is slecht. Denk aan de cholesterol. Een snee brood met spek en bruine suiker is vergif. Twee eitjes met geroosterd brood – niet goed. Overdadig uit de bol gaan tijdens de feestdagen – moet je maandenlang op dieet om het goed te maken.

Gezondheid

Daarbovenop moet je nog eens een gezond lijf kweken. Luieren in de hangmat, rustig zitten op het bankstel – uit den boze. Haal de fiets boven! Wandel! Naar de gym! Meet je bloeddruk! Meet je suiker! Controleer je cholesterol!

Hoe onze voorouders erin geslaagd zijn om te overleven snapt De Inquisiteur niet.

Soms zelfs valt De Inquisiteur ten prooi aan depressies. Wanneer hij de diverse artikels en commentaren leest op Thailandblog. Want krijgt hij schuldgevoel aangaande zijn vrolijke leventje hier. In een land met veel lagere regels en wetten waardoor hij een enorm gevoel van vrijheid heeft.

Verkeer

Lekker met de auto op stap en het begint al. Zijn rijgedrag is te agressief volgens de gemiddelde westerling. Hij gedraagt zich niet veilig want hij vindt die gordel een pest. Zijn parkeergedrag is volledig geassimileerd aan dat van de autochtonen: hij zet zijn wagen waar er een schaduwplaats is, waar dan ook. En helemaal uit den boze – na drie biertjes neemt hij geen taxi.

Ook met het motorfietsje komen die gedachten boven. Lekker zonder helm, meanderen over de wegen, de zachte wind omheen je hoofd is een heerlijk gevoel. Stiefdochtertje van school halen en meteen twee andere bengels erbij – met z’n vieren op die kleine 150cc-er. O zo gevaarlijk toch.

Het maakt De Inquisiteur moedeloos omdat hij een strand zonder stoelen en parasols, en vooral, zonder afgebakende zwemzones, veel mooier en leuker vind dan het commerciële strandgedoe in de toeristische centra.

Domme vragen

De Inquisiteur lacht zich te pletter met die voor zijn gevoel domme vragen aangaande rijbewijzen, huizen bouwen, ‘veilige’ fietsroutes en andere idioterie.

Hij vraagt zich af of westerse mensen nog wel in staat zijn om een beetje hun plan te trekken zonder begeleiding. En nog meer – waarom dan zo ver gaan reizen of wonen wanneer je denkt meer risico te nemen dan je aan kunt?

Hij vind het gewoonweg fantastisch dat er hier nauwelijks regelgeving of wat dan ook is – en lacht met al die commentaren die willen aansturen op een zelfde toevloed van geboden en verboden als in Europa.

Isaanse schone

Bovendien was De Inquisiteur zo dom om in handen te vallen van een Isaanse schone en verkaste hij naar het goedkope binnenland. Waar hij de familie op zijn dak kreeg. Die hem melken. Waar hij vereenzaamt en ten prooi valt aan alcoholisme. Zo lijkt het toch wanneer hij al die inzendingen leest.

O ja, is ze nog twintig jaar jonger ook – mijn  god, wat moeten de mensen wel denken?

Leeft hij in Isaan als god in Frankrijk. Verbrandt zijn huisvuil wekelijks. Sproeit overdadig water in zijn tuin ondanks de maandenlange droogte. Kapt bomen wanneer hij hout nodig heeft. Bouwt hij hokken, schuurtjes en andere constructies zonder welke vergunning dan ook. Gaat hij vrolijk mee jagen op vogels, ratten en slangen – die genadeloos in de pot verdwijnen.

Pattaya

Komen er zowat om de drie maanden de kriebels om er even op uit te trekken. Maar weer, tegenwoordig moet hij nadenken of dat wel verantwoord is want dikwijls naar het ‘vunzige’ Pattaya. En jawel, steevast een nachtje Walking Street op het programma. Of naar het ‘gore’ Bangkok. Waar hij Soi Nana nooit kan overslaan. Of voor enkele dagen eiland relaxen – met de liefde van zijn leven paraderen over strand en doorheen het hippe nachtleven alsof hij nog steeds vijfendertig is.

Gelukkig is hij blogger. En kan hij dit alles van zich afschrijven.

– Herplaatst bericht –

23 reacties op “Schuldgevoel”

 1. Piet zegt op

  Onze voorouders waren statisties dan ook al dood op de leeftijd die jij nu bereikt hebt door toch wat rekening te houden met al je genoemde verfoeibare feiten

  • Fransamsterdam zegt op

   Er waren vroeger ook mensen die oud werden, waarschijnlijk meer dan u denkt. In de statistieken vindt u alleen de gemiddelden, die door de enorm hoge kindersterfte het beeld nogal vertekenen.

