Nee, ik ga het niet hebben over die (bijna) menselijke wezens die je in de Thaise uitgaanscentra tegenkomt. Het gaat hier echt over beesten, die je het dagelijks leven zuur kunnen maken.

In Bangkok woonde ik in een ruim opgezette buitenwijk, ruwweg tussen de nieuwe luchthaven en de stad. Aan vrijwel alle kanten was de moo baan omringd door moeras. Dat leverde regelmatig bezoek op van beesten die je liever niet in huis en tuin hebt. In de vijf jaar dat ik er heb gewoond, heb ik vier cobra’s dood moeten meppen. Ik acht slangen buitengewoon interessante dieren, maar giftige exemplaren stuur ik liever naar de slangenhemel. Geen eenvoudige zaak, want de slangen in kwestie stribbelden hevig tegen. En ook na het overlijden moet je oppassen, want de neiging om gif te deponeren in jouw hand of voet, blijft nog uren actief.

Voor de deur van mijn huis probeerde ik een twee meter lang exemplaar (geen cobra) te overrijden. Als een balletdanseres ontweek het beest mijn wielen, om ten slotte in een afvoerbuis te verdwijnen. Slechts met een lange slang lukte het ‘mister snake’ te verjagen.

In Bangkok leefden vier kippen en twee konijnen in mijn tuin. Zoals het een echte junglehaan en zijn drie hennen betaamt, sliepen zij ’s nachts boven in de boom. Veilig voor hongerige eters? Blijkbaar niet, want na twee maanden waren zij alle verdwenen. Alleen de haan liet wat veren na op het gras. Eén hennetje produceerde elke twee dagen een vogeleitje. Per week genoot ik van één omeletje.

De konijnen zaten veilig achter gaas, dachten wij. Ook mis, want ze ontsnapten en zijn nooit meer teruggevonden. Slangen? Mogelijk, maar we verdenken ook een monitor lizard (varaan) van dik anderhalve meter die aan de andere kant van de muur leefde van het feestmaal.

In de binnenstad van Bangkok is elke nacht een slangenvanger actief, die in de meest dichtbevolkte buurten een stuk of vijftien stevige jongens in de zak weet te krijgen. Waar Thai wonen, ligt afval en waar je afval vindt, houden zich ratten op. En dus slangen.

Ook in Hua Hin komen we af en toe vreemde en ongenode gasten tegen. Niet alleen proberen elke dag koeien de moo baan binnen te dringen, ook slangen laten ons niet links liggen. De gewaarschuwde bewaker tracht ze dood te meppen, wat soms lukt. Ook komt ‘Rescue’ op verzoek slangen uit de vijver vissen.

Toen ik mijn vorige huis betrok, vond ik rattenkeutels in het washok. Dat leek me niet fris. Ik kocht van die ‘plakschotels’ om de beesten te vangen. De volgende ochtend hoorde ik vreselijk gepiep uit het hok. En ja hoor, twee flinke exemplaren, met poten en buik onlosmakelijk aan de schotel gelijmd. Wat nu? Ik haalde er een tuinman bij die aan de overkant aan het werk was. Hij pakte zijn heggenschaar en knipte de piepende ratten in tweeën. Vervolgens gooide hij de schotel over de muur in de bosjes…

– Herplaats bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Leven als Bos in Thailand (4): Je komt soms rare beesten tegen….”

 1. nico zegt op

  “Waar Thai wonen, ligt afval en waar je afval ligt…..”

  Dat is echt zo hé, bijna iedere dag moet ik thuis zeggen dat de vuilnisbak gratis is.
  Vandaag de binnenplaats opgeruimt en……. achter de watertonnen laggen allemaal eierschalen!!!!!!!!!

  Dus gezegt, dat ik een maand lang geen eieren meer koopt, denk je dat ze dat erg vinden???
  Nou nee, een Thail leeft vandaag en niet morgen. Morgen zien we wel.

