Telefoon vanuit Engeland, de zoon die ik kende en zijn vader die klant was bij ons vroeg ons om even te kijken bij zijn vader want hij kon geen telefonisch contact krijgen, probeerde al 9 dagen.

Had 3 maanden terug al eens tegen de man gezegd dat hij een huishoudster moest nemen of iemand bij hem in laten wonen, hij zag er gewoon niet goed uit. Maar hij wilde daar beslist niets over weten, was al eens alles kwijtgeraakt toen hij van zijn Thaise vrouw ging scheiden.

Goed wij naar zijn huis. Auto stond voor op de oprit, de schuifdeur open van het huis, 2 grote honden kwamen er direct aanlopen. Wij ook bellen naar zijn telefoon, ging over in huis maar werd niet opgenomen. Wij stonden daardoor iets langer buiten het hek en ik begon een vreemde geur te ruiken. Goed eerst maar naar de politie en samen naar binnen, een agent heeft de honden weggelokt met eten wat wij hadden gekocht. Een andere agent ging naar binnen maar ik moest mee, hij mocht niet alleen omdat het om een buitenlander ging.

Hij lag naakt op de bank, dag of 11 dood maar ook aangevreten door de honden, net of dat de honden hem wakker wilden maken. Er komen dan veel Thaise mensen op af, allemaal telefoon in de hand en maar foto’s maken. De foto’s werden weer gedeeld via sociale media en waar ik ook maar kwam, steeds doken die foto’s weer op. Ik vind dit absurd en moest verboden worden, niet leuk voor familie en vrienden ook. Geeft mij ook aan dat sommige Thaise mensen gewoon hard zijn en en geen respect hebben, voor niemand en al helemaal niet voor de doden.

Hoe heeft het kunnen gebeuren?

Nu een ander geval. Hij kwam vaak bij mij thuis en ook ik kwam daar wel. Via ons een huisje gehuurd die wij wisten en ook dichtbij ons huis stond. Huisje heeft hij helemaal zelf opgeknapt voordat hij er ging wonen en huur moest betalen, verhuurder betaalde de kosten voor materiaal. Maar hij kon niet stil zitten dus werken geen probleem. Hij was getrouwd met een Thaise die ook lang in Nederland heeft gewoond en die ook Nederlands spreekt. Hij was met vervroegd pensioen gegaan en woonde nu ca 3,5 jaar in Thailand in zijn 2e huis. Redelijk goed pensioen, in ieder geval voor hoe hij leefde. Hij kreeg zakgeld en de vrouw betaalde gewoon verder alles, trakteerde ook veel. Zij had een dochter die ook in Nederland woonde en haar zoon in Thailand, met de zoon zijn heel wat problemen over geweest en natuurlijk financiële aderlatingen, maar alles kwam goed, zoon verkreeg werk of zag in dat hij wel moest werken want toelage werd gestopt, tot zoverre hij wist natuurlijk.

Hij was een goed sociaal persoon, maar toch ook iemand die de problemen eigenlijk niet de baas was en niet hard genoeg optreed tegen het financiële beleid van zijn vrouw, vaak ruzie daarover en vaak zijn heil weer bij mij gezocht. Dit jaar werd hij 65, maar met uitstel van de AOW van 1 jaar die hij dus moest overbruggen. Hij zat daar echt over in. Hij had nog een achterdeurtje via een lijfrente waar hij mee bezig was om die fiscaal vrij te maken. Daarnaast had hij een zwager die in Zwitserland woonde wat geld geleend. Die werd verzocht om dit terug te betalen omdat hij het nodig had ter aanvulling op zijn pensioen.

