Peis en vree in Isaan

Door De Inquisiteur
Geplaatst in Isaan, Leven in Thailand
Tags:
20 oktober 2016

Het zou eigenlijk in de reisbrochures moeten staan. In oktober is het gewoonweg zalig toeven hier. De regens zijn netjes op tijd gestopt, heel af en toe, meestal ‘s nachts, valt er nog een verfrissend buitje maar overdag is het een plaatje: helder blauwe lucht en zon.

De temperaturen kunnen niet beter zijn, nergens ter wereld niet. Je word wakker bij vier-vijfentwintig graden. Niet te koud, niet te warm, zalig gewoon. Langzaam gaat het kwik omhoog maar komt nog maar nauwelijks boven de dertig. En er hangt een verfrissende bries in de lucht, heel zacht maar het geeft een aangenaam gevoel. Bij valavond koelt het terug af maar niet te veel. Voldoende om in shirt en short een biertje te drinken op een terrasje. En nadien slaperig op bed gaan liggen, open raam, kijkend naar een fantastische sterrenhemel. Je slaaptemperatuur hoef je niet airco-matig te beheren, de natuur geeft je het ideale.

En nu is er nog een extra attractie. Wegens een fenomeen dat bijna nooit besproken wordt. Er hangt een fantastische geur in Isaan. Neen, geen houtskoolvuurtjes of wat dan ook, het is de rijst. Zijn het de rijpe korrels of de afgesneden stengels, De Inquisiteur komt het niet te weten. In de ochtend en bij valavond hangt er een zoete saffraangeur, het plaagt de neus, je wil op zoek naar meer, je wil op zoek naar de bron. Doch het hangt overal, enkel vlak bij de pas afgesneden velden is het iets sterker. Nooit storend, integendeel, je verlangt naar meer, dieper, maar je krijgt enkel wat de natuur je wil geven, net voldoende om te genieten.

Her en der is men aan het oogsten. Een kritisch oog zou denken dat het er veel te primitief aan toe gaat : manueel, vrouwen en mannen, diep voorovergebogen, snijden met een sikkel de rijsthalmen af. Goed ingepakt zijn ze, tegen de zon. Velen met die typische kegelhoed op het hoofd, een mooi zicht. Regelmatig stoppen ze ermee en gaan in de schaduw van de alom tegenwoordige bomen zitten om af te koelen. Omdat de lagere school gesloten is zie je ook de kinderen. Die zitten op een rieten matje dat hen afschermt tegen de mieren. Gewoon rustig bezig met kinderdingen, af en toe gaat het er wat wilder aan toe en kruipen ze in een nabije boom om de rijpe vruchten te plukken. Soms liggen ze gewoon te slapen, lekker in de schaduw. Hun honden lopen er rondom heen, snuffelend en wakend over de kleintjes, vrediger kan het niet.

Nog steeds is de natuur op zijn best, een overheersend groen dat opgefleurd wordt met de zachte gele schijn van de rijstkorrels aan de halmen. Overal een bloemenpracht aan bomen en struiken: felgeel, felrood, fel wit. Een streling voor het oog. Aan de poeltjes en beekjes is er veel leven. Overvloedig veel vis, klein in de beken, groter in de poelen met stilstaand water. Krabben in diverse kleuren en maten. Vreedzame hagedissen, vet en groot vanwege een zomer lang overvloedig insecten eten.

Dit alles vindt plaats bij een aangename stilte. Geen lawaaierige machines. Geen muziek. Enkel de geluiden van de natuur, vogels, insecten. Een buffel die loeit. Een hond die even blaft. Een roep van vrouw naar man of omgekeerd, een klaterende lach als antwoord. Joelende kinderen, druk in hun spel, kevers vangende of proberen om visje te verschalken.
Van dit alles moet je nu genieten, want eens de halmen gesneden zijn komt er terug meer lawaai. Kleine, hand geduwde tractors met aanhangwagentje om de bundels te verzamelen. Gehuurde vrachtwagentjes met een soort mechanisme dat de korrels van de halmen haalt. Heen en weer gerij van alle mogelijke transportmiddelen om de rijst naar de schuren te brengen, nadien wordt deze verdeeld en gaat de te verkopen rijst naar de grote inzamelcentra. Reizende opkopers worden hier in de streek geweerd, hun praktijken zijn gekend en eindelijk durft men er tegenin te gaan.

