De perfecte organisatie van het Thaise paspoort

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
7 januari 2016

In mei dit jaar wil ik met dochter Lizzy (dan bijna 6) een paar weken naar Nederland. Lizzy heeft al jaren een Nederlands paspoort, maar daar moet nog een Thais exemplaar bij. U kent het: Thailand uit en in met een Thaise pas, Nederland in en uit met een vaderlands exemplaar. Dit om gedoe bij immigration (TH) en marechaussee (NL) te voorkomen.

Als alleengaande ouder reizen met je eigen kind is tegenwoordig geen sinecure. Allerlei overheden zijn bang voor ontvoering en/of kinderhandel. Daarbij moeten, zoals zo vaak, de goeden onder de kwaden lijden. Dus moet ik (ondanks gedeelde voogdij) een getekende brief van de moeder bij me hebben dat zij geen bezwaar heeft tegen de korte trip naar Nederland.

Als ik Nederland met Lizzy weer uit wil, moet ik een getekend document laten zien van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Twee pagina’s met vragen over het hoe en wat, getekend door vader en moeder. En dat, terwijl ik Lizzy alleen maar mee terug naar huis wil nemen. Het ministerie adviseert tevens het meenemen van een stapel papieren, zoals bijvoorbeeld een geboortebewijs, voogdijpapieren en ga zo maar door.

Maar dàn nog het Thaise paspoort. Gezien de ervaring bij Immigration zag ik daar verschrikkelijk tegenop. Bij de aanvraag dienen vader en moeder aanwezig te zijn. Als een van beide spoorloos is of overleden, kan een stapel officiële verklaringen ook voldoen. Kunnen Nederlanders in eigen land een paspoort aanvragen bij de eigen gemeente, in Thailand is zulks geconcentreerd in een paar steden, zoals Bangkok, Khon Kaen en nog een paar plaatsen. Lizzy en ik wonen in Hua Hin, terwijl de moeder in en om Udon Thani verblijft. Speciaal voor deze gelegenheid was ze naar Bangkok gereisd. Daar wordt het paspoort aangevraagd op het ministerie van Buitenlandse Zaken (Chaeng Wattana) of op het kantoor in Thanya Park op Srinakarin Road in het zuidoosten van Bangkok. Omdat dit voor beide de best bereikbare plek is, besloten we ons daar te vervoegen.

Om 08.30 uur gaat het kantoor open, maar om even over half acht zaten we al op plastic stoelen in de centrale hal van Thanya Park. We waren beslist niet de eersten, later bleek dat we nummer 27 hadden.

Om iets voor half negen vormde de aanwezigen een lange rij en marcheerden we zonder problemen via twee roltrappen naar het passport office. Zonder gedrang posteerden we ons vóór drie loketten, waar alle benodigde papieren werden gecontroleerd en de volgnummers werden uitgereikt. Ik ging uit van een lange wachttijd, dus trakteerde mijzelf op een cappuccino. Ik kreeg niet eens de kans om deze op te drinken, want mijn nummer was al een de beurt.

De gang van zaken is (voor Thailand) op zijn minst curieus te noemen. Eerst wordt de lengte van de aanvrager gemeten; vervolgens wordt deze doorverwezen naar een van de bijna 50 hokjes. Daar zitten dames achter een batterij uitstekende apparatuur, zoals een Canon digitale camera, tablet, beeldscherm en scanner. Van alle papieren, ook die van de ouders, worden kopieën gemaakt. Even kijken naar het digitale vogeltje en klaar is Somchai. Vervolgens bij de kassa 1000 baht aftikken voor de pas en 40 voor het opsturen per EMS. Vóór negen uur stonden we weer buiten.

Ik ben er vaak van uitgegaan dat organiseren buiten het vermogen ligt van de meeste Thai. Het verstrekken van paspoorten is echter een geoliede machine die laat zien dat het best anders kan.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “De perfecte organisatie van het Thaise paspoort”

 1. Nico zegt op

  Hans, gefeliciteerd, valt weer een last van je schouders.

  Als je meerdere keren met je dochter naar Nederland reist en zij ook jouw naam draagt, gaat het in Nedeland ook steeds makelijker.

 2. Ad van den Berg zegt op

  Kunnen ze in Nederland nog wat van leren… Overigens gaat het met de ID-Kaarten op de Gemeentehuizen daar, bijna net zo. Duurt iets langer, een paar uur of zo, maar je zoon of dochter kan die meteen kant en klaar meenemen.

 3. david mertens zegt op

  Bij ons ging dat even vlot maar met het bijkomende voordeel dat we de pas ook na 30 minute wachttijd direct konden meenemen. Geen gedoe zoals in Belgie dat je zelf pasfoto’s moet meebrengen die dan ook nog eens afkekeurd kunnen worden en 3 weken wachten op de pas die je dan nog zelf moet gaan afhalen op het gemeentehuis.

 4. HansNL zegt op

  Moderator: Graag de discussie bij Thailand houden.

  • George zegt op

   Het is heel efficient geregeld in Thailand uit mijn eigen ervaring gaat het a; 8 jaar zo. Mag ik zeggen kunnen velen nog wat van leren?

 5. Joost zegt op

  Volgens mij kan een Thai in iedere provinciehoofdstad een paspoort aanvragen. Ook mijn ervaring is dat de Thaise overheid dit bijzonder efficiënt regelt.
  Is het wellicht aan te raden om bij de terugreis naar Thailand bij de paspoortcontrole in Nederland voor het kind het Thaise paspoort te tonen, want het kind gaat dan terug naar huis en dus geen schijn van mogelijke ontvoering uit Nederland. Mee eens?

  • Hans Bos zegt op

   Daar ben ik het wel mee eens, maar het is de vraag of de marechaussee daar ook zo over denkt. Uiteindelijk kan de Thaise moeder ook in Nederland achterblijven en neem ik het kind tegen haar wil mee.