Ik was in Nederland op vakantie en wij hadden contact via whats app of voip. Hoorde natuurlijk wel wat hem dwars zat of even gezellig bijkletsen. Zo ook begin mei, telefoontje van omstreeks ruim 2 uur. Ze hadden een ander huis gehuurd, groter en meer grond erom heen maar voor zelfde huurbedrag. Zijn vrouw had dat zo geregeld maar in begin vroegen ze veel meer voor huur. Zijn vrouw wilde wat meer op stand wonen en ook wilde ze dat huisje kopen samen met haar dochter in Nederland, zo had ze tegen verhuurder gezegd. Ook kon haar zoon nu speciale kippen houden, was ruimte genoeg daarvoor.

Hij had zijn oude huurhuis opgezegd per 1 juli en nieuwe huis ook per die datum gehuurd. Oude huurhuis was betaald tot 1 juli, dus daarom. Zijn nieuwe verhuurder zou ook materialen betalen voor schilderwerk en reparaties. Hij kon dat dus zelf gaan doen van ca half mei tot 1 juli. Ook vertelde hij mij dat er even wat financiële ruimte was gekomen omdat uitgeleende geld terug was gekomen en hij zich nu wat minder zorgen hoefde te maken. Had hem nog aangeboden dat als ik terug ben wel een beetje zou meehelpen met verhuizen. Zo eind mei wederom telefoon. Hij woonde er al, oh zei ik nog dat heb je dan allemaal snel gedaan, hij had mij wat foto’s gestuurd en wist wat voor soort huis het was. Hij vertelde mij dat hij hulp heeft gehad omdat zijn vrouw had gezegd je bent nu te oud om alles alleen te doen en ze wilde er snel in om te gaan wonen. Maar alle kosten daarvoor waren hem eigenlijk teveel geworden, hij moest immers opletten met geld.

2 juni – nadat ik op 31 mei was terug gekomen even naar hem toe. Je kon aan hem zien dat hij zorgen had, maakte zich druk en was wat hectisch. Maar goed hij heeft mij hele huis laten zien en ook buiten, de kippenrennen stonden er al en ook liepen er al 9 dure kippen van de zoon, zo hoorde ik later pas. Hij klaagde nog wat dat zijn vrouw alles snel klaar wilde hebben en Thaise achterburen hadden hem geholpen, uiteraard tegen betaling en alles was teveel geworden. Hij had nog beetje over van de terug betaling van zijn zwager en dat moest hij houden ter aanvulling omdat hij nog geen AOW verkreeg. Ook hoopte hij dat zijn lijfrente nu snel geregeld zou worden met fiscale vrijstelling. Hij had een grote waterput in de tuin die hij weer wilde gebruiken later voor besproeien van de tuin en vroeg mij om daar bij te helpen, niet direct had geen haast en tuin was nog niet op orde. Geen probleem voor mij, had daar wel ervaring mee. Je zag aan hem dat hij niet goed in zijn vel zat, ook op foto’s die ik later zag kon je dat duidelijk zien, foto’s waren genomen zo half mei.

5 juni – nogmaals geweest en hij was druk met van alles en nog wat, moest er allemaal goed uitzien van zijn vrouw omdat haar dochter uit Nederland in juli op vakantie zou komen en dan moest toch echt alles klaar zijn. Dus had een behoorlijke stok achter de deur, waar hij niet over kan, daardoor wordt hij ook wat hectisch, loopt soms zichzelf in de weg.

7 juni – telefoontje van zijn vrouw, direct komen haar man had een elektrische schok gehad. Wij zijn direct in de auto gestapt en thuis gewoon alles open laten staan, mijn vrouw heeft in de auto ambulance gebeld en ook spoedhulp. Ze wonen vlakbij dus ik was er in 2 a 3 minuten en toen arriveerde er al spoedhulp op de brommer en minuut later ambulance, ook zeer snel ter plekke. Ze hadden mijn vriend uit de tuin gehaald en in de woonkamer gelegd, achterburen hadden dat gedaan. Ze begonnen net met reanimeren toen ik mijn vriend zag, zag gelijk dat het te laat was. Opgeblazen gezicht, ondereinden van de benen en armen al blauw/paars van kleur. Maar reanimatie ging door, ca 20 tot 25 minuten gereanimeerd, elektroschokken met vibratie apparatuur, ja inmiddels waren er al 4 ambulances en ook meerdere motorbike rescue aanwezig. De laatste SUV met ambulance erop zat een schouwarts in en werd reanimatie gestopt. Het was afgelopen. Zag nog wel toen ze hem wat hadden omgedraaid op de zij dat ook zijn hele onderrug verbrand was.