   • chris zegt op

    Dat is natuurlijk onzin. Er zijn heel veel statistieken. Een ervan zegt dat tussen 1900 en 2010 de bevolking in Nderland is gestegen van 5 naar 16 miljoen en dat het PERCENTAGE 65+-ers in die 110 jaar is verdubbeld. Conclusie: zowel absoluut als in percentage van de hele bevolking zijn er veel meer ouderen dan 100 jaar geleden.
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Bevolking_van_Nederland

 2. christiaens zegt op

  Ik, moet die man proficiat wensen hij geeft verwoord gewoon de realiteit door.Onverbloemd gelijk het is.
  mvg michel c

 3. Daniël M. zegt op

  Schuldgevoel… schuldgevoel???
  Hmmm… wat is dat?

  Bestaat er iemand die geen schuldgevoel heeft?
  O ja, dat bestaat. Dat is zeer waarschijnlijk iemand zonder geweten.

  We treffen allemaal schuld. Ook al beseffen we dat niet altijd. Soms rechtstreeks, soms onrechtstreeks.

  Ik eet net mijn boterhammen. Met salami als beleg. Salami? Soms fantaseer ik dan: vuile vriend (sal ami voor de Franstaligen). Vlees… Oh ik heb schuldgevoel, want ik ben medeplichtig aan dierenmoord.

  Ik kan veel mensen – zonder schulgevoel? – beschuldigen: graaigrage politici.

  Ik rij met de auto of vlieg naar Thailand… shit… ik vervuil het milieu.

  Zo kunnen we van alles verzinnen.

  Maar we leven allemaal een uniek leven. En daar proberen we van te genieten. Ieder probeert dat te doen op zijn/haar manier. En met wat fantasie kunnen we dat in een wiskundige formule gieten:

  Genieten = … + … + … (+ …)…

  Je mag dat ook het recept van het leven noemen. Iedereen mag dat zelf invullen.

  En de Inquisiteur? Wel ja, hij heeft zijn puntjes al opgesomd 🙂 Zijn recept / formule kennen we ondertussen al. Ik kan niet ontkennen, dat ik daar (een beetje) jaloers op ben.

  Ik geloof dat schuldgevoel en genieten (op zijn minst) een beetje hand-in-hand gaan.

  Beste Inquisiteur: geniet van het leven en probeer dat zo lang mogelijk te rekken (…) 😉
  En dit geldt – wat mij betreft – ook voor alle lezers van Thailandblog 😉

  Ondertussen ga ik een stadsluchtje scheppen (…)

 4. Rene Martin zegt op

  Een gewaarschuwd mens telt voor twee en met gezond verstand maak je je eigen keuzes welke je op dat moment het beste vindt.

 5. Luc De Meyer zegt op

  Een verwoording van de werkelijkheid zoals het is en niets anders, de realiteit.
  Prachtig, subliem, net als al jouw andere verhalen die ik vol gretigheid lees, geen woorden voor, toppie!!

 6. henry zegt op

  Ben het volledig eens met de ziens en levenswijze van de inquisiteur. Behalve met het onderstaand, want dat is totaal onverantwoord gedrag, zeker als er kinderen slachtoffer kunnen zijn van dat onverantwoord gedrag

  Ook met het motorfietsje komen die gedachten boven. Lekker zonder helm, meanderen over de wegen, de zachte wind omheen je hoofd is een heerlijk gevoel. Stiefdochtertje van school halen en meteen twee andere bengels erbij – met z’n vieren op die kleine 150cc-er. O zo gevaarlijk toch.

 7. Sir Charles zegt op

  Thailand kent wellicht wel veel meer regels en wetten dan Nederland echter dé wijze van handhaving door het bevoegd gezag is daarentegen zeer verschillend, dat is de nuance.

  • Pieter zegt op

   Uw naam doet mij als jazzliefhebber altijd aan Sir Charles Thompson denken, maar dat terzijde.
   Maar ik durf het te betwijfelen of Thailand meer regels en wetten heeft dan Nederland.
   Dat was voor mij een belangrijke reden om Nederland juist te ontvluchten…en nu krijg ik eigenlijk om die reden ook schuldgevoelens, haha.

 8. Fransamsterdam zegt op

  Zelfs een boterham met kaas is tegenwoordig al taboe. En als je fruit wilt of moet eten, ja, dan natuurlijk geen bananen of aardbeien of druiven. Je zou er een maagzweer van krijgen. Nee, niet van het broodje of het fruit.
  Nu kan de Inquisiteur wel denken dat hij al zijn ongenoegens straffeloos van zich af kan schrijven, maar zo simpel is dat niet. Ook daarbij moet hij zich ervan vergewissen dat zijn woordkeuze niet in strijd is met wat tegenwoordig betamelijk wordt geacht. En daar gaat het hier jammerlijk fout. Hij vergelijkt zijn parkeergedrag nota bene ‘met dat van de autochtonen’! Een dergelijke woordkeuze is niet alleen ernstig stigmatiserend, kwetsend en discriminerend, maar geeft tevens aan dat hij zich de normloosheid van het Isaanse leven heeft eigen gemaakt en geen enkele band meer heeft met de Nederlandse culturele normen en maatschappelijke waarden. Voor verder onherstelbaar verval moet worden gevreesd.

