In Ayutthaya en Pathon Thani staan grote delen onder water en uiteraard heeft de handel en industrie daar erg van te lijden.

Eén van die bedrijven is een boom- en bloemenkwekerij, die de Nederlander Joop Oosterling zo’n 20 jaar geleden is begonnen en dat hij nu in een paar dagen tijd letterlijk volledig in het water heeft zien vallen.

Ik ontmoet Joop, een krasse zestiger (net als ik dus!) in Pattaya, waar hij in zijn condo de wonden likt van wat hem in zijn bedrijf is overkomen. Ik verwachtte een boze en verbitterde man te ontmoeten, die zijn levenswerk vernietigd ziet, maar hij oogt in eerste instantie een opgewekt en levenslustig en niet kapot te krijgen door de rampspoed.

Joop is ooit bloemist in Haarlem geweest en via contacten op de veiling in Aalsmeer komt hij dan al regelmatig in Thailand voor allerlei handel. In de jaren negentig verhuist hij naar Thailand, trouwt met een Thaise dame en heeft inmiddels 3 kinderen, waarvan 2 door het echtpaar geadopteerd. Hij begint dan op kleine schaal een bloemen- en bomenkwekerij. Nu heeft hij drie kwekerijen in Ayutthaya en Pathon Thani en levert bomen, planten, sierpotten en natuursteen aan vele landen over de hele wereld. Per maand gaan er 4 à 5 containers naar Nederland, terwijl ook het Midden-Oosten een belangrijke markt voor hem is. In Nederland zijn IKEA en Centerparcs vaste klanten voor hem, in Dubai leverde hij de palmbomen voor het palmeiland “Jeira” en ook in het Tropicenter Berlijn staan bomen en planten afkomstig van hem uit Thailand. Hij is nu al bezig te onderhandelen voor leveringen van o.a. kokospalmbomen aan Qatar, dat in 2014 het WK voetbal organiseert.

Op het moment, dat de waterellende voor Joop begint, stonden er verschillende opdrachten klaar voor verscheping, zoals 150 kokospalmbomen, 18.000 lacteas, 250 Bismarckia’s, enz, alles verzwolgen door het een kolkende watermassa. Ik vroeg Joop of hij dat niet had kunnen voorzien, dit soort overstromingen komen toch elk jaar voor? Ja, niet elk jaar, maar wel vaker. Vijf jaar geleden stonden zijn kwekerijen circa 50 cm onder water, maar dat was wel te behappen. Hij heeft daarna een 3 meter hoge aarden wal om zijn kwekerijen gebouwd, wat normaal gesproken voldoende zou moeten zijn. Echter zonder enige vooraankondiging heeft men in zijn buurt een aantal sluizen opengezet en die wal van 3 meter was door de krachtige waterstroom binnen de kortste keren weggespoeld. Weg planten, alleen de topjes van de palmbomen kwamen nog boven het water uit en ook het woonhuis werd niet gespaard.

Verzekering? Vergeet het maar! Schadevergoeding? Vergeet het maar! Joop lijdt een schade van tussen de 5 en 10 miljoen Baht, hij heeft een goedlopende zaak, kan er prima van leven, maar is er nooit echt rijk van geworden. Hoeft ook niet, zei hij, ik ben gelukkig met mijn Thaise vrouw en kinderen, maar dan ook klinkt de boosheid en verbittering door wat de Thaise overheid hem heeft aangedaan. Hem is geen enkele hulp van wie dan ook aangeboden en hij is vooral teleurgesteld door de berustende houding van de Thais.

“Wat nu?” vroeg ik hem. Joop heeft al contact gehad met verschillende afnemers en hij geniet zoveel vertrouwen, dat hem alle hulp om opnieuw te beginnen is toegezegd. Dat zal dan ook gebeuren, niet in het minst door zijn vastberaden Thaise vrouw Pailin, die hem terzijde staat.

Wij namen afscheid, niet voordat ik hem alle succes van de wereld heb toegewenst om een nieuw (bedrijfs)leven te beginnen. En als wij dan in 2014 naar het voetbal in Qatar kijken en palmbomen zien staand, bedenk dan, dat die door Joop Oosterling zijn gekweekt en geleverd.

17 reacties op “Nederlandse zakenman ernstig gedupeerd door wateroverlast”

 1. cor verhoef zegt op

  Niets dan respect voor deze man. Ik geloof dat hij met het in dit artikel beschreven doorzetingsvermogen er weer bovenop komt. Ik wens Joop het allerbeste en kijk uit naar de palmen in 2022 (foutje Gringo ;-))

 2. Harold zegt op

  Ik wens Joop de komende tijd heel veel sterkte en hoop dat hij deze klap weer snel te boven komt. Al zal het een behoorlijke impact achterlaten 🙁

 3. pim zegt op

  Joop ik hoop dat de mensen die jij zo geholpen hebt met o.a.de Tsunami nu eens iets voor jou kunnen en willen doen.
  Het zou de Nederlandse vereniging in Bangkok ook sieren het probleem van de Nederlanders eens naar voren te brengen.
  Het zijn niet alleen de Thaien die getroffen worden .
  Ik denk op het moment, jou kennende aan het verdriet dat jij samen met je werknemers deelt ,jullie zijn als een hechte familie .
  Gringo ,wat jij onder de aandacht brengt is in mijn ogen geweldig ,ook eens een keer de expat naar voren brengen die nu getroffen is .