Zelf ben ik zoveel mogelijk buiten gebleven omdat er zovele Thai erop afkwamen en al zijn gereedschap nog bij de poort stond. Dat heb ik gaande weg maar wat opgeruimd en bij het huis gezet en gecontroleerd zodat er niets wegging. Dan krijg je politie over de vloer, de pers was er ook al in ruime mate aanwezig en maar foto’s nemen, zelfs video’s. Lichaam wordt opgehaald om naar Bangkok gestuurd te worden voor autopsie in politie ziekenhuis aldaar. Naar politiebureau voor overlijdensverklaring. Andere vriend die wat verder weg woont inmiddels ook gearriveerd. Terug naar het huis, samen nog wat gepraat en de vragen die er bij mij oprezen, hoe heeft dit kunnen gebeuren.

Wat later in de avond de ambassade gebeld, telefoonnummer 24 uur per dag bereikbaar, mooi niet, ja een bandje, wij zijn bezet, zo ging dat 20 a 25 minuten lang. Alle documenten maar ingescand en per mail gestuurd. Wel de volgende dag gelijk antwoord en ook werd er terug gebeld wat ook meerdere malen werd onderbroken en zelf terug bellen lukte van geen kant. Uiteindelijk is het daar ook allemaal goed gekomen. Maar die spoed nummer 24/7 werkt domweg niet. Voor de achtergebleven broers en zus in Nederland extra wrang, hun andere broer was 32 jaar terug overleden door een brommer ongeluk in Phuket.

Mijn vrouw heeft verder alles geregeld, zodat het lichaam terug kwam naar hier in de tempel. Ook bij de tempel alles geregeld, alles keurig netjes en beschaafd. Feitelijk nog niet zo’n mooie crematie gezien en meegemaakt. Dat kwam hem ook toe, hij heeft nu rust zo denk ik maar. Maar snap niet dat alle media aandacht, de foto’s die rond gaan, de tv beelden, dit is Thailand.

Maar mijn vragen die ik mijzelf had gesteld werden beetje bij beetje beantwoord, de zoon was naar het noorden van het land gegaan met een hoeveelheid geld voor een aanbetaling voor een meisje. Ook de kippen zoals ik van de zoon hoorde later waren ca 15.000 per stuk waard en dat keer 9 die aangekocht waren, ja al zou het niet dat geld zijn maar toch ook als het de helft mocht wezen.

Zijn vrouw vertelde dat ze ongeveer 10 minuten aan de telefoon had gezeten alvorens ze hem hadden gevonden, later was dat ze hem om ca kwart voor 4 naar achteren had zien lopen en wij werden gebeld om 17.25. Raar. Voor mij was in ieder geval duidelijk dat hij geen elektroshock had gehad maar onder langdurige stroom heeft gestaan. Bezweet lichaam, vochtige grond dat zijn dingen die niet samen gaan met elektriciteit, ook was er geen aarde schakelaar of een safety schakelaar, zoals je dat veel ziet in oudere huizen.

Onbegrijpelijk is nog wat er precies is gebeurt en hoe dat hij daar bezig ging met de pomp van de waterput, temeer omdat hij voor het huis aan het werk was met de poort, gereedschap en elektrokabels lagen daar immers nog. Karwei was wel klaar, dat erbij gezegd.

Ook wist hij dat met stroom werken hier in Thailand gevaarlijk was, in zijn vorige huis had hij zelfs een extra aardelekschakelaar er tussen gezet om problemen te mijden.

