Nieuwe sportschoenen

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
16 september 2014

Ik was er aan toe het ging niet langer. Mijn sportschoenen die ik alleen draag tijdens mijn regelmatige wandelingen door Pattaya vertoonden te veel gebreken. Zolen op meerdere plaatsen bijna doorgesleten, binnenwerk hing met gaten en scheuren aan elkaar, je kon amper nog zien dat de schoenen ooit wit zijn geweest. Dus nu moest het er maar van komen dat ik nieuwe schoenen ging aanschaffen.

Eigenlijk had ik dat al veel eerder moeten doen. Begin van dit jaar begon het plan te rijpen. Ik liep af en toe eens een sportwinkel in, bekeek de modellen en liep er snel weer uit. Ik hou namelijk niet van winkelen, ik moet weten wat ik wil, en koop dan schoenen, kleding of iets dergelijks binnen enkele minuten.

Merkschoen

Ik hoef niet bepaald een merkschoen van Adidas, Reebok, Puma of wie dan ook, maar het moet wel een mooie elegante sportschoen zijn in een wat neutrale kleur. Als ik af en toe zie wat er rondloopt op knalrode of gifgroene sportschoenen – en dan met witte sokken erboven – ontgaat mij al gauw de lust weer eens een winkel in te duiken om aan mijn behoeft voor nieuwe sportschoenen te voldoen.

Ik denk, dat ik in de loop van het jaar alle sportwinkels van Pattaya wel van binnen gezien heb. Het lukte maar niet en van de verkoper of verkoopster, als je die al ziet, heb je ook geen goed advies te verwachten. Tijdens een week vakantie in de Filippijnen ook nog in een groot winkelcentrum geweest, hopende, dat het daar anders zou toegaan dan in Thailand. Nee hoor, zelfde ellende en ik kwam met dezelfde oude schoenen die ik daar een paar had gebruikt weer thuis.

Voetbalschoenen

Even tussendoor het verhaal van de voetbalschoenen voor onze zoon Lukin. Hij moest schoenen hebben voor het jaarlijkse toernooi op zijn school. Meestal gaat hij dan met mijn vrouw op stap als er iets gekocht moet worden maar nu ging het om voetbalschoenen en, zei mijn vrouw, daar heb jij meer verstand van.

Nu ben ik wat voetbalschoenen ouderwets maar voor mij is het heilig, dat een voetbalschoen zwart is, punt uit, discussie gesloten!

Maar wat je ziet zijn voetbalschoenen in allerlei kleuren want daar spelen de grote voetbaljongens op aarde ook op.

Onze zoon is gelukkig niet zo kieskeurig en het werden inderdaad zwarte Puma’s, een mooie schoen voor de prijs van 900 Baht (ca. 20 Euro). Kom daar in Nederland maar eens om!

Voetbalreglementen

De voetbalreglementen op het gebied van kleding zijn vrij duidelijk. Een elftal (met uitzondering van de keeper) speelt in dezelfde kleur shirt, dezelfde kleur broek, dezelfde kleur kousen en dan plotseling is men vergeten iets over de kleur van de schoenen te zeggen. Tja, dat was gewoon altijd zwart dus waarom daar iets over in de regels te vermelden? Nu zie je voetbalwedstrijden van 11 tegen 11, twee verschillende tenues, maar zeker 5 à 6 kleuren voetbalschoenen. Het heeft, geloof ik, alles met sponsorcontracten te maken maar ik vind het geen gezicht, kanariegeel, oranje, lichtblauw, groen en zelfs zijn er spelers met zilver- of goudkleurige schoenen. Afgrijselijk!

Geslaagd

Mede omdat ik voor de voetbalschoenen bij Puma geslaagd was, ging ik daar op zoek naar mijn nieuwe sportschoenen. Ik vond er inderdaad een mooi, zachtgrijs exemplaar. “New model” zei de aardige verkoopster, alsof mij dat wat interesseerde. De kosten waren echter bijna 5000 Baht en dat vond ik voor Thaise begrippen weer veel te veel.

Dan toch maar weer naar het kleine winkeltje van Bata in de Tesco Lotus bij mij in de buurt. De naam Bata roept bij mij slechte herinneringen uit het verleden op want als kind moest ik ook op goedkope Bata schoenen lopen. De sportschoenen echter vertonen de naam Bata niet alleen de naam Power komt op de schoen voor. Weer een mooie grijze schoen gevonden, die moest het worden. Mijn normale maat 43 paste niet, 44 ook niet net zo min als 45. Pas bij maat 46 kon ik tevreden zijn en ik kocht die schoenen voor een luttele 899 Baht.