  • Rob E zegt op

   Hij is gewoon goed ingeburgerd. Iets wat in nederland niet gebeurt. En waarom zou het zoveel beter zijn in nederland. Als ik het verhaal van de inquisiteur lees komt het op mij over dat hij van het leven geniet en het switser leven heeft gevonden.

 9. Cees 1 zegt op

  Heb er helaas niets aan toe te voegen. Het klopt precies wat je hier schrijft. Volgens dit soort mensen word je niet veel ouder dan 40 met jou levens wijze. Het enige wat je nog kunt toevoegen is dat , je je mening niet meer mag geven als die niet absoluut100 % politiek correct is

 10. robert48 zegt op

  Schulgevoel of zit je in een depressie!!!!! kan natuurlijk ook zijn Soms kan het ook zijn dat de impact op het leven van een oudere zo groot wordt dat je het nut van het leven niet meer inziet. Voor een oudere kan dit ook moeilijk zijn om te verwerken. Als je dit moeilijk vindt om er mee om te gaan, het leven in de isaan?? Voor de oudere in kwestie zelf is dit natuurlijk ook zeer moeilijk om een keuze te maken waar hoor ik nu thuis . Sommige oudere mensen voelen zich namelijk alsof ze vastzitten in een lichaam dat niet meer mee wil,of niet weet doe ik het wel goed hier??

 11. Fredel zegt op

  Zoals ze bij ons zeggen: Kerk in het midden laten, en word het af en toe te bont; enkele vastendagen inplannen.

 12. John Chiang rai zegt op

  Betreffende wetten,voorschriften, verboden en levenswijze zullen er zeker meer mensen zijn die net zo denken als de Inquisiteur. Als ik in Europa ben en te maken krijg met verkeerscontrole’s,die hoofdzakelijk gericht zijn op de naleving van helmdragen,voorgeschrevene snelheid,of het dragen van een auto gordel, krijg ik vaak de zelfde gevoelens als de Inquisiteur in zijn bovenstaande schrijven.
  Ook de waarschuwingen betreffende het roken,drinken en overmatige eten,die als schadelijk voor de mensheid omschreven worden,is op de eerste zicht,eigenlijk alleen maar zaak van diegene die denkt dit zijn lichaam te moeten toevoegen.
  Ook als ik in Thailand ben,geniet ik net zoals de Inquisiteur, van deze levensinstelling die vele Thais hebben,en pas mij bij dit haast controle vrije leven aan.
  Het haast controle vrije leven, dat hoofdzakelijk te maken heeft,met het naleven van de persoonlijke gezondheid,en de sociale verantwoording die wij eigenlijk,tegenover onze medemens moesten hebben.
  Zonder helm rijden,het niet aan de juiste snelheid houden,of zelfs bezopen achter het stuur kruipen,en ook het overmatige,en verkeerde eten,hebben anders als in Nederland of België,een totaal andere sociale uitwerking op de gemeenschap. Mocht het tot een ongeluk,blijvende invaliditeit,of door verkeerde levenswijze tot zelfs een chronische ziekte komen,blijft afgezien van een 30Baht regeling,die lang niet alle kosten draagt,het meeste aan kosten,bij diegenen hangen die zelf om te leven,haast niet genoeg hebben.
  In Nederland en ook België gaat deze vaak veel betere,en duurdere verzorging,en het latere invaliditeits geld op kosten van de gemeenschap,vandaar dat ik een goede voorlichting inzake gezondheid,en controle’s op de eventuele verkeers zekerheid eigenlijk niet overdreven hoef te vinden.

 13. Mark zegt op

  Dat uitgerekend Frans Amsterdam de Inquisiteur tegenwerpt de normeloosheid van het Isaanse leven te hebben overgenomen. Een schande. De Inquisiteur is immers een toonbeeld van monogamie, hetgeen van de gemiddelde Isaanse man niet kan gezegd worden, en van Frans Amsterdam nog veel minder.

  Moge een diep schuldgevoel Frans’ bevangen 🙂 Verder onheil in de Pattayaanse nocturne horeca moge hem evenwel bespaard blijven 🙂

 14. Pieter1947 zegt op

  Zit weer te genieten van je schrijven Inquisiteur .

 15. maurice zegt op

  Heren,

  Dit is ’n leuk nummer om af en toe te beluisteren: Lee Hazlewood- My Autumn’s done come.
  Zoek ’t op op YouTube.

 16. Sommeil zegt op

  Genieten, zonder overdaad en respect voor de medemens. Als het dan eens verkeerd afloopt, eigen verantwoordelijkheid aanvaarden en niet klagen.

 17. Joop Donnars zegt op

  Heerlijk leven toch

  Ikzelf rook drink luier graag en heb een vrouw van twintig jaar jonger die goed voor me zorgt .
  Wordt volgend jaar 65 en woon een half jaar in Nederland en het andere in Koh Chang en Petchabun .

  Groet Joop

  • Joop Donnars zegt op

   O ja rij zonder gordel en helm en de kinderen zitten bij een ritje in de achterbak

   • Khun Peter zegt op

    Wel, als er niets in je hoofd zit, hoef je het ook niet te beschermen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website