 6. George zegt op

  Ik was 8 jaar geleden al verbaasd dat ze in Thailand het paspoort op deze manier maken konden en we in Nederland nog met pasfoto’s die aan allerlei eisen moesten voldoen, moesten aankomen.
  Waar staat de tijd stil?
  Het werkt geloof ik in Nederland nog steeds zo …toch niet vanwege de uitstervende fotografen lobby of de sterker wordende privacy lobby??

 7. Erwin Fleur zegt op

  Beste Hans,

  Je zal geen problemen ondervinden als je weer terug gaat naar Thailand met de
  marechaussee, je bent ook binnengekomen met een geldig paspoort.

  Voor jij ook maar Nederland binnen komt weten ze al alles over jou en je dochter.
  Het verhaal over het wisselen van paspoort is onzin.
  Mijn dochter en zoon hebben alle bij twee paspoorten en ik heb er nooit
  enig probleem mee ondervonden als ik met een van de kinderen alleen reis.

  Als al je papieren in orde zijn(daarom vind ik je verhaal wat wazig)heb je nogmaals
  geen probleem.

  Wat betreft het aanvragen van een Thais paspoort in Nederland heb ik al een keer uitgelegd
  hier op het blog en is veranderd en beter geworden.

  De man van mijn zus heeft bij de marechaussee gewerkt en gaat binnenkort er weer naar terug.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  • Hans Bos zegt op

   Beste Erwin, we zullen zien of het allemaal zo gladjes verloopt als jij denkt. Ik hou je na terugkomst in mei op de hoogte. Ik ben binnengekomen met een geldig Nederlands paspoort net als mijn dochter. Maar daar gaat het niet om. Er worden te veel kinderen door een van de ouders ‘ontvoerd’ naar landen als Marokko en Turkije. Dat wil de Nederlandse overheid voorkomen en daarom is ook een verklaring van de niet meereizende ouder noodzakelijk. Jouw zwager weet er vast alles vanaf.

   Waarom het wisselen van paspoort onzin is, begrijp ik niet. Als iemand met een Nederlands paspoort Thailand binnenkomt, krijgt hij/zij een stempel in dat paspoort. Formeel mag deze persoon maar 30 dagen blijven zonder visum. Ik weet dat een kind tot 14 jaar geen overstay kan hebben, maar je weet nooit wanneer ze weer naar het buitenland gaat. Dus waarom niet de problemen voorkomen? Dat is allerminst ‘wazig’.

   • Erwin Fleur zegt op

    Beste Hans,

    Ik begrijp dat er strenger wordt gecontroleerd als je met een kind alleen
    op vakantie gaat en inderdaad terecht.

    Als je Thailand binnen komt met een Thais paspoort krijg je natuurlijk geen visa
    voor 30 dagen maar mag je als Thai onbeperkt blijven.
    Dus wat dit betreft is het wisselen van paspoort wel verstandig.

    Waar het mij om ging dat je met beide paspoorten geen probleem zal krijgen als
    je weer terug naar Thailand gaat.

    Sins een twee jaar is het aanvragen van een Thais paspoort in Nederland veranderd.
    Je maakt een afspraak op de ambassade, gaat daar heen voor de aanvraag, betaald
    en twee weken later ligt het paspoort op de mat bij jou thuis.

    Het wisselen van paspoort heb ik dan wat wazig uitgelegt maar ik begrijp jou verontrusting
    om met een kind alleen op vakantie te gaan, dit is wat ik wilde ontkrachten.

    Ik zou zeggen houd mij op de hoogt, want er kan natuurlijk altijd weer wat veranderen.

    Voor als nog, maak je geen zorgen en ga lekker op vakantie.

    Fijn vakantie toe gewenst.
    Met vriendelijke groet,

    Erwin

  • kjay zegt op

   @ Fleur…over wazig gesproken…Wat vind u van uw zin: Het verhaal over het wisselen van paspoort is onzin. Mijn dochter en zoon hebben allebei twee paspoorten en ik heb er nooit enig probleem mee ondervonden als ik met een van de kinderen alleen reis. Snapt u hem?

   Mijn recente bevinding @ Hans Bos. Ik moest zowel in Azie als Europa beide paspoorten laten zien van de kinderen! Er werd gewoon goed gecontroleerd en terecht mijns inziens. In beide paspoorten ging bij vertrek uit Azie als weer bij binnenkomst een stempel in beide paspoorten!!!

   U hebt het over het perfecte paspoort. Ik hoor niet anders dat het in vele Aziatische landen perfect geregeld is zolang men maar alle benodigde papieren correct heeft!

   @ Ad. Waar kan Nederland wat van leren? Dat is weer zo n negatieve opmerking zonder onderbouwing! Denk dat u hier op het blog als enige problemen had met het verkrijgen van een paspoort! Ik ging op maandag naar de Ambassade in Duitsland, vrijdag kwam het al met de post aan! Wat kan Nederland leren?

 8. theoS zegt op

  Wat jaren geleden kon een Thaise geen eens een paspoort krijgen. Mijn vrouw hing zich vol met goud in de veronderstelling dat zij dan als rijk aangemerkt werdf en dan een paspoort zou krijgen, nou mooi niet. Zij moest een bank boek laten zien met een hoop geld erop en wat haar bezittingen waren en nog wat dingen. Het ging wat makkelijker als de farang echtgenoot meeging en een verklaring af lag dat hij haar mee wou nemen op vakantie of zo iets. Dit werdt toen als ongrondwettelijk verklaard door de kortstondige Prime Minister Anand die verklaarde dat elke Thai recht op een paspoort had. Het is nu inderdaad een fluitje van een cent.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website