Tenslotte

Ik heb er vanmorgen voor het eerst anderhalf uur op gelopen, heerlijk ontspannen en na de wandeling nauwelijks moe. Mijn gedachten waren wel steeds bij die maat 46, die Thais maakten mij als Farang toch maar mooi duidelijk, dat ik wel op een (te) grote voet leef in Thailand!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Nieuwe sportschoenen”

 1. ron zegt op

  Inderdaad gringo, viel me ook op
  Ik ben afgelopen juli ook wezen kijken voor een paar nieuwe nike’s,
  maar de prijzen zijn dus precies hetzelfde als in nederland.
  paar bata’s gekocht in surin , b 900 ook.
  topschoentje.

 2. Daniel zegt op

  899 Bt voor een paar schoenen. Ik was ook bij Bata in de Tesco en betaalde voor een paar slippers al 800 Bt. Ik ben net als U, het schoeisel dat ik aandoe zijn deze die ik al lang draag, deze ben ik gewoon. Ik draag ze dan ook tot ze totaal versleten zijn. Of tot een van de dames van de condo er mij er op wijzen dat ik aan andere toe ben. Ik heb dan ook een reden om hen mee te vragen bij de aankoop van nieuwe. Dames hebben een andere blik op schoeisel. Nadien hebben ze ook geen reden meer tot commentaar.

 3. LOUISE zegt op

  Hallo Gringo,

  Jij hebt een erg lief vrouwtje,
  Als jouw schoenen er echt zo uitzagen zoals jij het omschrijft, haaden ze van mij al een enkele reis asbak gehad. hahaha.

  Bij deze even een hart onder de riem.
  Ik heb normaal maatje 38, maar hier in Thailand lopen de schoenmaten die ik heb uiteen van 39 tot en met 46!!
  Ja, ook ik heb o.a. maat 46 schoenen,

  Dus hier een schoenenwinkel in en zeggen ik heb maat 38, dat werkt niet.

  Maar wat maakt het uit, als je er maar lekker op kan lopen.
  Hier op Thepprasit staat op het gras een zeer grote, hoe noem ik dat, een kraam dan maar, met alleen maar sportschoenen.
  Wat precies weet ik niet, maar misschien het kijken waard.
  Vanaf thappraya road een stukje voorbij, waar Foodland gaat bouwen, t.o. soi 17 aan de overkant.

  LOUISE

  • Gringo zegt op

   Bedankt voor je reactie, Louise, maar je maakt toch een denkfout.
   Mijn oude schoenen gaan echt niet in de vuinisbak, want ze gaan in de Isaan een tweede leven leiden. Zo gaat dat nu eenmaal met schoenen en kleding in Thailand

 4. Hendrikus zegt op

  Probeer eens de outletmall bij Tesco Lotus Sukumfit. Vele soorten merk sportschoenen (met Europese maten) voor minder dan de helft goedkoper als in NL.

 5. piet zegt op

  Paar jaar terug Pattaya klang paar Nike sportschoenen gekocht slecht 2500 baht in de uitverkoop klein shoppie naast Tops.
  Nu als beginnend golfer deze nieuwe aanwinsten maar meegenomen ; je wilt niet gelijk golfschoenen toch?

  Mijn golfspel ging zo goed dat ik naast mijn schoenen ging lopen ,zij het letterlijk 🙁 de zolen begaven het of konden mijn spel niet aanzien en desertie als gevolg.

  Met de zolen in de tas maar de holes afgemaakt onder lachende koppies van mijn golfmaten.

  Terug in de winkel; no galantie sir ,maar heb ze door schoenmaker vast laten naaien en nog jaar plezier van gehad.

  En ja ook 1 of 2 maten groter dan in Nederland ,zelf denk ik dat het bier je in de voeten zakt dus… proost

 6. Lex k. zegt op

  Stad en land afgelopen voor een paar Allstars maat 46 nergens te koop, maximale maat 44 met mazzel is er ergens een zaakje waar je 45 kan kopen, maat 46 Converse in Phuket stad bestaat gewoon niet, zelfs niet in de officiële Converse winkel die Phuket rijk is, volgende keer maar een paar extra meenemen uit Europa.

  Lex K

  • ferdinand zegt op

   Steeds in (Z)Central Warenhuizen de grotere maten kunnen vinden, alhoewel niet veel keus. Er dan maar gelijk 2 of 3 paar gekocht.

 7. NicoB zegt op

  Ja Gringo, je leeft op veel te grote voet in Thailand, dat krijg je er van als men door heeft dat je 7, of waren het er 6, pensioenen geniet.
  Geniet met volle stappen van je nieuwe schoenen, ze zijn het meer dan waard.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website