Zoals gezegd, hij zat niet goed in zijn vel en was wat hectisch en wellicht had hij gehoord over de dure kippen, het geld dat zijn zoon had meegenomen, van zijn moeder gehad, dat hij daardoor verward was en geen voorzorgsmaatregelen heeft getroffen. Zelf heb ik ook nog een andere conclusie, wat ik al met meerdere mensen heb besproken en twee waren heel stellig daarin en zelf voorzie ik ook daarin de werkelijke scenario.

Zijn vrouw gaat altijd slapen zo tegen 4 uur, voor 1 a 1.5 uur. Hij deed dat ook altijd zelf in vorige huis, ja daar was niet zo heel veel meer te doen. Airco even aan, lekker koel. Misschien heeft hij stroom wel uitgezet om aan het werk te gaan met de pomp. Zijn vrouw had opdat moment natuurlijk geen airco en hij zal niets hebben gezegd, zo was hij, niet wakker maken als ze slaapt. Wellicht heeft zijn vrouw volledig onbewust stroom er weer opgezet met alle gevolgen van dien.

Natuurlijk blijven dat altijd open einden, niemand die iets zeker weet, niemand kan je dit vertellen. Het is en blijft een vreselijk noodlottig ongeval.

Wat ik achteraf, door mijn vrouw allemaal gemaakt, dat waren de dubbele huurcontracten, 1 zowel op zijn eigen naam en 1 op zijn vrouw haar naam. Ze waren getrouwd, dus dat had geen zin. Ook was komen vast te staan nadat hij zich had laten opnemen in ziekenhuis met allerlei pijnen zo 4e week mei, dat de arts alleen maar een depressie constateerde, dat zijn lichaam behoorlijk beïnvloede.

Nachten en weken nagenoeg niet kunnen slapen en nog steeds komt alles weer terug op mijn netvlies, met toch steeds weer die vraag, hoe heeft dit kunnen gebeuren? Het is gebeurt en nu is het tijd om het een plaatsje te geven en te verwerken hoe moeilijk dat ook is.

Laat dit ook een waarschuwing zijn voor anderen, blijf van stroom af! Levensgevaarlijk hier, je bent altijd vochtig door zweet en dat geleid of neem je voorzorgsmaatregelen. Beter is nog laat het doen door ervaren mensen. Tevens behoud altijd het regie over je geld, blijf sterk en geeft niet in alles toe als je leeft met een Thaise partner. Een Thai heeft nagenoeg geen benul over geld en toekomst.

Zoals eerder verwoord heb ik zelf een zeer goede relatie, niet belust op geld of iets anders, maar er gewoon voor elkaar zijn met respect en vertrouwen en zo zijn er gelukkig nog vele stellen. Gewoon jezelf blijven beschermen in alles. Dat verdient ook respect van een Thaise partner.

Ingezonden door Roel


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Lezersinzending: Naïef, of zit het toch anders? (slot)”

 1. Slagerij van Kampen zegt op

  Feitelijk gaan deze verhalen meer over gedesillusioneerde gepensioneerden die hoopten op een zorgeloze oude dag onder de zon dan over “expats”. De laatste categorie is immers meestal beroepshalve woonachtige in Thailand. Maar dit terzijde. Duidelijk wordt in ieder geval dat je met een verkassing naar Thailand niet per definitie voorkomt na plotseling overlijden 2 week dood in huis te liggen. Forumleden hier menen dit wel eens de zich in hun ogen ontbindende Nederlandse of Belgische samenleving te moeten verwijten.
  Het voyeurisme, het foto’s maken van andermans misere is niet iets typisch Thais. Gebeurt er hier in Nederland iets dan raken de wegen ook verstopt door het rampen toerisme. Alleen hier wordt er wat adequater tegen opgetreden dan in Thailand.
  Verder bevatten de verhalen, hoewel zeer lezenswaardig, (andermans ellende is altijd interessant. Is dit misschien een variant op het maken van foto’s? Zelfde laken en pak?) weinig nieuws.
  Ook de mededeling van de auteur dat het met zijn relatie allemaal wel goed zit. Maar dat hoor je van iedereen met een Thaise vrouw tot je ze jaren later weer eens ontmoet en er toch helaas van alles is voorgevallen. Descartes schreef: Het gezond verstand is het best verdeelde goed in deze wereld. Iedereen denkt er in voldoende mate over te beschikken. Zo ook met Thaise vrouwen. Ook hier is het tot ieders tevredenheid verdeeld. Ieder denkt dat zijn vrouw 1 van de weinigen is die deugt. Velen wacht een koude douche.