  • henk kievit zegt op

   Joop hier een bericht van Henk Kievit en Mary.Hier in Nederland alles goed ,we hopen het uiteraard met jullie ook.

   Wij wensen jouw en je familie een voorspoedig 2012 veel geluk en goede gezondheid.

   En de kracht om weer verder te kunnen,Joop ikweet het dat gaat je zeker lukken.

   Groeten je vriend Henk Kievit.

 4. andy zegt op

  Een van die vervelende thaise fratsen om geen informatie te geven als men van plan is om de sluizen wijder open te zetten. Informeren, organiseren en teamwork zit blijkbaar niet in de volksaard. Had thailand die eigenschap wel gehad, dan kon de schade wellicht beperkter zijn.

  • GerG zegt op

   Nadenken voordat ze iets doen en hun verantwoordelijkheid nemen, daar kan dit land en zijn bewoners alleen maar beter van worden zonder hun eigenschappen te verliezen.

 5. maarten zegt op

  joop ik weet niet of je dit leest maar veel sterkte ben 3 jaar geleden bij je op bezoek geweest en samen met je zoon die er toon woonde de kwekerijen bezocht
  sterkte en ik weet zeker dat je er weer boven op komt

 6. @ Prima artikel Gringo en bedankt voor het werk. Joop, wij wensen je de kracht en de energie om je bedrijf weer op te bouwen. Dat gaat je zeker lukken!

 7. joop oosterling zegt op

  ik wil iedereen bedanken voor de mooien wensen
  ja je ben kapot en kwaad maar dat help niets
  we zijn een sterk volk en dat weet ieder een
  ze krijgen mij niet klein ook mijn thaise vrouw is een rots in de branding die zorgt
  nu voor de werkers en de ouderren van ons park the lagoon 3
  ook die bleef niet bespaart
  mensen bedankt nog maals

  Joop

  • Fred Schoolderman zegt op

   Joop, je hebt een instelling naar mijn hart.

   Echter een vraag, is het niet mogelijk om je in Thailand daartegen te verzekeren?

 8. luc.cc zegt op

  Joop ook van mij veel sterkte, ik ben ook slachtoffer in Ayutthaya. Heb weliswaar niet zoveel verloren als jij, ben eveneens gefrustreerd over de berichtgevingen en info van de autoriteiten.
  Onze zaak ging normaal op 1 november starten. Ik ga nu wel uit zien naar een andere locatie.
  Ik betrouw het hier niet meer, ik verwacht volgend seizoen terug hetzelfde, ze krijgen dit nooit voor mekaar in minder dan één jaar.

 9. Joo zegt op

  Joop kom terug naar Nederland!! Mensen zoals jouw missen we momenteel hier!! Wat een respect voor die man, niet klagen maar kijken naar nieuwe kansen. Mij is dit overkomen in China niet met een kwekerij maar fabriek. Tyfoon, schade, gemeente en heel industrieterrein werd geruimd. Plaats maken voor nieuwe snelweg. Wel vergoeding gekregen omgerekend 100 euro per werknemer, was genoeg om eventueel de advocaat en zgn. notaris te betalen voor volgend project.
  Ik vind Joop zijn attitude zo geweldig om te lezen. Dat doet me goed nadat ik zojuist de nederlandse kranten digitaal even heb gelezen. Gewoon doorgaan. alleen vandaag telt, gisteren is geweest en morgen een geschenk.

 10. erik zegt op

  ik ben het ook wel zat hier in BKK nu en ga verhuizen naar hoger niveau de bergen in naar Pak Chong,is schone lucht daar ook en daar blijft het wel droog

  • jan zegt op

   Beste Eric,
   Wat zie ik,ik ben aan het snuffelen naar hoe hoog het water staat in bkk en kom de naam Erik tegen, ben jij onze Eric of zit ik er naast,Gelukkig kun jij zwemmen want dat heb je op de Valkeniersweg wel geleerd, doe de groeten aan Bas, en pas goed op jezelf.Jan.

 11. guyido zegt op

  onbewust heb ik een goede keuze gemaakt .
  ik woon op 560 meter hoog ; noord van Chiang Mai en ik zie de ellende beneden passeren maar zelf comfortabel en droog .
  ieder die een huis wil huren , bouwen enz. goed om je heen kijken en altijd hoog in een vallei gaan wonen.
  water stroomt van hoog naar laag

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Klopt, maar zo hoog hoef je niet te gaan. 5 meter boven het maaiveld is al voldoende….

 12. joop oosterling zegt op

  joo bedankt voor je reactie. Ja ik heb mijn advocaat er op gezet
  want verzekeringmaatschappij zijn hier niet thuis, overmacht zeggen ze

  alle nederlanders die getroffen zijn succes en kijk naar de toekomst
  ik ben trots dat ik een Nederlander ben, die krijgen ze nooit kapot

  Joop


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website