Schoenen in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
12 juli 2013

Als wij in Nederland het huis verlaten dragen we gewoonlijk schoenen, of beter gezegd schoeisel, want naast de vele soorten (sport)schoenen kennen wij ook nog laarzen, gympies en klompen. Komen wij weer thuis dan houden we de schoenen gewoon aan en doen ze pas uit als we daar zin in hebben. Waar we ook naar toegaan, die schoenen houden we aan, op het werk of op bezoek bij vrienden doe je die schoenen niet uit, al was het alleen maar om eventuele zweterige voeten te “verbergen”.

Mensen over de gehele wereld dragen schoenen of iets dat er op lijkt. Al heel lang voor onze jaartelling had men al een stuk leer om de voeten ter bescherming voor een slechte ondergrond of – zoals bij ons in Nederland – om de voeten warm te houden. Ooit werd er niet moeilijk over gedaan, iedereen had hetzelfde, totdat men – een paar honderd jaar geleden – vond, dat schoenen ook mooi moesten zijn. Mooie en dure schoenen werd een statussymbool voor de beter gesitueerden. Op Internet vind je hele mooi en interessante verhalen over de geschiedenis van de schoen.

Mode

Schoenen tegenwoordig in de westerse wereld zijn niet zozeer een statussymbool, maar wel modegevoelig en bovendien stellen wij voor het dragen ervan wel bepaalde normen. Bij een zwarte pantalon draag je geen bruine schoenen, als je een kostuum aan hebt, ga je niet op sandalen en vrouwen in een elegante jurk zie je niet met sportschoenen. Wij hebben schoenen voor elk doeleinde, ik beperk mij tot het noemen van “gewone”schoenen, werkschoenen en sportschoenen, maar het rijtje is veel en veel langer.

Voor ons is dat allemaal niets bijzonders, maar er zijn landen waar schoenen niet gewoon zijn en waar hele volksstammen op blote voeten lopen. Ik herinner mij een anekdote uit mijn studietijd hierover, waar 2 marketingmensen naar een Afrikaans land werden gestuurd om voor een schoenenfabriek een marktstudie te maken. Zij gebruikten de SWOT-methode (zwakke en sterke punten, kansen en bedreigingen) en de eerste man rapporteerde al snel: “Dit is een land met ongekende mogelijkheden voor ons. Bijna niemand loopt op schoenen, dus beveel ik een grootscheepse marktaanpak aan.” De tweede rapporteerde ook, maar duidelijk minder enthousiast: “Niemand loopt hier op schoenen, dus de verkoopmogelijkheden zijn zeer beperkt. Niets te verdienen hier.”

Blootsvoets

In Nederland dus eigenlijk allemaal niets bijzonders, iemand koopt schoenen van zijn gading, dames kopen wat meer schoenen dan heren, want de kleur moet bij hun kleding passen en sportmensen kopen de schoenen, die speciaal voor hun sport zijn gemaakt.

Nu woon ik in Thailand en wordt het een totaal ander verhaal. Natuurlijk lopen veel mensen hier ook op schoenen, zeker als ze op een kantoor, in een winkel of in een hotel of anderszins werken. Maar kijk overdag om je heen en je ziet overwegend mensen met slippers of sandalen. Op het platteland is het zelfs meestal blootsvoets.

In en rondom het huis loop ik overdag vrijwel altijd op blote voeten, dat is een prettiger gevoel dan sokken en schoenen aan. Ga ik de stad in voor een boodschap, doe ik dat op slippers en ’s avonds ga ik uit met jeans en schoenen. Dat laatste past gewoon bij mij, maar ik weet – en zie – veel mensen dan met sportschoenen en dan uiteraard moeten het wel Nike’s, Reeboks of een ander bekend merk zijn.

Geen gezicht

Op de Boulevard hier in Pattaya zie je op dat gebied ook weer de vreemdste dingen. Goed, het zijn dan overwegend slippers, maar als je slippers draagt, doe dan geen sokken aan, zeker niet als die ook nog in schreeuwende kleuren zijn en soms zijn het zelfs kniekousen. Uiteraard moet iedereen dat zelf weten, maar ik vind dat geen gezicht. Laatst zag ik ook iemand in een khaki korte broek met daaronder keurig gepoetste zwarte schoenen en witte sokken. Het leek wel of hij zo van kantoor kwam, zijn pantalon had verruild met die korte broek en aan de wandel was gegaan.

