De rust verstoord, doch weer hersteld

Door Lung Addie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
21 juni 2016

Een tijdje geleden werd de rust hier plots bruut verstoord. Normaal hoor ik hier, eenmaal donker, heel weinig wat een nachtrust kan verstoren, buiten de normale geluiden afkomstig van de bewoners van de jungle om me heen.

Nu klonk er plots heel luide muziek. Ik dacht aan een of andere party, zoals nog wel eens kan gebeuren, en sloeg er dus geen acht op, dat gaat wel over. Maar nee, de volgende avond dezelfde loeiharde Thaise disco en dit opnieuw tot rond 23 uur. Moet wel een grote, belangrijke party zijn, dacht ik. Maar zo ging het verder, elke avond opnieuw, een week lang.

Toch maar eens gaan rond speuren waar dit vandaan kon komen. En ja, de bron werd snel gevonden: een wagen, zo’n 200 meter recht over mijn woonstee, stond er met open deuren en open kofferdeksel deze herrie te verspreiden.

Even gesproken met mijn buurman en ja, er was daar een nieuwe bewoner die als tweede job muziekinstallaties in wagens plaatste. Hij had er niet beter op gevonden dan om zijn zaak te promoten door te demonstreren hoe hard zijn creaties lawaai konden maken.

Ook de andere buren waren blijkbaar niet gelukkig met deze gang van zaken en hadden de huisbaas over dit probleem reeds aangesproken. Sommigen hadden kleine kinderen en deze konden de slaap niet vatten wegens de luide muziek. Een poging van de huisbaas om met een gesprek de zaak op te lossen leidde tot geen enkel resultaat.

Bij ons in België of Nederland zou dit terstond tot een klacht bij de politie leiden wegens nachtlawaai, doch we zijn hier wel in Thailand en daar doe je zoiets niet. Buren lossen hun problemen onderling op en niet via de politie. Wat zouden de mensen wel zeggen?

Mijn buurman zou eens met de huisbaas gaan praten, samen zouden ze dit wel regelen. En ja, mijn buur kwam mij even later melden, met een brede glimlach: nog enkele dagen geduld en het probleem is opgelost. Over enkele dagen moet het huurgeld betaald worden, doch de huur wordt niet vernieuwd, dus zal het opkrassen wezen en zal de rust weerkeren.

Hier in Thailand kan dit, geen zes maanden of meer bescherming voor de huurder, heeft zo ook zijn voor- en nadelen.

Lung Addie

5 reacties op “De rust verstoord, doch weer hersteld”

 1. Leo Th. zegt op

  Fijn voor jou dat deze overlast binnenkort hopelijk opgelost wordt. Nu betreft het een huurhuis maar wat hadden jij en je buurman kunnen doen als het iemand met een eigen woning was geweest, die de overlast veroorzaakt?

 2. Lung addie zegt op

  Goede vraag ergens …. doch dan komen we gegarandeerd opnieuw terecht bij de vraag “huren of kopen” in Thailand. Je moet dan de consequenties van je keuze dragen want als farang sta je machteloos tegenover zo een probleem. Morgen kan er karaokebar naast je voorheen rustige woning komen …. Dit is Thailand.

 3. Slagerij van Kampen zegt op

  Naast mij schoonouders opende jaren geleden ook iemand een Karaokebar. Geen huurpand. Eigen erf/huis Horen en zien verging me tot laat in de avond. Toen ik mijn schoonvader vroeg of hij hiermee kon leven zei hij: Ach, die man is arm, hij moet ook leven. Zo reageert een ware boeddhist!

  • Leo Th. zegt op

   De één zijn brood is de ander zijn dood. Zo’n 3 á 4 jaar geleden verbleef ik in een guesthouse in Udon Thani. Prima en zeer grote kamer met eigen badkamer voor 400 Bath p/n met ontbijt. Het was er druk, voornamelijk buitenlanders. Het jaar erop ging ik terug, waren met zijn 4’en en had 2 kamers geboekt, wilden er een paar dagen blijven om de natuur rondom Udon te verkennen. Het guesthouse had een nieuwe eigenaresse en wij bleken de enige gasten te zijn. ‘s-Avonds bleek waarom, de buurman was een karaoke bar gestart die tot 2 uur ‘s-nachts open was. Door de herrie, mede van aan- en afrijdende motors en geschreeuw, kwam er tot die tijd niets van slapen. Volgende dag direct vertrokken, het huilen stond de nieuwe bazin nader dan het lachen. Niet Boeddha zou haar naderend faillissement veroorzaken maar de gebrekkige regelgeving in Thailand op het gebied van (geluids)overlast. Zo overkwam een Thaise kennis van mij in Pattaya het dat zijn buurman in zijn rijtjes huurhuis ging tatoeëren. Niks mis mee zou je denken maar het gevolg was dat vooral in de nacht de klandizie met veel lawaai per motor arriveerde, vaak onder invloed van alcohol. Dat drinken werd voor de deur voortgezet en het 3 jarige dochtertje van mijn kennis deed natuurlijk geen oog meer dicht. Na een vechtpartij met de buren heeft mijn kennis zijn boeltje maar ingepakt en is met zijn gezin teruggegaan naar zijn geboortestreek in de Isan. Ben voor Lung Addie oprecht blij dat hij weer van zijn nachtelijke rust kan gaan genieten en wel in zijn huurhuis kan blijven.

 4. Franky R. zegt op

  Ik vind het op een bepaalde manier wel sneu voor die ‘creatieve buurman’, want toch mooi dat hij een eigen nering had.

  Maar dan snap ik weer niet dat je na 2300 uur je bouwsels ‘moet’ testen, op volle sterkte…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website