  Groetjes Nico

 2. bas zegt op

  De foto is enigszins misleidend. Volgens mij is dat een Komodo dragon en die heb je in Thailand toch echt niet. Wel 2+ meter lange monitor lizards maar die zijn een stuk minder gevaarlijk . Eigenlijk helemaal niet alhoewel ze er vervaarlijk uitzien. Ik had ze regelmatig in de tuin in mijn vorige huis in Samut Prakan. Zelfs wel eens binnen gehad per ongeluk, liep door een open terras deur naar binnen en de klauwen maken vreselijke krassen op het meubilair aangezien ze de neiging hebben ergens op te klimmen als ze in paniek zijn.

  • Jasper zegt op

   Het kan net zo goed een monitor lizard zijn, er is weinig verschil tussen. Een monitor lizard heeft een langere staart, en die is niet zichtbaar op de foto…
   Gevalletje onbeslist, dus.

 3. FreekB zegt op

  Ik vind het persoonlijk heel erg dom om de slangen dood te maken, zo krijg je nog meer ratten. Het onnodig dood maken van dieren is zo en zo dom. Woon zelf even buiten Phimai op het platte land en daar zijn heel veel dieren. Gewoon uit de weg gaan en ze lekker laten leven, ze horen hier nou eenmaal. Het is respectloos om alles maar dood te slaan omdat je er bang voor bent.

  • Joop zegt op

   Zo hoort het FreekB die dieren zijn hier met een redden en hebben het recht om te leven.
   Let wel dat wij de mensen leven in het land van de dieren en niet andersom.
   Stel dat alle dieren tegen de mensen in opstand komen dan leggen wij het loodje binnen 1 dag.
   Ik zei toevallig net nog tegen mijn vriendin ik zie total geen dieren hier.
   Ik heb achter mijn huis een tuin met twee kippen en twee eenden en de eiren van de kippen liggen soms wel dagen tussen het dorre gras en bladeren en dat ik toch oude garnalen vijvers bij mijn huis heb die nu volgegroeid zijn met riet en half droog staan dus ideal zijn voor dieren maar ik zie ze niet.

 4. Pat zegt op

  Ongemeen boeiend vind ik altijd de verhalen over wilde dieren, maar voor mij is (was) het de hoofdreden om nooit in Thailand te gaan wonen buiten de grote steden.

  Ben gewoon een echte bangerik op dat vlak!

  Als ik nu lees dat er ook slangen rondkruipen in Bangkok, dan komen mijn haren recht.

  Ik heb ze immers nog nooit gezien in de (grote) steden in Thailand, wel tijdens onze jungletochten de voorbije 30 jaar in het Noorden van het land.
  Zo’n jungletochten vind ik ook boeiend en ik ben dan gewoon meer op mijn hoede.

  In de steden ga ik er van uit dat ik naast ratten geen andere wilde dieren tegenkom…

  Mijn stadswandelingen zullen dus voortaan niet meer hetzelfde zijn!

  • jan scheys zegt op

   in volle stad BKK achter het koninklijk paleis viel er een kleine groene slang uit een boom bijna in onze nek! waarschijnlijk op jacht naar vogeltjes maar miste ze en viel op straat… als ge pech hebt dan is het vlak in je nek en heb je prijs.
   effe was de slang versuft van de val en dan maakte ze zich uit de voeten naar de dichtsbijzijnde muur waar ze tussen de benen van opgeschrikte Thai verdween. schrokken die zich een hoedje ja….

   • Joop zegt op

    nou dat vallen uit een boom is heel gewoon voor deze slangetjes dat doen ze heel ze rollen zich op in de boom en laten zich vallen en zijn dan snel weg hoor.