Ja, zelfs een toerist zou hier kunnen genieten. Mooie, kleurrijke, avontuurlijke resortjes waar men altijd veel groen rond aanplant, een enkel zelfs met zwembad. Her en der zijn er restaurantjes gekomen met aangepast eten, zelfs westers eten. Op niet al te grote afstanden zijn er veel bezienswaardigheden die meer dan voldoen aan de nieuwsgierigheid van een gemiddelde reiziger. Het is enkel nog wachten tot de toeristenindustrie dit gat in de markt gaat ontdekken.

De Inquisiteur zit er niet op te wachten. Integendeel, hij hoopt heel egoïstisch dat ze het niet doen. Deze streek tegen Laos aan, de driehoek Sakun Nakhon/Buan Khan/Udon Thani, kan beter gespaard blijven van dat gedoe. Het is leuker dat niemand erg heeft in tijd en continu te laat komt. Het is leuker wanneer je ontdekt dat ze de frietjes een halfuur voor de rest van de maaltijd op tafel zetten. Het is leuker wanneer de geplande dagactiviteit onverwacht wordt gewijzigd zonder opgaaf van reden. Het is leuker dat je spontaan een biertje kan drinken zonder te beseffen dat het pas middag is. Het is leuker wanneer je gewoonweg, zonder schroom, een slaapje kan gaan doen.

Stel je voor dat ze dit alles van de mensen hier afnemen omdat de toerist om acht uur zijn ontbijt wil, om negen uur zijn minibusje welk hem zonder wijziging naar de afgesproken hot-spot brengt. Hij wil rond de middag zijn lunch, goedkoop maar toch lekker en uitgebreid. Hij wil dat zijn kamer gepoetst is bij terugkeer, wil een lounche terras zonder insecten waar hij alle cocktails van de wereld kan bestellen. Hij wil een ligplaats aan het super-schone zwembad, met redders natuurlijk, en waar een soort bediende hem op zijn wenken moet bedienen. Hij wil dineren met aangepaste achtergrondmuziek en wil nadien nog best wel eens een stapje in de wereld zetten in een soort discotheek of bar – veilig en wel, niet te duur doch met het nodige entertainment. En nadien zijn kamer in, met geluidloze airco, plus een soort super-internetverbinding om de wereld kenbaar te maken van zijn gedurfde reisbestemming.

Nu ja, deze laatste alinea rolde er gewoon uit. Natuurlijk wil De Inquisiteur delen. Deze tijdloosheid – indien je het gemotoriseerde, de telefoontjes en de tablets kan wegdenken – is alsof je vijftig jaar wordt teruggeslagen. Moet je van genieten. Open voor staan.
Dus, als iemand dan toch wil komen, kom dan zonder het eeuwige kritische, zonder te oordelen of te veroordelen. Alle mensen hier willen hun genoegens graag met je delen. En rond deze tijd van het jaar krijg je er een natuurlijk aroma gratis bij. Niet in potjes te stoppen.


» Laat een reactie achter


35 reacties op “Peis en vree in Isaan”

 1. freddie zegt op

  Mr. de Inquisiteur broebelt maar wat. De voorbije dagen en ook vandaag reikt het kwik naar 33 graden, het is beklemmend heet, zoals al 8 maanden quasi-onafgebroken, vanaf februari tot nu. Vanmiddag donderdag wijst de thermometer in de schaduw achter ons huis 34 graden aan. Regen voorbij ? Vorige zondag regende ‘t de ganse dag, en ook ‘s nachts. Toen was het even een poos frisser, 26 graden. Wij wonen in Nong Han, op 35 km van Udon Thani. Het is dus niet zaligmakend, het klimaat hier, en het moet dus zeker niet in reisbrochures staan dat oktober zalig is in Isaan. Al bij al woon ik hier ook graag, maar het voortdurend bestoefen van al wat Isaan te bieden heeft, stoort me enorm. Een klein beetje redelijkheid en nuchterheid zou de Inquisiteur sieren. En de natuur is en blijft al even lelijk. Groen ? Met hallucinaties misschien wel. En zonder airco is slapen onmogelijk. Het blijft immers windstil en 26 graden gans de nacht door. Men mag me een zeurpiet vinden, maar ik ben tenminste eerlijk en waarheidsgetrouw.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +30 (obv 30 stemmen)
  • leon zegt op