Onze lieftallige Thaise dames lopen wel meestal met schoenen aan, sterker nog, zij zijn er gek op. Die vrouw van de voormalig Filippijnse president Marcos stond bekend om haar verzameling schoenen, maar ik ben er zeker van, dat veel Thaise vrouwen – inclusief de mijne – er veel aan doen om haar verzameling in aantallen te evenaren of te overtreffen. Goed, met een prijs van 300-400 Baht per paar zijn die schoenen dan wat goedkoper dan die van Mevrouw Marcos, maar toch! Zij lopen dus graag met schoenen aan, maar elegant lopen is voor een Thaise dame nog ver weg. Op schoenen met een verhoogde hak gaat het nog wel, maar op pumps haal je de “boerentrienen” er vaak zo uit. Zij zijn het niet gewend en het is zwabberen om vooruit te komen met een voet hier en een stap daar.

Een mooie gewoonte in Thailand vind ik, dat als je ergens naar binnen gaat je de schoenen (of ander schoeisel) bij de ingang laat staan. Thuis doe je dat al, bij vrienden op bezoek ook en dan ook nog veel bij andere gelegenheden. Ik denk daarbij aan de apotheek, de tandarts, sommige winkels en vanzelfsprekend als je een tempel betreedt. Ook op de scholen kent men die gewoonte, het is een mooi gezicht als je door de gangen van een school loopt en dan bij elke klas zo’n 30 paar schoentjes ziet staan.

Ik schreef dit stukje, omdat ik aan nieuwe schoenen toe ben. Ik had twee paar Van Liers uit Nederland meegenomen, waar ik nu inmiddels al een kleine 15(!) jaar plezier van heb. Dat klinkt lang, maar bedenk dan, dat ik er hier maar enkele uren per dag op loop of mee op een barkruk zit. Regelmatig verzoold en van nieuwe hakken voorzien door een schoenmaker op straat, zijn ze nu toch aan vervanging toe. Ben benieuwd of ze hier ook Bommel en Van Lier verkopen. Ik ben echter bang, dat de marketingmensen van deze merken allang hebben vastgesteld, dat er geen markt voor hun is in Thailand.

 – Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Schoenen in Thailand”

 1. Ron zegt op

  Mooi verhaal Gringo.
  Ik denk dat voor de europeaan de transpiratie aan de voeten een behoorlijk probleem kan zijn bij het altijd uittrekken van de schoenen. Op die mooie glimmende Thaise vloeren blijven er toch smerige vlekken achter. Aan de andere kant is het eigenlijk wel logisch vanwege de hygiene dat je je vieze buitenschoenen in huis niet draagt.
  Maar goed, dat is nu ook een onderdeel van het cultuurverschil.
  Van Lier, van Bommel en als je je tweede jeugd in gaat, Botticelli, is toch gewoon te koop in Thailand ?? Zijn natuurlijk niet de echte maar dat is 95 procent van de Rolexhorloges ook niet…………
  Je hebt vast wel familie die ze vanuit Nederland even op de post doen. De originele van Lier ofwel van Bommel komt hier natuurlijk vandaan !! “De echte Hollander kent niet zonder van Bommel”.

  • Dirk de Noorman zegt op

   Vroeger, bij ons in het dorp deed echt iedereen z,n klompen uit. Zweetvoeten of niet.
   Misschien een tip; klompen voor Thailand. Ook prima bescherming tegen slangen.

  • Joop zegt op

   Beste Gringo, mooi verhaal,

   Zelf laat ik voortaan mijn schoenen aanmeten bij een schoenmakertje in Jomtien.
   Ik ben hiermee begonnen omdat mijn rechtervoet 1 maat groter is dan de linker en in de winkel moest ik dan 2 paar schoenen kopen(44 en 45) om 1 paar over te houden.
   Het schoenmakertje maakt gewoon links maat 44 en rechts maat 45 en klaar.
   Ze zitten of ze voor mij gemaakt zijn…….
   Groetjes Joop

 2. Robert zegt op

  Ja schoenen! Als iemand nog een goeie winkel weet in BKK waar ze ook goeie herenschoenen boven maat 42 verkopen hou ik me aanbevolen!

  • Dutch zegt op

   Maat 43 en vaak ook 44 is overal verkrijgbaar zeker op de schoenenafdeling van de grote “Malls”.Daarboven wordt het wel problematisch,maar zeker niet onmogelijk.

   • Robert zegt op

    De maten zijn anders hier…in 45/46 hier is als 44 in Europa

    • Frank Franssen zegt op

     Ga dan maar eens naar de BATA (BigC b.v.) Ik heb daar een prachtige leren schoenen gekocht maat 44 (zelfde als mijn Van Lier in Holland) en ze zitten net zo prima.
     Koste, 988,- Bath.