 5. Jacques zegt op

  Ik heb persoonlijk al een slang gezien op het strand van Naklua. Enkele Thaise vrouwen die in de open keuken werkten op straat deden nogal zenuwachtig en trokken de aandacht van de toeristen. Ook aan mijn condo, dicht bij Walking street kroop een vrij grote dunne slang langs de witte muur 2 verdiepingen hoog. Heb deze toen zelfs gefilmd en de overbuur verwittigd, vermits deze bij hem was binnengeslopen. Kan allemaal gebeuren in de tropen.

 6. Harry zegt op

  Als je geen dieren (beest is een andere soort) kunt lijden moet je niet in Thailand gaan wonen. Het zijn de slangen die de ratten eten. Waarom deze mooie nuttige dieren dood meppen? Beetje uitkijken waar je loopt. Bijten doen ze alleen als ze geen kant opkunnen en als ze zich bedreigd voelen. Heb bewondering voor de prachtige nuttige dieren en dat ze in je omgeving verblijven.

  • Jasper zegt op

   Wacht maar tot er ineens een king cobra van 2 meter onder je wasmachine vandaan schiet in de bijkeuken.

   Ik was zo in doodsangst dat ik mij onder het dood meppen door niet echt bezig hield met de fijnere aspecten van het humaan omgaan met ” die mooie nuttige dieren”.

   Overigens onbeslist afgelopen, hij koos het hazenpad via een open raam. Wat ik wel weet is, dat als hij mij te grazen had gehad, ik de 500 meter naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis waarschijnlijk niet had gehaald…

 7. Jan Eisinga zegt op

  Mijn vrouw en ik sliepen in soi 11 Sukhumvit . Bij het naar buiten gaan gevraagd ff te wachten er moest in de straat tegenover het motel een slang verwijderd worden . Dit maakte gelijk een einde aan mijn idee dat slangen mensen uit de weg gaan.

 8. Maud Lebert zegt op

  Geen ‘wilde’ dieren in de hoofdsteden? Ach beste Pat, ik woon hier in Zwitserland in een van de grootste steden en kan elke avond vanuit mijn slaapkamerraam de vossen, dashonden en egels op mijn terrasse
  bekijken. Een das is zelfs zo brutaal dat hij in de struik vlak voor mijn raam klimt, waar ik de nootjes voor de vogels heb opgehangen en of ik hem daarbij toekijk kan hem niets schelen. De vossen zijn wat schuwer, maar overal aanwezig. Er is hier zelfs een wolf door een trein overreden. Midden in de stad!
  Als men hier te paard door de bossen (aan de rand van de stad) rijdt ,kan men herten en reeën ontmoeten.
  En in de wat zuidelijke kantonen zijn er weer beren gezien en daar zijn er echter wel heel wat giftige slangen. Als je gebeten wordt, krijg je een tegengift.
  De mens moet weer leren met ‘wilde’ beesten te leven. Ik vind het geweldig deze prachtige schepsels in de natuur en niet in een dierentuin te kunnen zien.

  • peter zegt op

   volkomen mee eens Maud.
   in thailand is het niet anders , ik woon in een jungle gebied en vind het alle dagen een bewondering om de mooie natuur te zien met alles erop en eraan. Dan wel speciaal de dieren in het wild.
   Je moet er natuurlijk wel voor kiezen , ik begrijp heel goed dat er mensen zijn die veel liever in de steden verblijven , aan ieder de keuze.
   dat er dieren gedood worden op het platte land, zomaar om geen enkele reden dat vind ik niet kunnen.
   tenslotte zijn wij het die hun omgeving betreden , zo zie ik het.
   in de steden aan de andere kant kan ik het nog begrijpen dat ze gevangen worden en terug losgelaten in bos streken
   by the way ; leuk verhaal ,

 9. tom zegt op

  Nou in suriname zie je trouwens echt heel veer meer slangen dan in heel thailand

 10. Luit zegt op

  Ik heb een soort Varaan, zeg maar als huisdier, leeft in het wild maar is een vaste bezoeker, ook wel eens binnen geweest…..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website