   Maar een ding is duidelijk en dat is wie er het meeste van het leven geniet! Als een ding belangrijk is, is het genieten! Dus kom op Freddie, ontspan wat meer voor je geluk in het leven.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
  • koos zegt op

   Uiteraard word het een beetje aangedikt allemaal, maar de Isaan is in de zomer op zijn mooist.
   Alles groen en de rijstvelden staan er mooi op dus een beter geicht dan in de winter.
   De temperatuur en luchtvochtigheid zijn soms benauwend maar zeker in oktober om te doen.
   Ik woon hier nu 13 jaar en heb geen airco en kan zo goed leven.
   Tuurlijk ben ik wel blij als het november is en koud word met lage luchtvochtigheden.
   Kan je eindelijk weer eens werken zonder te zweten.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +13 (obv 13 stemmen)
  • Jan VC zegt op

   Het is maar hoe je alles bekijkt!
   Wij delen eerder de visie van De Inquisiteur.
   Wij wonen op 75 km van Udon Thani en op ongeveer 80 km van Sakon Nakhon. Hoe smaken kunnen verschillen! Bij ons is het zonder de hallucinaties van “zeurpiet” Freddie mooi groen te midden van de rijstvelden. Vandaag is het een iets warmere dag en bereikten we de 34°. Geen hopeloze hitte want een tochtje met de bromfiets is een fantastisch alternatief.
   Genieten van de stilte,van de omgeving en van het leven is ontegensprekelijk het leidmotief dat wij delen met De Inquisiteur. Enerzijds hier graag wonen en anderzijds de natuur lelijk vinden is een kronkel, die boven mijn petje gaat! Zou het een slechte dag geweest zijn voor Freddie? 😉

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +18 (obv 18 stemmen)
  • Hans Pronk zegt op

   Freddie, je hebt gelijk: voor mensen met een BMI van meer dan 25 is 33 graden natuurlijk beklemmend heet maar voor mensen met een normaal gewicht zoals de Inquisiteur is 33 graden heerlijk. Zelf voetbal ik in de eerste divisie van de Ubon Champions League en die wedstrijden beginnen altijd om vier uur maar in deze tijd van het jaar is het rond die tijd heerlijk voetballen. De temperatuur zal dan zo’n 30 graden zijn.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • JACOB zegt op

   Inquisiteur weer treffend en natuurgetrouw geschreven,het is op het ogenblik heerlijk,s,nachts rond de 24 graden en s,middags wordt het hier 33 graden,heb hier 3 airco,s hangen maar zijn voor de warme tijd april en mei als het echt heet gaat worden,nu is een ventilator voldoende al zetten we die in de ochtend ook uit,de rust hier en de makkelijke mensen maken de Isaan tot een omgeving waar ik na mijn werkende leven kan genieten van mijn pensioen,doch we zijn niet allemaal hetzelfde,gelukkig is er in Thailand voor elk wat wils,doch wij geen drukte of hamburger tenten,genieten van het lokale eten en laten we eerlijk zijn de prijzen,s,middags een biertje drinken voor 35 bath is hier nog mogelijk,geen 5 sterren locatei maar daar zitten we ook niet op te wachten,Inquisiteur wij genieten,bedankt voor Uw artikel.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
  • Tom zegt op

   Kijk, dit maakt mij nu kwaad, zie. Zo’n prachtig geschreven stukje afkraken met domme en foutieve argumenten… Ik begrijp heel goed dat De Inquisiteur op deze reactie een recht van antwoord schrijft (zie verder), wat hij normaal niet doet. U, Freddie, en allen die uw bericht waarderen, twijfelen aan het waarheidsgetrouwe en en storen zich aan het idyllische van het stukje. Beste mensen, de Inquisiteur is een zeer goede schrijver en we mogen op ‘onze’ Thailandblog blij zijn dat we zo’n talent in onze rangen hebben. Zie ook de eerste paragraaf van de reactie van Lung addie hieronder, waar ik het roerend mee eens ben.