 2. Peter zegt op

  Moderator: Geen namen svp.

 3. Marco zegt op

  Beste Roel,

  Met alle respect ik vind het nogal vreemde gebeurtenissen allemaal.
  Ik heb in ieder geval niet zoveel vreemde sterfgevallen in mijn omgeving.
  Ik zie ook niet goed welke richting je uit wilt gaan met deze storys.
  Is het een waarschuwing om uit de klauwen van de Thaise samenleving te blijven als eenzame expat/pensionado?
  Ik herken mij en mijn relatie er niet in, ik denk ook dat dit uitwassen zijn.
  Voor mij komt het over als een stuurloos schip zoals gezegd verhalen zonder richting.
  Overigens zijn het volwassen mensen waarover je schrijft en zijn zij verantwoordelijk voor hun eigen doen en laten.

 4. NicoB zegt op

  Gecondoleerd met deze grote verliezen, helaas het kan zo gaan, soms zo triest en zo jammer voor de overledenen, partner, familie en vrienden, kennissen.
  Is dit hiaat niet te completeren geweest, ik citeer: ” Natuurlijk blijven dat altijd open einden, niemand die iets zeker weet, niemand kan je dit vertellen.” ” Wellicht heeft zijn vrouw volledig onbewust stroom er weer opgezet met alle gevolgen van dien. ”
  Is dat mogelijke scenario mbt. de airco onbesproken gebleven? Kan me ook voorstellen dat dit om allerlei redenen moelijk zo niet onmogelijk was en is.
  Sterkte met de verwerking van deze grote verliezen.
  NicoB

  .

 5. christiaens zegt op

  Laat ons respect hebben voor de schrijver van dit verhaal, het toont de veelzijdige kanten van het leven in Thailand, en ook het engagement die velen van ons hebben met het land.Indien men er lange tijd bindingen
  mee heeft ,is dit helaas regel.
  mvg michel c

 6. Roel zegt op

  De man in kwestie in laatste story, pas met zijn 50e jaar getrouwd, in Nederland met zijn Thaise vrouw altijd de regie gehad. Zij moest ook Nederland leren kennen. Hierheen verhuisd direct in eerste woning gelijk met hele familie opgezadeld, zwager, zus en zoon van de vrouw met de nodige problemen. Verhuist naar hier Pattaya maar problemen gaan mee. Regie had de vrouw en dat is gewoon niet goed gegaan waardoor hij depressief is geworden en uiteindelijk zijn ondergang heeft gekost.

  Ik houd van Thailand en ook van de mensen, maar altijd houd ik zelf het heft in handen, kan ik ook alleen maar mezelf verwijten als er iets fout gaat.

  Toen ik hier ging wonen had ik een stelregel voor mij zelf gemaakt, ik koop geen vrouw, een hart is niet te koop die komt of komt niet. Bij mij is dat wel gekomen, maar betaal niets daarvoor, behoudens de gebruikelijke kosten voor vrouw en dochter. Ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken maar vertrouwen heb ik er wel in.

  Hoop van ganser harte dat iedere expat daar zo over denkt en ook doet. Scheelt een hoop hoofdpijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website