     Succes, Frank

  • Willem Sminia zegt op

   Ik koop al een aantal jaren mijn schoenen bij Robinson op Sukhumvit road in Bangkok .misschien niet de goedkoopste maar altijd succesvol.Voor mij keus genoeg.

 3. Dutch zegt op

  Ik ben al vanaf de beginjaren van mijn huwelijk en nog in Nederland wonende,gewend om bij het binnenkomen van mijn huis de schoenen uit te doen en de slippers/pantoffels aan te trekken.In de hal stond er dan ook een speciaal rek voor.Bezoekers konden,indien zij dit wensten,ook slippers krijgen.
  Hier in Thailand lopen we altijd op slippers in huis.Ik koop meestal zo’n 5 – 6 paar op de OTOP verkoopdagen die hier regelmatig lokaal plaats vinden.Ze slijten redelijk snel ,maar zijn heerlijk om binnen te dragen en zijn wederom on alle maten en kleuren beschikbaar voor visite.
  Blootsvoets op de houten of tegel vloeren lopen vind ik soms zelfs (slip)gevaarlijk.
  Buiten staan dan weer legio (plastic) slippers beschikbaar om rondom het huis te bewegen.

  Note: Dagelijkse “ergernis” is dat de Thais nooit hun eigen slippers aan trekken ,maar altijd de grootste uitzoeken en daarmede mij met een aantal maatje 37/38 laat staan. Mijn vraag,”waarom dan geen grotere maat kopen?” zien ze als volkomen onlogisch.

 4. Hans zegt op

  Ik heb maat 46 in nederland, heb al wel is een poging gedaan om ze in thailand te vinden, maat 47 in thailand was me nog te klein dus als iemand wat weet gaarne welkom
  woon in prachuap khiri khan (90 km hua hin)

  ps mijn boerentrien loopt op haar stilettos bijzonder stijlvol ha ha

 5. Henk B zegt op

  Nu mensen wat de schoenen betreft, ik was Horeca ondernemer in Holland, en een van de vereiste was toch wel goede schoenen, en een paar keer verwissellen per dag, best zwaar de hele dag staan en lopen serveren op het teras, Nu ik woon dus ook hier in Thailand, niet ver van Korat, toen ik aan nieuwe schoenen toe was , kreeg ik een Tip, dat er in Korat verschillende schoenmakers zaten, die schoeisel op maat maakten.
  Nu daar aan gekomen, zaten er tientallen schoenmakers buiten op straat handvaardig schoenen te maken, werden mij de maten van mijn voeten genomen, en werden mij boeken van schoenen aangerijkt, nu deze waren overal uit europa vandaan, zelfs boeken van Whekamp. mijn keuze viel op korte laarsjes van zacht leer, twee dagen later even komen op te passen, en twee dagen later klaar, en moet zeggen perfeckt , en koste mij 850 Bath, nu ik denk dat deze overal wel te vinden zijn in Thailand, en hoeven de grote maten geen probleem te zijn, ( haha ) hoogstens een paar Batjes meer.
  Nu ik draag alleen schoenen bij het uit gaan, dus kan er wel een lange tijd tegen, en dan maar weer op naar deze ,handvaardige schoenmakers

 6. HenkW zegt op

  Mijn huis betreed je of door de dubbele voordeur, die altijd dicht is, of door de keukendeur. Die dat nooit is. Soms als ik thuis kom zie ik op de tegels voor de deur zo’n 10 paar slippers staan. Alle maten en met een zonder teensteuntje. Dan weet ik dat de familie op bezoek is. De keuken betredend zie ik allen in een kring, rondom een heleboel kommetjes en schaaltjes op de grond zitten. Mijn haren op mijn armen tintelen, ik zet mijn grote Clarks tussen de slippers en ga in de kring zitten waar ik mee ga eten. Kleefrijst, rundvlees, vis en hete toespijzen. Het eerste wat ik naar me toetrek is de chanomwaan. Die is toch zo op. Ik kijk dan op me heen en besef hoe ongelooflijk gelukkig ik ben. Zo beperkt in mijn mogelijkheden ook. Dan moet ik heel sterk met mijn gedachten bij het nu blijven en dat kun je door naar de betoverend mooie ogen van de mensen om je heen te kijken.