   Wat hij doet is niet ‘stoefen’! Hij beschrijft de omgeving waar hij leeft en daar spreekt liefde uit, ja! Dit kan sommige mensen koud laten, daar kan ik inkomen, maar zo chagrijnig reageren is nergens voor nodig.
   “Het is al 8 maanden lang beklemmend heet” . Dus u merkt geen verschil tussen de temperaturen boven 40 graden en de temperatuur nu (32-34) ?? Komaan, zeg. Ikzelf kijk ook uit naar de volgende maanden (koeler) maar geef dan toch toe dat 34 graden (enkel in de namiddag dan wel) en bijna geen regen voor het overgrote deel van de mensen ‘zalig weer’ is.
   “De natuur is en blijft al even lelijk”. Die uitspraak kan alleen komen van iemand die niet van ‘natuur’ houdt. Lelijke natuur, dat bestaat niet! U ziet geen groen? Dat komt wellicht door uw pikzwarte bril.

   Kijk, iedereen heeft recht op zijn mening, maar uw reactie na zo’n mooi stuk, dat is pas ‘lelijkheid’.

   Zelf woon ik in Buriram en het stuk beschrijft bijna exact wat ik deze tijd ervaar: de geur van de rijst (verheerlijkt door mijn vrouw), de overvloed aan vis in de poeltjes, de bloemen en bijhorende kleuren. Het is duidelijk dat dit ook voor de Isaners een mooie tijd is, ze genieten er duidelijk van! En daar geniet ik dan weer van.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
 2. De Inquisiteur zegt op

  Ik beschrijf enkel wat ik ervaar. Waarheidsgetrouw. Ook de temperaturen. Ook het uitzicht van de natuur. Ik zou niet blijven wonen wanneer ik het niet aangenaam zou vinden. En voortdurend afgeven op de streek waar ik woon, op de mensen waar ik mee samenleef, … vind ik nogal zwartgallig en naief. Zou ik elders gaan en zwijgen. Hoop dat de redactie mij dit recht op antwoord geeft. En ja, ik vind U een zeurpiet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +33 (obv 33 stemmen)
  • freddie zegt op

   Moderator: Uw standpunt over de Isaan is bekend, dat heeft u al eerder laten weten. Het steeds herhalen van uw standpunt zien wij als chatten.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 3. ton zegt op

  Ik woon ook in de isaan
  Het is nu inderdaad prachtig groen mooie bloemen en bijna geen regen
  Het leven beschilderd zoals de inqusiteur mag best een beetje overdreven zijn maar je liefde voor dit deel van Thailand laat hij er wel uit blijken
  Dus JA je bent een zeurpiet

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +17 (obv 17 stemmen)
 4. odil zegt op

  Een goede raad.
  Het beste wat je kan doen is jezelf vertrouwen en niet naar een ander luisteren.
  Dat is wat ik geleerd heb inThailand.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 5. bromsnor zegt op

  Heb verleden jaar in october de maand mogen doorbrengen in de Isaan (omgevig Roi Et).
  voor mij eerste keer, maar voel toch veel sympatie voor de ontboezemingen van onze Inquisiteur.
  Kom over 1 week weer daar naartoe met toch overwegend dezelfde door hem geuite gevoelens.
  Natuurlijk zijn enkele uitingen misschien enigszins gechargeerd maar dat is de schrijver graag gegund.Zet dit eens tegenover de huidige weersomstandigheden in Nederland.. veelal regenachtig en maximaal 12 graden en een aantrekkende koude wind !! Tel uw zegeningen zou ik zeggen!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
  • Leo Th. zegt op

   Gisteren gefietst in de omgeving van Vlaardingen , te weten de Broekpolder, Krabbeplas en Oeverbos. Werd overvallen door een regenbuitje maar daarna scheen de zon weer en de door mij opgesnoven herfstgeuren waren fantastisch! Kan ook volop genieten van een wandeling aan een Nederlands strand tijdens een Westerstorm. Dat ‘onze’ inquisiteur, enigszins bedwelmd door de parfumgeur van de rijstvelden, in een euforische stemming geraakt, kan ik mij ook volledig voorstellen. Zelf heb ik vele malen per auto de Isaan doorkruist. Aan de rijstvelden leek soms geen eind te komen en ik vond/vind dat prachtig en nooit eentonig. De talrijke suikerriet plantages hebben ook wel wat maar op een gegeven moment mag daar wat mij betreft wel een eind aan komen. De nachten waren er voor mij vaak minder plezierig, meestal geen airco en dan kon het, afhankelijk van het jaargetijde, wel erg heet zijn. Historische parken bezoek ik regelmatig in de Isaan maar door de niets ontziende zon is het er soms niet om uit te houden. Smaken verschillen en daarover twisten is nutteloos. Gelukkig houd ik zelf van een bordje rijst maar ook van erwtensoep. Na een maandje genieten van de hitte in Thailand kan ik 12 graden in Nederland ook op prijs stellen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
 6. Tonny zegt op

