We hebben het op dit blog vooraf al gehad over het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië en dan vooral over de kansen van Oranje en hoe wij hier in Thailand het spektakel beleven. Nu Nederland inmiddels is doorgedrongen tot de kwartfinales leek het mij wel aardig even een tussenbalans op te maken. Op de laatste wedstrijd tegen Mexico kom ik nog terug.

Oranjestemming

Natuurlijk beleven we het toernooi hier in Thailand anders dan in Nederland. Van de Oranjekoorts merk je nagenoeg niets. Een wedstrijddag voor Nederland verloopt hier als een normale dag en niet zo als in Nederland, waar winkels en huizen oranje versierd worden en het personeel in Oranjekleding rondloopt. Het enige oranje dat ik hier in Pattaya zie zijn de T-shirts van het personeel van Megabreak Poolhall maar dat dragen ze elke dag zonder een bijzondere betekenis.

TV-NL Asia

Vier jaar geleden moesten we het hier doen met beelden van het WK in Zuid Afrika via de Thaise televisie, dus ook met Thais commentaar, voor- en nabeschouwing maar dat is 100% verbeterd althans voor velen van ons in Thailand. Er is sinds kort een nieuwe site, TV-NL Asia, waarop alle Belgische, Nederlandse en Duitse TV-kanalen te zien zijn. Via deze site kunnen we dus nu de wedstrijden met Nederlands commentaar zien en bovendien genieten van veel voor- en napraat (als je daarvan houd). Het is bovendien nog gratis ook want de site is nog in een proefperiode en men komt later met een aanbod voor een abonnement. Grote klasse!

Megabreak

De meeste wedstrijden tot nu toe heb ik gezien in Megabreak, waar we dan met een aantal vooral Engelse vrienden kijken onder het genot van een drankje. Niet alle wedstrijden heb ik gezien want het tijdsverschil met Brazilië is 11 uur hetgeen betekent dat de wedstrijden in beginnen om 11 uur ’s avonds en 3 uur ’s nachts Thaise tijd. Van die laatste categorie heb ik er wel een aantal laten vallen. Bij de wedstrijden van Engeland heb ik mij wijselijk van commentaar onthouden maar mijn voorspelling dat zij zich niet zouden kwalificeren is wel uitgekomen.

De wedstrijden van het Nederlands elftal heb ik gewoon thuis bekeken. Ja, ik had naar een Nederlandse bar kunnen gaan maar ik beleef zo’n wedstrijd het liefst in mijn eentje. Lekker kijken en genieten zonder rondzingend commentaar van anderen. Vier jaar geleden wel een paar gekeken met Nederlanders samen maar dat beviel niet echt.

Nederland-Mexico

Ook Nederland-Mexico heb ik thuis gezien en na de euforie van de kwalificatie waren de verwachtingen hoog. Maar dat liep anders. Mexico kwam voor met 1-0 en ik gaf geen cent meer voor de Nederlandse kansen. Ik had mij voorgenomen dat als zij inderdaad zouden verliezen, ik geen wedstrijd van het WK meer wilde zien. En ook dat liep anders want met twee doelpunten in de laatste 5 minuten waren we ineens winnaar én kwarfinalist. Tijd voor een flinke borrel!

Lof en kritiek

Terug in Megabreak natuurlijk lof voor Nederland maar ook nogal wat kritiek over het versieren van een penalty door Arjan Robben. Een Engelsman zei in zijn beste Thai: “lucky maak maak” en ik kon hem geen ongelijk geven. Mijn Amerikaanse vriend George verwoord het zo op Facebook: “The Academy Award for Best Performance in the World Cup goes to Arjen Robben, for flying through the air in anguish after being tapped on the foot. That was a bogus penalty, maybe to make up for the earlier non-calls”.Een ander commentaar van mijn goede vriend Scott: “maybe Mr Robben will be back in Brazil for the Olympics in 2016 winning a gold medal in diving

Weerwoord

Mijn weerwoord was als volgt: Heel Nederland is blij met deze overwinning en de andere prestaties van het Nederlands elftal. Wij hebben nu drie keer in de finale gestaan en drie verloren terwijl de hele wereld ons voetbal prachtig vindt. Nu we zo ver gekomen zijn bij dit WK gaan we voor de titel en als het niet met mooi voetbal kan dan maar minder oogstrelend, als we maar winnen!

De penalty die Arjan versierde werd inderdaad – naar mijn mening – onterecht gegeven. De Portugese scheidsrechter kent Robben van Bayern dus hij had beter moeten weten. Bovendien in een wedstrijd, die zo spectaculair eindigde, geef je als scheidsrechter (ik was zelf 20 jaar scheidsrechter op amateurniveau) geen strafschop in de allerlaatste seconden. Dat past niet in de geest van de wedstrijd. Proença moet – net als de Mexicanen – naar huis gestuurd worden.

Vooruitzicht

Niettemin ben ik blij met wat hij gedaan heeft en ik geef Nederland nu weer een behoorlijke kans, te meer omdat de andere grote voetballanden ook niet bijzonder uitblinken. Mocht het Nederlands elftal nog verder komen dan organiseer ik voor de finale weer een grote party voor al mijn vrienden hier. Vier jaar geleden heb ik dat ook gedaan voor de helaas verloren finale tegen Spanje. Ik had 40 man over de vloer, het was een feest, maar eindigde voor ons Nederlanders in een drama.