 7. ferdinand zegt op

  Schoenen in grotere maten inderdaad een probleem in Thailand .. maar in elke provincie stad, zelfs in de Isaan biedt de “Bata” (in elke grote mall) uitkomst 45 zeker en vaak zelfs tot en met 47. Bestellen kan ook.
  Bata uiteraard niet de hoogste kwaliteit maar voor het dagelijks gebruik goed te doen en spotgoedkoop.

 8. ferdinand zegt op

  Nog wonende in Nederland vond ik vroeger mensen waar ik mn schoenen uit moest trekken knap irritant.
  Nu al een tijdje wonende in Thailand heel normaal. Zeker hier in de Isaan, kom je je eigen huis (dus ook dat van een ander) niet graag binnen met het “rode stof” van de rode grond hier. Bestratingen/voetpaden en grasvelden zijn niet zo als in Nederland en het stof vwaait overal op.
  Rondom de meeste Thaise huizen ook geen bestrating of echte grasvelden de de rommel tegenhouden, zeker in het regenseizoen niet.
  En inderdaad een falang met zweetvoeten komende uit een paar slippers valt er op op een schoon Thais tegelvloertje. Zijn voeten zijn nog vuiler dan zijn slippers.
  Eind van de dag worden bij mij toch vaak de slippers omgewisseld tegen schoenen met sokken en een lange broek, ter bescherming tegen de muggen.
  Gelijk heb je, schoenen slijten hier minder, je loopt of op blote voeten rond of in slippers en s;lechts kort in schoenen

 9. ferdinand zegt op

  Al een keer eerder geschreven, maar leukste ervaring met “schoenen uittrekken” meegemaakt met een ex schoonmoeder die voor het eerst in Bangkoks luxe winkelcentra kwam. Boven aan de roltrap gekomen op de 2e etage vregen we “ma waar zijn je schoenen” Die had ze beneden op de beg grond uitgedaan… Ja, we hebben ze terug gevonden.

 10. Johnny zegt op

  Schoenen? Ik weet zeker dat je ook in Paragon had kunnen slagen. Een setje kroko’s of slangenleer…. haahahahha

  Schoenen draag ik dus nooit of er moet echt wat aan de handwezen, zoals mijn eigen trouwrij bv. Mijn vrouw heef wel iets van Imelda Marcos weg, haar 4 rijkelijk gevulde kledingkasten dient te worden gecmpleteerd met passend schoeisel.

  oeps…… wat schrijf ik nu weer….. topsalops!

 11. Hans zegt op

  Weet een van jullie als je de thaise maat 37 38 hebt wat dat in nederland is

 12. henk zegt op

  Robert als je in Bangkok schoenen wil. Laat je ze toch aanmeten, Dat deet ik al in 1978. ik heb maat 48.

 13. Jo van der Zande zegt op

  klompen waar ik heel lang op heb gelopen,
  dagelyks ging ik er mee naar de lagere school,
  we praten dan wel van zo,n 65 jaar terug hoor !
  op de grind wegen in die tyd hadden de klompen het zwaar te verduren,
  als we niet te laat op school wilden aankomen deden we de klompen uit en werden in de hand gehouden daardoor kon je sneller rennen,ook gebruikt als een goed wapen !
  gezegde….. ik zal je met de klomp voor de kop slaan,
  zelfs voetballen op het schoolplein met de klompen aan.
  ik maaide een keer over de bal en trof myn meester die soms ook mee deed recht voor z,n schenen ! hy nam het sportief op.
  we droegen meestal leren klompsokken in de klompen om het verslyten van de meestal zelfgebreide sokken te vertragen.
  in de winter werd tegen de kouwde stroo aangebracht wat mooi en heel precies door m,n vader in de klomp werd gevouwen eerst kuerig bygeknipt ! geen bumps !
  dit moest dan meestal na een dag of drie weer worden vernieuwd.
  de gebroeders Koers by Apeldoorn op loopafstand waren onze klompenmakers.
  moesten we nieuwe klompen dan op de Woensdagmiddag als we vry waren van school
  dan daar heen en werden de klompen aangemeten,
  dan een week later klaar en na meestal wat byschaven pasklaar gemaakt. 1gulden.50
  betaalt. Arnold Koers hy maakte ook sigaren houten kisten met de vormen.
  moest ook worden meegebracht voor Papa.hy rookte deze pure tabak sigaren van flinke afmetingen, en niet te vergeten ook North state sigaretten.
  klompen kan en zal ik nimmer vergeten hoe ze aanvoelden en met hoge kap,
  of met een leren riem de lage type,
  dan al de kleuren en motieven, de witte kosten minder en moesten geschuurd worden
  Zaterdags s,middags voor de Zondag gebruik.
  nog gebruik ik regelmatig de klompen voor het tuinwerk,
  al weer zo heel lang geleden alles wat ik hier laat weten.