  H4et is de mooiste tijd van het jaar in Isaan .Ik kan er net zo als de Inquisiteur enorm van genieten .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
 7. marcel zegt op

  Ik vind de geur van de mango bloesen heerlijk.. maar die geur komt van de khaw nio rijst.. december en januari zijn de nachten het koelst.. isaan is heerlijk woonen mits je een fijne partner hebt ..gr. marcel

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
 8. Daniël M. zegt op

  Mooi verhaal. Op die uitnodiging om op vakantie te gaan in de Isaan in oktober wil ik graag ingaan. Dit jaar kan dat niet meer, maar volgend jaar nog wel. Als mijn vrouw niet naar de Nederlandse les moet gaan.

  Ik vind het helemaal niet egoïstich te hopen dat de toerisme-industrie deze pracht niet snel zal ontdekken. Integendeel, het is in het belang van de natuur (vooral!) en van de plaatselijke bevolking.

  Is hetin oktober dan warmer dan in december? Ik dacht dat de koudste periode net na het regenseizoen was. Ik ben nog nooit in oktober naar Thailand geweest, maar ik heb wel al koude dagen meegemaakt in de maand december in de Isaan.

  In elk geval, geniet ervan!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 9. Vandenkerckhove zegt op

  Ik denk dat overal voor en nadelen zijn als je er maar graag woont en gelukkig bent

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 10. Rob zegt op

  Januari is een betere periode. De avonden zijn mediterraan. In Nong Khai gegrilde kip en som tam of Koreaanse bbq onder de sterrenhemel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 11. Peterm zegt op

  Freddie,

  Ja je bent eerlijk, en aangename stilte. Niets is minder waar.
  Boy change monk. Huis in weiding. Nieuwe burgemeester. Een huwelijk. Een overlijden. En nog tig meer. Alle gepaard met muziek zo hard als mogelijk. Liefst van af 4.30 smorgens. En savonds 6 bij etenstijd. Liefst dagen achter elkaar. Soms weken lang.
  Na een 10 jaar blij daar weg te zijn. Gewoon in een stad. Is duizend keer stiller dan de isaan.
  En ja ook ik ben eerlijk. Lekker slapen vind ik fijn. Daar is de nacht voor.
  En aangename stilte is absoluut onzin.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
 12. Aad zegt op

  Ben hier nog maar 1 jaartje woon ook in isaan
  En heb het hier prima naar mijn zin
  Het is nu hier nog steeds wel warm
  Maar kijk ook uit naar de maand november
  Ook omdat we dan starte met de bouw van ons nieuwe huisje

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 13. Ronny Cha Am zegt op

  De inquisiteur geniet van alle mooie dingen rondom hem. Hij beschrijft ze werkelijk zoals ze zijn…traag en grondig bestudeerd. Zalig om te lezen, je voelt je te midden van de isaan, zonder er fysiek te zijn.
  En ja, je hebt mensen die al deze mooie dingen in de natuur niet meer zien, niet meer waarnemen, niet meer ruiken, ze zijn het moe, ze zijn het beu. En dan zie je alleen maar het negatieve.
  Prachtig verhaal!… doe zo voort.
  The life is beautifull…enjoy everyday!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +19 (obv 19 stemmen)
 14. rob zegt op

  In mijn ogen is de Isaan een heel mooie streek om te wonen, met een mooie natuur als je daar tenminste op let maar je moet dan wel van het rustige leven kunnen genieten en niet op werkelijk alle slakken zout gaan leggen en chagrijnig de wereld in kijken.

  Kom er vaak tot mijn volle tevredenheid en kijk uit naar het moment dat ik mij daar zal gaan vestigen. Ik geef toe een week of twee Bangkok is ook zeer aangenaam, maar dan weer gauw naar het rustige en eenvoudige leven.