Wie weet wordt het dit keer anders en beter, Nederland verdient een keer het Wereldkampioenschap, of niet soms?!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Nederland – Mexico in Thailand”

 1. Dick zegt op

  Hi Gringo,
  er is meer op de wereld dan alleen Megabreak………neem b.v. een bar aan North Pattaya Road, waar de NL vlag hangt en waar het plafond oranje is geschilderd en waar het personeel (incl. eigenaresse) in oranje loopt. Dan is er een restaurant in Jomtien waar niet alleen oranje tafelkleedjes liggen, maar ook oranje slingers en ballonnen hangen. Zelfs de auto vd eigenaar is versierd met oranje…….dus, er is wel degelijk koorts.
  Wat de duikeling van Robben betreft: hij kreeg 2 tackels achter elkaar in het strafschopgebied en m.i. terecht dat er een penalty volgde. Het tijdstip in de wedstrijd doet er helemaal niets toe, zoals jij beweert!!

 2. Alois verlinden zegt op

  Het word tijd dat deheer robben ,toneelspeler en beroepsduiker eens een gele kaart krijgt voor zijn duikprestaties ,ik begrijp die scheids niet ,hiij staat wijd en zijd bekend voor zijn schwalbes en toch trappen ze er nog in

 3. chris zegt op

  Als we de wereldcup winnen, is alles vergeven en vergeten: de terecht en ontrecht gegeven penalties, de terecht of onterecht niet-gegeven penalties, de gegeven en niet-gegeven rode en gele kaarten.
  In de boeken komt te staan: Worldcup 2014 : The Netherlands, en de hele wereld kleurt oranje.
  Geen gek idee voor Thailand.

 4. Oean Eng zegt op

  Robben heeft dus toegegeven dat hij een nepduik maakte….penalty versierd heeft. Daarmee is hij ineens een groot gevaar geworden voor het Nederlands elftal. Gaat ie geel voor krijgen bij de eerste “wel” overtreding.

  Dat zou een thai nooi doen 🙂

  • Jack G. zegt op

   Dat is een misverstand Ocean Eng. Hij heeft sorry gezegd voor een schwalbe in de eerste helft. Het onderuit schoffelen in de blessuretijd was 100% een strafschop. Erg dom van de verdediger van Mexico. Robben heeft wel een ander probleem op Twitter. Hij toonde bij Jack van Gelder zijn okselharen en dat kan en mag natuurlijk niet van Twitterend Nederland. Dat hoort allemaal geschoren te zijn.

   • Oean Eng zegt op

    LOL. Ik was abuis. Dank voor de correctie. Nu op naar de finale. En schwalbes tegen de Duitsers mogen natuurlijk wel. Die hebben het tenslotte uitgevonden. 🙂

 5. noah zegt op

  Beste Gringo, dat Engelsen niet zo slim zijn op voetbal gebied blijkt wel iedere tournooi opnieuw. Nog erger de daarop volgende commentaren. Ook @ Alois. Diving, Eerste helft gebeurde er dus niets of had u een andere wedstrijd opstaan? een zuivere penalty bestaat er niet, het waren er zelfs 2 in 1 seconde tijd! De overtreding was zo hard en erg dat Hector Moreno, ja wie kent m niet van zijn AZ tijd onder Louis! dat de beste man zijn scheenbeen heeft gebroken!!!! Daar hoor ik niemand over, hoe blind kan je zijn in je comentaar! Verder heft Nederland duidelijk 2 niet penalties tegen gekregen, het zit nu eens mee. Mag het? Ik kom tot een conclusie, ik heb maar 2 goede scheidsrechters gezien dit wk en de rest was een drama. Gelukkig bij de beste was Kuipers, fluuit perfect. Helaas geen finale voor hem omdat het echte Oranje er nu eens vol voor gaat en het eindelijk eens blijkt mee te zitten. We gaan het zien!

 6. Ruud zegt op

  Ik zit a.s. weekend in Udon Thani. Is hier ook nog ergens een gezellige omgeving waar het voetbal gekeken wordt?

 7. Eddy Waltman zegt op

  Wat Robben betreft hij had minstens nog een penalty moeten hebben plus 3 vrije schoppen.Als je een knietje krijgt,wat de penalty opleverde,ga je onder uit,dat weet een kind zelfs.Aan de overkant in de eerste helft werd hij met 2 Mexicanen naar de grasmat ‘geduwd’ zuiver penalty maar de scheidsrechter gaf zelf toe dat hij ‘twijfelde’ omdat Arjen te vaak de grasmat als ligplaats gebruikte.Maar de hele wedstrijd door werd Arjen Robben het spelen onmogelijk gemaakt.Zoals in de 2e helft werd Robben daadwerkelijk neergemaaid op een afstand van 3 meter vanaf de penalty box,de scheidsrechter draaide zich om en liep de Mexicanen achterna terwijl Robben met de handen omhoog op de grond zat.Dit zijn allemaal gebeurtenissen waarin
  het bovenstaande verhaal geen letter is geschreven.

 8. Rik zegt op

  Nederland verdient het misschien wel
  Maar halve finale België Nederland
  En verder geraken jullie niet he 5555

 9. holland belgium house zegt op

  Ja moeilijk is t niet als je in n engels georienteerde pool center voetbal gaat kijken je geen oranje koorts ziet.5555. Ga isnaar n nederlandse bar, daar zal t ongetwijfeld anders zijn. Lol

 10. Patrick Fierens zegt op

  Hopelijk kunnen wij Belgen ervoor zorgen dat Nederland geen vierde finale hoeft te verliezen . Moeten we nog juist voorbij Argentina geraken

  • noah zegt op

   Belgie ooit een wk finale gespeeld beste Patrick?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website