  Jo. van der Zande

 14. Henk V zegt op

  Ik ben vorig jaar september weer naar Thailand gekomen om daar voor langere tijd te blijven. Nu leek het me leuk om op klompen naar Thailand te gaan, ik had dit eens uit een geintje gezegd en dacht nu laat ik dat eens doen. Al op het vliegveld van Dusseldorf had ik veel bekijks, de Duitsers vonden het blijkbaar maar een rare hollander, ook omdat mijn klompen met vlammen beschilderd zijn vanwege mijn tijd bij een Harley club. Daarboven droeg ik een Armani jeans en colbert, wat het natuurlijk ook wel een rare combinatie maakte. Maar ik ben nog steeds blij dat ik het heb gedaan, in het vliegtuig was het wel even lastig waar ik die grote dingen maat 45 moest laten, maar ik heb ze hier. Mijn vriendin schaamde zich volgens mij toen ze me opwachte op het vliegveld in Bangkok want ook daar had ik natuurlijk veel bekijks. Ook hier in de buurt waar ik woon (Khon kaen) draag ik ze regelmatig en de buren vinden het erg leuk steken hun duim op terwijl mijn vriendin er nog steeds niet aan kan wennen, maar dat is haar probleem lol. Ik ga komende zaterdag verhuizen naar Hua Hin en zal ze ook daar regelmatig dragen, dus als jullie iemand op klompen zien lopen dan is er een grote kans dat ik het ben zeker als het gevlamde klompen zijn.

  • Dirk de Noorman zegt op

   Geweldig! Holland spreekt een woordje mee. Als ik je zie, zet ik m,n klompen er wel naast. (Helaas, de schaatsen blijven thuis.)
   Proost!

 15. Henk V zegt op

  Ook proost, ja schaatsen heb je hier niet veel aan, alhoewel ik wel heb gelezen dat er hier ijsbanen zijn lol. We nemen er een Sang som coke op!! Blijven rare jongens die Hollanders toch? En zo moet het ook blijven!!

  Gr Henk.

  • ferdinand zegt op

   Uitstekende ijsbaan midden in Bangkok op een van de bovenste etages in Worltrade center, hartje stad. Niet duur

 16. Bernard Vandenberghe zegt op

  Een van de nadelen van het niet dragen van schoenen of enkel teenslippers is dan wel weer dat heel veel Thai met littekens op de voeten rondlopen. Ik betrap me er zelf ook op dat, als ik iets laat vallen, ik automatisch mijn voet er onder plaats… niet meer doen dus. En inderdaad, het is inderdaad lachwekkend als je weer zo’n Thaise ziet stappen, of tenminste proberen, op van die hoge hakken. Het lukt niet altijd om er elegant bij te lopen… maar om ‘mooi’ te zijn moet je kunnen afzien.

 17. I-nomad zegt op

  Behalve ze op maat laten maken kun je evt. ook terecht bij Zalora.
  Deze online-winkel is de Zalando van Z-O Azie en biedt maten tot 45.
  Bestellingen worden gratis bezorgd en betaling kan bij levering.
  De site is enkel in het Thais, maar als je Google Chrome gebruikt vertaald deze het redelijk goed
  http://goo.gl/yLMzz

 18. peter de jong zegt op

  Inmiddels anderhalf jaar later als eerste bericht .
  Schoenen van div Europese merken steeds meer verkrijgbaar . Kijk bv bij Robinson ( de bijenkorf van Thailand )Bij deze zijn min 10 merken te verkrijgen .Helaas meestal tot maat 45 /46.
  Zelf leef ik nog al op grote voet . Bij maat 48 en soms 49 die ik nodig heb , beginnen de meeste verkopers te glimlachen . .Nog net geen blik van och wat zielig
  Toch is het me een aantal weken gelukt om slippers te kopen . .
  Het merk Scholl heeft tot maat 13 in zijn collectie . Moet soms besteld worden . Scholl is hier in thailand een merk die wel wat duurder is . Leveren schoenen met voetbed ed .
  Hush puppies heeft ook grotere maten .
  De merk sportschoenen zijn inmiddels ook in grotere maten te verkrijgen bij de gespecialisseerde sportwinkels
  En verder gewoon laten maken is mijn advies. Helaas niet altijd houten mallen in de grote maten aanwezig bij de kleine schoenmakers .

  gr Peter


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website