  En bij 26 graden gedurende de nacht heb ik en mijn vriendin zeer zeker geen airco nodig, ook niet bij 30 graden trouwens. 3 jaar in Qatar gewoond> 45 graden , dat is pas heet!

  De critici van de Isaan streek zou ik willen aanraden te verkassen naar de grotere steden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
 15. fwberg zegt op

  Joh.. ik woon er nog niet definitief ( omg. Roi-Et), maar wat vind ik de kleur van de rijstvelden mooi.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 16. Jos M zegt op

  Ben het helemaal eens met de Inquisiteur hoewel hij het soms wat idyllisch beschrijft.
  Ik zal blij zijn als ik over een jaar met pensioen kan en gaan genieten van het leven in een dorpje bij KhonKaen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 17. Henk Wag zegt op

  Hierboven wordt vaak over de Isan gesproken als over een “streek”. Welnu de Isan bestrijkt in feite een enorm gebied met veel provincies en nog veel meer districten, elk met hun eigen microklimaat. Dus doen alsof alles in de hele Isan zo’n beetje hetzelfde is, is onzin, en zou net zoiets zijn als zeggen dat alles in de Lage Landen hetzelfde is. Alleen al de provincies Khorat en Buriram zijn samen ongeveer net zo groot als Nederland ! Voeg daarbij toe dat in het noorden, midden, en zuiden van de Isan wezenlijke cultuur- en taalverschillen bestaan ! Kortom, ieder heeft zijn/haar eigen (positieve ?) beleving van de plek waar hij/zij woont.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 18. Lung addie zegt op

  Als rasechte Vlaming geniet ik van de mooie Vlaamse schrijfstijl van de Inquisiteur. Hij verstaat de kunst om zijn ervaringen op een mooie, zij het soms verbloemde wijze, weer te geven. Doch, als schrijver is dit zijn volste recht. Rudy schrijft zoals hij het ervaart. Hij is ook uiterst tevreden met zijn leven wat hij leidt in de Isarn en komt er op een oprechte manier voor uit. Zij die het anders zien staan vrij om ergens te wonen, tenminste als zij dat dan ook zouden kunnen. Indien niet, dan zijn zij in de land op de verkeerde plaats.
  Ik zelf woon in het Zuiden, eigen keuze. Heel rustig, in de provincie Chumphon, die omschreven wordt als een “slaperige provincie”. Mijn vrienden, waarvan de meeste op Koh Samui wonen, verklaarden me voor gek. Je gaat in de “jungle” wonen, je gaat je daar doorvervelen …. niets is echter minder waar. Ik woon in een prachtige streek, tenminste als je het wil zien. En, heb een groot voordeel: ik zit niet elke dag tussen andere mensen welke zich “gezellig” te pletter zuipen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +14 (obv 14 stemmen)
 19. RuudRdm zegt op

  Na 5 jaar wonen en werken onder Korat ben ik vanwege de hitte blij terug te zijn. Zonder zweten heerlijk functioneren. Tegen kou en regen kun je je kleden. Hitte en droogte is enkel afzien. De Isaan is mooi, en als je er kunt blijven, prima. Maar er zijn zoveel mooiere streken meer. Ook buiten Thailand. Het is zaak om alles in zijn proporties te zien.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 20. Slagerij van Kampen zegt op

  Het is werkelijk bijzonder aangenaam toeven in de Isaan. De temperatuur is er werkelijk het hele jaar door ideaal. Ik zit dan ook meetal een paar uurtjes rond het middaguur te bruinen in de zon! De lucht is er schoon. Geen spoor van vervuiling. Niemand steekt iets in brand zonder mij, de buurman om toestemming te vragen. Lawaai? Daar houden ze hier gelukkig niet van! Ceremonies kenmerken zich door een serene stilte. Puur natuur alles.Een ongerepte wereld. Biologisch dynamische akkerbouw! Geef mij toch maar de Isaan Freddie!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 21. aad zegt op

  geweldig verhaal over isaan ik woon er zelf zes jaar beter kan niet

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 22. Theo Hua Hin zegt op

  Ik geloof dat het heel druk gaat worden in de Isaan. Het lijkt mij prima voor een verdeling van de toeristengelden, veel beter eigenlijk. ik hoop dat niet iedereen schrikt van de valavond, want dat lijkt mij een heel enge gebeurtenis…!! Stel je voor dat het daarna ook nog eens gaat schemeren,arghhh!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 23. peter zegt op

  Dit is het schoolvoorbeeld hoe Thailand steeds weer aan de wereld wordt voorgesteld. Vele malen mooier dan het is. Ieder mag zijn eigen mening hebben.
  Als die mening mij niet bevalt dan is de vertolker ervan nog geen zeurpiet.
  Ook krijgt hij van mij niet het advies om per ommegaande naar het land van herkomst terug te keren.
  Zelfs als hij knollen voor citroenen verkoopt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 24. Fransamsterdam zegt op

  Hoewel ik talloze malen ben uitgenodigd om enige tijd in de Isaan te vertoeven, heb ik het altijd afgeslagen.
  Niet zozeer dat ik bang was het hoofd niet koel te kunnen houden vanwege de warmte, maar veeleer omdat het mij daar te heet onder de voeten werd, aangezien ik aan een uitgebreide kennismaking met de familie nimmer leek te kunnen ontkomen.
  Aan de ene kant vind ik dat wel jammer, aan de andere kant heeft het wellicht problemen voorkomen en gelukkig verhaalt de Inquisiteur regelmatig over waar ik weinig van weet.
  Dat het weer er veel aangenamer en het gras veel groener zou zijn dan in andere delen van Thailand schrijf ik graag toe aan zijn individuele perceptie of dichterlijke vrijheid en het gaat wellicht wat ver om dergelijke zinsneden te toetsen aan de eisen die je aan reisgidsen stelt.
  Mensen die een kraaiende haan, een loeiende koe of een joelend kind als lawaai ervaren en niet als geluid kun je het waarschijnlijk nergens naar de zin maken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 25. Jan Doedel zegt op

  Men doet hier zijn uiterste best iets positiefs over het genadeloze klimaat te melden. Er breekt eindelijk een wat koelere periode aan, 34 graden maar dan wel in de namiddag. Men vergelijkt het dan met het West Europese klimaat. Vraag is of het klimaat eigenlijk echt aangenamer is dan in Nederland. Aangenaam in de tropen is het op hoogten boven 1000 meter. Heb heel lang in San Jose Costa Rica gewoond Airco inderdaad niet nodig. Overdag lekker in de zon en in de avond iets aantrekken. Het feit alleen al dat mensen het hier steeds maar weer over het weer hebben, net als in Nederland of Belgie toont dat het weer als een probleem wordt eraren. In San Jose had niemand het over het weer. Behale bij extreme regen in het natte jaargetijde. Ik kom regelmatig in de Isaan, maar woon er niet. Wil er ook niet wonen want het is me daar veel te heet. Heb mijn vrouw al op andere locaties geattendeerd in bergachtiger streken San Jose in gedachte!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 26. erik kuijpers zegt op

  Oktober en februari, ik noem dat ‘tussenmaanden’. Temperatuur kun je over twisten, regenval ook, plaatselijk zijn er verschillen, maar dat neemt niet weg dat die maanden hier het lekkerst zijn. Ik heb het over het buitengebied van Nongkhai.

  En wat dit betreft: “Gehuurde vrachtwagentjes met een soort mechanisme dat de korrels van de halmen haalt” denk ik dat je dorsen bedoelt. De schoven worden losgehaald van het touw en in de machine gejaagd waar aan de ene kant de rijst uit komt en in zakken wordt gedaan, en het loof elders wordt uitgespuugd. Dat loof gaat er nog een keer doorheen want ook die laatste, halve zak rijst is geld waard.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 27. riekie zegt op

  Ik woon ook in de isaan in poncharoen 50 km van bueng kan en de natuur is prachtig deze tijd van het jaar nog iets te warm mag voor mij wat koeler worden nu .maar hij heeft met veel dingen gelijk hier geen toerisme grote luxe hotels of bars alleen ongerepte natuur .het is zelf waar je voor kiest ik heb op koh samui en in chiang mai gewoont ja dan is dit toch even een groot verschil wel even wennen maar de mensen zijn hier ook veel anders dan in die grote toeristenplaatsen vriendelijker en zien je niet als een atm machien.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website